To NBA ρίχνει... γροθιά στον ρατσισμό! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
To NBA ρίχνει... γροθιά στον ρατσισμό! (pics & vids)

bet365

Oι ΝΒΑers δεν σταματούν να στέλνουν μηνύματα κατά του ρατσισμού, παίρνοντας θέση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Βγήκαν στους δρόμους, έκαναν συγκλονιστικές αναρτήσεις και προχώρησαν σε δωρεές-μαμούθ (Τζόρνταν), δείχνοντας πως η κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχει φωνή.

Ζήσε ξανά τη δράση με την bwin! Leaderboard με μεγάλα έπαθλα* ! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ο κόσμος στις ΗΠΑ έχει βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη και να φωνάξει ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χώρα θυμίζει καζάνι που βράζει και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είπε πως θα κατεβάσει στρατό στο δρόμο για να καταστάλει τις διαδηλώσεις, ενώ στην συνέχεια τα... μάζεψε.

Ένα φρικτό έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, ενώ μια αθώα ψυχή βρίσκεται πλέον στη γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του και την γλυκιά κόρη του, που είναι τόσο περήφανη για τον πατέρα της, δηλώνοντας πως ο μπαμπάκας της άλλαξε τον κόσμο.

Η ιδιαίτερη περίπτωση ΛεΜπρόν

Από την πρώτη στιγμή η αντίδραση των ΝΒΑers ήταν άμεση, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να στέλνει ένα δυνατό μήνυμα, χρησιμοποιώντας τις δύο γονατιστές φωτογραφίες, αυτή του αστυνομικού να πατάει τον Φλόιντ, και αυτή του Κόλιν Καπέρνικ, που το 2016 διαμαρτυρήθηκε με αυτόν τον τρόπο στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών και για τις φυλετικές διακρίσεις. «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ!!??!!?? Ή σας είναι ακόμη θολό; Μείνετε σε εγρήγορση!».

Λίγο αργότερα... ξαναχτύπησε νέο μήνυμα για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη, θέλοντας να δώσει ακόμα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού με το χαρακτηριστικό «Ι cant breathe».

Ο LBJ δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πόσταρε στο Instagram του ένα βίντεο που έχει την χαρακτηριστική φράση, «more than an athlete», ενώ περνούν οι φάσεις με το «shut up and dribble» σε διαφορετικές εκδοχές και το συνδύασε με το μήνυμα: «Νόμιζες ότι θα το βουλώσω;Φωνάζω πιο δυνατά από ποτέ».

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LeBron James (@kingjames) στις

Ο Στιβ Κερ που πάντα μιλάει για τα όσα συμβαίνουν γύρω του και είναι ένας άνθρωπος με άποψη έγραψε στο twitter: «Αυτό είναι δολοφονία. Αηδιαστικό. Σοβαρά, τι διάολο συμβαίνει με τις ΗΠΑ;».

Ένα ακόμα συγκλονιστικό μήνυμα για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν ήρθε από τον Ντομινίκ Ουίλκινς. «Εδώ μένει αυτιστικός άντρας, δεν θα σας πειράξει. Είναι μαύρος», έγραψε ο Ηuman Highlight Film, προσθέτοντας πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.

Ο... αδερφός του Φλόιντ, ο μαχητής Στίβεν Τζάκσον

Και φυσικά φτάνουμε στον άνθρωπο που έχει πρωτοστατήσει σε όλη αυτή τη μάχη κατά του ρατσισμού, θέλοντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του φίλου και να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο.

Από τα χρόνια που έπαιζε στο ΝΒΑ ο Τζάκσον ήταν ένας μαχητής. Πλέον μας δείχνει πως είναι και εκτός παρκέ, συσπειρώνοντας πολυ κόσμο στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό.

Ο Τζάκσον με τον Φλόιντ είχαν τέσσερα χρόνια διαφορά (ο Τζάκσον 42 και ο Φλόιντ 46), αλλά μεγάλωσαν μαζί και είχαν μια ξεχωριστή, αδερφική σχέση.

Τα δυο παιδιά που έκαναν παρέα από μικρά στο Χιούστον μπορεί να είχαν βίους αντίθετους, αλλά ήταν πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον. Τα «δίδυμα» αυτά δεν μπορούσε να τα χωρίσει κανείς.

Ναι, έτσι τους αποκαλούσαν... Δίδυμους, επειδή έμοιαζαν εμφανισιακά. Τους άρεσε και προσφωνούσαν κι ο ένας τον άλλον έτσι. Twin.

«Προέκυψε επειδή μοιάζαμε», εξήγησε ο Στίβεν Τζάκσον στο «Today Show» του NBC. «Πάντα κάναμε παρέα. Κάθε φορά που πήγαινα στο Χιούστον, ήταν ο πρώτος που έβλεπα. Όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής, πολύς κόσμος "εκβιάζει" τη φιλία σου και την καλοσύνη σου. Εκείνος με στήριζε γενναιόδωρα. Δεν με έπαιρνε ποτέ τηλέφωνο, εκτός αν υπήρχε πραγματική ανάγκη. Δεν έχεις πάντα κοντά σου ανθρώπους που σε στηρίζουν, χωρίς να έχουν κίνητρο. Ο Φλόιντ ήταν τέτοιος άνθρωπος».

Συγκλονιστικό ήταν και το ποστάρισμα του Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος δεν έχει περάσει και λίγα στο παρελθόν κι αναρωτήθηκε: «Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους μαύρους ως ανθρώπους και όχι ως ζώα;» (pics)

Ο Τζάκσον δεν έμεινε μόνο στα λόγια και κατέβηκε στο δρόμο στη Μινεάπολη, θέλοντας να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο. Στο πλευρό του είχε και τον ηγέτης της Μινεσότα, Καρλ-Άντονι Τάουνς.

«Πολλές φορές η αστυνομία κάνει λάθος πράγματα και προσπαθεί να τα καλύψει. 'Ενας άνδρας είχε το γόνατο του στο λαιμό του... αδερφού μου και του στέρησε τη ζωή και τα χέρια στις τσέπες. Απέναντι σε ένα απροστάτευτο άνθρωπο, απέναντι σε ένα μαύρο. Είμαι πληγωμένος, είμαι οργισμένος, αλλά δεν είμαι φοβισμένος. Για τα λευκά αδέρφια μου σας αγαπώ. Σας αγαπώ. Αλλά όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο και με αγαπάτε, αλλά δεν είστε μαζί μου, τότε η αγάπη σας δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις και θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να το καταλάβετε», ανέφερε ο πρώην NBAer.

Και την κίνηση του αυτή ακολούθησαν και άλλοι NBAers αφήνοντας το twitter και το πληκτρολόγιο και κατεβαίνοντας στους δρόμους για να γίνουν ένα με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Φλόιντ και θέλουν να περάσουν μήνυμα κατά του ρατσισμού, του μίσους και των διακρίσεων.

Ο Tζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς που οδήγησε 15 ώρες από τη Βοστώνη μέχρι την Ατλάντα για να γίνει ένα με τους διαδηλωτές, ενώ την αρχή έκανε 2 μέρες πριν ο πρώην ΝΒΑer και φίλος του Φλόιντ, Στίβεν Τζάκσον μαζί με τον Καρλ Άντονι Τάουνς.

Στις διαμαρτυρίες στη North Carolina βρέθηκε ο Ντένις Σμιθ, στην Ατλάντα με ντουντούκα ο Μάλκολμ Μπρόγκντον των Πέισερς που μίλησε και για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ οι Τζέι Αρ Σμιθ και Τζόρνταν Κλάρκσον στο Λος Άντζελες.

Στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και το φοβερό δίδυμο των Ουόριορς, Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον κατέβηκαν στις διαδηλώσεις που γίνονται στο Όκλαντ για την δολοφονία του Φλόιντ, ενώ στους δρόμους κατέβηκε και ο ηγέτης του Πόρτλαντ, Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ο Ενές Καντέρ που όπου σταθεί και όπου βρεθεί αποκαλεί δικάτορα τον Ερντογάν και ζητά ελευθερία για την πατρίδα του την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να μην εναντιωθεί στο ρατσισμό πρωτοστάτησε σε ειρηνική διαδήλωση στην Βοστόνη, ενώ τα αδέλφια Μπολ διαδήλωσαν ειρηνικά και έστειλαν και αυτοί το μήνυμα τους. Mάλιστα ο Λόνζο έβγαλε και τραγούδι για τον Φλόιντ.

Όλοι μαζί σαν μια... γροθιά στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και το μίσος.

Μηνύματα στο twitter κατά του ρατσισμού έστειλε Γιάννης Αντετοκούνμπο που τόνισε πως ήρθε καιρός για αλλαγή, αλλά και ο Τζος Χαρτ που δήλωσε πιο περήφανος από ποτέ που είναι μαύρος.

Η δωρεά-μαμούθ του Τζόρνταν

Θέση πήρε και ο τεράστιος Μάικλ Τζόρνταν που δήλωσε θυμωμένος και λυπημένος μεταξύ άλλων, ενώ κάλεσε τον κόσμο να ενώσει τη φωνή του.

Φυσικά εκεί όπου θα πρέπει να σταθούμε είναι στην δωρεά-μαμούθ που έκανε!

Ο Air αποφάσισε να κάνει μυθική δωρεά που φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια σε οργανισμούς που διασφαλίζουν τη φυλετική ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση!

Ο συμπαίκτης του στους Μπουλς, ο... τρελός Ντένις Ρόντμαν αναρωτήθηκε. «Γιατί πληγώνουμε, αντί να βοηθάμε, ο ένας τον άλλον

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος στην ιστορία του ΝΒΑ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι εξέφρασε τον φόβο του για τα παιδιά του, αναφέροντας: «Φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μου, οικογένειες νιώθουν έτσι εδώ και χρόνια και αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα»

Από την πλευρά του ο Γιουντόνις Χάσλεμ εξέφρασε τον φόβο του για την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Είμαι μαύρος, μεγαλώνω μαύρα παιδιά στις ΗΠΑ και φοβάμαι πολύ»!

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, ο θρυλικός Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ τόνισε πως ο ρατσισμός στις ΗΠΑ είναι σαν την σκόνη στον αέρα. Είναι αόρατος, ακόμη κι όταν τον αναπνέεις, μέχρι να μπει ο ήλιο.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι προπονητές.

Ο Ντοκ Ρίβερς των Κλίπερς μίλησε για ένα περιστατικό που δεν μπορεί να ξεχάσει, τονίζοντας πως το έχουν κάψει το σπίτι για το χρώμα του. Από την πλευρά του ο Ντουέιν Κέισι πήρε για το φρικτό έγκλημα, εκφράζοντας κάποια ερωτήματα. «Ο 8χρονος γιος μου θα αντιμετωπιστεί όπως ο Τζορτζ Φλόιντ;», αναρωτήθηκε.

Μάλιστα η Ένωση Προπονητών ΝΒΑ προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλιά, καθώς έφτιαξε επιτροπή για τη «Φυλετική Αδικία».

Στους δρόμους βγήκε και ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς, Μαρκ Κιούμπαν μαζί με άλλους παίκτες της ομάδας όπως οι Πάουελ, Μπράνσον, Μάξι Κλέμπερ και Τζάστιν Τζάκσον βρέθηκαν ανάμεσα στον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά έξω από το Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Ντάλας.

Πόποβιτς, Καρμέλο και Σμιθ κατά Τραμπ

Οι τρεις τους δεν δίστασαν να εξαπολύσουν... επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις πράξεις και τα λεγόμενα του, αλλά και τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς ανέφερε πως «Θα σε φάει ζωντανό για δικούς του σκοπούς. Είμαι απογοητευμένος που έχουμε έναν ηγέτη που δεν μπορεί να πει "οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία". Αν είχε εγκέφαλο, έστω και αν ήταν 99% κυνικός, θα έλεγε κάτι για να ενώσει τους ανθρώπους».

Από την πλευρά του ο Καρμέλο τόνισε πως «ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο», ενώ πρόσθεσε πως «δεν θέλουν να απονείμουν δικαιοσύνη σε έναν μαύρο άνδρα».

Τέλος ο Τζέι Αρ Σμιθ εξέφρασε το μίσος του για τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέσω ενός ποσταρίσματος στο twitter.

Η θέση της λίγκας

#NOTONEALLFOUR

A post shared by Carmelo Anthony (@carmeloanthony) on

Το ΝΒΑ τοποθετήθηκε, με τον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ να υπόσχεται πως θα αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική ανισότητα σε κάθε κοινότητα του ΝΒΑ.

«Πέρασα το Σαββατοκύριακο παρακολουθώντας τις διαδηλώσεις για τους θανάτους των Τζορτζ Φλόιντ, Αμχάντ Άρμπερι και Μπριόνα Τέιλορ. Ως λίγκα, μοιραζόμαστε την οργή και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους. Όπως πολεμάμε μία πανδημία, η οποία επηρεάζει τις κοινότητες και τους ανθρώπους ανεξαρτήτου χρώματος, μας υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν πληγές στην χώρα μας που δεν έχουν κλείσει ποτέ. Ο ρατσισμός, η αστυνομική βία, η φιλετική αδικία παραμένουν κομμάτι της καθημερινότητας στην Αμερική και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Την ίδια στιγμή, αυτοί που υπηρετούν και προστατεύουν τις κοινότητες μας με τιμή και ηρωισμό, καλούνται πάλι να απαντήσουν γι' αυτούς που δεν το κάνουν.

Παίρνω θάρρος από πολλά μέλη του ΝΒΑ και του WNBA - παίκτες, προπονητές, θρύλοι, ιδιοκτήτες και παράγοντες - που μιλούν και απαιτούν δικαιοσύνη, επιθυμούν να διαδηλώνουν ειρηνικά και συνεργάζονται για μια ουσιαστική αλλαγή. Μαζί με τις ομάδες και τους παίκτες μας θα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την ένταξη και να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, μέσα από τη συλλογική δράση, την αστική δικαιοσύνη, τον ειλικρινή λόγο, και την στήριξη των οργανώσεων που δουλεύουν για δικαίωση και ισότητα. Θα δουλέψουμε μαζί χέρι - χέρι, για να δημιουργήσουμε προγράμματα και να χτίσουμε συνεργασίες σε κάθε κοινότητα του ΝΒΑ, για να αντιμετωπίσουμε τη ρατσιστική ανισότητα και να φέρουμε τον κόσμο κοντά.

Αυτή η στιγμή απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση από όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, που μπορεί να μην γνωρίζουν τον πραγματικό πόνο και φόβο, που πολλοί από τους συναδέλφους μας και τους παίκτες βιώνουν καθημερινά. Πρέπει να επικοινωνήσουμε όλοι, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούμε, για να είμαστε μέρος της λύσης. Ως οργανισμός, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι στη δύναμή μας, για να κάνουμε την ουσιαστική διαφορά.

Ακόμακ και σε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη στιγμή, ξέρω πως μπορούμε. Για τους συναδέλφους μας, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς μας που έχουν επηρεαστεί από αυτές τις πράξεις βίας, πρέπει να το κάνουμε. Πάντα λέμε ότι τα σπορ γίνονται συχνά η γέφυρα στην κοινωνία, που βοηθάει να χτιστεί η εμπιστοσύνη και η συμπόνοια, οπότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σκληρές αλήθειες και πραγματικές προκλήσεις μαζί. Αυτή είναι η ευθύνη μας, ειδικά τώρα.

Σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε στην εικονικής πραγματικότητας συζήτηση "Dream In Color" και ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

Μείνει ασφαλείς, μείνετε αφοισιωμένοι και συνεχίστε να προσέχετε ο ένας τον άλλον»

Το ΝΒΑ έστειλε το μήνυμα

Οι ΝΒAers, οι προπονητές, η λίγκα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, θέλοντας να στείλουν σε όλο τον πλανήτη μήνυμα κατά του ρατσισμού και του μίσους. Καθημερινά ζητούν έναν κόσμο που όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και με ίσα δικαιώματα για όλους. Η... φωνή της κορυφαία λίγκας του πλανήτη είναι δυνατή και δεν σταματά να δυναμώνει, ρίχνοντας γροθιά στον ρατσισμό και στους υποστηρικτές του.

 

NBA Τελευταία Νέα