Η ιστορική απόφαση των Μπακς και το ντόμινο εξελίξεων σε μια βραδιά που τάραξε τον μπασκετικό πλανήτη

Αντωνία Σπανού
Η ιστορική απόφαση των Μπακς και το ντόμινο εξελίξεων σε μια βραδιά που τάραξε τον μπασκετικό πλανήτη

bet365

Οι εξελίξεις «τρέχουν» στο ΝΒΑ, αφού οι Μπακς πήραν μια ιστορική απόφαση και η 26η ημέρα του Αυγούστου δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια ούτε για την λίγκα, ούτε για τον αθλητισμό εν γένει.

Ήταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ όταν όλοι οι φίλοι του αθλήματος περίμεναν τους Μπακς να βγουν στο παρκέ και να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για το Game 5 των playoffs, κόντρα στους Μάτζικ. Η σειρά είναι στο 3-1, το Μιλγουόκι θέλει μια νίκη για να πάει στην επόμενη φάση, αλλά χθες το βράδυ δεν ήταν η στιγμή για να σκεφτούν οι παίκτες αγωνιστικές λεπτομέρειες. Ήταν μια στιγμή επανάστασης και ως τέτοια θα λογίζεται στο μέλλον.

Άλλωστε οι δηλώσεις των παικτών είχαν δείξει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ο ΛεΜπρον είχε μιλήσει, ο Τζορτζ Χιλ, ο Μίτσελ, λίγο πολύ αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των παρκέ. Η αφορμή; Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός ενός αφροαμερικάνου, από αστυνομικό, χωρίς κανέναν λόγο και μάλιστα 7 φορές πισώπλατα. Η αιτία είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Κάτι που ξεπερνάει, το μπάσκετ και τον αθλητισμό, αλλά αφορά την ίδια την ζωή και τις δυσκολίες που ούτε μπορεί κάποιος να τολμήσει να φανταστεί, που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους.

Τα λόγια του Τζορτζ Χιλ, μετά το προηγούμενο παιχνίδι και μόλις είχε αρχίσει να κυκλοφορεί το βίντεο ήταν χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρώτα απ' όλα δεν έπρεπε να έχουμε έρθει εδώ. Το να έρθουμε εδώ μας πήρε όλα τα 'όπλα' μας για τα θέματα αυτά. Αλλά εδώ είμαστε. Και έτσι είναι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απ' εδώ. Αλλά όταν όλα τελειώσουν κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει. Η αστυνομία πρέπει να αλλάξει. Εμείς ως κοινωνία πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε τίποτα απ' αυτά. Ζωές αφαιρούνται τώρα που μιλάμε. Δεν υπάρχει συνέπεια ή λογοδοσία. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μέχρι ο κόσμος να αλλάξει, δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αυτό που είδα στο Ουινσκόνσιν μου ράγισε την καρδιά. Είμαστε εδώ, παίζουμε, να κάνουμε όλες αυτές τις κινήσεις και να βλέπουμε ότι όλα συνεχίζονται κανονικά, είναι μια χάλια κατάσταση».

Ο Τζορτζ Χιλ ήταν και εκείνος που ανέλαβε την ευθύνη για όσα έγιναν χθες το βράδυ, αφού αρκετοί δυσανασχέτησαν όχι με ότι συνέβη, αλλά με το ότι δεν είχαν ενημέρωση. Οι παίκτες των Μπακς αποφάσισαν να μην κατέβουν στο παιχνίδι, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει κανέναν πριν, ούτε την λίγκα, ούτε αντιπάλους, ούτε την ίδια τους την ομάδα. Μπορεί η είδηση να έσκασε σαν... βόμβα, αλλά κανείς δεν αντέδρασε αρνητικά.

Όλοι στάθηκαν στο πλευρό τους και το βράδυ άρχισε να παίρνει ιστορική διάσταση. Αρχικά οι παίκτες των Μάτζικ αποχώρησαν και αυτοί από το παρκέ, όταν είδαν ότι οι αντίπαλοι τους δεν ήταν εκεί. Κάπου εκεί όλοι κατάλαβαν. Οι παίκτες του ΝΒΑ άρχισαν να στέκονται ο ένας μετά τον άλλον στο πλευρό των Μπακς και τα μηνύματα να βγαίνουν αλυσιδωτά. Ο επόμενος που... πήρε τον λόγο φυσικά και ήταν ο «Βασιλιάς». Ο ΛεΜπρον από την πρώτη στιγμή είχε δείξει την αγανάκτηση του και πλέον βγήκε και εκείνος μπροστά. «Γάμ...ε το! Απαιτούμε αλλαγή, κουράστηκα από αυτό», σχολίασε ο «Βασιλιάς» και όλοι καταλαβαίνουν την βαρύτητα που έχουν τα λόγια του.

Η λίγκα ακύρωσε την αγωνιστική, για να δημιουργηθούν παραπάνω προβλήματα και και οι παίκτες άμεσα συγκάλεσαν σύσκεψη για να αποφασίσουν από κοινού για τις επόμενες κινήσεις. Μέσα σε όλα αυτά και το MLS ανέβαλε τα παιχνίδια του, ενώ και αθλητές από το NFL ήταν εκεί, από την πρώτη στιγμή, για να στηρίξουν την κίνηση που γίνεται στο ΝΒΑ. Ο Κένι Σμιθ αποφάσισε και αυτός να στηρίξει τους παίκτες και αποχώρησε από την εκπομπή που παρουσιάζει, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότερες κινήσεις που θα δείχνουν την συμπαράσταση στους παίκτες του ΝΒΑ, που έκαναν την αρχή.

Δεν πέρασε πολύ ώρα για τους διαιτητές να σταθούν και αυτοί στο πλευρό των παικτών, ενώ οι Μπακς μπορεί να μην ήξεραν για το τι θα έκαναν οι παίκτες τους, αλλά έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία τους στηρίζουν απόλυτα. Τα μηνύματα στήριξης δεν σταμάτησαν, με την ιδιοκτήτρια των Λέικερς να είναι και εκείνη υπέρ της κίνησης, ενώ μήνυμα έστειλε και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Με την βραδιά πλέον να έχει προχωρήσει ήρθε και η επίσημη δήλωση από τους παίκτες των «Ελαφιών».

Την δήλωση αυτή διάβασαν οι Στέρλινγκ Μπράουν (που έχει πέσει και αυτός θύμα αστυνομικής βίας) και Τζορτζ Χιλ ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους: «Συγνώμη που σας κρατήσαμε για τόση ώρα, θέλαμε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση». Αρχικά ο Μπράουν ανέφερε σχετικά με την κοινή δήλωση: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Ουισκόνσιν, με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ».

Με τον Χιλ να συμπληρώνει: «Όταν μπαίνουμε στο παρκέ, εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι και πρέπει να παίζουμε σε υψηλό επίπεδο, να προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό. Το κάναμε και τώρα ζητάμε το ίδιο και από τους νομοθέτες. Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου».

Η σύσκεψη δεν έβγαλε κάποια ουσιαστική είδηση, αλλά ξεχώρισε η πρόθεση των Λέικερς και Κλίπερς να σταματήσει εντελώς για φέτος το πρωτάθλημα, μια είδηση που θορύβησε πολλούς, με τον Χάσλεπ των Χιτ να αναφέρει πως χωρίς αυτές τις δύο ομάδες δεν υπάρχει λόγος να γίνουν τα playoffs. Στην συγκεκριμένη φάση τα πάντα είναι αέρα, τα παιχνίδια που είναι προγραμματισμένο να γίνουν σήμερα πιθανότατα δεν θα γίνουν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τα playoffs συνολικά να βρίσκονται στον... αέρα, αφού κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Στο... τραπέζι πάντως έπεσε και το ενδεχόμενο για lockout τη νέα σεζόν, αν ολοκληρωθεί αυτή που διανύουμε.

Τα πράγματα στο ΝΒΑ κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή. Ήταν τεράστιες οι δυσκολίες να πειστούν οι παίκτες να πάνε στο Ορλάντο, με την πανδημία να έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς στις ΗΠΑ, ενώ η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είχε γίνει η αφορμή για μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις. Μέσα σε όλα αυτά οι παίκτες πείστηκαν να κλειστούν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, αλλά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια τους.

Οι δολοφονίες και οι επιθέσεις σε αφροαμερικανούς συνεχίζονται και άπαντες έχουν αποφασίσει ότι έχει έρθει η στιγμή να παλέψουν για ένα νέο μέλλον. Οι σταρ του ΝΒΑ φαίνονται αποφασισμένοι και σίγουρα έχουν καταφέρει να στρέψουν την προσοχή πάνω τους. Τα λόγια τους έχουν ειδικό βάρος και οι πράξεις τους δείχνουν σε όλους ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο χειρότερο της σημείο.

Μένει να δούμε αν τελικά η αντίδραση που έγινε χθες, θα εξελιχθεί σε μια επανάσταση με μοναδικό σκοπό ένα καλύτερο μέλλον για όλους ανεξαιρέτως.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα