Εξηγώντας τις δυο ζωές της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ (vids)

Εξηγώντας τις δυο ζωές της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ (vids)
Η Μπαρτσελόνα τερμάτισε με άνεση στην κορυφή της EuroLeague, η Ρεάλ προκρίθηκε την ύστατη ώρα στα playoffs και το gazzetta.gr καταγράφει τα δεδομένα εξηγώντας τις δυο διαφορετικές διαδρομές των μεγάλων της Ισπανίας.

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως η Ρεάλ Μαδρίτης έχει προκριθεί στα έξι εκ των επτά τελευταίων Final 4, εντούτοις η ομάδα του Πάμπλο Λάσο χρειάστηκε το «διπλό» στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσε την 34η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου για να παίξει στα playoffs. Από την άλλη πλευρά, η superteam της Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει να χωρέσει παίκτες όπως ο Μίροτιτς, ο Αμπρίνες, ο Χίγκινς, ο Ντέιβις και ο Καλάθης σε ένα σπουδαίο σύνολο που τερμάτισε στην πρώτη θέση και θέλει να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, έχοντας πλέον και τον θρύλο Πάου Γκασόλ στο ρόστερ.

Το gazzetta.gr καταπιάνεται με τα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες όσον αφορά την πορεία τους στη διοργάνωση.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΚ

Η Ρεάλ είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα playoffs της EuroLeague κι εν συνεχεία ο Ισπανός δημοσιογράφος Chema de Lucas έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη στο Twitter που κλόνισε ξανά το οικοδόμημα των Μαδριλένων έπειτα από την αποχώρηση του Φακούντο Καμπάτσο στα μέσα της σεζόν για τους Ντένβερ Νάγκετς. Ο Γκάμπριελ Ντεκ ολοκληρώνει άμεσα την αποχώρησή του για τους Θάντερ! Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr από την Ισπανία, η Οκλαχόμα έκανε την πρόταση στον Αργεντινό στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 5/4, δίνοντάς του τριετές συμβόλαιο. Όταν μάλιστα η Ρεάλ έμαθε την προσφορά, αντιπρότεινε επέκταση του τρέχοντος συμβολαίου του, την οποία απέρριψε ο Ντεκ! Οι μόνοι που γνώριζαν τις προθέσεις του Αργεντινού φόργουορντ ήταν ο Πάμπλο Λάσο, ο υπεύθυνος του μπασκετικού τμήματος της «Βασίλισσας», Χουάν Κάρλος Σάντσεθ και ο Αλμπέρτο Ερέρος ενώ οι συμπαίκτες του ενημερώθηκαν μετά από το τέλος του αγώνα στην Κωνσταντινούπολη!

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ

Τα playoffs της EuroLeague βρίσκονται προ των πυλών, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μπροστά της τις αναμετρήσεις με την Αναντολού Εφές και ο Λάσο καλείται να καλύψει εκ των έσω το κενό. Και μπορεί οι Μαδριλένοι να οδηγούν την κούρσα στην ισπανική λίγκα, εντούτοις η πραγματική πρόκληση είναι οι αγώνες με την ανεβασμένη Εφές. Ο παίκτης που καλείται να βγει μπροστά και να πάρει περισσότερες ευθύνες στο «3» είναι Τζέφρι Τέιλορ, με τον Αλμπέρτο Αμπάλντε και τον ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Ρούντι Φερνάντεθ να μοιράζονται τον υπόλοιπο χρόνο. Το ζήτημα, πλέον έχει να κάνει με τα χαμηλά σχήματα, από τη στιγμή που ο Πάμπλο Λάσο δεν έχει πλέον στη διάθεσή του τον Ντεκ για να τον ανεβάσει στο «4».

Ο ΡΑΝΤΟΛΦ ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΛΥ

Η Ρεάλ Μαδρίτης πορεύεται από τον περασμένο Δεκέμβριο δίχως τον Άντονι Ράντολφ, ο οποίος υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Αμερικανός φόργουορντ – σέντερ τραυματίστηκε στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα στο Φάληρο και αποχώρησε από το παιχνίδι, με την κατάσταση να δείχνει εξ αρχής σοβαρή αφού έπεσε στο παρκέ χωρίς να υπάρχει κοντά του κάποιος συμπαίκτης ή αντίπαλος. Ο Ράντολφ λείπει πολύ στη Ρεάλ που φέτος έχει γονατίσει από τους τραυματισμούς. Της λείπει σε άμυνα και επίθεση. Εξάλλου, ήταν εκείνος που πάντα έδινε λύσεις πίσω από τα 6μ.75 στα πρώτα λεπτά των αγώνων της Ρεάλ που έπαιρνε εξ αρχής το προβάδισμα στο σκορ. Πλην του Ράντολφ, πλέον οι blancos καλούνται να επιβιώσουν δίχως τον Ντεκ, έναν από τους καλύτερους παίκτες το τελευταίο δίμηνο που ήξερε τον ρόλο του και τα πάντα γύρω από το κλαμπ.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ «ΚΑΕΙ» Ο ΤΑΒΑΡΕΣ

Ο Έντι Ταβάρες είναι ενδεχομένως η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά φέτος τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο θηριώδης σέντερ είναι ο πιο dominant ψηλός στη διοργάνωση και παρά την αποχώρηση του Καμπάτσο για το ΝΒΑ, συνέχισε με τη βελόνα στο… κόκκινο. Ο Ταβάρες είναι πιο απαραίτητος από ποτέ για να κουβαλήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ράντολφ έχει τεθεί νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν ενώ και ο Τρέι Τόμπκινς αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού (διάστρεμμα). Το ζήτημα έχει να κάνει με τον χρόνο συμμετοχής του αφού μένει αρκετά λεπτά στο παρκέ. Εξάλλου, όπως παραδέχτηκε ο Πάμπλο Λάσο έπειτα από την απόκτηση του Άλεξ Τάιους, «τον χρειαζόμασταν από την αρχή της σεζόν γιατί αλλιώς θα… πεθάνουμε τον Έντι»! Παρεμπιπτόντως, ο Ταβάρες αγωνίζεται 24:28 στην ισπανική λίγκα και 26:13 στην EuroLeague, παίζει με ένταση σε back-to-back αγώνες. Όσον αφορά τον Τάιους που αποκτήθηκε για να τον πλαισιώσει, βοηθάει μεν στην άμυνα όμως δεν είναι σκόρερ, έχοντας 2.3 πόντους μ.ό. στην EuroLeague.

O ΓΙΟΥΛ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ

Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου ο Σέρχιο Γιουλ λύγισε ξανά... Λίγο πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στη Βαλένθια, αποχώρησε στον πάγκο με πρόβλημα στο δεξί γόνατο, ξυπνώντας εφιάλτες από τον σοβαρό τραυματισμό του το 2017 κόντρα στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να κόψει τον Ντούμπλιεβιτς όμως χτύπησε στο γόνατο και στη συνέχεια ζήτησε αλλαγή αφού δεν μπορούσε να συνεχίσει! Την Πέμπτη 25/2 υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση και επέστρεψε στο κρίσιμο ματς με τη Φενέρ, σκοράροντας μάλιστα δυο κολλητά τρίποντα. Πρόβλημα τραυματισμού αντιμετώπισε φέτος και ο Τρέι Τόμπκινς για τη Ρεάλ Μαδρίτης που σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το δίδυμο των Βούκσεβιτς Γκαρούμπα που παρέταξε ο Πάμπλο Λάσο κόντρα στην Μπαρτσελόνα ήταν το νεότερο ζευγάρι ψηλών στην ιστορία του Clásico. Ο Γκαρούμπα έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να κυριαρχήσει στο ζωγραφιστό απέναντι σε πιο έμπειρους και μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, κάνοντας το step-up όταν η Ρεάλ Μαδρίτης τον είχε ανάγκη, δίνοντας βοήθειες στην άμυνα ενώ έχει βελτιώσει και το μακρινό σουτ. Όσον αφορά τον Βούκσεβιτς, κερδίζει σταδιακά χρόνο και χώρο στο rotation της Ρεάλ, έχοντας καθοριστική συμβολή στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Από κει και πέρα, ο Αλμπέρτο Αμπάλδε είχε εξαιρετικές στιγμές όπως απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, παρουσιάζοντας σταθερότητα μέσα στη χρονιά. Αναφορικά στον Κάρλος Αλοθέν, ο Πάμπλο Λάσο τον εμπιστεύεται. Στον αγώνα με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, ο Ισπανός γκαρντ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο όμως ο προπονητής του τον κράτησε στο παρκέ σε ένα σημαντικό ματς για τους Μαδριλένους.

Ο ΣΑΡΑΣ, Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ 11-19 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ 24-10

Το καλοκαίρι του 2019 η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε πέντε τεράστιες κινήσεις, φέρνοντας στο Palau Blaugrana τους Κόρι Χίγκινς, Μπράντον Ντέιβις, Νίκολα Μίροτιτς, Άλεξ Αμπρίνες και Μάλκολμ Ντιλέινι ενώ το ερώτημα που προέκυψε εύλογα ήταν πώς θα χωρούσαν όλοι αυτοί οι τύποι στο παιχνίδι των «μπλαουγκράνα». Οι απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ στην EuroLeague, από τη στιγμή που η σεζόν τερματίστηκε οριστικά λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Ακολούθως ο Ντιλέινι αποχώρησε, η Μπαρτσελόνα υπέγραψε τον Νικ Καλάθη, έφερε πίσω στη Βαρκελώνη τον Πάου Γκασόλ μετά από 20 χρόνια και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους καλείται να κοντρολάρει μια πραγματικά μεγάλη ομάδα με μεγάλους παίκτες. Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν έγινε η πρώτη χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στα playoffs, τερμάτισε στην πρώτη θέση με ρεκόρ 24-10 ενώ το 2017-18 ήταν 13η με απολογισμό 11 νίκες - 19 ήττες! Το σημαντικό στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα είναι πως από τον περασμένο Μάρτιο παίζει στο επίπεδο που ο Σάρας θα ήθελε να δει τον Απρίλιο ή τον Μάιο! Ο Λιθουανός έμαθε τους παίκτες του το πώς πρέπει να σκέφτονται στο παρκέ. Μια ομάδα με εξαιρετική αμυντική λειτουργία αλλά και τρομερό ταλέντο στην επίθεση.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ

Η Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε μόλις μια μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι, ντύνοντας στα μπλαουγκράνα τον Νικ Καλάθη. Ο άλλοτε αρχηγός του Παναθηναϊκού και κορυφαίος εν ενεργεία πασέρ στην EuroLeague είναι ο παίκτης – κλειδί στο παιχνίδι του Σάρας. Ένας παίκτης που παίζει τόσο καλά το pick-n-roll, καταστάσεις με τον Μίροτιτς στο λόου-ποστ και τον Ντέιβις στο χάι-ποστ, καταστάσεις με τον Κούριτς μετά από σκριν. Για τον Γιασικεβίτσιους και τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να παρουσιάσει η ομάδα του, ένας παίκτης σαν τον Καλάθη που κοντρολάρει τα πάντα είναι απαραίτητος. Ουσιαστικά ήταν το ιδανικό συμπλήρωμα στην superteam των Καταλανών.

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ

Το καλεντάρι της 16ης αγωνιστικής έστειλε την Μπάρτσα στην Κωνσταντινούπολη για τον αγώνα με την Εφές. Οι Τούρκοι επικράτησαν με 87-79 όμως αυτό ήταν το… λιγότερο σε σχέση με όσα ακολούθησαν και κλόνισαν το «Κάτι Παραπάνω Από Ένα Κλαμπ» που ακολουθεί τους Καταλανούς. Ο Τομά Ερτέλ δεν μπήκε στο αεροπλάνο, καθώς κατηγορήθηκε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης! Ήταν μια απόφαση που εξέθεσε το κλαμπ και τον Σάρας, προκαλώντας αντιδράσεις ανά την Ευρώπη. Ο Ερτέλ αποδεσμεύτηκε και πλέον συνεχίζει στη Βιλερμπάν ενώ ο Γιασικεβίτσιους ήλθε αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη κρίση της καριέρας του. Πέραν του ηθικού του πράγματος και όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι ευθύνες μετά από την αποχώρηση του Γάλλου μοιράστηκαν. Για παράδειγμα, τα νούμερα του Κόρι Χίγκινς έχουν αυξηθεί κατά πολύ έπειτα από την αποδέσμευση του Ερτέλ. Ο Γάλλος ήταν ο παίκτης που μπορούσε να σκοράρει 8 σερί πόντους στο φινάλε, που μπορούσε να πετύχει 10 πόντους σε 5 λεπτά και να πάρει το παιχνίδι όμως στην Μπαρτσελόνα του Σάρας, όλοι μπορούν να σκοράρουν. Άπαντες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ανά πάσα στιγμή.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΥ

Στις 9 Απριλίου 2021 ο Πάου Γκασόλ φόρεσε ξανά τα μπλαουγκράνα έπειτα από δυο δεκαετίες κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου ενώ μεσολάβησαν 759 μέρες μακριά από τα γήπεδα λόγω του τραυματισμού στο αριστερό πόδι και της αποθεραπείας του, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της EuroLeague. Ο Γκασόλ είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση αφού ουδείς άλλος παίκτης 40 ετών δεν επέστρεψε μετά από δυο χρόνια μακριά από τα γήπεδα! Όπως έδειξε στα δυο παιχνίδια που αγωνίστηκε με την Μπάγερν και τη Ρεάλ, στην επίθεση παραμένει αποτελεσματικός. Μπορεί να σκοράρει από το λόου-ποστ και να πασάρει όμως σε ό,τι αφορά την άμυνα, δεν μπορεί να προστατεύσει το καλάθι. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα καλούνται πλέον να κρύψουν τις αδυναμίες σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούκσεβιτς: «Ήλθα στην Ελλάδα με δυο παπούτσια, γι' αυτό μην σε δω να κλαις για κάτι»!

«Είδα τον Γκασόλ να κουβαλάει τα νερά και να γυρίζει σαν θρύλος»! (pics & vids)