Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας «πρίγκιπας» του τένις (Top-10)

Αντώνης Πατσούρας
Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας «πρίγκιπας» του τένις (Top-10)
Το αφιέρωμα του gazzetta.gr στον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος γιορτάζει σήμερα (12/8) τα 22α γενέθλια του.

Ο σπουδαιότερος Έλληνας τενίστας. Ο πρίγκιπας που θα γίνει βασιλιάς. Ο διάδοχος του Ρότζερ Φέντερερ.

Γεννημένος στην Αθήνα. Την 12η Αυγούστου 1998. Λέων στο ζώδιο, ταύρος στο κορτ. Τον χαρακτηρίζει το πάθος, το μυαλό, η θέληση για τη νίκη.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον 22 ετών και έχει πετύχει τόσα πολλά στην μικρή σε διάρκεια καριέρα του.

Έχει αποσπάσει καλές κριτικές από τον Τζον ΜάκΕνρο, τον Μπόρις Μπέκερ, τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το gazzetta.gr με αφορμή τα 22α γενέθλια του ετοίμασε ένα σπέσιαλ αφιέρωμα στον Στέφανο Τσιτσιπά.

Είναι πολλά τα λεφτά

Είναι πολλά τα λεφτά

Οικογένεια Τσιτσιπά

Οικογένεια Τσιτσιπά

Ο κορυφαίος τίτλος

Ο κορυφαίος τίτλος

Για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα

Στο Νο1 του κόσμου

Στο Νο1 του κόσμου

Η ζωή και τα πάθη

Η ζωή και τα πάθη

Κόντρα στους Big-3

Κόντρα στους Big-3

O κορυφαίος της χώρας

O κορυφαίος της χώρας

Συλλέκτης τροπαίων

Συλλέκτης τροπαίων

Τα Grand Slam της ζωής του

Τα Grand Slam της ζωής του

Το τένις είναι ένα πολύ ακριβό σπορ και εάν δεν φτάσεις σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη πρέπει να εξασφαλίζεις πόρους από χορηγίες για τα ταξίδια σου ανά τον κόσμο.

Η οικογένεια Τσιτσιπά δαπάνησε τεράστια ποσά για να κάνει επί χρόνια ο Στέφανος τα όνειρα του πραγματικότητα αλλά από το 2018 και έπειτα η πορεία του εκτοξεύτηκε και τα χρήματα που βγάζει από το τένις είναι πολύ καλά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ATP ο Έλληνας τενίστας έχει εισπράξει συνολικά από χρηματικά έπαθλα το ποσό των 11,236,215 δολαρίων.

Η καλύτερη του χρονιά ήταν το 2019 όπου και κέρδισε 6.712.206 δολάρια. Μόνο από τη νίκη του στο ATP Finals στο Λονδίνο εξασφάλισε 2.656.000 δολάρια.

Μέσα στη χρονιά έφτασε και στους "4" του Australian Open και εισέπραξε ένα σημαντικό ποσό.

Ο μπαμπάς Απόστολος, με καταγωγή από την Καρδίτσα. Προπονητής τένις. Είναι ο άνθρωπος που είναι πάντα δίπλα στον Στέφανο και εκείνος που τον έχει οδηγήσει στο Νο5 του κόσμου στο τένις.

Η μαμά Τζούλια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία. Σπουδαία τενίστρια της χώρας, στα δύσκολα χρόνια, γνώρισε τον Απόστολο, ερωτεύτηκαν και έφτιαξαν μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Ο Στέφανος είναι το πιο μεγάλο παιδί της οικογένειας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρός αποφάσισε πως του αρέσει το τένις. Μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη. Οι γονείς του με μεγάλες στερήσεις στήριξαν την επιλογή του και δικαιώθηκαν.

Η οικογένεια είναι εξαμελής αφού ο Στέφανος έχει άλλα τρία αδέλφια. Τον Πέτρο που είναι επαγγελματίας τενίστας, τον Παύλο και την Ελισάβετ.

Την 17η Νοεμβρίου 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε στο Λονδίνο τον σπουδαιότερο, έως σήμερα, τίτλο της καριέρας του.

Είναι το ATP Finals. Ένα τουρνουά που διεξάγεται κάθε χρόνο στο φινάλε της χρονιάς και βαθμολογικά είναι ανάμεσα στα Grand Slam και στα Masters.

Ο Έλληνας τενίστας που προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο ATP Finals έζησε μια φανταστική εβδομάδα στο Λονδίνο και στον τελικό επικράτησε του Ντομινίκ Τιμ.

Στον όμιλο νίκησε τον Μεντβέντεφ και τον Ζβέρεφ, ηττήθηκε από τον Ναδάλ αλλά στον ημιτελικό απέκλεισε τον Ρότζερ Φέντερερ.

Η Ελλάδα πανηγύρισε την μεγάλη επιτυχία του και στο Λονδίνο βρέθηκε δίπλα στον Στέφανο και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς από μικρός αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της χώρας μας.

Έχει παίξει στο Davis Cup αλλά στις χαμηλές κατηγορίες και θέλει ν' ανεβάσει την Ελλάδα στα ψηλά πατώματα...

Πρόσφατα συμμετείχε σε αγώνες στο Τατόι αλλά και στην Μανίλα όπου και γνώρισε την αποθέωση.

Μεγάλο όνειρο του είναι να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εάν διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο θα είναι εκεί και θα ονειρεύεται ένα μετάλλιο, το οποίο και θεωρεί πιο σημαντικό από έναν τίτλο σε Grand Slam.

Με την εθνική ομάδα συμμετείχε στο 2020 στο ATP Cup στην Αυστραλία σε μια νέα σπουδαία διοργάνωση στην οποία είδαμε τον Ράφα Ναδάλ αλλά και τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

To 2016 ο Στέφανος θα φτάσει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στα Juniors.

Ο Έλληνας τενίστας είχε κάνει σπουδαία εβδομάδα στην Ιταλία όπου και κέρδισε το Trofeo Bonfiglio ενώ έφτασε μέσα στο 2016 στον ημιτελικό του Wimbledon Juniors στο απλό και κατακτά τον τίτλο στο διπλό.

Στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στα Juniors έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει πάθος με τα ταξίδια. Είναι επίσης "κολλημένος" με την φωτογραφία και δημιουργεί μόνος του σπουδαία video στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube.

Ο Έλληνας είναι φυσικά λάτρης γρήγορων αυτοκινήτων όπως είναι το Tesla αλλά και η Ferrari. Του αρέσει η λογοτεχνία ενώ προτιμά την ελληνική κουζίνα (τζατζίκι, χταπόδι) και τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές του. Βέβαια δεν λέει όχι και για διακοπές στην παγωμένη Ισλανδία.

Πρόσφατα επισκέφτηκε για διακοπές την Μύκονο. Ο Στέφανος ζει τον περισσότερο καιρό στο Μόντε Κάρλο αλλά και στην Ακαδημία Μουράτογλου στη Γαλλία.

Πέρασε μια περίοδο που δημοσίευσε συνεχώς ρητά αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων ενώ όταν είναι στην Αθήνα περνάει τις ώρες με τον φίλο του Εμμανουήλ Καραλή αλλά και με την οικογένεια του.

Είναι φαν της ΑΕΚ και θα ήθελε να επισκεφτεί την "ΟΠΑΠ Arena" όταν ολοκληρωθεί. Του αρέσει να κάνει γκάλοπ στους δρόμους ενώ ακούει ξένη μουσική και από ελληνικό τον Κωνσταντίνο Αργυρό.

Μεγάλη φαν του είναι η Άννα Βίσση. Διατηρεί λογαριασμούς με χιλιάδες ακόλουθους στα social media.

Ο Τσιτσιπάς είναι ένας από τους λίγους εν ενεργεία τενίστες που έχουν κερδίσει και τα 3 μέλη του Big-3.

Φυσικά όταν γράφουμε Big-3 αναφερόμαστε στον Ρότζερ Φέντερερ, στον Ράφα Ναδάλ και στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος του είναι ο Ισπανός τον οποίο έχει κερδίσει μόνο μια φορά στη Μαδρίτη ενώ δυο φορές έχει επικρατήσει του Ρότζερ Φέντερερ.

Στην Μελβούρνη αλλά και στο Λονδίνο. Τον Νόβακ Τζόκοβιτς τον έχει κερδίσει στην Σανγκάη όπου ήταν στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά και στον Καναδά.

Μαζί με τον Ράφα Ναδάλ και τον Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε το 2019 το Laver Cup.

Στην ιστορία του τένις της Ελλάδος δεν υπάρχει άλλος παίκτης που να έχει φτάσει τόσο ψηλά όσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Την 5η Αυγούστου 2019, μια εβδομάδα πριν από τα γενέθλια του, θ' "ανέβει" στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης.

Για μεγάλο διάστημα είναι μόνιμα στο Νο6. Μέχρι να εμφανιστεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς την κορυφαία θέση για την Ελλάδα κατείχε η Λένα Δανιηλίδου.

Η Ελληνίδα τενίστρια στις 12/5/2003 είχε φτάσει έως το Νο14 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2020 έχει κατακτήσει 5 τρόπαια.

Το πρώτο του ήταν στη Στοκχόλμη ενώ εκτός... σειράς κατέκτησε το Next Gen ATP Finals που είναι για τενίστες κάτω των 20 ετών.

Το 2019 είναι η καλύτερη του χρονιά αφού θα φτάσει στην κορυφή στη Μασσαλία, στο Εστορίλ και φυσικά στο Λονδίνο.

Την επόμενη χρονιά, η οποία διακόπηκε από τον covid-19, θα προλάβει να κατακτήσει άλλον ένα τίτλο στη Μασσαλία και στο Open 13.

Στην καριέρα του έχει παίξει σε ακόμη 6 τελικούς όπου και ηττήθηκε. Οι δυο εξ' αυτών, στον Καναδά και στην Μαδρίτη, ήταν σε Masters.

Κόντρα στον Ναδάλ έπαιξε το 2018 τον πρώτο τελικό της καριέρας του.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του σε Grand Slam ήταν στο Australian Open 2019.

Τότε έφτασε στον ημιτελικό στη Μελβούρνη αφού πρώτα στον 4ο γύρο απέκλεισε το είδωλο του και κάτοχο του τιίτλου, τον μυθικό Ρότζερ Φέντερερ.

Όλοι οι Έλληνες στήνονται τα πρωινά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν τον Στέφανο Τσιτσιπά ενώ στην Μελβούρνη θα παρασκευαστεί και σουβλάκι με αρνί που θα έχει το όνομα του.

Στα ημιτελικά θα ηττηθεί από τον Ράφα Ναδάλ αλλά έχει γράψει ιστορία.

Την ίδια χρονιά φτάνει στον 4ο γύρο στο Roland Garros και μετά από μια μάχη 5 ωρών με τον Σταν Βαβρίνκα θα ηττηθεί και θα δηλώσει πως αυτό ήταν ένα μάθημα ζωής.

Το 2018 θα φτάσει στον 4ο γύρο στο Wimbledon. Συνολικά σε Grand Slam έχει 14 νίκες και 11 ήττες σε 11 συμμετοχές.

Στην καριέρα του έως σήμερα στο tour έχει 117 νίκες και 67 ήττες.