Ο δεκάλογος του πρώτου τελικού του Τσιτσιπά με αντίπαλο τον Ναδάλ στη Βαρκελώνη (pics & vids)

Αντώνης Πατσούρας
Ο δεκάλογος του πρώτου τελικού του Τσιτσιπά με αντίπαλο τον Ναδάλ στη Βαρκελώνη (pics & vids)
Το gazzetta.gr θυμάται τον πρώτο τελικό της καριέρας του Στέφανου Τσιτσιπά που διεξήχθη σαν σήμερα πριν από δυο χρόνια στη Βαρκελώνη.

Την πρώτη φορά δεν την ξεχνάει κανείς, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τελικό σε τουρνουά της ATP και μάλιστα μ' αντίπαλο τον Ράφα Ναδάλ.

Σαν σήμερα (29.4) το 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει τον Ισπανό τενίστα στον τελικό του Barcelona Open και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τον δεκάλογο του σπουδαίου αυτού αγώνα.

Νο1: Στην αρένα του Ναδάλ

Ο τελικός διεξήχθη ημέρα Κυριακή και το ημερολόγιο έγραφε 29 Απριλίου 2018. Ώρα έναρξης ορίστηκε η 5η απογευματινή και κατά την διάρκεια του αγώνα έπεφτε ψιλή βροχή.

Το τουρνουά είναι το "Barcelona Open" που διεξάγεται στο Real Club de Tenis Barcelona. Το τουρνουά άρχισε το 1953 αλλά ο "Βασιλιάς" του γεννήθηκε το 1986 στη Μαγιόρκα.

Είναι ο Ράφα Ναδάλ ο οποίος είχε ως τότε κατακτήσει 10 τίτλους και το κεντρικό κορτ είχε πάρει το όνομα του.

Νο2: Χάσμα 62 θέσεων

Ο Ράφα Ναδάλ είχε ταξιδέψει από το Μόντε Κάρλο στη Βαρκελώνη ως το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης με σκοπό να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Από την άλλη ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν στο Νο63 του κόσμου. Τους χώριζαν 62 θέσεις αλλά έπαιξαν στον τελικό. Σήμερα τους χωρίζουν πλέον μόνο 4 αφού ο Έλληνας είναι στο Νο6 και ο Ισπανός στο Νο2.

Νο3: Πρώτη φορά εις το ...τρίγωνο

Ο Τσιτσιπάς το 2017 έπαιξε για πρώτη φορά στο Tour σε ηλικία 18 ετών και τα πήγε εξαιρετικά. Το 2018 ήταν ακόμη καλύτερο και η Βαρκελώνη έμελλε να είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός της καριέρας του.

Εκεί πέτυχε πολλά πράγματα για πρώτη φορά... Πρώτη φορά παίζει σε τελικό στο Tour. Πρώτη φορά θα βρει απέναντι του τον Ράφα Ναδάλ. Πρώτη φορά θα παίξει κόντρα στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Δεν είναι και λίγα για ένα παιδί που δεν είχε κλείσει τα 20 και είχε γεννηθεί το 1998 στην Αθήνα. Έμαθε τένις στη Βουλιαγμένη και πήγε στο "πανεπιστήμιο" του Μουράτογλου στη Νίκαια πριν από χρόνια.

Νο4: Η πορεία προς τον τελικό

Ο Στέφανος για να φτάσει έως τον τελικό σημείωσε 5 νίκες. Δυο Ισπανοί δεν κατάφεραν να τον κερδίσουν στην έδρα τους. Στην αρχή την ... πλήρωσε ένας Γάλλος ενώ απέκλεισε και τον έμπειρο Ντιέγκο Σβάρτσμαν.

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος του ήταν στον προημιτελικό. Ο Ντομινίκ Τιμ ήταν τότε στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά ηττήθηκε από το Νο63 και μάλιστα με 2-0 σετ!

Ο Τιμ θα παίξει μετά από λίγες εβδομάδες στον τελικό του Roland Garros κάτι που θα επαναλάβει και το 2019 όπου θα κατακτήσει και το Barcelona Open.

Από την άλλη ο Ράφα Ναδάλ απέκλεισε στον ημιτελικό τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν ο οποίος ήταν στο Νο10 εκείνη την εποχή. Στο τουρνουά συμμετέχει ακόμη ο Τζόκοβιτς, ο Ντιμιτρόφ (ημιτελικός Monte Carlo 2018), ο Μπαουτίστα Αγκούτ, ο Νισικόρι (τελικός Monte Carlo 2018) αλλά ο νεαρός Τιτσιπάς θα φτάσει στον τελικό.

Νο5: Η δήλωση

Όταν ο Ράφα Ναδάλ απέκλεισε τον Γκοφέν στον ημιτελικό και έμαθε πως θα παίξει με τον Τσιτσιπά στον τελικό ρωτήθηκε εάν περίμενε κάτι τέτοιο και φυσικά απάντησε ειλικρινά...

«Αν με ρωτούσατε στην αρχή του τουρνουά, δεν θα ήταν στις επιλογές μου ο Στέφανος, αλλά είδα πως παίζει αυτή την εβδομάδα και δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι είναι ο δυνατότερος αντίπαλος που θα μπορούσα να έχω», είπε ο σπουδαίος Ράφα.

Σωστός. Με Τζόκοβιτς έστω και στο Νο12, με τον "χωματά" Τιμ, με τους συμπατριώτες του σε καλή κατάσταση πως να περίνεμενε τον Έλληνα;

Νο6: Κερδίζοντας το 1ο γκέιμ

Ο αγώνας αρχίζει με ψιλόβροχο. Ο Στέφανος κατακτά χωρίς να χάσει πόντο το 1ο γκέιμ. Διακοπή ολίγων λεπτών λόγω βροχής και μετά αρχίζει η ...καταιγίδα. Ο Ναδάλ με μπρέικ θα φτάσει στο 2-1 και με δεύτερο μπρέικ στο 5-1. Το σετ τελειώνει στο 6-2.

Στο 2ο με δυο μπρέικ ο Ισπανός θα πατήσει... γκάζι για το 4-0. Ο Τσιτσιπάς παλεύει αλλά με νέο μπρέικ στο 7ο γκέιμ θα χάσει το σετ με 6-1. Ο αγώνας είχε ολοκληρωθεί με 6-2, 6-1 σε 1.18'.

Νο7: Ένα μπουκάλι σαμπάνια

Ο Στέφανος ανεβαίνει πρώτος στο βάθρο. Οι γονείς Απόστολος και Τζούλια είναι περήφανοι.

Οι θυσίες τους έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Δεν θα μπορούσαν να περιμένουν πολλά από αυτό τον τελικό αλλά πίστευαν πάντα ότι ο "Στεφ" έχει λαμπρό μέλλον.

Ο Τσιτσιπάς παίρνει τον ... δίσκο και ευχαριστεί τους πάντες. Από τότε έως σήμερα θ' ανέβει άλλες 11 φορές στο βάθρο.

Είχε φτάσει η ώρα του Ναδάλ. Δέκα πιτσιρίκια σηκώνουν στον αέρα κάτι μεγάλες φωτογραφίες του Ράφα. Σε καθεμιά απ' αυτές υπήρχε μια κούπα. Σήκωσε την 11η και άνοιξε σαμπάνιες...

Με την μια από τις σαμπάνιες έλουσε τον Τσιτσιπά. Ήταν σαν τελετή... μύησης στο κλαμπ των μεγάλων!

Νο8: Το παράσημο

«Ο Τσιτσιπάς έχει λαμπρό μέλλον, ήταν ένας εξαιρετικός τελικός για εμένα και ο 11ος τίτλος μου εδώ σημαίνει πολλά για εμένα προσωπικά», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον τελικό ο Ισπανός.

Το Νο1 του κόσμου για τον Έλληνα τενίστα που έφτασε στη Βαρκελώνη ως Νο63 αλλά την επόμενη ημέρα (30/4) θα έκανε άλμα 19 θέσεων.

Νέο ρεκόρ για τον Τσιτσιπά που είναι πλέον στο Νο44! Φεύγει από την Ισπανία με έπαθλο 245,940 δολάρια.

Νο9: Ο ΜάκΕνρο

Ο Ράφα Ναδάλ κατέκτησε τον 11ο τίτλο του στο Barcelona Open. Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Κανείς άλλος έως τότε δεν έχει φτάσει ποτέ στους 11 τίτλους σε κάποιο τουρνουά!

Ο τίτλος του 2018 στη Βαρκελώνη ήταν ο 77ος στην καριέρα του και κέρδισε μια θέση στη λίστα με τους αθλητές συλλέκτες.

Ισοφάρισε τον θρυλικό Τζον ΜάκΕνρο στην 4η θέση. Πίσω από τους Κόνορς (109), Φέντερερ (97), Λεντλ (94) εκείνη την εποχή.

Τόσο ο Τσιτσιπάς όσο και ο Ναδάλ δεν έπαιξε από τότε ξανά στον τελικό στο Barcelona Open.

No10: Η επόμενη ημέρα

Το δέκα το καλό. Μπορεί ο Τσιτσιπάς να έκανε την αρχή στη Βαρκελώνη αλλά η συνέχεια ήταν μαγική.

Έως τον Φεβρουάριο του 2020 έχει παίξει σε ακόμη 10 τελικούς και έχει κατακτήσει 5 τίτλους. Με τον Ναδάλ έπαιξε ξανά στον τελικό του Rogers Cup 2018 (νίκη του Ισπανού και 80ος τίτλος) και στην 4η συνάντηση τους στο χωμάτινο της Μαδρίτης (2019) τον κέρδισε.

Σ' αυτό το διάστημα ο Έλληνας τενίστας απέκλεισε τον Φέντερερ στον 4ο γύρο του Australian Open και έφτασε έως τα ημιτελικά και κέρδισε δυο φορές τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Την δεύτερη μάλιστα όταν ήταν στο Νο1!

Έφτασε έως το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης και σήμερα είναι στο Νο6. Ο Ναδάλ από την άλλη είναι στο Νο6 αλλά από τη Βαρκελώνη του 2018 έως σήμερα έζησε μια δεύτερη νιότη.

Κατέκτησε άλλους 8 τίτλους (85) και είναι μόνος στην 4η θέση. Τον Απρίλιο του 2018 είχε 16 τίτλους αλλά τελείωσε το 2019 έχοντας 19!

 

Τελευταία Νέα