Η εξομολόγηση ζωής του Απόστολου Τσιτσιπά!

Αντώνης Πατσούρας
Η εξομολόγηση ζωής του Απόστολου Τσιτσιπά!

bet365

Ο πατέρας και προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά μιλάει στο G-Weekend για τη ζωή του και την οικογένεια του.

Είναι ο άνθρωπος που "κρύβεται" πίσω από την επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά. Είναι μαζί του σε κάθε βήμα της ζωής του και μαζί με την σύζυγο του, Τζούλια, έχουν "φτιάξει" τον χαρακτήρα του παίκτη που είναι στο Νο6 του κόσμου και σίγουρα έχει λαμπρότερο μέλλον.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε στο G-Weekend για την ζωή του, τη γνωριμία με την σύντροφο του, τα όνειρα του, τα τέσσερα παιδιά του, και τον μεγάλο του υιό.

Απλός, ουσιαστικός και "ψαγμένος". Κάθε ατάκα του είναι σοφή. Έχει "σπουδάσει" τη ζωή και θέλει να μεταφέρει τις γνώσεις του όχι μόνο στον Στέφανο αλλά και σ' όλα τα παιδιά. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά το τένις, τη ζωή και θαυμάζει τον Νίκο Καζαντζάκη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Προάστιο Καρδίτσας και έφυγε από τον τόπο του για να κατέβει στην πρωτεύουσα με στόχο να σπουδάσει αθλητική επιστήμη στην γυμναστική ακαδημία. «Μου άρεσε πάντα το τένις. Όταν ξεκίνησα στο πανεπιστήμιο ήρθα σ' επαφή με το άθλημα.

Το επέλεξα για την ειδικότητα και θέλω να πω και σε νέους φοιτητές να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Με τον αδελφό μου ζήσαμε τη γενιά του Μποργκ και του ΜάκΕνρο. Παίζαμε με ξύλινες ρακέτες σε "αυτοσχέδια" γήπεδα», μας λέει αρχικά ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

Στη συνέχεια μπήκε στη ζωή του η Τζούλια Σαλνίκοβα και έγινε η γυναίκα της ζωής του. Για εκείνη άλλαξε και τα σχέδια του. Ήταν σπουδαία παίκτρια τένις της ΕΣΣΔ και είχε την δική της ιστορία στο άθλημα. «Την γνώρισα εδώ στην Ελλάδα σ' ένα επαγγελματικό τουρνουά και έγινα προπονητής της.

Εγώ εκείνη την περίοδο είχε κανονίσει να φύγω στην Αμερική για να σπουδάσω Αθλητριατική. Ήταν κάτι που μου άρεσε. Θα είχε ανακαλύψει κάτι άλλο εάν το είχα ακολουθήσει αλλά επέλεξα να μείνω και να γίνω προπονητής. Έκανα στροφή στη ζωή μου», σημειώνει ο έμπειρος προπονητής.

Ο Απόστολος έφυγε για τη Γερμανία και συνεργάστηκε με την ομάδα του Μπόρις Μπέκερ. Μετά πήγε στην Αυστρία για να δουλέψει σε Πανεπιστήμιο. Πάντα τον ενδιέφερε η εξέλιξη του αθλήματος και η εξέλιξη του ως άνθρωπος και επαγγελματίας. «Στη ζωή πρέπει να παλεύεις κάθε ημέρα.

Εάν περιμένεις να σε βοηθήσει κάποιος, να βρεθεί μια μαγική δύναμη, δεν θα σου συμβεί ποτέ. Η μαγική δύναμη είναι να βρεις την ειδική στιγμή και να την κάνεις εξαιρετική για σένα.

Η ζωή είναι πολύ σύντομη και δεν μπορείς να γνωρίζεις τίποτα για το μέλλον. Όταν αγαπάμε κάτι και αφήνουμε την καρδιά μας να το αγαπήσει και θα πετύχουμε», υπογραμμίζει ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

Από την κουβέντα μαζί του καταλαβαίνεις πως διαβάζει και έχει διαβάσει πολύ στη ζωή του. «Ναι διαβάζω. Μου αρέσει πολύ ο Καζαντζάκης. Είναι φοβερός. Η "Αναφορά στον Γκρέκο", ο "Καπετάν Μιχχάλης" και τα άλλα βιβλία του.

Είναι σπουδαία προσωπικότητα και ο τρόπος γραφής του είναι μοναδικός», μας λέει και τον ρωτάμε εάν ο Στέφανος διαβάζει τα βιβλία του Καζαντζάκη: «Ο Στέφανος διαβάζει πολλές βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων στα αγγλικά. Στις γιορτές όμως θα του χαρίσω τον "Καπετάν Μιχάλη".

Στον πατέρα και προπονητή του Στέφανου άρεσουν όλα τα αθλήματα και έχει παίξει και ποδόσφαιρο αλλά και μπάσκετ. Ο αδελφός του έχει τελειώσει και εκείνος την Γυμναστική Ακαδημία και έχει πάρει ειδικότητα στο βόλεϊ. «Μου αρέσουν και τα άλλα σπορ. Από τις ομάδες υποστηρίζω την ΑΕΚ αλλά γενικά πρέπει να είμαστε δίπλα σ' όλες τις ομάδες.

Όταν βλέπουμε μια ομάδα που παίζει ωραία πρέπει να την σεβόμαστε και να την αποδεχόμαστε. Δεν μου αρέσει γενικά η βία και πιστεύω το ποδόσφαιρο έχει πάρει λάθος δρόμο στην Ελλάδα», σημειώνει αρχικά και εν συνεχεία μιλάει για το Euro 2004: «Εκείνη η ομάδα είχε την στήριξη όλων μας.

Ήταν μια μεγάλη επιτυχία αλλά μετά δεν κάναμε τα σωστά βήματα. Δεν ήμασταν ταπεινοί και εκεί χάθηκε ο αγώνας. Ήταν μια ωραία στιγμή και έπρεπε να στρωθούμε στην δουλειά και να αναπτύξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια έπαιξε ρόλο και η κρίση».

Η κουβέντα μας πήγε στον Στέφανο και στη Μαρία και πως μπορεί η Ελλάδα να "εκμεταλλευτεί" την επιτυχία τους: «Δεν θέλω να γίνουν τα ίδια στο τένις. Ο Στέφανος και η Μαρία πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί και να δουλέψουν σκληρά. Τώρα ξεκινάει η μεγάλη τους προσπάθεια. Πρέπει να τους "εκμεταλλευτεί" η χώρα.

Πρέπει να έρθουν επιχειρηματίες στο τένις και να φέρουμε κάποιο τουρνουά στην Ελλάδα. Το κράτος δει μπορεί να δώσει αυτά τα λεφτά. Χρειάζονται εκατομμύρια και ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να διοργανώσουμε ως χώρα για ένα μεγάλο τουρνουά. Η Ελλάδα πρέπει να έχεις κέρδος από αυτά τα παιδιά».

Καλό το μέλλον αλλά ας γυρίσουμε στο σήμερα και τους στόχους για το 2020: «Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ο Στέφανος πρέπει να είναι προσγειωμένος. Είναι ένα παιδί με προσωπικότητα και πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα και να κρατήσουμε τα θετικά από το ATP Finals.

Έχουν βγει πολλά θετικά από την χρονιά που πέρασε. Έδειξε μεγάλο ωριμότητα και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό. Αυτό που θέλω είναι να είναι υγιής και δυνατός. Θα θέλαμε να πάρει ένα Grand Slam αλλά και ν΄ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη. Το Νο6 είναι πολύ κοντά με το Νο1. Θέλει λίγα βήματα αλλά φοβερή ακρίβεια και αποφασιστηκότητα».

Αλήθεια περίμενε ότι ο γιος του θα παίξει επαγγελματικό τένις και θα φτάσει τόσο ψηλά; «Δεν σκεφτόμουν ότι το παιδί μου θα παίξει τένις. Στη ζωή δεν προγραμματίζεις το μέλλον», μας λέει. Η οικογένεια του Απόστολου και της Τζούλιας εκτός από τον Στέφανο, έχει και τον Πέτρο που παίζει και αυτός τένις, τον Παύλο και την μικρή Ελισάβετ.

Ο Απόστολος έκανε πολλές θυσίες και η οικογένεια "πάλεψε" σαν μια ομάδα για να κάνει ο Στέφανος τα όνειρα του πραγματικότητα. Τόσο ο πατέρας όσο και ο υιός λείπουν συνεχώς από την Ελλάδα και η οικογένεια έχει... παράπονα. «Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μου καημός. Βέβαια το καταλαβαίνουν όλοι στην οικογένεια μας.

Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η ζωή μας έχει δώσει απλόχερα αυτό που θέλαμε και τώρα που είμαστε καλύτερα στο οικονομικό κομμάτι η οικογένεια μπορεί να ταξιδέψει πιο συνχά μαζί μας», σημειώνει.

Ο πατέρας και προπονητής, Απόστολος, θεωρεί πως είναι τιμή για την Ελλάδα να έχει έναν τέτοιο αθλητή σαν τον Στέφανο, ο οποίος "παράγει" αθλητικό πολιτισμό και έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο έκφρασης. Όλα είναι θέμα οικογένειας και εσωτερικής αναζήτησης.

 

Τελευταία Νέα