Τσιτσιπάς: Δέκα μεγάλες «παραστάσεις» σε χωμάτινη επιφάνεια (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Τσιτσιπάς: Δέκα μεγάλες «παραστάσεις» σε χωμάτινη επιφάνεια (vids)
Με αφορμή την... έναρξη της χωμάτινης περιόδου το gazzetta.gr παρουσιάζει 10 μεγάλες στιγμές του Στέφανου Τσιτσιπά στην επιφάνεια.

Εάν ο κορονοϊός (covid-19) δεν είχε πλήξει τον κόσμο αλλά και την κοινότητα του τένις σήμερα (6/4) θ΄άρχιζε στις ΗΠΑ και στο Μαρόκο η χωμάτινη περίοδος στο Tour της ATP.

Μια περίοδος που έχει τρία τουρνουά Masters (Μόντε Κάρλο, Ρώμη, Μαδρίτη) και φυσικά ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με το Grand Slam της, που δεν είναι άλλο από το Roland Garros.

Η περίοδος αυτή φέτος, όπως και εκείνη στο γρασίδι, ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού και όλοι ελπίζουν ότι το τένις θ' αρχίσει δειλά δειλά τον Αύγουστο για να δούμε τα Masters σε ΗΠΑ, Καναδά αλλά και το US Open και το Roland Garros.

Με αφορμή την έναρξη της χωμάτινης περιόδου το gazzetta.gr θυμάται 10 μοναδικές "μάχες" του Στέφανου Τσιτσιπά στο χώμα. Σε κάποιες κέρδισε, σε κάποιες έχασε αλλά η ουσία είναι ότι σ' όλες έδειξε ότι είναι γεννημένος για σπουδαία πράγματα.

Νο1. Τσιτσιπάς-Ναδάλ (Madrid Open 2019, Ημιτελικός)

Είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του Στέφανου Τσιτσιπά, σίγουρα πάντως η μεγαλύτερη στη χωμάτινη επιφάνεια. Ο αντίπαλος του είναι ο "βασιλιάς" της χωμάτινης περιόδου, ο τενίστας με τα 12 Roland Garros, ο Ράφα Ναδάλ.

Όλοι εκείνο το απόγευμα στο "Μανόλο Σαντάνα" της Μαδρίτης περιμένουν τον Ράφα Ναδάλ να κερδίσει και αρχίζουν να στοιχηματίζουν για τον νικητή του τελικού της Κυριακής ανάμεσα στον Ναδάλ και στον Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου της 11ης Μαϊου είχε άλλη άποψη... Επικρατεί με 6-4, 2-6, 6-3 του Ναδάλ στον ημιτελικό και είναι στον τελικό.

Κερδίζει για πρώτη φορά και τελευταία ως σήμερα τον Ισπανό. Τον νικά στην πατρίδα του και είναι ο πιο μικρός σε ηλικία που τα καταφέρνει σε χωμάτινη επιφάνεια.

Όλη η Ελλάδα εκείνο το βράδυ πανηγυρίζει για τη μεγάλη νίκη του Τσιτσιπά. Από παιδί έγινε άνδρας. Για την ιστορία ο Ναδάλ είχε ως τότε 5 τίτλους σε 8 τελικούς στο τουρνουά της πρωτεύουσας της Ισπανίας.

Νο2. Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς (Madrid Open 2019, Τελικός)

Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος τελικός του Στέφανου Τσιτσιπά σε χωμάτινο Masters. Το ημερολόγιο γράφει 12 Μαϊου, ημέρα Κυριακή. Απέναντι του είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος με μεγάλη προσπάθεια λίγες ώρες πριν έχει κερδίσει τον Ναδάλ στα 3 σετ και θα είναι δύσκολο να πετύχει άλλη μια τόσο σπουδαία νίκη μέσα σε λίγες ώρες.

Παίζει σπουδαία, αλλά ο Τζόκοβιτς είναι από άλλο...ανέκδοτο. Ο Σέρβος επικρατεί με 6-3, 6-4 και κερδίζει την κούπα στη Μαδρίτη.

Νο3. Τσιτσιπάς-Ζβέρεφ (Madrid Open 2019, Προημιτελικός)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε ταξιδέψει στη Μαδρίτη ως Νο9 της παγκόσμιας κατάταξης. Αφού περνάει τους πρώτους γύρους, εκείνο το βράδυ της Παρασκευής (10/5) θα βρει στο δρόμο του τον ... άσπονδο φίλο του, τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Ο Γερμανός είναι στο Νο4 και το 2018 είχε κατακτήσει τον τίτλο στη Μαδρίτη! Δύσκολο παιχνίδι, όπως όλα εκείνα ανάμεσα στον ψηλό Γερμανό με τις ρώσικες ρίζες και τον ψηλό Έλληνα με την ρωσίδα μητέρα.

Τελικά ο Τσιτσιπάς επικρατεί με 7-5, 3-6, 6-2 και είναι στον ημιτελικό!

Νο4. Τσιτσιπάς-Τιμ (Barcelona Open 2018, Προημιτελικός)

Είναι μια σπουδαία, η πρώτη, εβδομάδα για τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Tour. Είμαστε στον Απρίλιο του 2018 και παίζει στο Barcelona Open, το χωμάτινο 500αρι που φιλοξενεί το Σαμπαντέλ.

Είναι το τουρνουά του Ράφα Ναδάλ και ο νεαρός Στέφανος που είναι στο Νο63 θα φτάσει στην Βαρκελώνη με στόχο την υπέρβαση. Στον προημιτελικό πέφτει πάνω στον Ντομινίκ Τιμ, ο οποίος είναι στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τον νικά με 6-3, 6-2. Αυτή είναι η πρώτη νίκη του κόντρα σε παίκτη του top-10 σε χωμάτινη επιφάνεια.

No5. Ναδάλ-Τσιτσιπάς (Barcelona Open 2018, Τελικός)

Ο πρώτος τελικός στην καριέρα του Ράφα Ναδάλ στο Tour. O πρώτος του αγώνας απέναντι στον Ναδάλ. Ο πρώτος του αγώνας κόντρα στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Την 29η Απριλίου 2018 ο νεαρός Έλληνας παίζει στον τελικό του Barcelona Open. Απέναντι του η "μηχανή", o άνθρωπος που έχει κερδίσει 10 τίτλους στη Βαρκελώνη.

Ο Ράφα Ναδάλ επικρατεί με 6-2, 6-1 του άπειρου Στέφανου τον οποίο θα συναντήσει ξανά στο Rogers Cup λίγους μήνες αργότερα και πάλι στον τελικό.

No6. Tσιτιπάς- Κουέβας (Estoril Open 2019, Τελικός)

Είναι ο πρώτος τίτλος της καριέρας του Στέφανου Τσιτσιπά σε χωμάτινη επιφάνεια. Τον κατέκτησε στο Εστορίλ της Πορτογαλίας, την πατρίδα του Φερνάντο Σάντος, με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Ελλάδος να είναι εκεί και να τον χειροκροτά.

Στον μεγάλο τελικό του τουρνουά της Πορτογαλίας που διεξήχθη την Κυριακή 5 Μαϊου ο Έλληνας τενίστας συναντά τον Ουρουγουάνο Πάμπλο Κουέβας. Ένα "σκληρό" παίκτη που είναι δυνατός στο χώμα.

Ο Στέφανος επικρατεί με 6-3, 7-6 (4) και σηκώνει την κούπα! Την ίδια ημέρα η Μαρία Σάκκαρη κερδίζει τον μοναδικό της τίτλο στο Μαρόκο!

Νο7. Βαβρίνκα-Τσιτσιπάς (Roland Garros 2019, 4ος γύρος)

Το μεγαλύτερο μάθημα στην καριέρα του Στέφανου Τσιτσιπά. Στον 4ο γύρο του Roland Garros 2019 παίζει με τον έμπειρο Σταν Βαβρίνκα ο οποίος είχε κερδίσει την κούπα στο Παρίσι το 2015 και έχει στην συλλογή του τρία Grand Slam.

Ο Τσιτσιπάς είναι στο Νο6 και ο Ελβετός στο Νο28. To παιχνίδι διαρκεί 5 ώρες και 9 λεπτά και ο Βαβρίνκα επικρατεί με 6-7 (6), 7-5, 4-6, 6-3, 6-8!

Μετά από τον αγώνα ο Τσιτσιπάς θα δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου πως έκλαψε ενώ ο Βαβρίνκα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον μεγάλο αντίπαλο του.

Νο8. Τσιτσιπάς- Άντερσον (Estoril Open 2018, 2ος γύρος)

Ο Στέφανος έχει πάρει φόρα από τη Βαρκελώνη και ταξιδεύει με μεγάλες φιλοδοξίες στο Εστορίλ της Πορτογαλίας.

Στον 2ο γύρο θα συναντήσει τον Κέβιν Άντερσον. Εκείνη την εποχή είναι στο Νο8 ενώ θα φτάσει και στο Νο5! Είναι ο φιναλίστ του US Open 2017 και σε λίγους μήνες θα είναι ο φιναλίστ στο Wimbledon!

O Τσιτσιπάς είναι στο Νο44 αλλά κερδίζει με 6-7 (3), 6-3, 6-3 τον Νοτιοαφρικανό και θα συνεχίσει έως τα ημιτελικά του τουρνουά. Θα χρειαστεί να περιμένει έναν ακόμη χρόνο για να το κατακτήσει.

Νο9. Ναδάλ-Τσιτσιπάς (Rome Open 2019, Ημιτελικός)

Ο Έλληνας τενίστας θα κερδίσει τον Ράφα Ναδάλ στον ημιτελικό στη Μαδρίτη αλλά η μοίρα θα τα φέρει να παίξουν αντίπαλοι στον ημιτελικό του επόμενου Masters, αυτό της Ρώμης.

Φτάνουν και οι δυο με ευκολία στον ημιτελικό. Ο Τσιτσιπάς δε πιο εύκολα από ότι ήλπιζε αφού ο Ρότζερ Φέντερερ λόγω τραυματισμού αποσύρθηκε από τον προημιτελικό και έτσι πέρασε χωρίς αγώνα στους "4".

Εκεί όμως ο Ναδάλ δεν ... έπαιζε. Επικράτησε με 6-3, 6-4, πήρε ρεβάνς, και μια ημέρα μετά κέρδισε και το Rome Open!

No10. Τσιτσιπάς-Φονίνι (Rome Open 2019, 3ος γύρος)

Στον 3ο γύρο του τουρνουά της Ρώμης ο Τσιτσιπάς θα παίξει με τον Ιταλό Φονίνι.

Ο Φάμπιο είναι στο Νο12 της παγκόσμιας κατατάξης και έχει κάνει σπουδαία πράγματα πριν από λίγες εβδομάδες στο Monte Carlo Masters. Έχει κερδίσει τον Ζβέρεφ, έχει αποκλείσει τον Ναδάλ στον ημιτελικό και έχει πάρει την κούπα.

Ο Έλληνας τενίστας που είναι στο Νο7 αποκλείει με 6-4, 6-3 τον Ιταλό και συνεχίζει στα προημιτελικά.

 

Τελευταία Νέα