Παρτίζαν: Το ξύλο που «χάλασε» τον μπασκετικό της παράδεισο!

Παρτίζαν: Το ξύλο που «χάλασε» τον μπασκετικό της παράδεισο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την θλιβερή βραδιά που έζησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Euroleague, απορεί με την βλακεία του Γιουλ και την ηλιθιότητα του Γιαμπουσέλε και πιστεύει ότι δεν θα γίνει Game 5 στις άλλες τρεις σειρές των playoffs.

Κι εκεί που έχεις απολαύσει την εκπληκτική εμφάνιση της Παρτίζαν και την back to back νίκη μέσα στην Μαδρίτη, που έχει εκτοξεύσει τις μετοχές τις σερβικής ομάδας και έχει σκορπίσει τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη, ενόψει της διαφαινόμενης επιστροφής της Final 4 (μετά από 13 χρόνια), και ανταλλάσσεις μηνύματα με τους φίλους σου, εκφράζοντας τον θαυμασμό για το νέο δημιούργημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έρχεται μία κακιά (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) στιγμή και «χαλάει όλο το γλυκό»!

Τι να πει κανείς για τον Σέρχιο Γιουλ, που στα 36 του χρόνια και με σχεδόν 20 χρόνια λαμπρής καριέρας στα ευρωπαϊκά γήπεδα, υποπίπτει σε ένα τόσο αντιαθλητικό και ύπουλο φάουλ κι ενώ το ματς έχει κριθεί και δεν «γυρίζει»;

Αν αυτή η αντίδραση δεν υποδηλώνει ότι ο αρχηγός ενός εκ των μεγαλύτερων συλλόγων του κόσμου, δεν έχει μάθει να χάνει, τι υποδηλώνει; Να το έκανε κάποιος άλλος νεότερος και όχι με τα «γαλόνια» και τις παραστάσεις του μπαρουτοκαπνισμένου πρώην διεθνούς guard των Μαδριλένων, να το καταλάβω και να τον κρίνουν με μεγαλύτερη επιείκεια.

Να καταλάβω και τους 200 σφυγμούς και όλα! Αλλά ο Γιουλ ρε φίλε, που αποτελεί πρότυπο για τόσα παιδιά στην Ισπανία και αλλού; Σεβαστή η συγνώμη του και επιβεβλημένη η δημόσια απολογία του, αλλά αυτό δεν ελαφρύνει την θέση του.

«Τελειώνει» ο Γιαμπουσέλε από την Ρεάλ!

Για τον Γιαμπουσέλε δεν υπάρχουν τόσα πολλά λόγια, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχαν και απαιτήσεις απ' αυτόν. Μιλάμε για έναν τύπο με τρομακτικά αθλητικά προσόντα σε ένα πολύ βαρύ κορμί, ο οποίος αντί να εκτιμήσει ότι η «βασίλισσα» του έσωσε την καριέρα και από «γυρολόγο» των γηπέδων, τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε θέση βασικού, στην πρώτη πρόκληση βάλθηκε να αποδείξει ποιος έχει τα μεγαλύτερα «καρύδια».

Κι επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει προκαλέσει με την συμπεριφορά του, αλλά η πολλοστή (το ότι κατέβηκε η γυναίκα του στον αγωνιστικό χώρο για να τον «μαζέψει», δείχνει πόσο μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης θυμού έχει), είναι πολύ πιθανό να μην ξαναφορέσει την φανέλα της Ρεάλ.

Το κεφάλι του αποδείχτηκε τόσο «άδειο», που με την εγκληματική λαβή τζουντόκα στον Έξουμ, πλέον απειλείται με μία από τις πιο αυστηρές ποινές αποκλεισμού από τα γήπεδα, που θα έχει επιβληθεί ποτέ. Πάλι καλά που, τουλάχιστον, απολογήθηκε...

Πολύ «θερμόαιμος» μας προέκυψε και ο Γκάμπριελ Ντεκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έσπευσε να επιτεθεί στους παίκτες της Παρτίζαν μετά τον αρχικό «εναγκαλισμό» του Γιουλ με τον Πάντερ και είχε πολύ έντονη συμμετοχή στο επεισόδιο.

Αυτοί οι τρεις (ενδεχομένως και οι Μούσα και Χεζόνια που έριξαν κάποιες «ψιλές») πιστεύω ότι δεν θα μπουν στο αεροπλάνο για το Βελιγράδι (τιμωρία από 2-5 αγωνιστικές), ενώ ειδικότερα ο Γάλλος power-forward θα αργήσει να ξαναπαίξει στην Euroleague (μίνιμουμ 8-12 αγωνιστικές).

Το «χαμένο» momentum της Παρτίζαν

Στην αντίπερα όχθη, πιστεύω ότι ο Ομπράντοβιτς ακόμη θα καταριέται την τύχη για την αντίδραση που είχε ο Πάντερ στο σκληρό χτύπημα του Γιουλ. Αν ο 29χρονος Αμερικανός guard είχε την στοιχειώδη ηρεμία να μην κινηθεί απειλητικά προς τον αντίπαλό του (απέμεναν 100” πριν το τέλος, το σκορ ήταν 80-95 και θα εκτελούσε 2 βολές), τότε τίποτε όλα όσα θλιβερά είδαμε, δεν θα είχε συμβεί.

Και το κυριότερο δεν θα είχε κινδυνεύσει η υγεία του συμπαίκτη του, Ντάντε Έξουμ, ο οποίος – κατά την ταπεινή μου άποψη – είναι ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες της εκπληκτικής ομάδας που έχει παρουσιάσει ο “Ζοτς”. Δεν ξέρω πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός του Αυστραλού στο πέλμα (οι πληροφορίες που μου έρχονται από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι δεν είναι) που έφυγε από το γήπεδο με πατερίτσες, αλλά η χθεσινή περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κλινικής του εικόνας, δεν παρέπεμπε σε αθλητή που έχει μέλλον στην εφετινή σεζόν.

Ανεξάρτητα από τον τραυματισμό του, ο πρώην NBAer (1-2 αγωνιστικές), αλλά και ο Πάντερ (στην συνέχεια απασφάλισε ακόμη περισσότερο) με τον Λεσόρ που είχε προφανή διάθεση να επιβάλλει τον νόμο του χειροδύναμου, κινδυνεύουν με ποινή αποκλεισμού (3-6 αγωνιστικές).

Όπως καταλαβαίνετε, από 'δω και στο εξής τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για την Παρτίζαν, που βρισκόταν σε ένα εκπληκτικό momentum και μετά την πεντακάθαρη δεύτερη νίκη της μέσα στο “Wizink Center” (σε κάτι λιγότερο από δύο ματς, σκόραρε και κατά. μ.ο. 92 πόντους εκτός έδρας), φαινόταν ακλόνητο φαβορί όχι μόνο για την πρόκριση στο Final 4, αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μιλάμε για μία ομάδα που μέσα στο 2023 μετράει 15 νίκες 20 αγώνες. Για μία ομάδα που σκοράρει σκοράρει μ.ο. 90,7 πόντους στους τελευταίους οκτώ αγώνες και μία ομάδα που παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, στην παρούσα χρονική στιγμή. Και για μία ομάδα που είχε σχεδόν προκριθεί στο Final 4.

Φόβος και τρόμος ενόψει του Game 3 στην Σερβία

Και είναι πραγματικά κρίμα, μία άτυχη στιγμή να χαλάσει ένα τόσο σπουδαία σπουδαίο μπασκετικό δημιούργημα. Μακάρι, βέβαια, να μείνουμε μόνο σε αυτήν και να μην έχουμε παρατράγουδα στο Game 3 του Βελιγραδίου...

Γιατί με γεμάτο γήπεδο (20.000 και βάλε θα είναι στην “Stark Arena”) και με βαλκανικό αίμα να κυλάει στις φλέβες (η αποθεωτική υποδοχή της αποστολής τα ξημερώματα «μιλάει» από μόνη της), έχω τις ενστάσεις μου για το πως οι άνθρωποι της Παρτίζαν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το πλήθος. Έστω κι αν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της Ρεάλ, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ταξιδέψουν στην Σερβία.

Όπως θα γίνει γνωστό τις επόμενες ώρες, οι συνθέσεις των δύο ομάδων θα αρκετά διαφοροποιημένες συνθέσεις σε σχέση με τα δύο πρώτα ματς. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο Ομπράντοβιτς, όσο και ο Ματέο, θα στηριχθούν σε αρκετούς από τους αναπληρωματικούς και τους νέους παίκτες που έχουν δηλώσει στα ρόστερ τους. Κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει και τους αγωνιστικούς συσχετισμούς και να δώσει στους Μαδριλένους (που για ασφάλεια φέρονται να έχουν δηλώσει περισσότερους νέους παίκτες και διαθέτουν μία από τις ισχυρότερες ομάδες στην Ευρώπη, για την ηλικία κάτω των 20 ετών).

Η «βασίλισσα», πάντως, που σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να γίνει το ματς κεκλεισμένων των θυρών (κάτι που απέκλεισε η Euroleague), διαμήνυσε ότι θα φύγει από το γήπεδο με το πρώτο αντικείμενο που θα πέσει στο παρκέ.

Μικρή πιθανότητα για Game 5 στα εφετινά playoffs

Χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις ποινές και πόσο θα πληγεί η κάθε ομάδα του ζευγαριού Ρεάλ-Παρτίζαν από τα επεισόδια που αμαύρωσαν μία πολύ όμορφη μπασκετική βραδιά, εκτιμώ ότι η κατάσταση όσον αφορά τα φαβορί για το Final 4 του Κάουνας, δείχνει αρκετά ξεκάθαρη.

Αν δεν είχε συμβεί η «κλωτσοπατινάδα» της ισπανικής πρωτεύουσας, η Παρτίζαν θα ήταν η πρώτη ομάδα που θα σφράγιζε το εισιτήριό της και μάλιστα με... σκούπα (3-0), ενώ το ίδιο πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί και στο ζευγάρι της Μπαρτσελόνα με την Ζάλγκιρις. Οι «μπλαουγκράνα» δείχνουν δύο κλάσεις πιο πάνω από τους Λιθουανούς από πλευράς ποιότητας και θεωρώ ότι δύσκολα μπορούν να χάσουν δύο φορές σε τρία παιχνίδια από την ομάδα του Μακσβίτις.

Στην σειρά του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσέ, οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν χωρίς κόστος την νευρικότητα και το άγχος που πάντα προκαλεί το Game 1 (εδικότερα στον γηπεδούχο) και με δεδομένο ότι υπερέχουν στα περισσότερα σημεία από την τουρκική ομάδα, εκτιμώ ότι εύκολα ή δύσκολα θα κάνουν το 2-0 και θα τελειώσουν την σειρά στην Πόλη σε 3 ή σε 4 ματς.

Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι είναι αυτό της Μακάμπι με την Μονακό, στο οποίο, όμως, το πλεονέκτημα της έδρας σε συνδυασμό με την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκονται οι Ισραηλινοί, πιστεύω ότι θα προκαλέσει... κατηφόρα στους Μονεγάσκους και θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του «λαού»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!