Παναθηναϊκός: Όλη η αλήθεια για την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου

Παναθηναϊκός: Όλη η αλήθεια για την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου

Newsroom
Παναθηναϊκός: Όλη η αλήθεια για την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου
Το Gazzetta αποκαλύπτει όλα τα βήματα στην υπόθεση του κοινή συναινέσει «διαζυγίου» του 28χρονου διεθνούς φόργουορντ. Πότε και πως προέκυψε το θέμα, ποια ήταν η στάση του παίκτη, πότε οι «πράσινοι» άρχισαν να καλοβλέπουν την αποχώρηση του Ιωάννη και ποιές ομάδες ασχολήθηκαν έντονα με την περίπτωσή του.

Των Αντώνη Καλκαβούρα και Σταυρούλας Μουστακάτου

Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας από την απώλεια του πρωταθλήματος (με ήττα 3-0 στους τελικούς) και την βαρυσήμαντη τοποθέτηση του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το γεγονός ότι το ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει ήδη υποστεί ένα ολοκληρωτικό lifting, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Έξι (Νέντοβιτς, Μέικον, Ουάιτ, Σίβα, Έβανς, Κασελάκης) από τους δώδεκα παίκτες που συμπεριλήφθησαν στην 12άδα του «τριφυλλιού» στο Game 3 των τελικών (93-74), αποτελούν ήδη παρελθόν, ο έχων συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο, Χάουαρντ Σαντ-Ρος έχει ειδοποιηθεί ότι βρίσκεται εκτός σχεδιασμού, ενώ ο Βασίλης Καββαδάς που είχε μείνει εκτός 12άδας, έχει ήδη αποχαιρετήσει τον «Εξάστερο».

Αν από τους προανεφερθέντες αποχωρήσαντες, η απρόσμενη «έξοδος» του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Νεμάνια Νέντοβιτς (είχε κι αυτός άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο, αλλά έκανε χρήση ενός ειδικού όρου) έκανε το μεγαλύτερο θόρυβο, η είδηση της αποχώρησης του Ιωάννη Παπαπέτρου, όπως ήταν λογικό, «έσκασε» σαν... βόμβα!

Όχι μόνο γιατί στην 4ετία του στο ΟΑΚΑ (2018-2022), ο 28χρονος διεθνής forward "δέθηκε" με τον σύλλογο, δεν έκρυψε διόλου τα «πράσινα» αισθήματά του και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά κυρίως γιατί η φυγή του (σε συνδυασμό με την περυσινή του Μήτογλου), άφησε τον Παπαγιάννη ως μοναδικό εναπομείναντα του ελληνικού κορμού που είχε στηθεί πριν από 4 χρόνια. Συν του ότι αφαίρεσε από το ρόστερ τον πιο έμπειρο γηγενή παίκτη, ο οποίος είχε μεγάλη σύνδεση με την εξέδρα.

Ας ξετυλίξουμε, όμως, σιγά-σιγά το κουβάρι της περίπλοκης υπόθεσης του “Papi-out”, ο ιστός της οποίας πλέκεται εδώ και μερικές εβδομάδες. Για να ξεκαθαρίσουμε πως είχαν τα πράγματα, μέχρι και σήμερα (15/07), Ιωάννης είχε άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο (με αποδοχές που άγγιζαν τις 950.000 Ευρώ) και παρ' ότι είχε option για να μείνει ελεύθερος (με διαφορετικό buy out για ομάδα της EuroLeague κι αντίστοιχα του ΝΒΑ), όταν τελείωσε το πρωτάθλημα, δεν σκεφτόταν καν ότι η νέα σεζόν θα τον έβρισκε εκτός Παναθηναϊκού.

Το σενάριο της αποχώρησης άρχισε να εξετάζεται ως επιλογή, προϊόντος του χρόνου, όταν ο ατζέντης του Παπαπέτρου έφερε στο τραπέζι ζωηρό ενδιαφέρον (αρχικά) και προτάσεις (στην πορεία) από ευρωπαϊκούς συλλόγους (Φενέρ, Μονακό, Βαλένθια), που παρουσιάζονταν διατεθειμένοι να του δώσουν εγγυημένη διετή συνεργασία!

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού άρχισε να βλέπει πιο σοβαρά την συγκεκριμένη προοπτική, όταν οι πρώτες συζητήσεις του εκπροσώπου του με τον νέο προπονητή της ομάδας, Ντέγιαν Ράντονιτς, δεν συνοδεύτηκαν με υπέρμετρο ενθουσιασμό του 52χρονου Μαυροβούνιου προπονητή, γύρω από τον ρόλο που θα είχε στον σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν και καθώς πλησίαζε η προκαθορισμένη προθεσμία για την πληρωμή του buy out, οι δύο πλευρές ολοένα και πλησίαζαν σε αυτό που τελικά εξελίχθηκε σε συναινετικό «διαζύγιο». Κάτι που επισφραγίστηκε τελικά από την μη καταβολή του buy out (υπήρξε μίας μορφής οικονομικού συμβιβασμού από κάποιες παλαιότερες οφειλές), αλλά και από την διαρροή της ΚΑΕ, ότι ο παίκτης φεύγει ως ελεύθερος και με απόφαση του τεχνικού team.

Με αυτά και με εκείνα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου φεύγει από το ΟΑΚΑ χωρίς να χρειαστεί να «πληρώσει» τις 400.000 Ευρώ που προέβλεπε ο σχετικός όρος του συμβολαίου. Ταυτόχρονα όλα δείχνουν πως πηγαίνει στην Παρτίζαν για να παίξει υπό τις οδηγίες του κορυφαίου προπονητή στην Ευρώπη (Ζέλικο Ομπράντοβιτς) και σχεδόν διπλασιάζει τα εγγυημένα χρήματα, που είχε λαμβάνειν από το τέλος της σεζόν κι εντεύθεν.

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός γλιτώνει ένα ποσό που πλησίαζε το ένα εκατομμύριο Ευρώ από το budget του και ο νέος τεχνικός του έχει την ευκαιρία να στήσει την ομάδα με αποκλειστικά δικές του επιλογές και να κριθεί ανάλογα.

Όλα δείχνουν ότι στον «εξάστερο» θα ζήσουν καλά και ο Παπαπέτρου ίσως καλύτερα... Μέχρι αποδείξεως του εναντίου...

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το... σίριαλ για το μέλλον του διεθνή άσσου ξετυλιγόταν στο μπασκετικό γίγνεσθαι, αφού το περασμένο καλοκαίρι και πριν την υπογραφή για επέκταση του συμβολαίου του, ο ίδιος μπήκε στον... κυκλώνα των φημών τόσο για τα ευρωπαϊκά όσο και τα αμερικανικά δεδομένα.

Το καλοκαίρι του 2021 και το NBA out

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ερχόταν ως πρώτο όνομα στα πλάνα του Δημήτρη Πρίφτη, από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «πρασίνων» και η ανανέωσή του ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο... τραπέζι της ομάδας. Τόσο το πλάνο του Έλληνα τεχνικού και ο ρόλος που θα είχε ο διεθνής φόργουορντ εντός και εκτός παρκέ, όσο και η πρόταση της ανανέωσης από οικονομικής πλευράς έμοιαζε με την τριπλή δίοδο προς την χρυσή τομή της επέκτασης του συμβολαίου!

11 Ιουλίου 2021: «Επίσημα Παπαπέτρου διετίας στον Παναθηναϊκό» ήταν ο τίτλος που ακολουθούσε τις βασικές ειδήσεις εκείνης της ημέρας, με τον 27χρονο τότε Έλληνα να δίνει τέλος στη φημολογία περί αποχώρησής του. Τουλάχιστον για κάποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που είχε ανοίξει... τις σειρήνες της για την απόκτησή του, όπως η Αναντολού Εφές και η Αρμάνι Μιλάνο που φέρονταν να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Η ρήτρα του ΝΒΑ out στο συμβόλαιό του παρέμενε ανοιχτή μέχρι και τις 19 Αυγούστου, καθώς ο Παπαπέτρου είχε κάνει γνωστή την επιθυμία του να μεταπηδήσει στην κορυφαία Λίγκα αν και εφόσον υπήρχε κάποια ικανοποιητική πρόταση στα χέρια του.

2 Αυγούστου 2021: Η κρούση από το ΝΒΑ έμοιαζε να παίρνει να μορφή και τα πρώτα δείγματα ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού άρχισαν να φαίνονται, αν και αχνά.

Οι Σπερς εμφανίζονται να έχουν στρέψει τα ραντάρ τους προς το ΟΑΚΑ, βολιδοσκοπώντας την περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι επίσημο ή μία συγκεκριμένη προσέγγιση από πλευράς Σαν Αντόνιο, καθώς οποιαδήποτε κίνηση έπρεπε να γίνει στην Free Agency. Την ίδια ώρα που οι προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ παρέμεναν σε προφορική συνθήκη, ο Παναθηναϊκός ανέμενε με αγωνία την κίνηση που θα επηρέαζε τον περαιτέρω σχεδιασμό του ρόστερ του.

Η προθεσμία έληγε στις 18 Αυγούστου και μέχρι εκείνο το διάστημα πέραν των Σπερς, ήρθαν στο προσκήνιο Ατλάντα Χοκς και Σακραμέντο Κινγκς, με τις ενδείξεις να εξακολουθούν να «φανερώνουν» την παραμονή του Έλληνα φόργουορντ στους «πράσινους».

19 Αυγούστου 2021: Το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης είχε σφραγίσει και οριστικά! Η άμμος στην κλεψύδρα του ΝΒΑ οut στο συμβόλαιό του άδειασε και ο αρχηγός των «πρασίνων» θα φορούσε την φανέλα με το «10» για ακόμη μία σεζόν.

Ο Παπαπέτρου δεν είχε καταφέρει να λάβει στα χέρια του κάποια ελκυστική πρόταση από το πολυπόθητο ΝΒΑ και ... παραμερίζοντας το όνειρό του να αγωνιστεί σε εκείνο το πρωτάθλημα, κοιτούσε την επόμενη ημέρα και το κοινό του μέλλον με τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε, σε μετέπειτα αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta, τόνισε πως «'Ηθελα να μείνω εδώ που με αγαπούν και τους αγαπώ».

Πλέον οι δρόμοι του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Παναθηναϊκού... ευθυγραμμίζονται και στις πράσινες σελίδες των βιβλίων της ομάδας θα παραμείνουν τα έργα και οι ημέρες από τις τέσσερις σεζόν συνύπαρξης.