Όταν ο ΛεΜπρόν ξύπνησε και «είδε» τον... επίλογο της καριέρας του...

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Όταν ο ΛεΜπρόν ξύπνησε και «είδε» τον... επίλογο της καριέρας του...

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει όλα όσα διεμοίφθησαν στο παρασκήνιο πριν και μετά την απόφαση των Μπακς να μην αγωνιστούν κόντρα στους Μάτζικ, υπογραμμίζει την μνημειώδη επιρροή του “King James” στην λειτουργία του ΝΒΑ και γράφει για τη συμβολή του Μάϊκλ Τζόρνταν στην επανέναρξη των αγώνων.

Μέχρι και πριν από περίπου έναν χρόνο, ο «άλλος πλανήτης του μπάσκετ» ήταν το πρωτάθλημα που ζήλευαν και ήθελαν ή προσπαθούσαν να μιμηθούν όλες οι επαγγελματικές λίγκες του κόσμου. Από τον Οκτώβριο του 2019 και εντεύθεν, όμως, πρέπει να έχει πέσει το... μάτιασμα του αιώνα! Εν αρχή ήρθε η ρήξη με την Κίνα – λόγω του περίφημου tweet (“Fight for freedom. Stand with Hong Kong”) του general manager των Ρόκετς, Ντάριλ Μορέϊ – που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει κάτι περισσότερο από 500 εκατομμύρια δολάρια σε ζημίες.

Κι εκεί που όλος ο οργανισμός κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να γεφυρώσει το χάσμα με τους Κινέζους, ήρθε η αλλαγή του χρόνου και μπήκε το αναθεματισμένο 2020. Το κακό μάτι, φάνηκε από τις πρώτες κιόλας ώρες του νέου έτους, όταν άφησε την τελευταία του πνοή ο αναμορφωτής του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ και πρώην κομισάριος, Ντέϊβιντ Στερν.

Πριν καλά-καλά περάσει ένας μήνας από την απώλεια του ανθρώπου που εκτόξευσε τα κέρδη της λίγκας και των παικτών και έδειξε τον δρόμο προς την παγκοσμιοποίηση, σύσσωμη η οικογένεια του ΝΒΑ παθαίνει σοκ στο άκουσμα του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή του Κόμπι Μπράϊαντ (της κόρης του Τζίτζι κι άλλων συνεπιβατών στο μοιραίο ελικόπτερο)! Το χτύπημα της 26ης Γενάρη ήταν πολύ μεγάλο και ακόμη δυσκολοχώνευτο!

Δυστυχώς, δεν είναι το τελευταίο μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς η επέλαση του κορονοϊού πλήττει τη ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας, ξεπερνάει τις 830.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές!

Μοιραία, τον περασμένο Μάρτιο, το ΝΒΑ γίνεται αυτομάτως η πρώτη λίγκα παγκοσμίως που διακόπτει την λειτουργία της. Τέσσερις μήνες αργότερα, καταφέρνει να βρει τον τρόπο και να δημιουργήσει τις πλέον ασφαλείς συνθήκες για την επανέναρξη των αγώνων και την «διάσωση» μία χρονιάς, με χασούρα που αγγίζει ήδη τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι όλα αυτά τιμώντας την μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόϊντ, μέσω του κινήματος Black Lives Matter και δίνοντας την ευκαιρία στους παίκτες να εκφράσουν τα δικά τους μηνύματα σχετικά με την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και κατά της ωμής χρήσης βίας από την αστυνομία και της νόμιμης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στην Αμερική...

Σαν να αγοράζεις όπλα στο Carrefour!

Μιλώντας για τα όπλα και πριν συνεχίσω, νιώθω την ανάγκη να ανοίξω μία παρένθεση σχετικά με το τι ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω από την αγορά τους. Είναι απλά τα πράγματα. Πως εμείς στην Ελλάδα, πάμε για παράδειγμα στο Carrefour αν θέλουμε να συνδυάσουμε τα ψώνια του σπιτιού με κάποια εξεζητημένη ανάγκη μας; Έτσι και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχουν Πολιτείες (όπως στην Φλόριντα και το Τέξας) όπου ο κόσμος πηγαίνει στο Wallmart και μπορεί κάλλιστα να αγοράσει ένα περίστροφο ή ακόμη και ένα AK-47!

Χωρίς να υπάρχει περιορισμός ηλικίας και να ζητηθεί η άδεια χρήσης ή οπλοκατοχής! Έτσι επειδή κάποιος φοβάται και θέλει να το έχει μαζί του για να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια στο σπίτι του. Αυτός είναι και ο λόγος που η αστυνομία έχει την απεριόριστη εξουσία να ανοίξει πυρ αν νιώσει ότι απειλείται η δημόσια ασφάλεια και κάπως έτσι ,εξηγείται το ότι τα όργανα της τάξης δεν τιμωρούνται σχεδόν ποτέ στις περιπτώσεις που αφαιρούν ζωές. Ας όψεται το “police culture” που εφαρμόζουν όλοι οι αστυνομικοί που καλούνται να καταθέσουν στις περιπτώσεις που ένας συναδελφός τους κατηγορηθεί ότι υπερέβαλλε τα εσκαμμένα...

Κλείνω εδώ την παρένθεση για την οπλοχρησία και παίρνω την πάσα για την ωμή αστυνομική βία, μπαίνοντας στην ουσία του σημειώματος, που έχει ως αφορμή την πρωτοφανή απόφαση των Μπακς, να μποϊκοτάρουν τον αγώνα με τους Μάτζικ για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα μετά από το απαράδεκτο περιστατικό (αστυνομικοί πυροβόλησαν επτά φορές πισώπλατα έναν αθώο πολίτη) που έλαβε χώρα στην Κεϊνοσα του Ουισκόνσιν (65 χιλιόμετρα νότια του Μιλγουόκι).

Ποιος κρύβεται πίσω από τον Τζορτζ Χιλ

Ο 34χρονος αναπληρωματικός point-guard μπορεί να βγήκε μπροστά και να πήρε το credit για το ιστορικό συμβάν, πείθοντας τους συμπαίκτες του να μείνουν στα αποδυτήρια, το όλο ζήτημα όμως, υποκινήθηκε από τον Στέρλινγκ Μπράουν, ο οποίος είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας πριν δύομιση χρόνια στο Μιλγουόκι (για παρκάρισμα σε θέση αναπήρων).

Ο 25χρονος guard που κατέθεσε αγωγή κατά της δημοτικής αρχής αλλά και του αστυνομικού τμήματος της πόλης, ήταν ο άνθρωπος που έψησε τον Τζορτζ Χιλ να αναλάβει περαιτέρω δράση. Χάρη στην ηγετική του ικανότητα και το «φλογερό» του λέγειν, ο πρώην συμπαίκτης του ΛεΜπρόν στους Καβαλίερς, κατόρθωσε να πείσει τους υπόλοιπους παίκτες των «ελαφιών», να ακούσουν τον Γενικό Εισαγγελέα της Πολιτείας και τον αντι-κυβερνήτη του Ουισκόνσιν, οι οποίοι (μέσω βιντεοκλήσης) τους ενθάρρυναν, τονίζοντας ότι η δημοσιότητα της πράξης τους θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την νομοθετική μεταρρύθμιση σχετικά με τον περιορισμό στην εξουσία της αστυνομίας.

Ο Μπράουν ζήτησε απ' όλους στην ομάδα να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό (σ' αυτό συνέβαλε και ο αντιπρόεδρος Άλεξ Λάσρι) για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, που τελικά έκανε μεγάλο θόρυβο, πολύ απλά γιατί κανείς δεν το περίμενε από τους Μπακς! Κι εκεί ήρθε η αντίδραση του ΛεΜπρόν Τζέϊμς, ο οποίος είναι γνωστό ότι θέλει να ηγείται όλων των κινήσεων του ΝΒΑ, που αποσκοπούν σε πολιτικά μηνύματα και κοινωνικές αλλαγές.

Ο στόχος του ηχηρού «μπαμ» επετεύχθη, γιατί για μερικά λεπτά, επικράτησε χάος υπό την έννοια ούτε η Ένωση Παικτών αλλά ούτε η λίγκα είχαν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα το μήνυμα να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο «κρότο» και να ταξιδέψει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλον τον κόσμο, γράφοντας ιστορία!

Η εξήγηση πίσω από την «τρομακτική» αντίδραση του ΛεΜπρόν!

Όλες οι πλευρές συνεχάρησαν το Μιλγουόκι για την κίνηση, το ΝΒΑ ακύρωσε και τα δύο υπόλοιπα ματς της βραδιάς, αλλά το αρχικό σοκ εξελίχθηκε σε γενικό χάος και η αλήθεια είναι ότι για λίγες ώρες η συνέχιση του πρωταθλήματος, κρεμόταν σε μία κλωστή. Το meeting που οργάνωσε η Ένωση Παικτών και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 13 ομάδων (παίκτες και προπονητές) που είχαν απομείνει στην «φούσκα», είχε μεγάλη ένταση και προκάλεσε έντονα συναισθήματα.

Η φόρτιση του ΛεΜπρόν ήταν εμφανής στους παρόντες από την πρώτη στιγμή, παρ' ότι ο ίδιος προσπάθησε να μείνει ψύχραιμος και να κρύψει τον εκνευρισμό του. Όταν πήρε τον λόγο έβαλε ευγενικά κατά του κολλητού του και προέδρου της Ένωσης Παικτών, Κρις Πολ, επειδή δεν ενημερώθηκε για την σκέψη των Μπακς, έτσι ώστε οι παίκτες να δράσουν πιο οργανωμένα. Καθώς μιλούσε, όμως, τα ντεσιμπέλ της φωνής του ανέβαιναν και παρ' ότι αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της συναίνεσης, εντελώς ξαφνικά εξερράγη, ξεστόμισε μερικά γαλλικά (με αποδέκτη τον έμπειρο άσο των «ελαφιών) και αποχώρησε έξαλλος από την αίθουσα, τινάζοντας στον «αέρα» το meeting.

Για λίγα λεπτά οι πάντες «πάγωσαν», η οριστική διακοπή φάνηκε να κερδίζει πόντους και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ΜακΚόλουμ, του Τζέϊλεν Μπράουν και του Ιγκουοντάλα, το meeting ολοκληρώθηκε χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη μέρα. Η παύση της αγωνιστικής δράσης φαινόταν πιο κοντά από όσο η συνέχισή της...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημοσιοποίηση του εκνευρισμού του ΛεΜπρόν Τζέϊμς κινητοποίησε πολλά από τα μεγάλα κεφάλια του ΝΒΑ. Το τιτίβισμα του πρώην παίκτη των Χοκς και νυν της Αρμάνι Μιλάνου, Μάλκολμ Ντιλέϊνι, άλλωστε, ήταν κάτι περισσότερο από ουσιώδες. Ακόμη και ο πιο χαμηλόμισθος υπάλληλος της λίγκας γνωρίζει την επίδραση του «Βασιλιά» και ξέρει ότι χωρίς αυτόν και τους Λέϊκερς, τα playoffs κινδύνευαν να «τιναχτούν στον αέρα»!

Ένας καλός ύπνος και ο Τζόρνταν, τον γιατρό τον κάνουν πέρα!

Πριν βγουν πρόωρα κι εύκολα συμπεράσματα από τις πρώτες αντιδράσεις των παικτών στην επεισοδιακή πρώτη συνάντηση των παικτών, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν την ιδιαίτερα φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση τους, μετά από εγκλεισμό δύο μηνών στο προστατευμένο περιβάλλον της «φούσκας». Μακριά από το σπίτι τους και τους δικούς τους ανθρώπους, που τους προσφέρουν καθημερινά στιγμές χαλάρωσης και τους δίνουν την ευκαιρία να αλλάξουν παραστάσεις και να χαλαρώσουν.

Η πίεση και ο ψυχολογικός καταναγκασμός δημιουργεί συνήθως μία ενδογενή κατάθλιψη και συχνά γεννά την ανάγκη του ξεσπάσματος. Κάπως έτσι με την οργή για την κοινωνική αδικία να ξεχειλίζει και με τόσους έγκλειστους να βρίσκονται στα «κόκκινα», η αναμπουμπούλα της περασμένης Τετάρτης (26/08), όξυνε επικίνδυνα τα πνεύματα!

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται πανικός. Λίγη ξεκούραση, οι σεβάσμιες φωνές της λογικής και η μεγάλη εικόνα, ήταν τα στοιχεία που τελικά απέτρεψαν κάτι που αν συνέβαινε, θα οδηγούσε το ΝΒΑ στην καταστροφή. Πόσοι από τους διαφωνούντες θα αξιοποιούσαν άραγε την λήξη των υποχρεώσεών τους για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη σε διάφορες πόλεις της Αμερικής;

Τι θα έκαναν οι παίκτες μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο-Φεβρουάριο (τότε προβλέπεται να αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα) και αλήθεια, πόσο μεγάλη ευκαιρία θα χανόταν για ένα συνεχές σφυροκόπημα μηνυμάτων από την «φούσκα» και προς όλες τις κατευθύνσεις, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου;

Συν τοις άλλοις, η διακοπή θα προκαλούσε απώλειες της τάξεως του 15%-35% στους εφετινούς και του 25%-30% στους μισθούς της επόμενης χρονιάς, ξέχωρα από τον σχεδόν βέβαιο τερματισμό της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας από τους ιδιοκτήτες και τις τεράστιες μειώσεις που θα προέκυπταν στις αποδοχές των παικτών μετά την νέα διαπραγμάτευση. Που φυσικά θα βασίζονταν στα νέα οικονομικά δεδομένα της μετά κορονοϊού εποχής κι αφού φυσικά θα έχει ξεπεραστεί ένα ακόμη lock-out.

Κάπως έτσι επιστρατεύτηκε ο Μάϊκλ Τζόρνταν που τηλεφώνησε στους παίκτες, δήλωσε ότι τους θαυμάζει για το θάρρος σε ανάλογες περιπτώσεις δεν επέδειξε η δική του γενιά και τους μετέφερε ότι οι ιδιοκτήτες θα σεβαστούν πλήρως την απόφασή τους!

Εν τέλει πρυτάνευσε η λογική και η επιστροφή στα παρκέ... Μπείτε στο μυαλό του 35χρονου ΛεΜπρόν και προσπαθήστε να σκεφτείτε πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξαναπαίζατε μπάσκετ αλλά και ποια θα ήταν η υστεροφημία σας, αν η κορύφωση μίας μυθικής καριέρας στιγματιζόταν από έναν στιγμιαίο εκνευρισμό κι έναν πληγωμένο εγωισμό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!