Οι Μπακς φόρεσαν ήδη το δαχτυλίδι του πρωταθλητή!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Οι Μπακς φόρεσαν ήδη το δαχτυλίδι του πρωταθλητή!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την ιστορική απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου στο ΝΒΑ με αφορμή το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικανό και εξηγεί ότι οτιδήποτε και αν συμβεί από εδώ και στο εξής, είναι οι μεγάλοι πρωταθλητές της χρονιάς!

Ακόμα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης (26/8). Πάνω που είχαμε στηθεί στην τηλεόραση και περιμέναμε το τζάμπολ του Game 5 της σειράς Μπακς-Μάτζικ, βλέπαμε στο παρκέ μόνο τους παίκτες του Ορλάντο και... πουθενά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την παρέα του. Ε, δεν άργησαν να «σκάνε» οι ειδήσεις σωρηδόν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για την «βόμβα» που έριξε το Μιλγουόκι στο ΝΒΑ!

Και το περίεργο είναι ότι από αλλού το περιμέναμε, δηλαδή από το «ζευγάρι» των Σέλτικς με τους Ράπτορς και από αλλού μας ήρθε. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι» (σ.σ. το οποίο είχε λανσάρει και ο Γιάννης Ιωαννίδης μέσα από τις δηλώσεις του), με τον «Ελαφιακό» εντελώς... αθόρυβα, να κάνει τον μεγαλύτερο και πιο δυνατό «κρότο» στην σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ!

Ένας κρότος που ήχησε σε κάθε γωνιά της Γης. Οι Μπακς έκαναν αυτό που όλοι στην Αμερική ήθελαν (και όχι μόνο στο ΝΒΑ, αλλά και σε όλα τα σπορ), όλοι συζητούσαν, όλοι προσπαθούσαν να υλοποιήσουν. Δίχως πολλά λόγια και δεύτερες σκέψεις. Έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την φυλετική αδικία και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μειονότητες με αφορμή το νέο περιστατικό στο Ουισκόνσιν με τον Τζέικομπ Μπλέικ. Ένα μήνυμα που βρήκε άμεσα συμμάχους. Ποιους; Τους ίδιους τους αντιπάλους του.

Οι Μπακς ένωσαν το ΝΒΑ και φώναξαν με μια φωνή: «Ως εδώ!» Καλά τα μπλουζάκια με τα «Black Lives Matter», τα «Vote», τα «Equality» κ.ο.κ., καλές και απαραίτητες οι δηλώσεις, σωστά τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν οι παίκτες και όλοι όσοι εκπροσωπούν το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν αρκετά. Έπρεπε να προχωρήσουν όλοι σε πιο δραστικά και ουσιαστικά μέτρα.

Οι Μιλγουόκι Μπακς έδειξαν τον δρόμο προχωρώντας σε αυτήν, την ιστορική, μνημειώδη, κολοσσιαία, μεγαλειώδη (βάλτε όποια αντίστοιχη λέξη θέλετε, μέσα θα πέσετε) κίνηση, ανοίγοντας παράλληλα και τον Ασκό του Αιόλου στο ΝΒΑ. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλοι όσοι βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά του παρκέ και ετοίμαζαν τα πλάνα τους προκειμένου να «εξολοθρεύσουν» τον Γιάννη και την παρέα του (αναφέρομαι σε όλες τις ομάδες και σε όλους τους παίκτες της λίγκας φυσικά) έγιναν συμπαίκτες τους. Στον πιο δύσκολο, αλλά παράλληλα και πιο σημαντικό αγώνα που έχουν να δώσουν.

Αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο δύναμη κρύβει μέσα του ο αθλητισμός και δη το ΝΒΑ. Πόσο πολύ μπορεί να ενώσει τους πάντες ένας κοινός στόχος! Δεν λέω ότι με αυτήν την κίνηση των Μπακς και ότι με το ντόμινο που ακολούθησε (και ακόμα έχουμε πολλά να δούμε μιας και έχει πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο του lock out) θα λυθούν τα πάντα. Όχι. Σε καμία περίπτωση. Όμως μπήκε ένα λιθαράκι. Έγινε αυτό που έπρεπε εδώ και καιρό να γίνει. Καλό το μπάσκετ, καλός ο αθλητισμός, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα στον βωμό της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και της αντιμετώπισης που δέχονται οι μειονότητες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (και όχι μόνο εκεί φυσικά). Ποτέ δεν είναι αργά για το οτιδήποτε!

Ο Γιάννης και οι Μπακς ταρακούνησαν συθέμελα τον πλανήτη με αυτήν την κίνηση και ίσως να έβαλαν τις βάσεις για άμεσες και δραστικές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλος ο κόσμος, όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου έχουν ως βασικό θέμα τα όσα συνέβησαν στην ιστορική βραδιά της 26ης Αυγούστου 2020. Και πείτε μου. Είναι δυνατόν να μην είμαστε διπλά περήφανοι για αυτό το παιδί; Ηγέτης μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Και δεν μιλάμε για μια ομάδα που ήταν χαμένη από χέρι ενόψει της συνέχειας των playoffs, αλλά για την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην regular season και πρώτη διεκδικήτρια του τίτλου!

Οι Μπακς παρέσυραν και τον Λεμπρόν ο οποίος με τη σειρά του ένωσε τη φωνή του και χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Θεωρώ ότι, αργά ή γρήγορα θα το έκανε και εκείνος. Όπως και πολλοί ακόμα παίκτες του ΝΒΑ, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι δεν «σκάνε μόνο μια μπάλα μπάσκετ» όπως είχε πει ο Τραμπ αλλά ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί. Τόσο δυνατή είναι η φωνή τους!

Είτε ξεκινήσει, είτε δεν ξεκινήσει πάλι η σεζόν στο ΝΒΑ, είτε «σκάσει» η «φούσκα» στο Ορλάντο και πάνε όλοι σπίτια τους, είτε συνεχίσουν να παίζουν, προσωπικά θεωρώ ότι το πρωτάθλημα έχει τελειώσει. Οι παίκτες των Μπακς φόρεσαν ήδη το πιο πολύτιμο και ανεκτίμητης αξίας δαχτυλίδι στα δάχτυλα των χεριών τους. Μεγαλύτερης αξίας και από ένα banner που θα ανέβαινε στο «Fiserv Forum» το οποίο θα έγραψε «NBA Champions». Γιατί οι Μπακς είναι ήδη πρωταθλητές!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...