Το μεγάλο «παζάρι» των γκαρντ και το ντόμινο στην EuroLeague!

Το μεγάλο «παζάρι» των γκαρντ και το ντόμινο στην EuroLeague!
O Μάλκολμ Ντιλέινι προστέθηκε στη μεγάλη «δεξαμενή» των γκαρντ top επιπέδου που θα απασχολήσουν αυτό το καλοκαίρι και το gazzetta.gr καταγράφει τα δεδομένα και τη φημολογία γύρω από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις.

Τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο κόσμος ήλθε αντιμέτωπος με μια από τις σοβαρότερες μεταπολεμικές κρίσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ είναι ακόμα άγνωστο το πόσο θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία η απόλυτα ορθή επιλογή του «μένουμε σπίτι». Στα του αθλητισμού, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού είναι δριμύτατες ενώ η παγκόσμια αθλητική βιομηχανία ύψους $620 δισεκατομμυρίων (σύμφωνα με το KEARNEY) θα υποστεί τεράστιες απώλειες.

Ενώ, λοιπόν, ο επαγγελματικός αθλητισμός μετράει δραματικές μειώσεις στα έσοδα, αφού δεν έχει λαμβάνειν από εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις, τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ τερμάτισαν οριστικά! Μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία και η VTB League. Εξαίρεση από τις μεγάλες λίγκες αποτελούν η ισπανική Liga Endesa, η Γερμανία και το Ισραήλ ενώ σε ό,τι αφορά την EuroLeague Basketball, οι 18 ομάδες θα μάθουν την τελική απόφαση σχετικά με την επανέναρξη ή την οριστική διακοπή της διοργάνωσης ως τις 24 Μαΐου.

Την ώρα που ορισμένες ομάδες επιστρέφουν σταδιακά στις προπονήσεις, δεν είναι λίγοι εκείνες που κάνουν τον προγραμματισμό για τη σεζόν 2020-21, από τη στιγμή μάλιστα που το εφετινό καλοκαίρι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των ειδικών συνθηκών και των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία και υποχρεώνουν τα κλαμπ να πορευτούν σε αχαρτογράφητα νερά.

Στο μεταξύ, η αποχώρηση του Μάλκολμ Ντιλέινι από την Μπαρτσελόνα με την κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του Αμερικανού προσθέτει ακόμα ένα πρωτοκλασάτο όνομα στη μεγάλη «δεξαμενή» των γκαρντ που θα απασχολήσουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την αγορά, σε συνδυασμό με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τους Νικ Καλάθη, Φακούντο Καμπάτσο και Κώστα Σλούκα.

Μάλκολμ Ντιλέινι

Το καλοκαίρι του 2019 η Μπαρτσελόνα έκανε θόρυβο στο μεταγραφικό παζάρι ολοκληρώνοντας πέντε τεράστιες κινήσεις και δημιουργώντας μια superteam. Η αρχή έγινε με τον πρωταθλητή Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κόρι Χίγκινς, ακολούθησε ο Μπράντον Ντέιβις, εν συνεχεία οι Καταλανοί πυροδότησαν τη… βόμβα με τον Νίκολα Μίροτιτς κι ανακοίνωσαν την επιστροφή του Άλεξ Αμπρίνες ενώ ο Μάλκολμ Ντιλέινι φόρεσε τα μπλαουγκράνα και γέμισε το εντυπωσιακό depth chart. O Ντιλέινι ήλθε για να καλύψει το κενό του τραυματία Τομά Ερτέλ και υπέγραψε για 1+1 χρόνια όμως δεν θα… μακροημερεύσει στο Palau Blaugrana αφού οι δυο πλευρές έλυσαν πρόωρα τη συνεργασία τους. Παρεμπιπτόντως, ο Ντιλέινι εξέφρασε εξ αρχής την αντίθεση του στην προοπτική επανέναρξης της σεζόν ενώ είναι δεδομένο ότι η περίπτωση του θα απασχολήσει τις ομάδες top επιπέδου της EuroLeague.

Οι αριθμοί του στην EuroLeague 2019-20
10.2 πόντοι
2.2 ριμπάουντ
4.8 ασίστ
0.7 κλεψίματα
2.3 λάθη
11 ranking
σε 22:28 (26 συμμετοχές)


Φακούντο Καμπάτσο

Η Ρεάλ κάνει αυτό που έπρατταν τα προηγούμενα χρόνια αρχικώς ο Παναθηναϊκός κι εν συνεχεία ο Ολυμπιακός, διατηρώντας τον βασικό κορμό με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις, παρουσιάζοντας ουσιαστικά έτοιμη ομάδα από τον... Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά τον Φακούντο Καμπάτσο, ο Αργεντινός γκαρντ βρίσκεται στη Ρεάλ από το 2014 (σ.σ. τη διετία 2015-17 έπαιξε δανεικός στη Μούρθια) κι έχει εκτοξεύσει την αξία του τα τελευταία χρόνια. Το περασμένο καλοκαίρι οι «blancos» φρόντισαν να τον δεσμεύσουν με συμβόλαιο ως το 2024, ορίζοντας ως buy - out τα $6 εκατομμύρια! Έτσι, λοιπόν οποιαδήποτε ομάδα του ΝΒΑ θέλει να τον αποκτήσει (Μάβερικς, Σπερς) θα πρέπει να καταβάλει στη Ρεάλ $725.000 και τα υπόλοιπα $5.275.000 να δοθούν από τον Αργεντινό! Οι Ισραηλινοί, πάντως ανέφεραν η Ρεάλ θα εστιάσει στον Νικ Καλάθη εφόσον ο Καμπάτσο πάρει το ταλέντο του και… μετακομίσει στις ΗΠΑ.

Οι αριθμοί του στην EuroLeague 2019-20
9.9 πόντοι
2.3 ριμπάουντ
7.1 ασίστ
1.4 κλεψίματα
2.6 λάθη
15.4 ranking
σε 23:53 (28 συμμετοχές)


Κώστας Σλούκας

Την 1η Ιουλίου 2019, η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε επισήμως την επέκταση της συνεργασίας της με τον Κώστα Σλούκα ως το 2022. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό, την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο διεθνής γκαρντ έμεινε στην Κωνσταντινούπολη όμως η προ μηνός δήλωσή του («Αν φύγει ο Ομπράντοβιτς, αλλάζει η συζήτηση για την παραμονή μου στη Φενέρ») φούντωσε τη φημολογία περί αποχώρησης του. Διότι μπορεί, μεν ο Σέρβος κόουτς να δήλωσε επισήμως πως «προτεραιότητα μου για την επόμενη σεζόν είναι να παραμείνω προπονητής στη Φενέρμπαχτσε» ωστόσο η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, επηρεάζοντας άμεσα και τον αθλητισμό. Μάλιστα στις 22/4, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Ισμαήλ Σενιόλ ανέφερε πως «ο Σλούκας είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στον Ολυμπιακό».

Οι αριθμοί του στην EuroLeague 2019-20
11.6 πόντοι
2.8 ριμπάουντ
6.1 ασίστ
0.9 κλεψίματα
2.6 λάθη
15.5 ranking
σε 29:03 (25 συμμετοχές)


Νικ Καλάθης

Ο αρχηγός και ηγέτης του Παναθηναϊκού αποτελεί έναν από τους πιο καλοπληρωμένους παίκτες στην Ευρώπη με βάση το συμβόλαιο που «τρέχει» με τους πράσινους ως το καλοκαίρι του 2021. Όπως υπενθύμισε στο blog του ο Γιώργος Κούβαρης, «θα γίνει διαπραγμάτευση με όλους τους παίκτες για τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ αφού όμως πρώτα προσδιοριστεί ο προϋπολογισμός της… νέας εποχής», τονίζοντας σε ό,τι αφορά τον Καλάθη πως «αν θελήσει να φερθεί εντελώς επαγγελματικά, είναι δεδομένο ότι θα βρει το συμβόλαιο που θα ζητήσει μέσα σε λίγα 24ωρα…». Ήδη μάλιστα η περίπτωση του Νικ Καλάθη έχει έλθει στο προσκήνιο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης όπου κοουτσάρει ο πρώην προπονητής του στον Παναθηναϊκό, Τσάβι Πασκουάλ.

Οι αριθμοί του στην EuroLeague 2019-20
13.3 πόντοι
4.9 ριμπάουντ
9.1 ασίστ
1.1 κλεψίματα
3.3 λάθη
17.8 ranking
σε 32:13 (28 συμμετοχές)


Λορέντζο Μπράουν & Ναζ Μήτρου - Λονγκ

Έπειτα από 107 συμμετοχές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφού πέρασε την καριέρα του μεταξύ ΝΒΑ, Κίνας και G-League, ο Λορέντζο Μπράουν αποφάσισε πέρσι να δοκιμάσει την τύχη του στην EuroLeague με τον Ερυθρό Αστέρα, παίρνοντας θετικό πρόσημο στη rookie χρονιά του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Αμερικανός γκαρντ βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» στο σκοράρισμα (12.3π.) και την οργάνωση (4.6. ασ.), αποτελώντας σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των Σέρβων ενώ φέρεται να τον εξετάζει η Αρμάνι Μιλάνο. Από κει και πέρα, περίπτωση που μπορεί να απασχολήσει είναι και αυτή του Ναζ Μήτρου – Λονγκ. Ο Ελληνοκαναδός γκαρντ των Πέισερς μοίρασε τη σεζόν μεταξύ ΝΒΑ και G – League ενώ είναι θέμα χρόνου να πάρει το ελληνικό διαβατήριο και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να περάσει τον Ατλαντικό ώστε να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη όπως εξήγησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr.

PHOTO CREDIT: Μαριλίζα Κοντογεώργου