Παναθηναϊκός, Νέιτ Γουόλτερς: Δεν είναι floor general, αλλά ένας... κανονικός point guard

Παναθηναϊκός, Νέιτ Γουόλτερς: Δεν είναι floor general, αλλά ένας... κανονικός point guard

Παναθηναϊκός, Νέιτ Γουόλτερς: Δεν είναι floor general, αλλά ένας... κανονικός point guard
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον Νέιτ Γουόλτερς, ο οποίος θα πάρει την «πράσινη» μπαγκέτα της οργάνωσης τη νέα σεζόν, στέκεται στη συνύπαρξή του με τον Πάρις Λι, ενώ παραθέτει τα θετικά και τα αρνητικά ενόψει της νέας σεζόν.

Είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει γκρίνια και μουρμούρα όταν τη μία ημέρα ακούγεται τ' όνομα του Νικ Καλάθη στα ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού και την αμέσως επόμενη αυτό του Νέιτ Γουόλτερς.

Το καταλαβαίνω. Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά μεγέθη στην EuroLeague. Ο ένας είναι ο all time assist leader της διοργάνωσης και ένας από τους καλύτερους point guards των ευρωπαϊκών παρκέ, ενώ ο άλλος είναι ένας πολύ καλός πλέι μέικερ, ο οποίος με τη σειρά του έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Και σίγουρα έψαχνε μια μεγάλη ευκαιρία για να την αρπάξει από τα μαλλιά.

Το πόσο θα «πιάσει» στον Παναθηναϊκό, το αν θα ταιριάξει στους «πράσινους» και αν αποδειχθεί σωστή επιλογή, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Σίγουρα δεν είναι ο... λεγόμενος floor general όπως χαρακτηρίζεται ο Νικ ωστόσο έχει σταθερή πορεία στα παρκέ της EuroLeague, όπου και αν αγωνίστηκε άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και είναι παντελώς άδικο να υπάρχει αφορισμός αναφορικά με τις ικανότητές του και το αν μπορέσει να «σηκώσει» το βάρος της φανέλας.

Με τον Πάρις Λι θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλον

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Δεν θα είναι μόνος του. Θα έχει δίπλα του τον Πάρις Λι, με τον οποίο θα μοιράζεται τον χρόνο συμμετοχής στον «άσο». Μήπως να υπενθυμίσω τι «εστί» Πάρις Λι από τη περσινή του θητεία με τη φανέλα της Μονακό ή μήπως ξεχάστηκε επειδή ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος που ανακοινώθηκε από την «πράσινη» ΚΑΕ; Για τον Λι τα είπαμε και τις προηγούμενες ημέρες. Θαρρώ ότι θα συμπληρώνει πολύ καλά ο ένας τον άλλον...

Εξάλλου διαφορετικά στοιχεία εχει ο ένας και διαφορετικά στοιχεία έχει ο άλλος. Με διαφορετικό τρόπο θα απειλήσει ο Γουόλτερς και με διαφορετικό τρόπο θα απειλήσει ο Λι. Και αυτό είναι που έρχεται και «δένει» στην μεταξύ τους συνύπαρξη στο παρκέ. Ο μεν Γουόλτερς αφενός είναι πιο δημιουργικός και συνάμα επιλέγει το pick n roll, o δε Λι θα επιλέξει το μακρινό σουτ σε catch and shoot καταστάσεις ενώ υστερεί στο δημιουργικό κομμάτι σε σχέση με τον συμπατριώτη του.

Όσον αφορά τον Γουόλτερς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν η... μοίρα του να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Το 2020 είχε βρεθεί στην «πράσινη» shortlist αλλά τα προβλήματα τραυματισμών που είχαν προηγηθεί «φρέναραν» τα σχέδια της απόκτησής του (σ.σ. με αποτέλεσμα στη συνέχεια να χαθεί και πολύτιμος χρόνος περιμένοντας έναν εκ τω Μπράουν ή Λαπροβίτολα) ενώ το καλοκαίρι του 2021 ήταν «κλεισμένος» από τον Παναθηναϊκό αλλά η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε με τον Τι Τζέι Μπρέι και η απόφαση της τελευταίας στιγμής να «κόψει» το μπάσκετ, έστειλαν τον Αμερικανό point guard στο Βελιγράδι για τον Ερυθρό Αστέρα.

Ναι. Πρόκειται για έναν... κανονικότατο point guard με μπόι στα 193 εκατοστά. Σίγουρα υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Στοιχεία με τα οποία θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν και στοιχεία που θα πρέπει να βελτιώσει ή να... κρύψει.

Τα + του Γουόλτερς

Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο, μπορεί να έχει ειπωθεί πολλές φορές αλλά όταν ένας παίκτης αποτελεί επιλογή ενός προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε την αμέσως προηγούμενη χρονιά, τον γνωρίζει καλά και τον εμπιστεύεται, όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μέχρι και πριν από δύο μήνες ο Ράντονιτς έδινε εντολές στον Γουόλτερς και εκείνος πραγματοποίησε πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα. Για ποιον λόγο να μην του (ξανα)δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Ο Γουόλτερς είναι ένας παίκτης που αρέσκεται στο pick n roll παιχνίδι. Κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο με τη γλώσσα των αριθμών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Στα 68 ματς της περασμένης σεζόν (σε Aba Liga και EuroLeague) όπου είχε 9.5 πόντους, 3.5 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ σουτάροντας με 35% στα τρίποντα ανά 20:45 λεπτά συμμετοχής, δημιούργησε 358 pick n roll plays, εκ των οποίων στα 134 εκμεταλλεύτηκε (ή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί) τους συμπαίκτες του και στα υπόλοιπα 224 «τελείωσε» εκείνος τις φάσεις ως handler, τα περισσότερα εκ των οποίων με το αγαπημένο του floater.

Διαθέτει υψηλό μπασκετικό IQ, μπορεί και διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες, παίρνει γρήγορα αποφάσεις, έχει παραστάσεις από 101 ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ μπορεί να πάρει και τον ρόλο του scoring point guard εάν και εφόσον χρειαστεί. Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει το «κάτι παραπάνω» αλλά είναι ουσιαστικός και άκρως αποτελεσματικός, προσδίδοντας ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας του.

Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός έχει τον Παπαγιάννη που ήθελε έναν παίκτη να τον εκμεταλλευτεί στα pick n roll, ο Γουόλτερς έχει όλο το «πακέτο» προκειμένου να το κάνει. Και αν και εφοσον αποκτηθεί και ο Ντέρικ Γουίλιαμς όπως λένε και τα τελευταία ρεπορταζ, ο Αμερικανός πλέι μέικερ αναμένεται να έχει περισσότερες... συνεργασίες πάνω από την αντίπαλη στεφάνη.

Τα – του Γουόλτερς

Ένα από τα στοιχεία που του «φρέναραν» την καριέρα στο ΝΒΑ, αν και είχε επιλεγεί μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο draft του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς, αφορά την έλλειψη αθλητικότητας. Ο Νέιτ Γουόλτερς δεν είναι «εκρηκτικός», δεν έχει το λεγόμενο «πρώτο βήμα» για να αποκτήσει πλεονέκτημα σε καταστάσεις isolation, κάτι που τον επηρεάζει και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ειδικά στην άμυνα, καθώς, ναι μεν έχει το μέγεθος, αλλά δεν διαθέτει τη δύναμη για να «ματσάρει» αντίπαλα και πιο δυνατά γκαρντ από εκείνον.

Σε γενικές γραμμές δυσκολεύεται πολύ στα αμυντικά του καθήκοντα, δεν έχει γρήγορα πόδια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει στα πλάγια βήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι αντίπαλοι πλέι μέικερ «διαβάζουν» τις αδυναμίες του και τον «χτυπούν» στο «ένας εναντίον ενός».

Από εκεί και πέρα είναι μεγάλο ερωτηματικό το «αν και εφόσον» μπορέσει να σταθεί σε μια ομάδα με υψηλές απαιτήσεις και με τεράστια πίεση όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Γιατί κακά τα ψέματα. Δεν είναι το ίδιο να παίζει κάποιος στον Ερυθρό Αστέρα, στην Ζάλγκιρις Κάουνας και στην Ούνικς Καζάν. Μιλάμε για τελείως διαφορετικά και άκρως αντίθετα μεγέθη!

Να βάλουμε και έναν αστερίσκο όσον αφορά τον τραυματισμό που τον είχε ταλαιπωρήσει τη χρονιά στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Βέβαια πέρυσι «έβγαλε» κανονικά τη σεζόν, δείχνοντας ότι έχει αφήσει πίσω το πρόβλημα που τον είχε ταλαιπωρήσει.

@Photo credits: Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...