Νέιτ Γουόλτερς: Γεννήθηκε μέσα από την αμφισβήτηση και τον... μύθο του Τζόκοβιτς (vid)

Νέιτ Γουόλτερς: Γεννήθηκε μέσα από την αμφισβήτηση και τον... μύθο του Τζόκοβιτς (vid)

Σε ένα διαφορετικό court από αυτό που έχει συνηθίσει το μπασκετικό κοινό να οραματίζεται κάθε γρήγορη κίνηση, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει κατορθώσει να τραβάει τα βλέμματα με το οριακά αψεγάδιαστο backhand στην ευθεία.

Με αυτή την εικόνα μεγάλωσε και ο Νέιτ Γουόλτερς που τα παιδικά του μάτια συχνά προσκολλούνταν στη θέα του Σέρβου τενίστα. Άλλωστε, είχε επιχειρήσει ο ίδιος να περάσει από τις ρακέτες κυνηγώντας ένα άλλο όνειρο από αυτό που τελικά του προέκυψε.

Κάπου αλλού. Σε άλλο court της Μινεσότα, εκεί όπου γαλουχήθηκε μπασκετικά και αποφάσισε πως ίσως είναι λίγο καλύτερος από το τένις, όταν αντικατέστησε το forehand με το αγαπημένο του πλέον floater. Έπρεπε, όμως, να μάθει μέσα από την αμφισβήτηση, την οποία έζησε ακόμη και από την οικογένειά του.

Και συγκεκριμένα τον πατέρα του, ο οποίος παρά το ενδιαφέρον που έδειξε το South Dakota State να μεγαλώσει κάτω από τις φτερούγες της το ταλέντο του Γουόλτερς με την σπυριάρα, δεν πίστεψε πως ο γιος του ανήκε στην Division I.

Το μετέπειτα πανεπιστήμιό του, ωστόσο, έδωσε μορφή στο ρητό «ο επιμένων νικά» και μέσα από το όραμα του προπονητή του, δίνει στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να γεμίσει τη θέση του «άσου» με τον Νέιτ Γουόλτερς ως εκλεκτό του Ντέγιαν Ράντονιτς!

image

Η εμπιστοσύνη, ο point guard και η κακή συνήθεια

Έχοντας δείξει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του στο λύκειο από το... Άγιο Σύννεφο της Μινεσότα, ο πιτσιρικάς Νέιτ μετά την αρχική «τρικυμία» άρνησης του πατέρα του επέλεξε το South Dakota State απορρίπτοντας τόσο το Colorado όσο και το North Dakota.

Μπορεί άλλοι να τον ήθελαν να εξελίσσεται ως combo guard, αλλά ο προπονητής υπό τον οποίο αγωνιζόταν στο πανεπιστήμιο, του πέρασε το μικρόβιο του point guard. «Ήταν από τους λίγους που με ήθελε να αγωνιστώ ως point guard. Ο κόουτς Νάγκι μου έδωσε τεράστια ελευθερία και αυτοπεποίθηση και ήξερα ότι θα έπαιζα με τον σωστό τρόπο».

Βέβαια, στη λέξη "σωστό" έπρεπε να συμβάλει και ο ίδιος, αφαιρόντας από πάνω του μία κακή συνήθεια. Το να χρησιμοποιεί τον αντίχειρα του αριστερού χεριού στο σουτ τριών πόντων.

Παρόλα αυτά, φέροντας την ταμπέλα του ελπιδοφόρου παίκτη μιας... μέτριας αρμάδας κατάφερε να ξεχωρίσει, παίρνοντας από το χέρι το Dakota. Μέχρι και τα σαλόνια του Division I NCAA Tournament ανεβάζοντας την απόδοσή του από τους 11 πόντους και 2.5 ασίστ της πρώτης χρονιάς στα υπεριπλάσια ποσοστά των 22.8 πόντων και 5.8 ασίστ της... αποφοίτησης!

image

Αυτές οι εμφανίσεις του επέτρεψαν να ανοίξει τα μεγάφωνα του Barklays Center προκειμένου να ακουστεί το δικό του όνομα στο Νο38 του draft pick το 2013.

Και γνωρίζοντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο από τα φώτα της μεγάλης αίθουσας, τα δικαιώματά του πέρασαν από τους Γουίζαρντς, στους Σίξερς και τελικά στους Μιλγουόκι Μπακς... εν μία νυκτί! Το όνειρο του Γουόλτερς πήρε σάρκα και οστά για έναν ολόκληρο, όταν λόγω απουσιών του δόθηκαν ευκαιρίες να περάσει το παιχνίδι του στον κόσμο του Forum. Είχε προσφέρει τα πειστήρια στους ανθρώπους της ομάδες μέσα από το Summer League.

Όμως, η έλευση του Τζέισον Κιντ στα «ελάφια» έσβησαν σιγά-σιγά τις συμμετοχές του, αλλά και το συμβόλαιό του από το Μιλγουόκι, φέρνοντάς τον σε εδάφη Νέας Ορλεάνης. Δύο δεκαήμερα συμβόλαια και η εμπειρία της G-League έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι αναγκαίο.

To NBA και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

image

Η πόρτα της Ευρώπης, ο Μόντι Γουίλιαμς και η Οδύσσεια

Και η βαλίτσα του παρέμενε σχεδόν άθικτη. Η Μπεσίκτας που βρέθηκε να ενδιαφέρεται να δώσει το λιμάνι στην καριέρα του Γουόλτερς δεν είχε μεγάλη συνέπεια στο βιογραφικό του. Σε 21 παιχνίδια στην τουρκική Λίγκα με 11.6 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 5.4 ασίστ, ο 24χρονος γκαρντ θα έβαζε πλώρη για το πιο «πολιτσμένο» Κολοράντο και τους Ντένβερ Νάγκετς σε μία ακόμη προσπάθεια να τρυπώσει και πάλι στο NBA.

Η ρουλέτα της καριέρας του έδωσε σειρά στο παιχνίδι της μοίρας και τον Οκτώβρη του 2016, ο Γουόλτερς ντύνεται στα χρώματα του Ερυθρού Αστέρα με συμβόλαιο ενός έτους. Γράφοντας την πρώτη του μεστή σεζόν αγωνιζόμενος σε επίπεδα EuroLeague και 7.1 πόντους, 2.2 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ στα λεπτά που αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο φαύλος κύκλος του ΝΒΑ άνοιξε ξανά με two-way συμβόλαιο με τους Γιούτα Τζαζ. Ο τραυματισμός του νεαρού τότε Ντάντε Έξουμ έδωσε το πράσινο φως της ενεργοποίησής του και αναπτέρωσε τις ελπίδες του.

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στον δρόμο του η αμφισβήτηση μέσω του Μόντι Γουίλιαμς, ο οποίος στην προσπάθειά του να χτίσει με μεγαλύτερη «σιγουριά» το πλάνο του, παραγκώνισε τον Γουόλτερς και αναπόφευκτα ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του Οδύσσεια του.

Ένα εξάμηνο στην γαλλική Σαλόν, έγινε το εισιτήριο επιστροφής του στην EuroLeague με την Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, φτάνοντας μέχρι και την έκπληξη των playoffs. Και στην απόλυτη... έκρηξη της μπασκετικής του περιπλάνησης, ο Αμερικανός περνά από τα κίτρινα της Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στο παγωμένο τοπίο της Ούνικς Καζάν που με τα... πινακάκια του Δημήτρη Πρίφτη θα μοιράσει 3 ασίστ με 8.3 πόντους ανά παιχνίδι για την μεταπήδηση από το EuroCup στην πρώτη κατηγορία.

Και η... ελληνική του κουλτούρα διαμορφώθηκε για να πάρει διαφορετική μορφή στα 31 του χρόνια!

image

Η επιτυχία αυτή τον έφερε ξανά δίπλα στον Ράντονιτς! Ο Ερυθρός Αστέρας άπλωσε τα «δίχτυα» του στον Γουόλτερς και του προσέφερε ό,τι ζητούσε από μικρό παιδί στα γήπεδα της Μινεσότα.

Μία εκρηκτική ατμόσφαιρα που θα του θύμιζε τις εμπειρίες του στο ΝCAA και έναν προπονητή να του παράσχει την ελευθερία να οργανώνει το δικό του παιχνίδι, όπως του έμαθε...ο Τζόκοβιτς στην μοναξιά του τένις για την ομαδική ικανοποίηση.

Ο Ράντονιτς στην νέα του πρόκληση με τον Παναθηναϊκό έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και είχε ως εκλεκτό του τον Γουόλτερς γνωρίζοντας πως επέζησε από την τρικυμία της αμφισβήτησης. Και εκείνος είναι έτοιμος να αποδείξει πως το floater του μπορεί να γίνει ένα μαγικό backhand στο πράσινο court!

Ο Ντέγιαν... και οι άλλοι

@Photo credits: euroleague