Παναθηναϊκός: Ο Φέρελ μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά

Παναθηναϊκός: Ο Φέρελ μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο Φέρελ μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόκτηση του Γιόγκι Φέρελ από τον Παναθηναϊκό, στέκεται στα όσα περιμένουμε να δούμε από τον Αμερικανό, αλλά και στον γρίφο που καλείται να λύσει ο Δημήτρης Πρίφτης.

Γιόγκι Φέρελ λοιπόν. Όχι Φερέλ. Φέρελ. Το λέω και το γράφω για να το εμπεδώσω και εγώ όσον αφορά τον τονισμό! Αυτός είναι ο εκλεκτός του Δημήτρη Πρίφτη και του Παναθηναϊκού προκειμένου να καλύψει τη θέση του «άσου» όπως είχε αποκαλύψει το Gazzetta από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μόνο... εύκολες δεν ήταν, ειδικά όταν υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ και συγκεκριμένα χρήματα για να διατεθούν. Όμως η καλή θέληση και οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις αναθέρμαναν τις τελευταίες ημέρες το «φλερτ» το οποίο είχε αίσιο τέλος. Να σημειώσω ότι η... εν λόγω κολόνια κρατάει χρόνια. Ασχέτως εάν το όνομά του δεν είχε δει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Μερικές φορές (αν όχι πάντα) παίζουν ρόλο οι συνθήκες, το timing, οι ανάγκες και τα «θέλω».

Το σίγουρο είναι ότι ο βραχύσωμος point guard υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην «πράσινη» λίστα (σ.σ. τον είχε εξετάσει και πέρυσι ο Παναθηναϊκός) και από τη στιγμή που αφενός ταιριάζει στα «θέλω» του προπονητή και αφετέρου είναι ένας παίκτης από το... πάνω ράφι (πολλώ δε μάλλον για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού) ο οποίος μπορεί (ή έστω έχει όλα τα στοιχεία για) να κάνει τη διαφορά, οι «πράσινοι» εξάντλησαν όλα τα περιθώρια για να το κάνουν δικό τους. Και τα κατάφεραν!

Είπαμε. Τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό, πρόκειται για μια σπουδαία κίνηση. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι είχε μπει στο στόχαστρο και της Μπαρτσελόνα. Από εκεί και πέρα το αν θα «πιάσει» ή αν δεν θα «πιάσει» στον Παναθηναϊκό, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Σίγουρα έρχεται με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές ώστε να καλύψει μια θέση η οποία παραμένει «ορφανή» εδώ και 16 μήνες περίπου.

Τι να περιμένουμε λοιπόν από τον Γιόγκι Φέρελ: Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη την δημιουργία. Να μπορέσουν οι Έβανς, Παπαγιάννης και Φλόιντ να μπουν περισσότερο στην «πράσινη» εξίσωση και να μην... βολοδέρνουν «πάνω-κάτω» στο παρκέ σαν τις άδικες κατάρες. Να αποκτήσουν παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και να «τελειώσουν» φάσεις σε καταστάσεις Pick n Roll. Το ερώτημα είναι το εξής: Μπορεί ο Φέρελ να το κάνει αυτό; Και... ναι, αλλά και... όχι.

Μια χαρά μπορεί (και) να πασάρει, αρκεί...

Εναι καλύτερος στο να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του σε σχέση με τους Πέρι και Μέικον και είναι δεδομένο ότι το «έχει» περισσότερο στο παιχνίδι του. Σίγουρα η «δημιουργία» του δεν είναι επιπέδου «pass first point guard» αλλά όταν και εφόσον, χρειαστεί, είναι δεδομένο ότι θα το κάνει. Αν και πρόκειται για παίκτη σκόρερ ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει καλύτερα για τον εαυτό του, μπορεί και «βλέπει» γήπεδο χωρίς να έχει πάντα στο μυαλό του το σκοράρισμα. Στο ΝΒΑ το έχει κάνει.

Και μην βλέπετε τις 2,3 ασίστ που μοίραζε σε 259 παιχνίδια. Πρέπει να το βλέπετε ανάλογα με τον χρόνο συμμετοχής του. Για παράδειγμα τη σεζόν 2016-17 στο Ντάλας, όταν και βρίσκονταν στο παρκέ για 29,1 λεπτά κατά μέσο όρο μοίραζε 4,3 ασίστ, σκοράροντας και 11,3 πόντους. Είναι διαφορετικό να παίζει 12 λεπτά και να έχει 2,1 ασίστ όπως φέτος στους Κλίπερς και διαφορετικό να περνάνε από τα χέρια του όλες οι μπάλες και να είναι υπεύθυνος για το 80% των «πράσινων« επιθέσεων. Οπότε ας... περιμένουμε να δούμε τα όσα μπορεί να προσφέρει στον τομέα της δημιουργίας, όπου «πονάει» και μάλιστα «πονάει» πολύ ο Παναθηναϊκός (και) φέτος.

Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι θα φέρει σκορ. Πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος σουτάρει με καλά ποσοστά έξω από τα 6.75 μέτρα (σ.σ. στην καλή του σεζόν στους Μάβερικς είχε 40% και σχεδόν 37% σε όλη την καριέρα του), αρέσκεται στο σουτ μετά από ντρίπλα, ενώ χάρη στο εξαιρετικό «πρώτο βήμα» μπορεί να παίξει το παιχνίδι της απομόνωσης, χωρίς να φοβάται για το drive απέναντι σε υψηλότερους αντιπάλους. Μπορεί να είναι δυνατός, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός, ενώ στην άμυνα αναμένεται να βοηθήσει παίζοντας άμυνα πάνω στη μπάλα. Βέβαια οι αντίπαλοι γκαρντ (ειδικά στην EuroLeague όπου υπάρχουν μεγάλα και δυνατά κορμιά) θα προσπαθήσουν να «χτυπήσουν» τα 183 εκατοστά του «ποστάροντάς» τον.

Τουλάχιστον όλα αυτά είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- θεωρία. Και όπως είναι γνωστό υπάρχει τεράστια απόσταση από τη θεωρία έως την πράξη. Πρέπει να μείνουμε σ' ένα γεγονός. Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Ότι ο Παναθηναϊκός δεν... αφέθηκε στην τύχη του. Οι ιθύνοντες της ομάδας, επέμειναν, έψαξαν, προσπάθησαν και δεν την άφησαν «γυμνή» σε μια θέση όπου υπήρχε τεράστια ανάγκη. Λέτε ο Πρίφτης και οι συνεργάτες του ή ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Παππάς να μην γνώριζαν ότι ο Παναθηναϊκός ΕΠΡΕΠΕ να πάρει point guard; Σοβαροί να είμαστε. Ήταν οι πρώτοι που το ήξεραν και το ΗΘΕΛΑΝ.

Όμως κάποιες φορές χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Και είναι ΠΟΛΥ σημαντικό ότι δεν έκαναν κάποια βιαστική κίνηση και να πάρουν έναν παίκτη ο οποίος θα ήταν αμφιβόλου αξίας και μεγάλου ρίσκου. Και στέκομαι στον Γιόβιτς. Ναι, ο Παναθηναϊκός είχε κοιτάξει τον Σέρβο, είχε μιλήσει μαζί του, είχε κάνει κουβέντα για μηνιαίο συμβόλαιο, αλλά δεν ήταν προτεραιότητα. Όπως ανέφερε και πάλι το Gazzetta, τα «πράσινα» μάτια ήταν στραμμένα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η «σπαζοκεφαλιά» του Πρίφτη

Και όσο ο Φέρελ δεν έκλεινε σε ομάδα, άλλο τόσο έδινε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να ασχοληθεί περισσότερο μαζί του. Και... ιδού τα αποτελέσματα. Βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο, όσο και λογικό, ερωτηματικό. Θα μπορέσει ο 28χρονος Αμερικανός (σ.σ. ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι σε ιδανική ηλικία) να ταιριάξει μαζί με τα υπόλοιπα γκαρντ του Παναθηναϊκού; Και ποιος... ξένος θα πληρώσει το μάρμαρο όσον αφορά τα παιχνίδια της Basket League;

Μην ξεχνάμε ότι ο Φέρελ αποτελεί τον 8ο ξένο του Παναθηναϊκού (σ.σ. καθώς στην ομάδα υπάρχουν ήδη οι Πέρι, Μέικον, Νέντοβιτς, Έβανς, Φλόιντ, Ουάιτ, Σαντ-Ρος) και θα πρέπει να «κοπεί» ένας ακόμα από το ελληνικό ρόστερ μετά τον Τζέρεμι Έβανς. Θα είναι ο ίδιος ο Φέρελ μέχρι να εγκλιματιστεί και να προσαρμοστεί; Θα είναι ο Πέρι; Θα είναι ο Μέικον; Θα είναι ο Νέντοβιτς; Θα είναι ο Σαντ-Ρος;

Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με τα «θέλω» του Πρίφτη και το πώς μπορεί να ταιριάξει τα «δίδυμα» στα γκαρντ. Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη λογική, θα γίνει μετά τις πρώτες προπονήσεις και αφού ο 52χρονος προπονητής δει τον Φέρελ (σ.σ. ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, όταν η πράσινη αποστολή θα βρίσκεται στην Ισπανία για τη «διαβολοβδομάδα» της EuroLeague) από κοντά. Εκτός απρόοπτου αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και ύστερα θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Εν κατακλείδι. Ο Γιόγκι Φέρελ ΦΥΣΙΚΑ και μπορεί να κάνει την διαφορά και ΠΡΕΠΕΙ να την κάνει ώστε ο Παναθηναϊκός να παρουσιαστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και απέναντι σε ομάδες από την πρώτη ταχύτητα της EuroLeague. Άλλωστε το έκανε και χωρίς εκείνον απέναντι στην Φενέρμπαχτσε. Αν «δέσει» με την ομάδα και δείξει τα όσα μπορεί να κάνει, στον Παναθηναϊκό έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...