Γιόγκι Φέρελ: Ο «βαπτισμένος» από έναν αρκούδο-καρτούν υπέκυψε στο τρίτο ευρωπαϊκό κάλεσμα (vid)

Γιόγκι Φέρελ: Ο «βαπτισμένος» από έναν αρκούδο-καρτούν υπέκυψε στο τρίτο ευρωπαϊκό κάλεσμα (vid)
Ο Γιόγκι Φερέλ είναι το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού. Από το ΝΒΑ στη EuroLeague, αρπάζοντας την τρίτη ουσιαστικά ευρωπαϊκή ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Και το σημαντικότερο όλων: Γιατί ονομάστηκε Γιόγκι; Το Gazzetta έχει τις λεπτομέρειες.

Κέβιν Ντουέιν Φερέλ. Γέννημα θρέμμα της Ιντιάνα. Μίας πολιτείας που λατρεύει το μπάσκετ. Και η αιτία που πήρε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Αλλά θα φτάσουμε και εκεί. Υπομονή. Όπως αυτή που έκανε ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» ενός παίκτη που είχε και άλλοτε προτάσεις από ομάδες της EuroLeague, αλλά η ευκαιρία του ΝΒΑ τον κρατούσε στις ΗΠΑ.

Όχι πια. Ο Γιόγκι Φέρελ θα αγωνίζεται στη EuroLeague με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πάμε, ωστόσο στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Γιατί τον λένε Γιόγκι; Σύμφωνα με τοπικά Μέσα του Ντάλας, η μητέρα του, του κόλλησε το παρατσούκλι εξαιτίας του Γιόγκι του Αρκούδου, ενός δημοφιλούς χαρακτήρα καρτούν.

Ο πιτσιρικάς Φερέλ είχε την τάση να τρώει αρκετά και να λατρεύει τα καλάθια του πικ νικ. Δύο από τα αγαπημένα πράγματα του Αρκούδου! Οπότε δεν ήθελε παραπάνω σκέψη. Ο Γιόγκι Φερέλ μόλις (ξανά)βαπτίστηκε!

Όταν ο μπαμπάς του, του έκοψε το μπάσκετ!

Αν η μητέρα του ήταν υπεύθυνη για το νέο όνομά του, ο πατέρας του ήταν εκείνος που του «γέννησε» το πάθος για το μπάσκετ. Και κάποια στιγμή του το πήρε πίσω! Βλέπετε, ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν αυτό που λέμε ότι είχε μία μπάλα στα χέρια από την ημέρα που γεννήθηκε.

Ο Γιόγκι άρχισε να παίζε σε τοπικές ομάδες και σε πρωταθλήματα. Το ένα μετά το άλλο. Και η φήμη του ολοένα και μεγάλωνε. Και προκαλούσε τους αντίπαλους προπονητές να τον σταματήσουν. Μαζί τους μεγάλωνε και η μανία άλλων ομάδων να τον προσελκύσουν. Να τον κάνουν δικό τους.

Κάπου εκεί ο Κέβιν Φερέλ ο πρεσβύτερος αισθάνθηκε ότι η πίεση μεγάλωνε. Και ο γιος του δεν μεγάλωνε σαν παιδί. Τον αποτράβηξε από το οργανωμένο παιχνίδι και τον άφησε να κάνει άλλα παιδικά πράγματα: βιντεοπαιχνίδια, ποδήλατο και πινγκ πονγκ!

Ο Φερέλ δεν εγκατέλειψε το μπάσκετ. Συνέχιζε να παίζει στη γειτονιά. Αλλά έμενε μακριά από την πίεση του να γίνει ο καλύτερος. Και κάθε ώρα και στιγμή να προσπαθεί να το δικαιολογεί.

Η απόφαση του μπαμπά του, τον έκανε να μη θεωρεί τίποτα ως δεδομένο. Γι' αυτό και όταν έγινε μέλος του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ο Φερέλ έλαμψε! Τελείωσε την καριέρα του με 1.986 πόντους, 438 ριμπάουντ και 600 ασίστ!

Κανονικά αυτοί οι αριθμοί θα έπρεπε να εγγυηθούν την είσοδο του στο Draft του 2016. Μόνο που εκείνη η βραδιά δεν ήταν θριάμβου. Αλλά θλίψης. Τότε ο Φερέλ συνειδητοποίησε πως μόλις είχε διαλέξει τον δύσκολο δρόμο.

Yogi-Mania!

Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η Ιντιανά. Και το πανεπιστήμιό της. Ο Φερέλ είχε ένα μη εγγυημένο συμβόλαιο με τους Μπρούκλιν Νετς, κάνοντας μόλις 10 εμφανίσεις, προτού απομακρυνθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Τότε ήρθε η ευκαιρία της G-League (18.6 π., 5.8 ασίστ, 2.1 κλεψ.) με τη φανέλα των Λονγκ Άιλαντ Νετς. Όσα πέτυχε εκεί, του άνοιξαν για πρώτη φορά την πόρτα της Ευρώπης. Με ομάδες της Ρωσίας να του προτείνουν συμβόλαιο συνεργασίας.

Και ενώ ο Γιόγκι είχε ετοιμάσει τις αποσκευές του, ήρθε ο Μαρκ Κιούμπαν, ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς. Ένα δεκαήμερο συμβόλαιο στο ρόστερ των Μαβς που είχε χτυπηθεί από απανωτούς τραυματισμούς.

Ο Κιούμπαν είχε στα χέρια του και άλλα ονόματα, αλλά μόλις διαπίστωσε ότι ο Φερέλ είχε σπουδάσει στην Ιντιάνα, τον διάλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη. Βλέπετε και ο δισεκατομμυριούχος Κιούμπαν έχει αποφοιτήσει απ' το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Κάπου εκεί ξεκίνησε η Yogi-Mania! Κάτι αντίστοιχο με την τρέλα που επικρατούσε στη Νέα Υόρκη για έναν άλλον άγνωστο τύπο, τον Τζέρεμι Λιν.

Μέσα σε έξι ώρες, βασικός!

Ο Φερέλ είχε μόλις έξι ώρες στη διάθεσή του να μάθει το playbook του Ρικ Καρλάιλ, σε άμυνα και επίθεση, επειδή στο πρώτο ματς με τους Μάβερικς ήταν στην βασική πεντάδα! Με αντίπαλο τον Τόνι Πάρκερ! Ο απολογισμός του ήταν 9 πόντοι και 7 ασιστ. Στο επόμενο ματς, κόντρα στον Καϊρί Ίρβινγκ μέτρησε 19 πόντους. Και η τρέλα μόλις άρχισε.

Τέσσερις μέρες αργότερα, είχε 32 πόντους με 9 τρίποντα απέναντι στο Πόρτλαντ. Και κάπως έτσι, ένας εκστασιασμένος Κιούμπαν μετέτρεψε το (δεύτερο) 10ήμερο συμβόλαιό του σε συμφωνία δύο ετών!

Μόνο που δεν ήταν όλα τόσο ρόδινα. Ο Φέρελ έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν 2017-2018. Και ενώ οι Μάβερικς του έκαναν μια προσφορά, την οποία απέσυραν λίγο αργότερα! Στις 19 Ιουλίου 2018 οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για διετές συμβόλαιο, έναντι $5.3 εκατομμυρίων, όμως ο Φερέλ έκανε πίσω. Και υπέγραψε με τους Σακραμέντο Κινγκς!

Το περσινό καλοκαίρι και ενώ ο Φερέλ έψαχνε το επόμενο συμβόλαιό του, αφού έμεινε ελεύθερος απ' τους Κινγκς, ήρθε το δεύτερο κάλεσμα απ' την EuroLeague. Με την Μπαρτσελόνα να είναι εκείνη που τον ήθελε. Ούτε και τότε πέρασε τον Ατλαντικό.

Ένα χρόνο μετά και 259 αγώνες στο ΝΒΑ ο 28χρονος γκαρντ το πήρε απόφαση. Πλέον, το ΝΒΑ μπορεί να περιμένει.

@Photo credits: NBA/Getty Images