Έχει ακόμη πολλά... ψωμιά να «φάει»!

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι η ΑΕΚ έχει να διανύσει ακόμη μεγάλη απόσταση για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Basket League και επιχειρεί τον απολογισμό της 8ης αγωνιστικής, καταγράφοντας τα συν και τα πλην των δύο «αιωνίων».

Η κακή εμφάνιση και η εντός έδρας ήττα από την Μακάμπι (2η εφετινή στην Euroleague), λειτούργησε ευεργετικά και βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να παρουσιαστούν όσο σοβαροί και συγκεντρωμένοι χρειαζόταν για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο υποτιθέμενο (από βαθμολογικής άποψης) ντέρμπι κορυφής της Basket League. Ο Ολυμπιακός (8-0) ήταν απλά αντιπροσωπευτικός, βγάζοντας ενέργεια στην άμυνα και κάνοντας ρεκόρ στα κοψίματα (11) και με την τετράδα Λοτζέσκι (17π. & 5ρ. με 3/6 τριπ.), Μπιρτς (12π. & 10ρ. με 4/5 διπ.), Πρίντεζη (12π. & 5ρ.) και Σπανούλη (10π. & 9ασ.) να έχει κέφια, απέδειξε ότι πλέον ξέρει να ρυθμίζει την απόδοσή του για να αποφύγει τις κακοτοπιές στο ελληνικό πρωτάθλημα και εν προκειμένω να κάμψει (78-67) την αντίσταση της ΑΕΚ. Αν περάσει και από την Πυλαία (το πιο πιθανό) και κάνει Χριστούγεννα αήττητος, τότε πριν τα τέλη Ιανουαρίου και τη ρεβάνς στην έδρα του «τριφυλλιού», δύσκολα θα ξαναχάσει. Αυτό βέβαια, δεν ισχύει και στην Euroleague, που με βάση τα πρώτα συμπεράσματα από το νέο σύστημα διεξαγωγής, κάθε ματς - μέσα κι έξω - είναι ένας τελικός. Ο ανταγωνισμός για την πρόκριση στα playoffs δείχνει ότι είναι πολύ σκληρός και απαιτεί μεγαλύτερο βάθος απ' ότι έχει η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μέσα στην ρακέτα.

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος και στην περίπτωση της ΑΕΚ (7-1) το εφετινό της σερί (7/7) διεκόπη με μία πολύ πιο φυσιολογική ήττα (78-67) από την περυσινή (εντός έδρας από τον Άρη), στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και μέχρι πρότινος συγκάτοικό της στην κορυφή της βαθμολογίας. Απλά με βάση την εφετινή εικόνα των «κιτρινόμαυρων», θα περίμενε κανείς να έχει μία πιο ανταγωνιστική παρουσία στο Φάληρο και τουλάχιστον να βάλει πιο «δύσκολα» στους «ερυθρόλευκους» που προέρχονταν από μία δυσκολοχώνευτη εντός έδρας ήττα, 44 ώρες νωρίτερα! Αντιθέτως, η «Ένωση» (Ούκιτς 14π., 6ρ. & 4ασ.) δεν δικαιολόγησε τις στατιστικές πρωτιές (1η στα δίποντα και στα κλεψίματα, καλύτερη άμυνα και η ομάδα που κάνει τα λιγότερα λάθη) που έως τώρα είχε κατακτήσει με το σπαθί της και αν εξαιρέσουμε ένα 6λεπτο μεταξύ 1ης και 2ης περιόδου, έφτασε να χάνει ακόμη και με 21 πόντους διαφορά και γενικά, δεν έπεισε σε καμία περίπτωση ότι έχει φτάσει στο επίπεδο να κοιτάξει τους δύο «μεγάλους» στα... μάτια! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιούρι Ζντοβτς θα περίμενε περισσότερα πράγματα από τους παίκτες του, ωστόσο, με 35% στα σουτ εντός πεδιάς (21/60), 13 λιγότερα ριμπάουντ και την πιο χαμηλή εφετινή «πτήση» του Μάϊκλ Ντίξον (10π. με 3/10 σουτ & 3/6 βολ.), δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα.

Η αγωνιστική βελτίωση του Παναθηναϊκού Superfoods (7-1) υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ είναι τόσο εντυπωσιακή, που αν οι «πράσινοι» είχαν από την αρχή στην διάθεσή τους τον Τζέϊμς και δεν έχαναν στο μεταξύ και τον Γκιστ, τότε τώρα θα ήταν πολύ πιο αισθητή και στα αποτελέσματα της Euroleague, ενώ σίγουρα το «κοντέρ» δεν θα είχε γράψει -25 στο ΣΕΦ! Η ουσία πάντως, είναι ότι οι Κυπελλούχοι Ελλάδας παίζουν όμορφο, σύγχρονο και γρήγορο μπάσκετ, ανταγωνίζονται πιο έτοιμες και πιο ψημένες ομάδες στην Euroleague, ενώ στην Ελλάδα έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην άμυνα (μ.ο. 56,2π.) και με τον Καταλανό τεχνικό στον πάγκο, έχουν δεχτεί μόλις μία φορά πάνω από 60 πόντους. Κόντρα στον Απόλλωνα, ο Πασκουάλ έκανε «φουλ» του... rotation, χρησιμοποιώντας όλους τους παίκτες του από 8 (Γόντικας) έως και 23 λεπτά (Χαραλαμπόπουλος) και είδε για μία ακόμη φορά τον Μποχωρίδη (11π., 2ασ. με 5/6 σουτ) να κερδίζει τις εντυπώσεις από την εύκολη νίκη (96-59) επί των Πατρινών.

Έστω κι αν έκανε τα εύκολα δύσκολα κι επέτρεψε στους Κρητικούς να τον απειλήσουν στον τέλος, ο ΠΑΟΚ (5-3) επικράτησε τελικά με 77-75 κι επέστρεψε στις νίκες μετά από 2,5 εβδομάδες και 5 σερί ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου κυριάρχησε στην μάχη της ρακέτας με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη να προσφέρει στο σκοράρισμα (15π.) και τον Κιθ Κλάντον στα ριμπάουντ (16), ενώ η σπουδαία απόδοση του Σάϊμπερτ (24π. με 3/6 τριπ.), κάλυψε το κενό του τραυματία Πέϊνερς και το κακό απόγευμα του Χρυσικόπουλου (2π. & 6ρ. με 1/5 σουτ)

Στην Πυλαία, το Ρέθυμνο (4-4) παρουσίασε τη γνωστή «μεταμφίεση» που το χαρακτηρίζει όταν φεύγει από την Κρήτη, γι' αυτό και «γνώρισε» την 4η συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα του (77-75), παρ' ότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν αισθητά καλύτερος. Οι παίκτες του Τόνι Κωνσταντινίδη (Χ.Γιαννόπουλος 22π. με 3/5 τριπ., Τάλτον 19π., 5ρ. & 6ασ.) ήταν πολύ άστοχοι στα δίποντα (40,4%) με τον Φιτζπάτρικ (10π. & 14ρ.) να έχει 0/7 κι έτσι έχασαν μία σπάνια ευκαιρία για ένα «διπλό» που θα είχε σημαντική αξία στην μάχη που οι Κρητικοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν για ένα όσο το δυνατόν πιο ψηλό πλασάρισμα!

Το στραπάτσο του συμπολίτη του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα και οι ήδη τέσσερις ήττες που μετρούσε στις πρώτες 7 αγωνιστικές (σε σχέση με τις συνολικά 6 που υπέστη πέρυσι στην κανονική περίοδο), υποχρέωσε τον Άρη (4-4) να μπει στο παρκέ του κλειστού της Λευκάδας με μεγάλη συγκέντρωση και σοβαρότητα, τομείς στους οποίους - μαζί με το 42,8% στα τρίποντα (15/35) - οφείλεται η σχετικά εύκολη νίκη (79-69) του επί της Δόξας. Οι φιλοξενούμενοι είχαν σε εξαιρετικό απόγευμα τους Κάμινγκς (19π. με 5/7 τριπ.) και Τζένκινς (19π. με, 4ασ. με 3/6 τριπ.) και η εμμονή τους έξω από τα 6,75 (αν και 14ος με 27,2%, σούταρε 8 περισσότερα τρίποντα από δίποντα), υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να έχει βγάλει τον Δημήτρη Πρίφτη από τα ρούχα του!

To σοκ της εντός έδρας ήττας από το Ρέθυμνο στην πρεμιέρα αποτελεί πλέον μακρινό παρελθόν κι έκτοτε, ο Κολοσσός (4-4) έχει κερδίσει σχετικά εύκολα και τα τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει στο Βενετόκλειο, στις σχεδόν 50 μέρες που ακολούθησαν! Τελευταίο του «θύμα», βελτιώνοντας κι άλλο την καλύτερη αμυντική επίδοση της χρονιάς, η Κύμη με το τελικό 64-54 να διαμορφώνεται χάρη σε ένα σερί 11-1 στα τελευταία 4,5 λεπτά! Οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη (Ρέλεφορντ 15π. & 3κλ., Ρέντικ 14π. & 12ρ.) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά (61,1% βολ. & 25% τριπ.) από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος μέσα στο γήπεδό τους, αλλά στα δύο τελευταία ματς δέχονται κατά μ.ο. 57 πόντους (5η καλύτερη άμυνα με μ.ο. 71,8π.) και αυτό δείχνει ότι πλέον, μπορούν να κερδίζουν ακόμη και όταν δεν μπαίνουν τα τρίποντα (1οι σε ευστοχία στην Α1 με 39,7%)...

Ένα σερί 2-19 από το 32ο έως και το 38 λεπτό, δεν στάθηκε αρκετό για να «αμαυρώσει» την 2η σερί νίκη (και την 3η στα τελευταία 4 ματς) του Προμηθέα (4-4) επί των Τρικάλων με 84-67. Οι νεοφώτιστοι (Κλαρκ 19π. με 4/8 τριπ. & Φαγιέ 15π. με 5/6 τριπ.), που δια στόματος του προπονητή τους Νίκου Βετούλα «νομιμοποιούνται» να κοιτάζουν πλέον και ψηλότερα, είχαν εκπληκτικά νούμερα στα δίποντα (68,1%), ενώ είχαν 14/28 τρίποντα, παρ' ότι πριν από το τζάμπολ σούταραν με 28,9% πίσω από τα 6,75.

Η Κύμη (3-5) πάλεψε στα ίσα το παιχνίδι στη Ρόδο, ανέτρεψε μία διαφορά 15 πόντων και στα μέσα στης 4ης περιόδου, πήρε κεφάλι στο σκορ. Τα 21 λάθη (1η με μ.ο. 17,1) σε συνδυασμό με τις μόλις 9 ασίστ και τους 54 πόντους, είναι νούμερα με τα οποία δεν μπορείς να κερδίσεις εκτός έδρας (64-54), ειδικότερα όταν οι Έλληνες παίκτες του Βασίλη Μπρατσιάκου (Ελ-Αμίν 21π. & 4ασ.) δεν έχουν συνεισφέρει ούτε το 10% (μόλις 5π.) της παραγωγικότητας της ομάδας.

Η τύχη του Απόλλωνα (2-6) στο κλειστό «Νίκος Γκάλης» ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, οπότε ο Κώστας Μέξας μοίρασε το χρόνο και χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του, χωρίς όμως να μείνει ικανοποιημένος από τους έξι ξένους του, που πέτυχαν συνολικά 33 πόντους με 13/34 σουτ εντός πεδιάς (38,2%), χωρίς κανένας να φτάσει διψήφιο αριθμό! Κάπως έτσι εξηγείται η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα των Πατρινών που έχουν την 13η επίθεση (μ.ο. 68,3π.) και υπέστησαν την πιο βαριά εφετινή τους ήττα (96-59), με μοναδικό θετικό στοιχείο την επανεμφάνιση του πρώην «πράσινου» σέντερ, Γιώργου Διαμαντάκου (9π. με 4/5 σουτ σε 10').

Ο αγώνα με τον Λαύριο ήταν κάτι σαν τελικός για τον Κόροιβο (2-6), που λίγο έλειψε να στείλει τους φιλάθλους του για... εξετάσεις, καθώς για δεύτερο σερί εντός έδρας παιχνίδι, έπαιξε παράταση, παρ' ότι είχε προηγηθεί με 15 πόντους διαφορά! Οι παίκτες του Ντίνου Καλαμπάκου (Γκότσερ 18π., 5ρ. & 4ασ., Χιλ 17π. & 7ρ.) κατόρθωσαν να πάρουν τη 2η νίκη τους (89-86), παρ' ότι η «ρουλέτα» των ελευθέρων βολών (5/8 στο έξτρα πεντάλεπτο), δεν είναι το αγαπημένο τους «παιχνίδι» (έχουν το χαμηλότερο ποσοστό στο πρωτάθλημα με 60,4%) και η άμυνα τους (14η με μ.ο. 89,3π.) τους στο κλειστό της Ίλιδας (μ.ο. 86,0π.), χρήζει άμεσης βελτίωσης!

Η εξαιρετική εμφάνιση του Μπράντον Γιανγκ (29π., 6ρ. & 6ασ. με 11/19 σουτ) που έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων, δεν ήταν αρκετή για το Λαύριο (2-6) που αν και για μία ακόμη φορά επέδειξε μαχητικότητα, δεν μπόρεσε να γλιτώσει την 5η συνεχόμενη ήττα του (89-86) και την 4η σερί μακριά από το γήπεδό του. Οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη, κυριάρχησαν πλήρως μέσα στη ρακέτα (+15 ριμπάουντ), αλλά υπέπεσαν σε σχεδόν διπλάσια λάθη (17) από τον Κόροιβο (9), ενώ το ποσοστό ευστοχίας τους στα δίποντα ήταν σταθερά κάτω από το 50%, γεγονός που εξηγεί γιατί βρίσκονται στην τελευταία θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Κυνηγώντας τον Άρη στο σκορ από το 1ο λεπτό και με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο -19 (26-45) λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, η Δόξα (2-6) δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από μία αξιοπρεπή ήττα (69-79), σουτάροντας με 39,2% εντός πεδιάς και μοιράζοντας λιγότερες ασίστ (12) από τα ούτως ή άλλως πολλά (17) λάθη στα οποία υπέπεσε. Μοναδικό θετικό στοιχείο για τον Χάρη Μαρκόπουλο η ελπιδοφόρα απόδοση του Μέλσαμ Μπασάμπε (17π. & 10ρ. με 7/10 σουτ), ενόψει του κρίσιμου σαββατιάτικου (03/12, 17.00) ντέρμπι με τον Απόλλωνα στην Πάτρα.

Το εφετινό limit-up των Τρικάλων (2-6) κόντρα στον ΠΑΟΚ, φαίνεται ότι δεν είχε συνέχεια κι έτσι μόλις επτά βράδια αργότερα, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη υποχώρησε στα συνηθισμένα standard της που την κατατάσσουν στην 14η θέση της Basket League στην επίθεση (μ.ο. 68,9π.), στις ασίστ (μ.ο. 11,5) και τα κλεψίματα (μ.ο. 6). Οι πρωταγωνιστές της προηγούμενης εβδομάδας, Μανωλόπουλος και Τσαγκαράκης (37π. με 11/16 τριπ.) συνεισέφεραν συνολικά μόλις 11 πόντους με 3/10 τρίποντα κι έτσι έμειναν να παλεύουν μάταια ο Μπάρλοου (19π., 5ρ. & 4ασ.) και ο Λίποβι (14π. & 5ρ.), που απλά κατόρθωσαν να αποσοβήσουν τον διασυρμό (84-67).