Α1 Γυναικών: Πρωτάθλημα με λάμψη Ολυμπιακών Αγώνων και φαβορί

Α1 Γυναικών: Πρωτάθλημα με λάμψη Ολυμπιακών Αγώνων και φαβορί

bet365

Αρχίζει το Σάββατο το πρωτάθλημα πόλο της Α1 γυναικών με 12 ομάδες, με φαβορί τον Ολυμπιακό, με ισχυρά αουτσάιντερ και με 4 κατόχους Ολυμπιακών μεταλλίων από το "Τόκιο 2020".

Ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα πόλο της τελευταίας πενταετίας στην Α1 γυναικών αρχίζει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου με την συμμετοχή 12 ομάδων.

Οι ομάδες όπως και στους άνδρες αυξήθηκαν και από τις 8 ομάδες της περιόδου 2018-19, περάσαμε στις 10 της σεζόν 2019-20 και πλέον είναι 12!

Στο νέο πρωτάθλημα συμμετέχει ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, ο ΑΝΟΓ, ο Εθνικός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Ναυτικός Όμιλος Λάρισας, ο Ηλυσιακός, ο ΝΟ Ρεθύμνου, ο Νηρέας Χαλανδρίου και η ΝΕΠ.

Τέσσερις ομάδες έχουν κερδίσει τίτλους στην ιστορία της διοργάνωσης και είναι ο Ολυμπιακός, η Βουλιαγμένη, ο Εθνικός και ο ΑΝΟΓ.

Στο πρωτάθλημα θα δούμε και τα κορίτσια μας που διακρίθηκαν με τις "μικρές" εθνικές. Η εθνική νέων γυναικών πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο και η εθνική νεανίδων το ασημένιο στο ευρωπαϊκό.

Για το 13ο ο Ολυμπιακός

Φαβορί για την κούπα και το 2022 είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη που ξεπέρασε το 2021 την Βουλιαγμένη και είναι η μοναδική με 12 τίτλους σε επίπεδο Α1 κυνηγάει τον 13ο.

Ο Χάρης Παυλίδης είναι ο μοναδικός προπονητής με 10 τίτλους και θα συμμετάσχει για 18η φορά στην Α1 ως προπονητής του Ολυμπιακού αλλά και του ΑΝΟΓ.

Απο την ομάδα αποχώρησε η αρχηγός Άλκηστης Αβραμίδου αλλά και αρχηγός της εθνικής ομάδας Χριστίνα Τσουκαλά οι οποίες κρέμασαν τα σκουφάκια τους.

Ο Ολυμπιακός που ποντάρει στην ομοιογένεια του αλλά και στον Χάρη Παυλίδη απέκτησε από τη Βουλιαγμένη την φουνταριστή Ελένη Ξενάκη η οποία μπορεί να βοηθήσει και στην περιφέρεια.

Η ομάδα του Πειραιά είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2021 και έχει στις τάξεις της τις περισσότερες διεθνείς πολίστριες όπως είναι οι :Ελευθεριάδου, Πλευρίτου (Μαργαρίτα, Ελευθερία, Βάσω), Ξενάκη, Διαμαντοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Τριχά.

Δυνατή προσθήκη και η Αμερικανίδα Ράνεϊ Τζόρνταν.

Αναγέννηση στον Εθνικό

Ο Εθνικός το 2010 με την "χρυσή" Ολυμπιονίκη του 2008 Ίφκε Φαν Μπέλκουμ (Ολλανδία) και με παίκτριες όπως η Μαρία Τσουρή και η Κατερίνα Οικονομοπούλου είχε κατακτήσει το Λεν Τρόφι.

Η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το 3ο και τελευταίο της πρωτάθλημα το 1992 και 30 χρόνια μετά είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την κούπα.

Προπονητής της ομάδας ανέλαβε ο Σέρβος Μάρκο Μίσιτς που είναι χρόνια στην Ελλάδα, έχει παντρευτεί την Φιλιώ Μανωλιουδάκη και έχει δουλέψει για χρόνια στον Εθνικό κυρίως ως βοηθός.

Στην ομάδα ως τεχνικός διευθυντής είναι ο Γιώργος Μορφέσης (3 ασημένια σε Ευρωπαϊκό και 1 χρυσό σε Παγκόσμιο με την εθνική Ελλάδος) και δίπλα τους ως μάνατζερ η "ασημένια" Ολυμπιονίκης του 2004 η Αντιγόνη Ρουμπέση.

Το χρυσάφι του κόσμου

Τη σεζόν 2018-19 η Βουλιαγμένη κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος στη Χίο απέναντι στον Ολυμπιακό. Στη σύνθεση του είχε την Άσλεϊ Τζόνσον και την Στεφανία Χαραλαμπίδη.

Μετά από δυο χρόνια οι δυο Αμερικανίδες επιστρέφουν στην Ελλάδα αλλά για τον Εθνικό. Η Τζαμαϊκανή Άσλεϊ Τζόνσον που έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα με την ομάδα των ΗΠΑ έχει διπλασιάσει τα χρυσά της μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού μετά από το 2016 κατέκτησε και το 2020.

Η Ελληνίδα Στεφανία Χαραλαμπίδη η οποία ξεκίνησε να παίζει πόλο με την αδελφή της Ιωάννα στην Ελλάδα αλλά μετά από τις σπουδές της στις ΗΠΑ δέχτηκε να παίξει με την εθνική τους ομάδα είναι και αυτή "χρυσή" Ολυμπιονίκης του 2020.

Εκτός από τις δυο "χρυσές" Ολυμπιονίκες ο Εθνικός έχει και μια από τις καλύτερες φουνταριστές στον κόσμο. Είναι η Ρεμπέκα Πάρκες, η οποία με την Ουγγαρία πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Τόκιο ενώ έχει καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία.

Ο Εθνικός έχει 3 Ολυμπιονίκες με μετάλλιο στην σύνθεση του αλλά είναι μια ομάδα που έχει +10 μεταγραφές και το μεγάλο στοίχημα θα είναι η ομοιογένεια αφού η Τζόνσον δεν είναι ακόμη στην Ελλάδα ενώ και η Πάρκες θα εμφανιστεί στα μέρη μας το 2022.

Σίγουρα μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο του στον τελικό και να διεκδικήσει τίτλο.

Οι αντίζηλες των Νοτίων Προαστίων

Η Βουλιαγμένη είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα (11) μετά από τον Ολυμπιακό και έχει τεράστια ιστορία με 5 τίτλους στην Ευρώπη.

Στο τιμόνι της και αυτή τη χρονιά θα είναι η "ασημένια" Ολυμπιονίκης του 2004 Άντι Μελιδόνη. Απέκτησε την δυο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Αικατερίνα Τάνκεβα με καταγωγή από την Ρωσία. Έχασε την Ξενάκη και την Νίνου που ήταν βασικές αλλά με φιλοσοφία Γιαννουρή, δηλαδή με νέα κορίτσια, θα παλέψει για να είναι στους τίτλους.

Από την άλλη ο ΑΝΟΓ που έχει 2 Τσάμπιονς Καπ στα παλιά καλά χρόνια ενισχύθηκε το καλοκαίρι και θα δώσει μάχη για να είναι στον τελικό.

Προπονητής παρέμεινε ο Ορέστης Σαλάχας. Στην ομάδα έφτασε η Ειρήνη Νίνου αλλά και Ίλσε Κούλχας, αμφότερες από την Βουλιαγμένη.

Απόκτηθηκε η "χάλκινη" Ολυμπιονίκης του Τόκιο, η Ουγγαρέζα Εντίνα Γκανγκλ και στο ρόστερ υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια με εμπειρίες.

Το καλύτερο πρωτάθλημα στο Νο1

Στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών που όπως και της Α1 Ανδρών δεν θα έχει τηλεοπτική κάλυψη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσο αφορά στις τερματοφύλακες.

Είναι ίσως το καλύτερο στον κόσμο! Ο Ολυμπιακός έχει την σταθερή αξια, την Χρυσή Διαμαντοπούλου, η οποία έχει οδηγήσει την ομάδα σε 2 πρωταθλήματα Ευρώπης (2015, 2021) αλλά και την εθνική στο ασημένιο στο Ευρωπαϊκό του 2018.

Ο Εθνικός έχει την Αμερικανίδα Άσλεϊ Τζόνσον η οποία έχει να επιδείξει 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με τις ΗΠΑ. Η Γλυφάδα (ΑΝΟΓ) έχει την Εντίνα Γκαγκλ που ήταν 3η στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ουγγαρία.

Στην ΑΕΚ επίσης παίζει και η Μαρία Τσουρή η οποία δεν είναι πλέον διεθνής αλλά έχει μεγάλη ιστορία πίσω της στην εθνική ομάδα, τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό.

Φυσικά στο πρωτάθλημα θα δούμε και δυο από τις καλύτερες φουνταριστές στον κόσμο. Την Ελένη Ξενάκη (Ολυμπιακός) και η Ρεμπέκα Πάρκες (Εθνικός).

Στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών θα συναντήσει κανείς παραδοσιακά επίθετα από το ελληνικό πόλο σε επίπεδο ανδρών αφού τα κορίτσια τους ακολουθούν τα χνάρια των μπαμπάδων.

Πρωτάθλημα χωρίς Μαυρωτά, Λούδη, Καϊάφα, Χαλαραμπίδη, Γιαννοπούλου, Πάτρα, Σάντα, Μουστακαρία δεν έχει... Έχουμε και Ελληνιάδη, μεταγραφή από μπάσκετ.

Το βάρος στον πάγκο

Στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι από το 2007 ο Χάρης Παυλίδης, παλιός φουνταριστός του Άρη και του Ολυμπιακού, έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων την ομάδα του Πειραιά σε 4 ευρωπαϊκούς τίτλους.

Στην Ευρωλίγκα του 2015 και του 2021, στο Λεν Τρόφι (2014) και στο Σούπερ Καπ (2015).

Στον πάγκο της Βουλιαγμένης δεσπόζει η παρουσία της Άντι Μελιδόνη η οποία ως παίκτρια κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και σε συλλογικό τόσο την Ευρωλίγκα όσο και το Λεν Τρόφι.

Η Κική Λιόση που είναι και φέτος στην ΑΕΚ είναι και εκείνη στην ίδια κατηγορία με την Άντι με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό ως παίκτρια.

Στον Πανιώνιο είναι προπονητής ο Τάσος Παπαναστασίου (Γάτος) ο οποίος το 2003 είχε οδηγήσει την Γλυφάδα στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ ενώ δίπλα του ως συνεργάτης ο Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος την ίδια ημέρα είχε οδηγήσει την Βουλιαγμένη στην κορυφή στο Λεν Τρόφι!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τα ρόστερ των 12 ομάδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το πρόγραμμα της πρεμιέρας που ανοίγει με το Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός στο Λαιμό.

@Photo credits: eurokinissi
 

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τελευταία Νέα