«Στοίχημα ότι ο Ντουράντ δεν θα ξαναπάρει πρωτάθλημα;»

«Στοίχημα ότι ο Ντουράντ δεν θα ξαναπάρει πρωτάθλημα;»

«Στοίχημα ότι ο Ντουράντ δεν θα ξαναπάρει πρωτάθλημα;»

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για τον εγωκεντρικό χαρακτήρα του “KD”, τις αλλεπάλληλες κόντρες που συνεχίζει να προκαλεί και το άδοξο αλλά και «ανάρμοστο» - για την αξία του – τέλος που φαίνεται ότι θα έχει ο πιο ταλαντούχος μπασκετμπολίστας της σύγχρονης εποχής.

Το πόσο προικισμένος μπασκετικά αλλά και αθλητικά είναι ο 33χρονος forward των Νετς, κατόρθωσα να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι πριν από 12 χρόνια. Όταν τέτοια εποχή, επισκέφτηκε την Αθήνα με την Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας (2010).

Εκεί όπου, δύο εβδομάδες αργότερα, βοήθησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του να κατακτήσει αήττητο (με ρεκόρ 9-0) και με χαρακτηριστική ευκολία (με μέση διαφορά 24,5 πόντων) το χρυσό μετάλλιο και αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης (μ.ο. 22,8π., 6,1ρ., 3,1ασ. & 1,4κλ.).


Έκτοτε, συνάντησα αρκετές φορές τον Κέβιν Ντουράντ (κυρίως στην Αμερική) στο πλαίσιο των πολυάριθμων αποστολών του Gazzetta στο ΝΒΑ κι έχοντας το προνόμιο να καλύψω δια ζώσης αρκετά παιχνίδια του και να του υποβάλλω ερωτήσεις, μπορώ να καταθέσω μία άποψη σχετικά με τον χαρακτήρα του. Όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του και τον τρόπο συναναστροφής του με συμπαίκτες, προπονητές και δημοσιογράφους.


Θυμάμαι καλά εκείνη την media day που είχε οργανώσει η USA Basketball στο κλειστό του ΟΑΚΑ για τους Έλληνες εκπροσώπους του Τύπου και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τα μικράτα του (τότε δεν είχε κλείσει ούτε τα 22 του χρόνια), ο “KD” είχε αυτό το αλαζονικό στυλ με την χαμηλόφωνη ομιλία μέσα από το στόμα του τύπου με το «αιώνια» απλανές βλέμμα και εκείνου που σπάνια σου ρίχνει μία ματιά όταν είναι «αναγκασμένος» να απαντάει στις ερωτήσεις σου...


Από μπάσκετ, όμως, άλλο τίποτε! Παίκτης με μπόι στα 2,08 και με ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών, ο οποίος χειρίζεται με αδιανόητη ευκολία την μπάλα, τρέχει το γήπεδο σαν... γαζέλα, έχει απίστευτη πλαστικότητα και χαρισματική επαφή με το καλάθι, ίσως να μην έχει ξαναβγεί στο παγκόσμιο στερέωμα!

p


Όλα αυτά, βέβαια, είναι λίγο-πολύ γνωστά τοις πάσι, δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά την Αμερική! Ο λόγος που ο υπογράφων μπήκε στον «κόπο» να γράψει τις γραμμές που διαβάζετε, όμως, έχει να κάνει με την νέα αφορμή για σχόλια που έδωσε το αναπάντεχο τέλος του μετεγγραφικού σίριαλ, που ο ίδιος προκάλεσε στις 30 του περασμένου Ιουνίου!


Όταν και έγινε γνωστό ότι απαίτησε να γίνει ανταλλαγή και να φύγει από τους Νετς, πριν καν αρχίσει η πρώτη σεζόν του νέου 4ετούς συμβολαίου (αξίας 198 εκ.$), το οποίο υπέγραψε πέρυσι με τον οργανισμό που εδρεύει στο Μπρούκλιν.

Κι όλα αυτά ενώ τον πρώτο χρόνο του στο “Barcleys Center” δεν έπαιξε καθόλου (λόγω τραυματισμού), τον δεύτερο ηττήθηκε στον 2ο γύρο των playoffs από τους μετέπειτα πρωταθλητές Μπακς (κι ενώ φαγώθηκε να φέρει τον Χάρντεν στην ομάδα) και πέρυσι αποχαιρέτησε την postseason από τον 1ο γύρο μετά από το «σκούπισμα» των Σέλτικς (4-0 στις νίκες).


Ο οπορτουνισμός και ο εγωκεντρισμός που χαρακτήριζε πάντα τον 2 φορές πρωτευουσιάνο πρωταθλητή του ΝΒΑ και ισάριθμες φορές MVP των τελικών (το 2017 και το 2018 με τους Γουόριορς), άρχιζε να γίνεται γνωστός στην κοινωνία του «μαγικού κόσμου» από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του (2007-2016).


Όταν ως ο “go to guy” των νεανικών και υπερβολικά ταλαντούχων Θάντερ, οδήγησε την ομάδα της Οκλαχόμα Σίτι στους τελικούς του 2012, όπου και έχασαν το πρωτάθλημα από τους Μαϊάμι Χιτ του ΛεΜπρόν!

Το πως από «αδέλφια», κολλητοί και συμπαίκτες, τα έσπασαν και ξεκατινιάστικαν δημοσίως με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, είναι πασίγνωστο σε όλους όσοι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Η επιλογή του να πάει στο Όκλαντ και να ενώσει τις δυνάμεις του με το κορυφαίο περιφερειακό δίδυμο της λίγκας (Κάρι και Τόμπσον), κατακρίθηκε από πολλούς, αλλά τουλάχιστον άξιζε τον κόπο.


Όχι μόνο γιατί του απέφερε τα δύο μοναδικά δαχτυλίδια πρωταθλητή που έχει κατακτήσει έως τώρα... Αλλά γιατί ανέδειξε το μεγαλείο της ομάδας που έχτισε ο Στιβ Κερ και που μετράει 6 παρουσίες σε τελικούς και 4 τίτλους από το 2015 κι εντεύθεν... Γιατί αν οι “Splash Brothers” και ο ευέξαπτος Ντρέϊμοντ Γκριν (οι δύο τους είχαν αρκετές κόντρες) δεν έκαναν από ένα βήμα πίσω, τότε δύσκολα ο 4 φορές πρώτος σκόρερ του NBA (2010-2012 & 2014) θα θυσιαζόταν για τους «πολεμιστές»!


Τα δύο back-to-back πρωταθλήματα, όμως, δεν μετρίασαν τον εγωισμό του! Ίσα-ίσα που τον εκτόξευσαν, εξ’ ου και η απόφασή του να «μετακομίσει τα ταλέντα του» στην αγορά της Νέας Υόρκης για να πάρει τα λεφτά με το τσουβάλι που του «έστρωσαν» μπροστά του οι νεόπλουτοι Νετς, οι οποίοι επρόκειτο να πουληθούν στον Ταϊβανέζο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, Τζο Τσάϊ.

Αλλά και να πείσει "ειδικούς" και μη ότι μπορεί να παραμείνει στην κορυφή με μία ομάδα που "θα φτιάξει μόνος του" και που θα είναι δομημένη πλήρως γύρω από την αφεντιά του.


Η αντιμετώπισή του από τον οργανισμό ως τον απόλυτο «Μεσσία» και η προθυμία να ικανοποιήσουν κάθε του επιθυμία, όμως, ήταν γραφτό να οδηγήσει πολύ σύντομα σε καταστάσεις που για μία ακόμη φορά εξέθεσαν τον συμφεροντολογικό του χαρακτήρα.


Ο εκνευρισμός του με την σταδιακή "παραίτηση" του επίσης εγωιστή Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος ζήτησε να φύγει πριν κλείσει χρόνο (εμείς τα είχαμε γράψει ότι οι “Big Three” δεν πρόκειται να μακροημερεύσουν) αλλά και με την άρνηση του Καϊρί Ίρβινγκ να εμβολιαστεί για τον covid-19 (με αποτέλεσμα να χάσει παραπάνω από την μισή σεζόν), ξεπέρασε τα όχι ιδιαίτερα μεγάλα όρια της υπομονής του, με αποτέλεσμα το προ δύο μηνών αίτημά του να δοθεί ως ανταλλαγή!


Θυμάμαι σαν τώρα, την συζήτηση που είχαμε με τα παιδιά στο γραφείο και ειδικότερα το στοίχημα που βάλαμε με τον Νίκο Καρφή, όταν επιβεβαιώθηκε η επιθυμία του Ντουράντ για... out από το Μπρούκλιν!


«Ο τύπος έχει γίνει πλέον περίγελος για τα καπρίτσια του σε όλο το ΝΒΑ και πέραν του ότι ανήκει στο Top5 των πλέον αντιπαθητικών superstar της λίγκας, βάζω στοίχημα ότι δεν θα ξαναπάρει ποτέ πρωτάθλημα!», είπα στον “Καρφάϊτερ” και αφού δώσαμε τα χέρια, ως έπαθλο ορίστηκε ένα τραπέζι εν ευθέτω χρόνω.


Ακολούθησε χοντρό «κράξιμο» από αντιπάλους, από τον Τύπο (η New York Post τον χαρακτήρισε «άκαρδο»), τον Σακίλ Ο’Νιλ μέχρι και από τον κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, η δική του απάντηση τους επικριτές του κι ένα γαϊτανάκι αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων με αρκετές (αν όχι με όλες τις) ομάδες για το trade!

Ως κερασάκι στην τούρτα του αποτυχημένου εγχειρήματος, ήρθε να μπει το ρεπορτάζ του Bleacher Report, ότι ο 12 φορές All Star προσφέρθηκε να παραμείνει στην ομάδα, ζητώντας έμμεσα την απόλυση του προπονητή, Στιβ Νας και του general manager, Σον Μαρκς.


Ο επίλογος του τραγελαφικού αυτού μετεγγραφικού σίριαλ, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό όλη την κινητικότητα παικτών στο καλοκαιρινό «παζάρι» του ΝΒΑ, γράφτηκε μετά την χθεσινοβραδινή δήλωση του Νεοζηλανδού γενικού διευθυντή των Νετς, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές (δηλαδή ο παίκτης και η ομάδα) συμφώνησαν να συνεχίσουν μαζί και στη νέα σεζόν. Με συμπαίκτη τον Μπεν Σίμονς, τον οποίο δεν ήθελε να βλέπει μετά την άρνησή του να παίξει στο Game 4 με τους Σέλτικς...


Κι όλα αυτά, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει μία φήμη (που διαψεύστηκε), σύμφωνα με την οποία ο “KD” προτιμάει να σταματήσει το μπάσκετ, παρά να ξαναφορέσει την φανέλα του Μπρούκλιν.


Τα tweets του Πάτρικ Μπέβερλι και του Αϊζέια Τόμας σχετικά με την ζημιά που έκανε ο χρόνος που χάθηκε για το τίποτε στους υπόλοιπους free agents και η κλασικά ανώριμη απάντηση του Ντουράντ (το hashtag #Blame KD), περιγράφουν ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για έναν εκ των πλέον προικισμένων παικτών όλων των εποχών.


Γιατί τελικά ο πρώτος των πρώτων, δεν κρίνεται μόνο από τις ικανότητές του μέσα στις τέσσερις γραμμές. Η νοοτροπία και ο χαρακτήρας αποτελούν πολύ σημαντικά προαπαιτούμενα για να παραμείνεις αρκετά χρόνια στην «ελίτ» και να τύχεις της απόλυτης αναγνώρισης. Η λογική του «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου επίσης δικά μου» δεν επιβραβεύτηκε ποτέ στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων...


Αλήθεια Νικολάκη, παίζει ακόμη το στοίχημα;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!