Αρμάνι vs Μπάγερν και… οι προπονητές που δεν μιλιούνται

Αρμάνι vs Μπάγερν και… οι προπονητές που δεν μιλιούνται
Αρμάνι Μιλάνο και Μπάγερν Μονάχου διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια θέση στο Final Four και η Euroleague Greece εστιάζει στην κόντρα των δύο προπονητών καθώς Έτορε Μεσίνα και Αντρέα Τρινκιέρι… δεν μιλιούνται και το απέδειξαν στην τελευταία συνάντησή τους.

Αυτή έγινε στα μέσα του περασμένου Γενάρη και ήταν ολίγον οδυνηρή για την Μπάγερν Μονάχου καθώς προηγήθηκε το ανελέητο σφυροκόπημα της Αρμάνι και η εμφατική νίκη με 75-51. Βέβαια το αγωνιστικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα συγκριτικά με όσα ακολούθησαν. Στο πλαίσιο του savoir vivre, ο Έτορε Μεσίνα περίμενε «υπομονετικά» τον Αντρέα Τρινκιέρι στην αίθουσα Τύπου καθώς το πρωτόκολλο της Euroleague προβλέπει ότι ο φιλοξενούμενος προπονητής είναι ο πρώτος που κάνει αποτίμηση του παιχνιδιού κι αυτή θα πρέπει να αρχίσει 20 λεπτά μετά τη λήξη του. Τόσο περίμενε και ο «γερόλυκος» προπονητής της Αρμάνι, κάποια στιγμή όμως η υπομονή του εξαντλήθηκε. Ενοχλημένος από τη στάση του συναδέλφου του, άρχισε την αξιολόγηση του παιχνιδιού. Εκεί, η παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου της Μπάγερν Μονάχου τον έβγαλε από τα ρούχα του. «Συνήθως περιμένω τη σειρά μου. Περίμενα 20 λεπτά. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να πάτε σπίτια σου. Να έχετε μια καλή γαμ@@@νη επιστροφή», είπε με οργισμένο ύφος και στο… λεκτικό διάβα του κανείς δεν τόλμησε να σταθεί εμπόδιο.

Ο πολύγλωσσος Αντρέα Τρινκιέρι εμφανίστηκε αργότερα στην αίθουσα Τύπου αλλά δεν είπε κουβέντα για το επεισόδιο που είχε προηγηθεί. Κανείς δεν ξέρει αν ήταν συμπτωματική ή ηθελημένη η πολύλεπτη καθυστέρηση άφιξής του στον χώρο των δηλώσεων. Το περιστατικό αξιολογήθηκε βάσει και του background των σχέσεων των δύο προπονητών. Για την ακρίβεια, ο ιταλικός Τύπος - πιο συγκεκριμένα άρθρο στη «repubblicca.it» - παρατήρησε ότι οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία, αλλά περιορίστηκαν σ’ ένα απαλό άγγιγμα των μπουνιών τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την τηλεοπτική εικόνα και δεν αποδόθηκε στα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν (και) οι προπονητές. Προφανώς η… τόσο περιορισμένη επαφή δεν ήταν ζήτημα πρωτοκόλλου.

Η «κόντρα» στη VTB

Οι δυο τους δεν συναντήθηκαν πολλές φορές στην καριέρα τους. Και δεν θα μπορούσαν καθώς όταν ο Έτορε Μεσίνα διεκδικούσε ευρωπαϊκούς τίτλους, ο Αντρέα Τρινκιέρι φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πριν πάρει την απόφαση εγκατάλειψης πιθανής πανεπιστημιακής καριέρας για χάρη του μπάσκετ προκαλώντας τον εκνευρισμό της οικογένειάς του. Όταν, αργότερα, ο Τρινκιέρι έκανε τα πρώτα δειλά βήματά του στην προπονητική, ο Μεσίνα ζούσε την απόλυτη καταξίωση. Όταν επίσης ο Τρινκιέρι άρχισε να βάζει τη σφραγίδα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Μεσίνα είχε φύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ζήσει το αμερικανικό όνειρο στο ΝΒΑ. Και αντάμωσαν για πρώτη φορά στην «αφιλόξενη» Ρωσία, όταν ο Μεσίνα ήταν στην ΤΣΣΚΑ και ο Τρινκιέρι στην Ουνικς Καζάν. Συγκεκριμένο περιστατικό δεν καταγράφηκε, φαίνεται όμως ότι κάτι είχε συμβεί σ’ εκείνο το «σκούπισμα» της Ούνικς από την ομάδα της Μόσχας στην ημιτελική φάση της VTB το 2014 καθώς από τότε (εκτιμάται ότι) διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους.

Ο Τύπος εξόργισε τον Μεσίνα

Πριν το περιστατικό της 21ης του Γενάρη συνέβη κάτι ακόμη το οποίο βγήκε στην επιφάνεια την ίδια μέρα. Βγήκε μέσα από τα εσώψυχα του Έτορε Μεσίνα και αφορούσε τον σχολιασμό της νίκης της Αρμάνι (μέσα στο Μόναχο) επί της Μπάγερν. «Με όλο τον σεβασμό, τους παίξαμε, τους κερδίσαμε και μετά έπρεπε να διαβάζω στις εφημερίδες ότι κερδίσαμε από κωλοφαρδία», είπε ο Μεσίνα πριν το ξέσπασμα που ακολούθησε και αναφέραμε παραπάνω, δείχνοντας ότι κάτι κρατούσε μέσα του. Ο Τρινκιέρι δεν είχε επικαλεστεί την ατυχία ως αιτία ήττας της ομάδας του, αλλά μίλησε για στιγμές του παιχνιδιού που έκριναν τον αγώνα.

Ο Τρινκιέρι θέλει να «πληγώσει» την καρδιά του

Η κόντρα των δύο προπονητών είναι το αλατοπίπερο που δίνει γεύση σ’ αυτό το ζευγάρι. Και δεν είναι μόνο τα όσα προηγήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς και η τεταμένη σχέση τους. Ο Έτορε Μεσίνα γνωρίζει ότι το όνειρο του Αντρέα Τρινκιέρι είναι… να του πάρει τη θέση. Τούτο δεν έχει να κάνει με προσωπική αντιπαλότητα αλλά με το background του προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, μια αγάπη που δεν έκρυψε ποτέ αλλά ομολόγησε δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό. Ο Τρινκιέρι είναι οπαδός της Αρμάνι, ένιωσε ευλογημένος όταν εργάστηκε στον οργανισμό πριν από 17 χρόνια ως μέλος του τεχνικού επιτελείου, σα να υλοποιήθηκε ένα παιδικό όνειρό του. Δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ με την ομάδα του Μιλάνου την επιστροφή του σ’ αυτή, αν και θα το ήθελε πολύ.

Η σχέση του με την Αρμάνι είναι μια σχέση αγάπης αλλά και… τήρησης αποστάσεων. Αυτές δεν υπήρχαν κάποτε. Όπως για παράδειγμα στο Final Four toy Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Λοζάνης το 1987. Πριν καλά-καλά κλείσει τα 19α του, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του (μάρκας Fiat Uno) και ήταν μεταξύ 6.000 φιλάθλων φιλάθλους που βρέθηκαν στο «Centre Intercommunal de glace de Malley» της και πανηγύρισε την κατάκτηση του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την τότε Ολίμπια. «Πήγα στη Λοζάνη για να δω τον τελικό του Πρωταθλητριών. Όσο μπορούσα ήμουν θεατής και στο Σαν Σίρο, έχω δει τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Είμαι από το Μιλάνο και δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι είμαι από την Ελβετία. Έκανα ωστόσο διαφορετικές επαγγελματικές επιλογές κι όποτε βρίσκω μπροστά μου την Αρμάνι, θέλω να την κερδίζω», είπε χρόνια αργότερα.

Οι δύο νίκες του Μεσίνα

Αυτές έγιναν στη διάρκεια της κανονικής διάρκειας, αλλά δεν ξεγελούν τον Έτορε Μεσίνα ο οποίος στις τοποθετήσεις του ενόψει της σειράς με την Μπάγερν μάλλον… άπλωσε χείρα φιλίας καθώς αυτές αντανακλούν και στη δουλειά του Αντρέα Τρινκιέρι. «Η Μπάγερν είναι πολύ καλά προπονημένη ομάδα με υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και αμυντική οργάνωση», είπε. Αυτά τα λόγια προφανώς καταδεικνύουν το επίπεδο εργασίας του Τρινκιέρι. Ο τελευταίος επίσης δεν έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Μεσίνα, απλά όρισε τον βαθμό δυσκολίας της σειράς λέγοντας ότι… «η Αρμάνι έχει παίκτες με δαχτυλίδια στην Euroleague» και στάθηκε στην πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η ομάδα του. Η συνέχεια επί της σκηνής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αταμάν: «Ώρες-ώρες ένιωθα σαν τον Στιβ Κερ στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!» (gTV)

EuroLeague: Ποιοι θα προκριθούν στο Final 4 της Κολωνίας;