EuroLeague: Ποιοι θα προκριθούν στο Final 4 της Κολωνίας;

Gazzetta team
EuroLeague: Ποιοι θα προκριθούν στο Final 4 της Κολωνίας;
Μετά τον μαραθώνιο των 34 αγωνιστικών, οι οκτώ καλύτερες ομάδες της EuroLeague ετοιμάζονται για τις μάχες των playoffs, με έπαθλο το εισιτήριο για το Final 4 της Κολωνίας.

Το παιχνίδι στα playoffs αλλάζει με κορυφαίο Live Στοίχημα και σούπερ αποδόσεις! |21+

Με την πανδημία ακόμα… παρούσα, η κανονική περίοδος της EuroLeague, όχι μόνο ολοκληρώθηκε, αλλά χάρισε στιγμές υψηλού μπασκετικού θεάματος και ανταγωνισμού. Από τη Βαρκελώνη έως την Μόσχα και από την Κωνσταντινούπολη ως το Μόναχο, η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ χτυπά για τα playoffs, τα οποία θα διεξαχθούν από 21/04 έως 04/05 και τα περιμένουν με κομμένη την ανάσα οι απανταχού μπασκετόφιλοι στη Γηραιά Ήπειρο.

Από κάθε σειρά, προκρίνεται στο Final 4, η ομάδα που θα φτάσει στις τρεις νίκες, ενώ αναφέρεται πρώτη εκείνη που διατηρεί και το πλεονέκτημα έδρας. Τα δύο πρώτα παιχνίδια κάθε σειράς, καθώς και το πέμπτο, αν χρειαστεί, διεξάγονται στο γήπεδο της ομάδας με το πλεονέκτημα.

1.Μπαρτσελόνα (24-10) vs 8.Ζενίτ (20-14)

Αν υπήρχε βραβείο σταθερότητας, τότε πιθανότατα θα το έπαιρνε με σχετική άνεση. Η Μπαρτσελόνα επένδυσε πολλά χρήματα το καλοκαίρι δημιουργώντας ένα παντοδύναμο ρόστερ, το οποίο χτίστηκε με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δημιούργησε μια ομάδα που διακρίνεται για τη σκληράδα της, χωρίς όμως να χάνει σε αυτοματισμούς και ταλέντο. Με ρεκόρ 24-10 έκλεισε στην πρώτη θέση την κανονική περίοδο, ενώ διαθέτει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με 73,6 πόντους παθητικό. Σε μεγάλο βαθμό, θα στηριχτεί στο ταλέντο του Νίκολα Μίροτιτς των 16,9 πόντων και των 6,3 ριμπάουντ, αλλά και στον οίστρο του Νικ Καλάθη, ο οποίος μοίρασε 7.0 ασίστ στην παρθενική του σεζόν με τα «μπλαουγκράνα». Στο 2,00 το ενδεχόμενο πρόκρισης της Μπαρτσελόνα με σκορ 3-0.

Τον δρόμο της για την Κολωνία, κλείνει μία από τις Σταχτοπούτες των playoffs. O λόγος για τη Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ και του Μάνου Παπαδόπουλου, η οποία με τη νίκη επί του Παναθηναϊκού την τελευταία αγωνιστική, σφράγισε το εισιτήριο, στην πρώτη πλήρη χρονιά της στη διοργάνωση. Η ρωσική ομάδα έδειξε χαρακτήρα στα δύσκολα και κυρίως στην τελική ευθεία, όταν «στράβωσαν» μαζεμένα παιχνίδια, αλλά βρήκε το κουράγιο να ανασυνταχτεί. Μένει να φανεί, αν μπορεί να κάνει κι άλλες εκπλήξεις, «μακιγιάροντας» την έλλειψη εμπειρίας και παραστάσεων στο κορυφαίο επίπεδο. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι πέτυχε τις μισές νίκες της εκτός έδρας (10-7), ξεκινώντας τη χρονιά με 6/6! Σε απόδοση 3.30 το χάντικαπ +1,5 νίκη στη σειρά για τη Ζενίτ.

2.ΤΣΣΚΑ Μόσχας (24-10) vs 7.Φενέρμπαχτσε (20-14)

Συνήθως λύνουν τις διαφορές τους στα Final 4, εκεί όπου βρίσκονταν μαζί κάθε χρόνο από το 2015 και μετά! Φέτος, αμφότερες χτυπήθηκαν από τραυματισμούς και εσωτερικά προβλήματα, γεγονός που συνετέλεσε στο να δώσουν ραντεβού στους «8». Η ΤΣΣΚΑ, με δεδομένους τους τραυματισμούς του Κλάιμπερν στο ξεκίνημα της χρονιάς, του Μιλουτίνοφ στη συνέχεια και τις… τρέλες του Μάικ Τζέιμς που οδήγησαν στην αποπομπή του, μάλλον παίρνει καλό βαθμό με τη δεύτερη θέση που κατέλαβε! Βέβαια, το ρόστερ της παραμένει πλουσιότατο, ενώ και τα κενά που προέκυψαν καλύφθηκαν με τις μεταγραφές των Έρικ και Λούντμπεργκ. Στο ρόστερ διαθέτει τους Φόιγκτμαν και Σενγκέλια, δύο από τους ποιοτικότερους stretch ψηλούς της διοργάνωσης, με τον δεύτερο μάλιστα, να γράφει 46,2% από τα 6.75! Στο 5.00 να σημειώσει τα περισσότερα τρίποντα στη διάρκεια της σειράς ο Γιοχάνες Φόιγκτμαν.

Στον αντίποδα, η Φενέρ μπήκε πολύ άσχημα στη σεζόν και στον πρώτο γύρο φαινόταν απίθανο να προλάβει την οκτάδα. Η απόκτηση του Γκούντουριτς αποδείχτηκε σωτήρια για την ομάδα του Κοκόσκοφ, καθώς ο Σέρβος έγινε το γρανάζι που χρειάζονταν οι Τούρκοι για να πατήσουν τέρμα το γκάζι στην τελική ευθεία. Από τα Χριστούγεννα έως το τέλος Ιανουαρίου έτρεξαν νικηφόρο σερί δέκα αγώνων και μπήκαν στην εικόνα της post season, χάρη στη τριανδρία Γκούντουριτς, Ντε Κολό, Βέσελι. Οι τρεις τους είναι και οι μοναδικοί «διψήφιοι» της Φενέρ στην κανονική περίοδο, ενώ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες για την ομάδα τους! Σε απόδοση 6.50 η πρόκριση της Φενέρμπαχτσε στο πέμπτο παιχνίδι.

3. Αναντολού Εφές (22-12) vs Ρεάλ Μαδρίτης (20-14)

«Πέρυσι είχα νευριάσει, ξεκίνησα τη σεζόν χωρίς κίνητρο». Τάδε έφη, Εργκίν Αταμάν και σε μια φράση περικλείεται όλο το πρώτο κομμάτι της χρονιάς για την Εφές. Με ρεκόρ 8-9 στον πρώτο γύρο, έμοιαζε πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό, ωστόσο περισσότερο βρισκόταν σε… hibernate. Όταν ξύπνησε, σκόρπισε τους πάντες στο διάβα της, έκανε 14-3 στον δεύτερο γύρο και κυρίως, θύμισε την ομάδα που έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη πέρσι. Απολαυστική από τον Δεκέμβριο και μετά, πέτυχε 90,3 πόντους στο ίδιο διάστημα, κάνοντας… παρέλαση σε παραδοσιακές έδρες. Ρεάλ Μαδρίτης – Εφές 83-108, Μακάμπι Εφές 66-90, Φενέρμπαχτσε – Εφές 74-106, Μπαρτσελόνα – Εφές 86-88, είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά πεπραγμένα της αρμάδας του Βασίλιε Μίτσιτς. Του Σέρβου, μπορεί να… γλίστρησε από τα χέρια το MVP πέρσι, αλλά με τη σεζόν που πραγματοποιεί ως τώρα, θεωρείται φαβορί για να το προσθέσει στη συλλογή του (16.1 π., 5.0 ασίστ, 17.1 PIR). Σε απόδοση 1,95 το χάντικαπ σειράς -1,5 παιχνίδι για την Εφές.

Από την άλλη πλευρά, ποιος μπορεί να ξεγράψει τη Ρεάλ Μαδρίτης, ακόμα κι αν χρειάστηκε να φτάσει ως την τελευταία αγωνιστική για να σφραγίσει το εισιτήριο στα playoffs. Απόδειξη της «φλόγας» που καίει στη Μαδρίτη, το γεγονός ότι χρειάζονταν διπλό στην έδρα της Φενέρ για να προκριθούν και το πέτυχαν με το εκκωφαντικό 67-93 και έναν βομβαρδισμό από τα 6.75! Βέβαια, την επομένη έχασαν τον πολύτιμο Γκάμπριελ Ντεκ που έφυγε για την Οκλαχόμα, έχουν από καιρό παρκαρισμένο στα «πιτς» τον Άντονι Ράντολφ και οι «παλιοσειρές» (Γιουλ, Ρούντι, Κάρολ, Κοζέρ, Τέιλορ) μαζί με τη νουβέλ βαγκ (Αλοθέν, Γκαρούμπα, Βούκσεβιτς) της «βασίλισσας», θα κληθούν να σταματήσουν το τρένο της Εφές. Θα το καταφέρουν; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αλλά ένα είναι σίγουρο. Όποιος υποτιμήσει ένα μέγεθος σαν τη Ρεάλ, θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Σε απόδοση 3.60 η πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης.

4.Μιλάνο (21-13) vs 5.Μπάγερν Μονάχου (21-13)

Εδώ και χρόνια, στο Μιλάνο ξοδεύονται εκατομμύρια με στόχο την υπέρβαση και την πρόκριση σε ένα Final 4. Η φετινή έκδοση της ιταλικής ομάδας, φαίνεται πιο έτοιμη από ποτέ, καθώς το καλοκαίρι προστέθηκαν παίκτες εγνωσμένης αξίας και πολλαπλών παραστάσεων στο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, μαζί με τον Σέρχι Ροντρίγκεθ και τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ, κάτοικοι Λομβαρδίας από φέτος έγιναν οι Μάλκολμ Ντιλέινι, Τζίτζι Ντατόμε και Κάιλ Χάινς, σε ένα ρόστερ γεμάτο «μπαρουτοκαπνισμένους αστέρες». Το πλάνο βγήκε για τον Ετόρε Μεσίνα που οδήγησε το Μιλάνο στο 21-13, όντας μια από τις σταθερότερες ομάδες της κανονικής περιόδου, χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα, αλλά και χωρίς ιδιαίτερες εκρήξεις. Σχεδόν αθόρυβα έφτασε ως την τετράδα, εκμεταλλευόμενη και το άσχημο ξεκίνημα των ομάδων που παραδοσιακά τελειώνουν τη χρονιά έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Στο 1.40, η απόδοση πρόκρισης της Μιλάνο.

Ένα βήμα πριν το Final 4, θα αντιμετωπίσει την ευχάριστη έκπληξη της κανονικής περιόδου. Αν ήταν ταινία η σεζόν της ομάδας του Τρινκιέρι, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τίτλο, «Η ομάδα που δεν ξεφούσκωσε ποτέ»! Από το ξεκίνημα, οι Βαυαροί έδωσαν εξαιρετικά δείγματα γραφής στο παρκέ και παράλληλα αποδείχτηκαν πολύ πιο σκληροί από ότι θα περίμενε κανείς. Μάλιστα, έχουν να υπερηφανεύονται πως τα μισά παιχνίδια τους κρίθηκαν στους +/- 5 πόντους, με το ρεκόρ τους να διαμορφώνεται στο 12-5! Αν μη τι άλλο, απέδειξαν πως διαθέτουν την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να διαχειριστούν τα late stages ενός παιχνιδιού. Τα εύσημα φυσικά, αξίζει και ο Αντρέα Τρινκιέρι που εμφάνισε μια από τις πιο σκληρές και δυσκολοκατάβλητες ομάδες στη φετινή EuroLeague, ενώ εμπιστεύτηκε παίκτες – στοιχήματα που τον δικαίωσαν. Ο λόγος για τον Γουέιντ Μπάλντγουιν (15,2 π., 3,9 ασίστ) που έφυγε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι για να βρει την Ιθάκη του στο Μόναχο και τον Τζέιλεν Ρέινολντς (14,1 π., 5,9 ριμπ.) που κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια. Μένει να φανεί, αν η Μπάγερν διαθέτει το ειδικό βάρος, αλλά και τα καύσιμα στο ντεμπόζιτο για να παίξει τρία ή περισσότερα παιχνίδια υψηλότατης έντασης κάθε τρεις μέρες. Σε απόδοση 1,80 το over 14,5 πόντων του Μπάλντγουιν στη σειρά.

*Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+.Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114. Ρυθμιστής Εμπορικής Επικοινωνίας: ΕΕΕΠ. Υπεύθυνο Παιχνίδι