Αταμάν, Final Four 2022: Εδραίωσε στην ελίτ την Εφές και δε χάνει ευκαιρία να θυμίζει πόσο θέλει το back-to-back (vid)

Αταμάν, Final Four 2022: Εδραίωσε στην ελίτ την Εφές και δε χάνει ευκαιρία να θυμίζει πόσο θέλει το back-to-back (vid)

Αταμάν, Final Four 2022: Εδραίωσε στην ελίτ την Εφές και δε χάνει ευκαιρία να θυμίζει πόσο θέλει το back-to-back (vid)
Ο Εργκίν Αταμάν καθοδηγεί την Εφές στον τρίτο τελικό -και μάλιστα διαδοχικό- της ιστορίας της, αναζητώντας παράλληλα τον δεύτερο τίτλο Euroleague της καριέρας του.

Η Αναντολού Εφές έχει μπροστά της ακόμη έναν μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό, τον τρίτο στη σειρά. Το απόγευμα του Σαββάτου (21/5, 20:00) οι αμυνόμενοι πρωταθλητές Ευρώπης αντιμετωπίζουν στον τελικό της Stark Arena του Βελιγραδίου την Ρεάλ Μαδρίτης. Με τη ψυχολογία στα ύψη, καθώς ο τρόπος με τον οποίο ήλθε η πρόκριση επί του Ολυμπιακού στον ημιτελικό της Πέμπτης είναι ικανός να δώσει... φτερά στα πόδια των παικτών.

Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας της Πόλης, Εργκίν Αταμάν, ξέρει πάντως πως το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Back-to-back τίτλους έχουν πάρει στα χρονικά μόλις τρεις ομάδες: η μυθική Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991), η Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004, 2005) και ο Ολυμπιακός (2012, 2013). Ωστόσο η πίστη του για την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου Euroleague είναι έκδηλη. Άλλωστε, στον 56χρονο κόουτς αξίζει τεράστιο credit για το γεγονός πως η Έφες έφτασε σε σημείο να αφήσει... χιλιόμετρα πίσω της τα χρόνια της αφάνειας και να γίνει σταθερή διεκδικήτρια του τροπαίου.

«Αναγέννησε» την Εφές

Η Εφές ήταν η χειρότερη ομάδα της Euroleague τη σεζόν 2017-18, τερματίζοντας στον βαθμολογικό βυθό με μόλις 7 νίκες σε 30 αγώνες της Regular Season. Η συγκεκριμένη ομάδα «χτίστηκε» από τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες κι αποχώρησε μεσούσης της σεζόν, παραδίδοντας τα ηνία στον Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός επέστρεψε στον σύλλογο για τη τρίτη του θητεία, με στόχο όχι να πρωταγωνιστήσει άμεσα, αλλά να εργαστεί πάνω σε μια χαμένη χρονιά και να δημιουργήσει τις βάσεις για τις επόμενες που θα έρχονταν.

3

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εφές διατήρησε στις τάξεις της μια βάση παικτών που περιελάμβανε κατά κύριο λόγο τους Ντάνστον, Σιμόν, Μότουμ και τον αρχηγό της ομάδας, Μπαλμπάι. Ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε το καλοκαίρι του 2018 τους Λάρκιν, Μίτσιτς, Άντερσον και Μπομπουά για την περιφέρεια καθώς και τους Πλάις, Μοερμάν και Σανλί για τη frontline. Παρά τις πολλές μεταγραφές, η ομάδα του βρήκε γρήγορα χημεία κι έπαιζε ελκυστικό μπάσκετ. Η παρουσία της στην regular season, με την κατάληψη της 4ης θέσης και ρεκόρ 20-10, ήταν η πλέον επιτυχημένη της σύγχρονης ιστορίας της. Ο Αταμάν κατάφερε να «αναγεννήσει» και να μετατρέψει μια ομάδα από... κομπάρσο της Λίγκας της απόλυτη πρωταγωνίστρια.

Η εδραίωση στην ελίτ κι η κατάκτηση της κορυφής

Αταμάν κι Εφές συνέχισαν να προοδεύουν βαδίζοντας μαζί. Το 2019 η ομάδα κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα στη Τουρκία έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ ήταν φιναλίστ της Euroleague στο Final 4 της Βιτόρια. Ένα χρόνο αργότερα, η απότομη διακοπή της σεζόν λόγω της πανδημίας ανέκοψε τη φόρα της Έφες. Τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα του Αταμάν ήταν το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, αλλά και για το back-to-back εντός των τειχών. Τίποτε από τα δύο δε συνέβη εν τέλει, αφού η σεζόν δεν επανήλθε.

5

Η επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων το φθινόπωρο του 2020 βρήκε την Εφές να επιστρέφει απογοητευμένη μεν -για την άδοξη κατάληξη της σεζόν 19-20- αλλά και διψασμένη παράλληλα για να πάρει αυτό που ήθελε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: τον βαρύτιμο ευρωπαϊκό τίτλο. Η Εφές πανηγύρισε το τρόπαιο την περασμένη άνοιξη στην Κολωνία κόντρα στη Μπαρτσελόνα, επιβεβαιώνοντας πως ήταν πράγματι η κορυφαία ομάδα της διετίας στην Euroleague. Η διοίκηση της Εφές ξόδεψε πολλά χρήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου, με τον κόουτς Αταμάν να παρουσιάζει εντός του παρκέ μια ομάδα με προσωπικότητα, αποφασιστικότητα, άφθονο επιθετικό ταλέντο, αυτοπεποίθηση, σωστά κατανεμημένους ρόλους και φυσικά βάθος πάγκου και πληθώρα επιλογών σε όλες τις θέσεις.

Το όνειρο του back-to-back

Το λέει διαρκώς. Δε χάνει ευκαιρία να το επικοινωνήσει. Ο Εργκίν Αταμάν θέλει πολύ το back-to-back ευρωπαϊκό με την Εφές. Μετά το νικητήριο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ο Τούρκος προπονητής δήλωσε «συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο, Γιώργο Μπαρτζώκα όμως αυτή τη φορά το νικητήριο τρίποντο ήταν στην άλλη πλευρά. Ένα ακόμα για το back-to-back!», θέλοντας να δώσει το έναυσμα για την επανάληψη της περσινής επιτυχίας.

Μια ημέρα νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη του Final 4, είχε απευθυνθεί προς του Έλληνες δημοσιογράφους, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας το ακούσουν καλά τα ελληνικά media, θα είμαστε πρωταθλητές». Γενικώς ο Αταμάν έχει δείξει πως ποντάρει πολύ στον πνευματικό τομέα και τα... mind games. Του αρέσει να τονώνει την ομάδα του ψυχολογικά και να λειτουργεί προστατευτικά για το σύνολο του.

Η κατάκτηση της Euroleague την περσινή χρονιά ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας του κι ο ίδιος ευελπιστεί πως δεν θα είναι η μόνη. Εξάλλου κι εν μέσω των playoffs με την Αρμάνι Μιλάνο έκανε παρόμοιες δηλώσεις, δείχνοντας να το πιστεύει αρκετά.

Τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια του Αταμάν

  • 2021, Euroleague (Εφές)
  • 2016, EuroCup (Γαλατασαράι)
  • 2012, FIBA EuroChallenge (Μπεσίκτας)
  • 2002, FIBA Saporta Cup (Σιένα)
  • 1996, FIBA Korac Cup (Εφές)*

*ως assistant.

Τα πέντε Final Four της καριέρας του

  • 2022, Βελιγράδι (Εφές)
  • 2021, Κολωνία (Εφές)
  • 2019, Βιτόρια (Εφές)
  • 2003, Βαρκελώνη (Σιένα)
  • 2000, Θεσσαλονίκη (Εφές)
@Photo credits: euroleague.net