Μπαρτσελόνα - Αναντολού Εφές 81-86: Το πρώτο, το πιο γλυκό δια χειρός Μίτσιτς! (vids)

Μπαρτσελόνα - Αναντολού Εφές 81-86: Το πρώτο, το πιο γλυκό δια χειρός Μίτσιτς! (vids)
H Αναντολού Εφές είναι η νέα κάτοχος της EuroLeague, αφού επικράτησε της Μπαρτσελόνα σε έναν απίθανο τελικό με σκορ 86-81. Πρωταγωνιστές οι Μίτσιτς και Λάρκιν, σκιά του εαυτού ο Μίροτιτς!

Η Αναντολού Εφές κάθισε στον θρόνο της! Το περίμενε καρτερικά. Και η υπομονή της... σώθηκε στην Κολωνία. Η τουρκική ομάδα, με τον Βασίλιε Μίτσιτς να κάνει ένα «διαβολεμένο» δεύτερο ημίχρονο (21 από τους 25 πόντους του) και τον Σέιν Λάρκιν να μην αστοχεί από τη γραμμή των βολών (21 πόντους με 12/12 βολές), έφτασε σε μία πειστική επικράτηση απέναντι στην Μπαρτσελόνα που αναζητούσε σε ολόκληρο το ματς την ηγετική φυσιογνωμία του Νίκολα Μίροτιτς. Ο Νικ Καλάθης αγωνίστηκε για 17:24 αλλά ήταν φανερά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του.

Το ματς

Τελικός δίχως πρωταγωνιστές. Τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. Η Μπαρτσελόνα πήγε το ματς ξεκάθαρα στην τακτική. Και πώς θα καταφέρει να σταματήσει τους Λάρκιν και Μίτσιτς. Ο Κλαβέρ τα κατάφερε περίφημα στον MVP, με τον Λάρκιν να έχει μεν 9 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μόνο με βολές (9/9).

Η Αναντολού Εφές θέλησε να κλείσει τον Μίροτιτς. Και τα κατάφερε περίφημα. Αφήνοντας τον Ισπανό forward στο... μηδέν (0/4 σουτ σε 13:47).

Ο Νικ Καλάθης έσφιξε τα δόντια για να αγωνιστεί, αλλά ήταν φανερά επηρεασμένος στα 12:29 που πάτησε παρκέ.

Και την εξέλιξη του αγώνα ανέλαβαν οι αφανείς ήρωες. Ο Μπράντον Ντέιβις οδήγησε την Μπάρτσα στην αρχή του αγώνα με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ. Και οι Καταλανοί ξέφυγαν με 10 πόντους (25-15)!

Μόνο που από εκείνο το σημείο και μετά (χωρίς τον Σανλί στην πεντάδα που είχε τους πρώτους 8 πόντους της Εφές), οι Τούρκοι εγκλώβισαν την Μπάρτσα στην άμυνα και μπροστά, ας είναι καλά οι ελεύθερες βολές.

Ένα επί μέρους 4-15 έφερε την Εφές στο +1 (29-30). Η Εφές κατάφερε να ξεφύγει με πέντε πόντους (36-31) πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όμως ένα τρίποντο και φάουλ του Κούριτς κράτησε την Μπάρτσα στο ματς.

Στο πρώτο ημίχρονο, η Μπαρτσελόνα σούταρε 2/12 τρίποντα και η Εφές 1/8!

Ο Μίροτιτς σκόραρε για πρώτη φορά (με βολές) στο 22'!

Και αν ο Ισπανός έμεινε στα... ρηχά για αρκετά λεπτά ακόμα, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο και για τον Μίτσιτς! Ο Σέρβος εμφανίστηκε για τα καλά, πετυχαίνοντας 11 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο (ανάμεσά τους και ένα τρίποντο γκολ-φάουλ), ο Λάρκιν πρόσθεσε ένα τρίποντο στο σημείο που η Εφές θέλησε να κάνει δικό της τον τελικό!

Η Αναντολού βρέθηκε στο +11 (41-52) και κάπου εκεί προστέθηκε στην... εξίσωση ο Κόρι Χίγκινς. Ο ήρωας του ημιτελικού κράτησε την Μπάρτσα στο παιχνίδι.

Η Εφές ξεκίνησε την 4η περίοδο με διαφορά 7 πόντων. Η οποία χάθηκε από το επί μέρους 11-4 τω Καταλανών, με τον Μίροτιτς να εμφανίζεται στο παιχνίδι και τον Ντέιβις να δίνει... ανάσα με δικό του τρίποντο για το 67-69.

Από το 69-69, σημειώθηκαν μεγάλα καλάθια: 69-72 ο Μίτσιτς, 72-72 ο Χίγκινς, 72-75 ο Λάρκιν!

Ο Σίνγκλετον ήταν συγκλονιστικός στην άμυνα, αλλά εμφανίστηκε στα κρίσιμα στην επίθεση. Σκόραρε για το 74-77, έκλεψε την μπάλα και ο Μίτσιτς με αρχοντικό λέι απ διαμόρφωσε το 74-79!

Η Εφές είδε τον Μίτσιτς στο κρίσιμο σημείο να γίνεται πραγματικός MVP.

Αλλά, η Μπαρτσελόνα δεν τα παράτησε ακόμη και στο 78-84. Ο Κούριτς κέρδισε τρεις βολές για το 81-84, με 12.1 δεύτερα για το τέλος.

Όμως ήταν πια αργά. Ο Μίτσιτς με δύο βολές έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Εφές έπαιξε εκπληκτική άμυνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα. Έκανε 8 κλεψίματα και είχε τους Μιτσιτς και Λάρκιν σε τρομερό βράδυ.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Μίτσιτς και Λάρκιν, με 25 και 21 πόντους, αντίστοιχα.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Κρις Σίνγκλετον ήταν εκπληκτικός στα αμυντικά καθήκοντα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Αρκετοί, για τον Καλάθη θα ήταν άδικο (λόγω του τραυματισμού του), άρα ο τίτλος πάει στον Νίκολα Μίροτιτς. Κακός για το επίπεδό του.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το δίποντο του Σίνγκλετον για το 74-77, το κλέψιμο του Αμερικανού φόργουορντ και το δίποντο του Μίτσιτς για το 79-74!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Ντέιβις έκλεψε την μπάλα, στο 1ο δεκάλεπτο και κάρφωσε με μανία!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (17) και η Μπαρτσελόνα την μη αξιοποίησή τους. Η Μπάρτσα επίσης πετάει τις μόλις 10 ασίστ. Και φυσικά το κακό ματς των Μίροτιτς και Καλάθη.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 36-39, 58-65, 81-86