Ουόκαπ: Ο «αντιήρωας» που έγινε... rockstar (vids)

Ουόκαπ: Ο «αντιήρωας» που έγινε... rockstar (vids)

Ουόκαπ: Ο «αντιήρωας» που έγινε... rockstar (vids)
Ο Τόμας Ουόκαπ μπορεί να μην έχει το προφίλ ενός συνηθισμένου ήρωα, όμως στη σειρά με τη Μονακό εξελίχθηκε σε... ρόκσταρ για τον Ολυμπιακό, οδηγώντας τον στο Βελιγράδι.

Το βράδυ της Τετάρτης (4/5), ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε το καρέ των ομάδων του Final 4 της Euroleague και θα βρεθεί στο «τελικό ξεκαθάρισμα» του Βελιγραδίου (19-21/5), παρέα με τις Αναντολού Εφές (αντίπαλος του στον ημιτελικό), Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

Οι Πειραιώτες λύγισαν με 94-88 τη Μονακό στο Game 5 του κατάμεστου Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κι επέστρεψαν στο Final 4 για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια. Μια συναρπαστική σειρά ολοκληρώθηκε, με την ελληνική ομάδα να «σφραγίζει» το εισιτήριο της τετράδας με 3-2 νίκες έναντι των «πρωτάρηδων» στην Euroleague, Μονεγάσκων. Όσο για τους πρωταγωνιστές; Σίγουρα ήταν πολλοί εκατέρωθεν κι ιδίως για τον Ολυμπιακόυ, αφού ανέκαθεν επιτυχίες σα τη χθεσινή δε φέρουν την υπογραφή μόνο ενός ή δύο συντελεστών, αλλά αρκετά περισσότερων.

Ένας από αυτούς - αν όχι ο απόλυτος MVP της σειράς - ήταν ο Τόμας Ουόκαπ. Ο 30χρονος πλειμέικερ έκανε step up στην κρισιμότερη καμπή της ευρωπαϊκής σεζόν του Ολυμπιακού, επιβεβαιώνοντας την κλάση του σε άμυνα αλλά και... επίθεση! Αν μη τι άλλο, η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να τον αποκτήσει το περασμένο καλοκαίρι αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, με την προσφορά του Ουόκαπ να είναι πολυεπίπεδη, τόσο στην πορεία του Ολυμπιακού προς το Final 4, όσο και σε ο,τι αφορά τους εγχώριους στόχους.

Άμυνα, μαχητικότητα, αυταπάρνηση

Δε χωρά αμφιβολία πως ο Ουόκαπ ήταν εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στα πέντε ματς με τη Μονακό. Κατά πολλούς, πιθανώς να είναι κι ο MVP της σειράς. Η ουσία είναι πως ο Αμερικανός ήταν έτοιμος, σε όλα τα επίπεδα. Τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Είχε το κίνητρο για να βρεθεί στο πρώτο Final 4 της καριέρας του - και τα κατάφερε.

Ο Ουόκαπ έπαιξε σε γενικές γραμμές σπουδαίες άμυνες - όχι μόνο πάνω στον Τζέιμς - κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού μιλάμε για τον καλύτερο αμυντικό των Πειραιωτών στην περιφέρεια, μαζί με τον Κώστα Παπανικολάου. Άπαντες περίμεναν πως ο Ουόκαπ θα είναι... ογκόλιθος κι αμυντική σταθερά στη σειρά, αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως ο έμπειρος άσος έκανε step up και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, που ίσως να μην το περίμεναν πολλοί.

Με το μαχητικό του πνεύμα μετέδωσε την θέληση που είχε ολόκληρη η ελληνική ομάδα για την πρόκριση. Κυνήγησε, έκλεψε μπάλες, πήρε ριμπάουντ, μοίρασε τη μπάλα όταν χρειάστηκε, σκόραρε παραπάνω από το «ταβάνι» του. Όλα αυτά παίζοντας παραπάνω λεπτά απ' όσα είχε συνηθίσει μέσα στη σεζόν (21'26'' μ.ο. στην regular season). Και σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνθήκες απαίτησαν τα λεπτά του να είναι συνεχόμενα, δίχως ανάσες.

4

Ο ύψους 1.93μ. περιφερειακός, όμως, ούτε λάθη κόπωσης έκανε, ούτε έδειχνε γενικότερα να... θολώνει από το τεταμένο κλίμα της σειράς, εντός των τεσσάρων γραμμών. Το μυαλό του δε χάλασε, με τον ίδιο να εγγυάται ποιοτικά κι ασφαλή λεπτά στο backcourt. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ήταν μια σειράς αγωνιστικών υπερβάσεων για τον ίδιο, σε ατομικό επίπεδο, αφού έκανε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί - τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τους μήνες της παρουσίας του στον Ολυμπιακού. Αυτά εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην επιθετική του παραγωγικότητα.

Κι οι τρεις νίκες, είχαν την υπογραφή του

Στο Game 1, οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 71-54 των Μονεγάσκων στο Φάληρο, με τον έμπειρο Αμερικανό να «σβήνει» τον Μάικ Τζέιμς και να προσφέρει 11 πόντους, 4 κλεψίματα, 2 ασίστ κι 1 ριμπάουντ στην ομάδα του, σε 25'40'' παρουσίας. Ιδανικός τρόπος για να αρχίσει μια σειρά και για τον ίδιο, αλλά και για τον Ολυμπιακό που έκανε με πειστικό τρόπο το 1-0.

Μια εβδομάδα αργότερα, στο Πριγκιπάτο, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να απαντήσει στο break της Μονακό. Και τα κατάφερε. Η ομάδα του Μπαρτζώκα νίκησε με 83-87 στη Gaston-Medecin και πήρε εκ νέου προβάδισμα στη σειρά (2-1), με τον Ουόκαπ να είναι ξανά κάτι παραπάνω από πολύτιμος. Ο 30χρονος γκαρντ τελείωσε το ματς με 13 πόντους, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ και μόλις ένα λάθος σε 31'21'' δράσης. Η σούμα έγραψε 21 μονάδες στο ranking!

3

Όλα αυτά μέχρι να φτάσουμε στο χθες (4/5), όπου ο Ουόκαπ δεν γινόταν να λείπει από τη... τρίτη και φαρμακερή νίκη του Ολυμπιακού επί της καλά διαβασμένης ομάδας του Ομπράντοβιτς, η οποία σήμανε και την πρόκριση στο Final 4 του Βελιγραδίου. Ο πλειμέικερ των Πειραιωτών ήταν κυριολεκτικά αψεγάδιαστος με 17 πόντους, 3/5 (!) τρίποντα, 2 ασίστ, 1 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο σε 31'47'' συμμετοχής, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με «κουλούρα» στα λάθη.

5 λάθη σε 135 αγωνιστικά λεπτά

Ο Ουόκαπ είναι γνωστό πως είναι ένας αρκετά πειθαρχημένος τακτικά και σοβαρός ως προς τη γενικότερη του προσέγγιση στα παιχνίδια περιφερειακός. Σπάνια θα κάνει περιττές ενέργειες ή θα πάρει μεγάλα ρίσκα. Τελείωσε την regular season με μ.ο. 1.4 λάθη ανά 21'26''. Φυσικά αυτό το μοτίβο των 30 αγώνων δεν θα μπορούσε να σπάσει εύκολα σε μια σείρα μάξιμουμ πέντε αγώνων.

Και πράγματι, ο Ουόκαπ υπηρέτησε και στην δύσκολη σειρά με τους Μονεγάσκους το μπάσκετ που πρεσβεύει, μένοντας στο... ένα λάθος ανά περίπου 27 λεπτά κατά μέσο όρο. Συνολικά, ο σκληροτράχηλος Αμερικανός έκανε όλα κι όλα πέντε λάθη σε 135 λεπτά και στα πέντε ματς. Τόσο στο Game 5, όσο και στο Game 4 στο Μονακό, δεν έκανε κανένα. Αρνητικό του ρεκόρ ήταν τα τρία, στο Game 2 του Φαλήρου, όπου η Μονακό είχε νικήσει εύκολα με 72-96, σε ένα βράδυ όπου γενικώς ολόκληρος ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κακός.

Αντίθετα, ο Ουόκαπ φρόντισε να βάλει δημιουργικές πινελιές στην ερυθρόλευκη επίθεση, με 3.4 ασίστ. Όχι ιδιαίτερα μεγάλος άριθμος, αλλά σίγουρα ούτε κι αμελητέος. Όμως είναι μια σπουδαία επίδοση, καθώς μιλάμε για υπερτριπλάσιες ασίστ έναντι λαθών. Μια φοβερή αναλογία, καθόλου εύκολο να επιτευχθεί σε αγώνες τόσο υψηλής πίεσης κι απαιτήσεων.

Το «ονειρικό» 43.5% στο τρίποντο

Είναι μια πραγματικότητα πως τα μόλις 17 εύστοχα τρίποντα σε 73 απόπειρες «σημάδεψαν» αρνητικά τη σεζόν του Ουόκαπ στην κανονική περίοδο και συχνά προκαλούσαν... μουρμούρες, ειδικά όταν τα χαμένα του ήταν εντελώς αφύλακτα. Ο άλλοτε παίκτης της Ζάλγκιρις σούταρε φέτος με το χαμηλό 23.3% από την περίμετρο, όταν με την λιθουανική ομάδα είχε το αξιοπρεπέστατο 37.1% πέρσι και το εκπληκτικό 46.7% πρόπερσι στην Euroleague.

5

Παρ' όλα αυτά, στη σειρά με τη Μονακό, εμφανίστηκε ένας... τελείως διαφορετικός Ουόκαπ σε ο,τι αφορά το μακρινό του σουτ. Ο Αμερικανός γκαρντ σούταρε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σιγουριά κι ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικός. Ολοκλήρωσε την πεντάδα αγώνων με 10/23 τρίποντα (6/13 στο ΣΕΦ), όπερ μεταφράζεται σε 43.5% πίσω από τα 6.75 μέτρα!

Ο Ουόκαπ έβαλε τρία (σε πέντε προσπάθειες) στο καθοριστικό Game 5 κι έδειξε να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του. Ακόμη, εντυπωσιακό ήταν και το 75% που κατέγραψε στα δίποντα, με 9/12 συνολικά. Ως εκ τούτου, ο Ουόκαπ κινήθηκε πολύ πάνω από τα στάνταρ της κανονικής περιόδου, την οποία έκλεισε με 5.4 πόντους, και στα playoffs εκτοξεύτηκε στους 11.2!

Απέδωσε σαν «παίκτης εκατομμυρίου»

Αναμφίβολα η σταθερότητα, η επιδραστικότητα κι η εν γένει απόδοση απόδοση του Ουόκαπ στα ματς με τη Μονακό, ξεπέρασαν τις προσδοκίες - ακόμη κι εκείνες των πιο αισιόδοξων. Ειδικότερα, στο Game 5 πραγματοποίησε μια εμφάνιση «ανώτερη της χρηματιστηριακής του αξίας», εάν μπορεί να θεωρηθεί δόκιμος μπασκετικά ένας τέτοιος όρος. Ο Ουόκαπ σκοράρει για τρεις στην εκπνοή του ημιχρόνου και ροκανίζει την διαφορά στο -7 (41-48), δηλαδή κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των δέκα πόντων, προτού οι ομάδες οδηγηθούν στα αποδυτήρια.

Στα μισά της τρίτης περιόδου, φέρνει τον Ολυμπιακό ακόμη πιο κοντά (51-55) με νέο τρίποντο για το -4. Στην αμέσως επόμενη φάση, σκοράρει με floater για το -2 (53-55) και ανεβάζει κατακόρυφα τα ντεσιμπέλ στο ΣΕΦ. Το αποκορύφωμα; Το κλέψιμο στο κατέβασμα του Άντζουσιτς, μετά το οποίο φεύγει στο ανοικτό γήπεδο και καρφώνει για την ισοφάριση (55-55). Το... παράδοξο είναι πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα στη σειρά που ο Ουόκαπ κάνει κάτι τέτοιο! Ένα παρόμοιο επιθετικό κρεσέντο είχε κάνει και στο Game 1, όταν με δικούς του συνεχόμενους πόντους μετέτρεψε το ρεύστο 35-30 σε 44-30 μέσα σε ένα δίλεπτο. Επιθετικά ξεσπάσματα γεμάτα ουσία, που δεν είχαν μόνον αντίκρισμα στον πίνακα του σκορ, αλλά και στη ψυχολογία της ομάδας. Ο Ουόκαπ άναψε δις στη σειρά τη... σπίθα στην ερυθρόλευκη επίθεση και το γεγονός αυτό είναι σίγουρα από τα πλέον αξιοσημείωτα.

Πίσω στο Game 5 τώρα, ο Ουόκαπ σκοράρει μετά από... σταυρωτή ντρίμπλα, spin move πάνω στον Άντζουσιτς και εκτέλεση από το ύψος των βολών για το 68-70, κρατώντας ζωντανό τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της καθοριστικής περιόδου. Και λίγο αργότερα, παρέδωσε την μπαγκέτα στον φυσικό ηγέτη του Ολυμπιακού, τον Κώστα Σλούκα...

Τα καλύτερα του Ουόκαπ από το Game 5 με τη Μονακό:

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.