Αυτό είναι το πλάνο για το Final 4 στο Βελιγράδι

Αυτό είναι το πλάνο για το Final 4 στο Βελιγράδι

Από τη στιγμή που η EuroLeague Basketball προέκρινε τη μεταφορά της έδρας του φετινού Final 4 υπό το φόβο να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στο Βερολίνο, το Βελιγράδι ήταν εξ αρχής το γκραν φαβορί για να αναλάβει τη διοργάνωση για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια μετά από το 2018. H σερβική πρωτεύουσα πήρε επισήμως το χρίσμα στις 4 Μαρτίου κι έκτοτε η οργανωτική επιτροπή έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι όλα έτοιμα το τριήμερο 19-21/5.

Την προηγούμενη φορά που η Stark Arena φιλοξένησε το Final 4, ο Λούκα Ντόντσιτς κατέκτησε τον τίτλο με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό με τη Φενέρμπαχτσε πριν πάρει τα ταλέντα του και μετακομίσει στο Ντάλας για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ με τους Μάβερικς. Φέτος, λοιπόν η Ρεάλ, η Αναντολού Εφές, η Μπαρτσελόνα και φυσικά ο Ολυμπιακός.

Το επιβλητικό Πάρκο Καλεμέγκνταν με τα ιστορικά ανοιχτά γήπεδα του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν, ο Ναός του Αγίου Σάββα, ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στα Βαλκάνια και το Άγαλμα του Νικητή αποτελούν τις μεγάλες ατραξιόν του Βελιγραδίου, εντούτοις η μεγάλη αρένα θα είναι το επίκεντρο του τριημέρου στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Εκεί βρίσκεται ο Ολυμπιακός και ο διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής του Final 4 της EuroLeague, Φίλιπ Σούντουρλιτς περιγράφει στο Gazzetta το πλάνο της μεγάλης διοργάνωσης.

Ο πρώην Marketing Director και άλλοτε General Manager του Ερυθρού Αστέρα εξηγεί τις αλλαγές σε σχέση με το Final 4 του 2018 και ξεκαθαρίζει πως οι Σέρβοι θα είναι απολύτως έτοιμοι παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους λιγότερους από τρεις μήνες για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

image

«Συνήθως χρειάζεσαι 8-12 μήνες για το Final 4, εμείς δεν είχαμε ούτε τρεις»!

Τι σημαίνει, λοιπόν η ανάληψη του Final 4 για την πόλη του Βελιγραδίου και την ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο ότι η EuroLeague επέλεξε τη Σερβία για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διοργανώσει το μεγαλύτερο μπασκετικό event στην Ευρώπη;
«Αποτελεί τεράστια τιμή και προνόμιο να είμαστε δίπλα στη Βιτόρια και την Κολονία ως οι μόνες πόλεις που διοργάνωσαν Final 4 την τελευταία πενταετία. Δυστυχώς, μια χρονιά χάθηκε για τους γνωστούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερη επιβεβαίωση για τον οργανισμό μας από το γεγονός ότι η EuroLeague επέλεξε ξανά το Βελιγράδι έπειτα από το 2018. Έχουμε αποδείξει πως είμαστε απολύτως ικανοί να διοργανώσουμε σπουδαία αθλητικά events παγκόσμιου βεληνεκούς. Για παράδειγμα, το Βελιγράδι φιλοξένησε τους τελευταίους μήνες το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας, το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το σερβικό OPEN ATP 250. Μιλάμε μόνο για το 2022! Επίσης, η πόλη έχει αναλάβει τον Μαραθώνιο του Βελιγραδίου, το Final-8 του Champions League στο πόλο και το παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης.

Όσον αφορά το κομμάτι της διαμονής, το Βελιγράδι διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις στον κόσμο. Το Final 4 του 2018 πραγματοποιήθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο. Αυτή τη φορά, μολονότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, έχουμε μια... τρελή ιδέα! Να διοργανώσουμε ένα ακόμη καλύτερο Final 4 βάζοντας στην εξίσωση όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους, ειδικά στην εποχή μετά τον Covid-19. Πιστεύω πραγματικά στις δυνατότητες όλων των ανθρώπων της ομάδας μου και ξέρω ότι θα παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να αναδείξουμε, δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό event στην Ευρώπη μετά από τον τελικό του Champions League στο ποδόσφαιρο! Μπορούμε να πούμε με μεγάλη περηφάνια ότι η Σερβία είναι η χώρα του μπάσκετ. Πλέον, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το Βελιγράδι είναι η πόλη του αθλητισμού».

Σε προσωπικό επίπεδο, αρχίσατε τη σεζόν ως General Manager του Ερυθρού Αστέρα και πλέον συντονίζετε την ομάδα που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή του Final 4. Πως θα βοηθήσει η προηγούμενη εμπειρία και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτή τη νέα αποστολή;
«Η σεζόν άρχισε στον Ερυθρό Αστέρα από όπου αποχώρησα στα τέλη Δεκεμβρίου. Πέρασα σχεδόν 11 χρόνια στο κλαμπ, ήμουν κομμάτι του Ερυθρού Αστέρα που γιγαντώθηκε εντός κι εκτός παρκέ την τελευταία δεκαετία, που κυριάρχησε στην ABA Liga τα προηγούμενα οκτώ χρόνια και ήταν ανταγωνιστικός στην EuroLeague, αναδεικνύοντας πολλούς παίκτες από τις υποδομές και καθιερώνοντας το σύστημά του ως ένα από τα πέντε καλύτερα στην Ευρώπη. Είμαι πολύ υπερήφανος για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, για τους παίκτες, τους προπονητές και τους συνεργάτες μου που συμμετείχαν σε αυτό το επιτυχημένο project, βοηθώντας το κλαμπ να καθιερωθεί στην ελίτ της EuroLeague. Ο πρόεδρος Νεμπόισα Τσόβιτς έχει κάνει σπουδαία δουλειά και νομίζω ότι το μέλλον του Ερυθρού Αστέρα είναι λαμπρό. Η παραπάνω εμπειρία με βοηθάει σε αυτή τη νέα αποστολή.

Μιλάμε ουσιαστικά για την ίδια... βιομηχανία και τους ίδιους ανθρώπους, απλώς το μόνο που αλλάζει είναι ο ρόλος μου. Η προηγούμενη συνεργασία μου με τους ανθρώπους της EuroLeague θα βοηθήσει και τις δυο πλευρές ώστε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία και οργάνωση. Λειτουργώ ουσιαστικά σαν "γέφυρα" μαζί με τον Γκόραν Σάσιτς, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής ανάμεσα στην EuroLeague και την πόλη του Βελιγραδίου. Από τη στιγμή, λοιπόν που αποχώρησα από τον Ερυθρό Αστέρα, έπρεπε να βρω μια νέα πρόκληση, κάτι που θα με ενεργοποιούσε ξανά και αυτό το project είναι ακριβώς αυτό που ήθελα. Θεωρώ μεγάλη τιμή το γεγονός ότι αποτελώ μέρος της ομάδας που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Final 4. Η Σερβία είναι μια χώρα εργατικών και ταλαντούχων ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό ότι η EuroLeague και η πόλη του Βελιγραδίου μάς επέλεξαν για κάτι τόσο σημαντικό για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Η ομάδα μας δουλεύει σχεδόν όλη μέρα για να πετύχει τον στόχο που θέσαμε εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια»!

image

Το Βελιγράδι ανέλαβε επισήμως τη διεξαγωγή του Final 4 στις 4 Μαρτίου, σχεδόν 2μιση μήνες πριν από το τζάμπολ. Θα είστε έτοιμοι;
«Είναι κάτι που συνηθίζω να λέω... Ξέρουμε που είμαστε και κυρίως, έχουμε συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο μεγάλος στόχος. Επομένως έχουμε τεράστιο κίνητρο να παρουσιάσουμε το Final 4 όπως πρέπει να είναι, παρά την έλλειψη χρόνου. Σε αυτό το επίπεδο και με αυτόν τον όγκο δουλειάς, χρειάζεσαι συνήθως 8-12 μήνες για να ετοιμάσεις και να οργανώσεις τα πάντα! Εμείς είχαμε λιγότερους από τρεις μήνες για να ετοιμαστούμε και να υλοποιήσουμε το πλάνο! Μας αρέσουν οι προκλήσεις και αυτό ακριβώς θέλουμε! Οι αγώνες στην Stark Arena θα είναι το κύριο γεγονός όμως όλα πρέπει να πάνε στην εντέλεια και το αποτέλεσμα να είναι υπέροχο. Θα δείξουμε σε όλους τη φιλοξενία μας, σαν χώρα και σαν πόλη. Οι οπαδοί που θα ταξιδέψουν στο Βελιγράδι θα περάσουν υπέροχα κατά τη διαμονή τους, όχι μόνο στο γήπεδο».

Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα γέμισαν την Stark Arena στους αγώνες της EuroLeague, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Για παράδειγμα, όλοι θυμούνται το ιστορικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό με 20.000 κόσμο στις εξέδρες. Θα δούμε κάτι ανάλογο στο Final 4;
«Όταν μιλάει κανείς για το Βελιγράδι, τη Σερβία ή τον Ερυθρό Αστέρα στο μπάσκετ, η μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Είναι κάτι μοναδικό. Κάτι που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος! Επομένως, ανυπομονώ να ζήσω κι εγώ την ίδια ατμόσφαιρα στο Final 4. Απλώς, πρέπει να περιμένουμε να συμπληρωθούν οι ομάδες που θα ταξιδέψουν εδώ. Περιμένουμε τις δυο τελευταίες (σ.σ.: η συνέντευξη είχε γίνει πριν από την πρόκριση της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού). Μέχρι στιγμής, ξέρουμε σίγουρα ότι θα έχουμε μαζί μας την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης και φυσικά την πρωταθλήτρια του 2018. Πιστεύω ότι οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από το Βελιγράδι. Δεν έχω λόγο να πω ότι δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο και με τους οπαδούς της Αναντολού Εφές».

Τι περιλαμβάνει το πλάνο για την προώθηση του Final 4 στο Βελιγράδι; Είδαμε για παράδειγμα τις προηγούμενες εβδομάδες το promo video που δημοσίευσε ο δήμαρχος Γκόραν Βέσιτς και δίνει έμφαση στα αξιοθέατα της πόλης όπως το Καλεμέγκνταν και ο Ναός του Αγίου Σάββα.
«Ο κύριος Βέσιτς δίνει τον καλύτερο εαυτό του, έχει κι εκείνος τεράστιο κίνητρο ώστε να κάνουμε το βήμα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση του 2018. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν έχουμε παρουσιάσει μια τεράστια καμπάνια στα media για να προμοτάρουμε τη διοργάνωση. Εκτός από το Final 4 ως αθλητική εκδήλωση, πρέπει να προωθήσουμε το Βελιγράδι σαν δημοφιλή αθλητικό προορισμό. Σαν το μέρος όπου όλοι οι τουρίστες μπορούν να βρουν ό,τι επιθυμούν, να περάσουν υπέροχα, να δοκιμάσουν το τοπικό φαγητό, να μάθουν πληροφορίες για την ιστορία της Σερβίας, γενικώς να απολαύσουν τις διακοπές τους. Εκτός, λοιπόν από το Καλεμέγκνταν και τον Ναό του Αγίου Σάββα, καλούμε όλους τους φιλάθλους και τους τουρίστες να αγοράσουν το εισιτήριό τους για το Final 4, να έλθουν στο Βελιγράδι και να δουν από κοντά τι έχει να προσφέρει το Βελιγράδι και η Σερβία στον επισκέπτη».

«Ανυπομονώ να ζήσω κι εγώ την ατμόσφαιρα στη μεγάλη αρένα»

image

«Αλλάξαμε τις τοποθεσίες σε όλα τα events εκτός από την Stark Arena»

Τι διαφορές θα δούμε σε σχέση με το προηγούμενο Final 4 στο Βελιγράδι;
«Το κυρίως event θα διεξαχθεί ξανά στην Stark Arena, εκεί όπου οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα παλέψουν για τον τίτλο. Από 'κει και πέρα, θα διοργανώσουμε παράλληλες εκδηλώσεις. Το Final 8 του Junior Tournament ANGT θα λάβει χώρα στο περίφημο Ranko Zeravica Sports Hall στο Νέο Βελιγράδι ενώ σε ό,τι αφορά την Fan Zone, θα φιλοξενηθεί στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στην Sava Square, τη μεγαλύτερη πλατεία του Βελιγραδίου στις όχθες του ποταμού Σάβα. Αλλάξαμε τις τοποθεσίες σε όλα τα events εκτός από την Stark Arena και τους τέσσερις αγώνες του Final 4. Όλα τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ θα φιλοξενήσουν τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν από όλο τον κόσμο, προσφέροντάς τους όμορφες εμπειρίες. Στο προηγούμενο Final 4 δούλευα στον Ερυθρό Αστέρα και παρατηρούσα ως ουδέτερος τη διαδικασία και την προσπάθεια. Ήμουν πολύ υπερήφανος για ό,τι έγινε το 2018. Πλέον έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις και ευθύνες να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο, οι εγκαταστάσεις και τα ξενοδοχεία ενόψει Final 4; Επίσης, πως είναι η συνεργασία με τον Δήμο του Βελιγραδίου;
«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία της προετοιμασίας. Πρέπει να εκτελέσουμε όλα τα σχέδια έτσι ώστε από τις 7 Μαΐου, να μπούμε σε όλα τα γήπεδα και τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις και ακολούθως, να διευθετήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους. Χωρίς τη βοήθεια της πόλης του Βελιγραδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας, δεν θα κάναμε απολύτως τίποτα. Ευχαριστώ πολύ όλες τις υπηρεσίες της πόλης και όλους όσοι εμπλέκονται στο project για ό,τι έχουν κάνει και θα κάνουν τις επόμενες ημέρες. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Να είναι όλα έτοιμα στις 19 Μάη».

image

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ονειρεύονται ήδη το Final 4 στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε, τι σημαίνει αυτό για τη διοργάνωση; Να υπάρχει δηλαδή μια ομάδα που έχει στενές σχέσεις με μια τεράστια βάση οπαδών στη Σερβία, εκείνους του Ερυθρού Αστέρα.
«Υπάρχουν δυο ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί και δυο θέσεις παραμένουν ανοιχτές για να συμπληρωθεί το Final 4. Σε γενικές γραμμές, θα δείξουμε την ίδια φιλοξενία σε κάθε ομάδα που θα παίξει στο Final 4, όποια και αν είναι. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ομάδες με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Εκτός από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, υπάρχει επίσης η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης... Πάντα ήσασταν στην κορυφή του μπάσκετ, μαζί με τους φιλάθλους σας. Όλες οι ομάδες είναι καλοδεχούμενες στο Βελιγράδι. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους Έλληνες φιλάθλους να έλθουν και να απολαύσουν ελίτ μπάσκετ και να περάσουν υπέροχα στη Σερβία».

Πως θα βοηθήσει το Final 4 τη Σερβία σε αθλητικό επίπεδο; Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το κοινό αίτημα του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν περί μόνιμης συμμετοχής στην EuroLeague.
«Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την παράδοση των δυο ομάδων, το γεγονός ότι έχουν τη μεγαλύτερη βάση οπαδών και με βάση όσα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν για το σερβικό μπάσκετ, πιστεύω πως ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν αξίζουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί στην EuroLeague. Τώρα πως θα γίνει αυτό; Δεν εξαρτάται από εμένα. Αλλά αν αυτές οι ομάδες είναι στην EuroLeague, μπορούμε να περιμένουμε τρομερή ατμόσφαιρα και ωραίο μπάσκετ. Αυτό που κάνει ο Ερυθρός Αστέρας την τελευταία δεκαετία εκπροσωπώντας τη Σερβία και γενικώς, την περιοχή αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα. Προηγουμένως η Παρτίζαν ήταν μέρος της λίγκας επομένως ναι, μπορούμε να πούμε ότι αξίζουν τις θέσεις. Είναι η προσωπική μου άποψη. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να οργανώσω μαζί με τους συναδέλφους μου στην οργανωτική επιτροπή ένα Final 4 στο πιο υψηλό επίπεδο κι αν αυτό βοηθήσει τις ομάδες μας, θα είμαι ενθουσιασμένος!

Προς όλους τους φαν του μπάσκετ, σας περιμένουμε στο Βελιγράδι. Ελάτε να δείτε σπουδαία παιχνίδια, γίνεται μέρος σε μια αξέχαστη εμπειρία και κουβαλήστε μαζί σας αυτές τις στιγμές για πάντα. Τα λέμε στο Βελιγράδι»!

Photo credits: InTime, Aleksandar Dimitrijevic

«Θα ήταν άδικο να βάλω παραπάνω πίεση στον Ολυμπιακό»