Ολυμπιακός: Ο Ουόκαπ προκάλεσε «ασφυξία» στον Τζέιμς και... τελείωσε την Μονακό (vids)

Ολυμπιακός: Ο Ουόκαπ προκάλεσε «ασφυξία» στον Τζέιμς και... τελείωσε την Μονακό (vids)

Ολυμπιακός: Ο Ουόκαπ προκάλεσε «ασφυξία» στον Τζέιμς και... τελείωσε την Μονακό (vids)
Το Gazzetta αναλύει τα πεπραγμένα του απροσπέλαστου Τόμας Ουόκαπ στο νικηφόρο Game 1 του Ολυμπιακού απέναντι στη Μονακό κι εξηγεί γιατί η χθεσινή εμφάνιση του Αμερικανού γκαρντ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το υπόλοιπο της σειράς σε ο,τι αφορά τον εφεξής περιορισμό του Μάικ Τζέιμς.

Το πρώτο βήμα του Ολυμπιακό στον δρόμο προς το Βελιγράδι, έγινε. Οι Πειραιώτες λύγισαν το βράδυ της Μ. Τετάρτης (20/4) με 71-54 τη Μονακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κι άνοιξαν... λογαριασμό στη σειρά των playoffs, στοχεύοντας πλέον στο 2-0 στο αυριανό (22/4) Game 2.

Παρά το νευρικό ξεκίνημα (8-15 στο δεκάλεπτο) και τη ξαφνική απώλεια του Χασάν Μάρτιν, η ελληνική ομάδα βρήκε τα «κλειδιά» που θα την οδηγούσαν στη νίκη, λαμβάνοντας πολλά, από πολλούς. Από τους back up ψηλούς του (Πρίντεζης 12π., Ζαν Σαρλ 6π., 7ρ.), μέχρι και τον Μιχάλη Λούντζη των 36 λεπτών συνολικού χρόνου συμμετοχής στην εφετινή Euroleague, τον οποίο επιστράτευσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, προκειμένου να πάρει πράγματα στην άμυνα - και πράγματι έτσι έγινε. Ο Έλληνας τεχνικός γνώριζε εκ των προτέρων πως η Μονακό είναι μια κατ εξοχήν επιθετική ομάδα και θα έπρεπε να γίνουν μικρές, αλλά αναγκαίες αμυντικές υπερβάσεις, ούτως ώστε να την «κατεβάσει» σε πόντους. Μιλάμε, άλλωστε για μια ομάδα που πριν από ένα μήνα σκόραρε 92 πόντους κόντρα στον Ολυμπιακό στην έδρα της, φτάνοντας σε μια άνετη νίκη.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν χθες τις αμυντικές του σταθερές, πιθανότατα όσο ποτέ άλλοτε κατά την διάρκεια της σεζόν. Κι ο κορυφαίος του αμυντικός, όσον αφορά την πίεση πάνω στην μπάλα στη περιφέρεια, έκανε μια επιβλητική εμφάνιση. Ο λόγος, φυσικά, για τον απροσπέλαστο Τόμας Ουόκαπ. Μόνο που ο Ουόκαπ φρόντισε να ξεπεράσει τον εαυτό του κι επιθετικά, αποτελώντας τον λόγο που ο Ολυμπιακός πήρε τον πλήρη έλεγχο στο ταμπλό του σκορ, στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου.

Έκανε step up στην επίθεση

Ο Αμερικανός γκαρντ πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες και πιο γεμάτες εμφανίσεις του με τα Ερυθρόλευκα (μόλις η πέμπτη του διψήφια επίδοση για φέτος σε 31 αγώνες), στο καταλληλότερο timing της σεζόν, όχι μόνο λόγω της καίριας αμυντικής του παρουσίας, αλλά κι επειδή έκανε το βήμα προς τα εμπρός στο επιθετικό σκέλος, όταν κρίθηκε αναγκαίο. Ο Ουόκαπ τελείωσε το ματς με 11 πόντους γεμάτους... αυτοπεποίθηση (4/4 δίποντα, τα δύο εξ αυτών έπειτα από δικό του κλέψιμο, 1/3 βολές) έχοντας ακόμη και δύο ασίστ σε 25'40'' συμμετοχής.

Το ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως η επιθετική συνεισφορά του Ουόκαπ ήλθε σε ένα χρονικό σημείο που ο Ολυμπιακός την είχε μεγάλη ανάγκη και χάρη σε αυτή έχτισε διαφορά και μομέντουμ. Ο έμπειρος πλειμέικερ πέτυχε τρίποντο-πέναλτι από την γωνία για το 38-30 στο τέταρτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου και, στην αμέσως επόμενη φάση, έκλεψε την μπάλα από τον Βέστερμαν, έφυγε στον αιφνιδιασμό και δημιούργησε διψήφια διαφορά (40-30) με κάρφωμα. Στα μισά της γ' περιόδου, ο Ουόκαπ σκόραρε και πάλι - αυτή τη φορά εκτελώντας μετά από ντρίμπλα (!) από τα 5.5 μέτρα - για το +12 (42-30) και 20'' αργότερα διαμόρφωσε το 44-30, με floater στον αιφνιδιασμό, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να απομακρύνεται... απότομα στο σκορ. Ο Ουόκαπ βοήθησε να ανέβουν ακόμη περισσότερο τα ντεσιμπέλ στο κατάμεστο ΣΕΦ, ανταποδίδοντας την ενέργεια που μετέφερε το κοινό από την έξεδρα προς το παρκέ.

Ουσιαστικά, η μετατροπή του 35-30 σε 44-30 ήταν υπόθεση ενός παίκτη, ο οποίος δε φημίζεται για τα επιθετικά του ξεσπάσματα. Το άνευ προηγουμένου κρεσέντο του Ουόκαπ το περιμένει συνήθως ο Μπαρτζώκας από άλλα (Σλούκα, Βεζένκοβ, Ντόρσεϊ, πιθανώς ΜακΚίσικ) γρανάζια του ρόστερ του, με σαφώς μεγαλύτερη συνέπεια στην παραγωγή πόντων. Ο Ουόκαπ έγινε απροσδόκητα ο επιθετικός ήρωας της βραδιάς κι «έτρεξε» το 9-0 του Ολυμπιακού, το οποίο στην οικονομία του ματς αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από πολύτιμο. Έκτοτε, οι Πειραιώτες ουδέποτε απειλήθηκαν επί της ουσίας από τους Μονεγάσκους, συντηρώντας μέσω της άμυνας τους διψήφιες διαφορές, με τον Ουόκαπ να έχει τεράστια επιρροή και στην «πίσω πλευρά» του παρκέ.

Ο περιορισμός του Τζέιμς είχε τη σφραγίδα του

Το προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού είχε δώσει - όπως αναμενόταν - μεγάλη έμφαση στον περιορισμό του Μάικ Τζέιμς κι είναι μια πραγματικότητα πως το πλάνο λειτούργησε σε (σχεδόν, διότε πάντοτε οι προπονητές επιζητούν το ακόμη καλύτετερο) ιδανικό βαθμό. Μπορεί ο Αμερικανός σταρ να πέτυχε 10 πόντους και να μοίρασε 4 ασίστ, ωστόσο ήταν αρκετά άστοχος με μόλις 3/9 σουτ εντός πεδιάς (δύο airball τρίποντα), αλλά και τέσσερα λάθη σε περίπου 34 λεπτά δράσης. Οι αριθμοί, πάντως, δεν λένε όλη την αλήθεια σε ο,τι αφορά την παρουσία του Τζέιμς, εντούτοις μάλλον την... γλυκαίνουν. Ο Αμερικανός έδειχνε κατά διαστήματα χαρακτηριστική καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα να αργεί να πασάρει ή να δημιουργήσει - για τον εαυτό του ή τους συμπαίκτες του - πραγματική απειλή για την άμυνα του Ολυμπιακού.

Εξάλλου, ο 31χρονος περιφερειακός φάνηκε να μην έχει το καθαρό μυαλό, αλλά ούτε και τις εμπνεύσεις για να «λύσει» την άμυνα-γρίφο των γηπεδούχων που ήταν στιβαρή σε γενικότερο πλαίσιο. Σαφώς κι ο κόουτς Σάσα Ομπράντοβιτς περίμενε πολλά παραπάνω από έναν παίκτη της κλάσης και της εμπειρίας του Τζέιμς, ο οποίος δυσκολεύτηκε πολύ από την προσωπική άμυνα του Ουόκαπ, πιο συγκεκριμένα. Ο γκαρντ των Πειραιωτών... εκνεύρισε τον Τζέιμς, του έκανε την ζωή δύσκολη με το «πρεσάρισμα» που του άσκησε, με αποτέλεσμα να τον οδηγήσει σε μια από τις πιο νωθρές κι αναποτελεσματικές εφετινές του εμφανίσεις. Η οποία εμφάνιση, φυσικά, παρέσυρε ολόκληρη την Μονακό (των 85 πόντων) επιθετικά και την οδήγησε σε εφιαλτικό season low, 30 ολόκληρους πόντους κάτω από τον μ.ο. της. Ο Ουόκαπ άπλωνε με έξυπνο τρόπο τα άκρα του μπροστά του, προσπαθούσε να του προκαλέσει μπασκετική... ασφυξία όταν είχε τη μπάλα στα χέρια (είτε στην περίμετρο, είτε πλησιάζοντας προς τα μέσα), ενώ ακόμη κι όταν τον έχανε στο βήμα, κολλούσε στην πλάτη του. Ο Μοτιεγιούνας κυρίως που είναι μεγάλο κορμί προσπάθησε με κάποια σκριν να μπλοκάρει το κυνηγητό του Ουόκαπ (συνέβη και με τον Ντόντα Χολ), όμως ο παίκτης του Ολυμπιακού δεν χανόταν στη φάση. Ο Τζέιμς βγήκε από... τα νερά του, δεν βρήκε ποτέ ρυθμό κι αυτοπεποίθηση κι ήταν με απλά λόγια κακός και κάπως έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς για τους γηπεδούχους, είχε γίνει επιτυχώς.

Η ουσία είναι πως ο πρώην παίκτης της Ζάλγκιρις έπαιξε άμυνα με πραγματική προσήλωση, χρησιμοποίησε σωστά τα φάουλ του κι έδειξε τον δρόμο ως προς την επιθετικότητα και την ενέργεια που θα πρέπει να διακρίνει τα μετόπισθεν του Ολυμπιακού σε όλη τη σειρά. Προφανώς τίποτε δεν τελείωσε επειδή ο Ουόκαπ και κατ επέκταση ο Ολυμπιακός έβγαλαν για ένα ματς έξω από τα νερά του τον Τζέιμς. Η ελληνική ομάδα θα αυξήσει κι άλλο τις πιθανότητες συμμετοχής της στο Βελιγράδι, αν καταφέρει σε διάρκεια αγώνων να κάνει τον Τζέιμς - έναν πολύ ανταγωνιστικό παίκτη που σίγουρα θα επιδιώξει να ξεχάσει τη χθεσινή του εμφάνιση - να φαίνεται τόσο κακός και... παγιδευμένος.

@Photo credits: eurokinissi