Παναθηναϊκός: Ο Έβανς εγγυάται καλή άμυνα, στην επίθεση χρειάζεται δημιουργό

Παναθηναϊκός: Ο Έβανς εγγυάται καλή άμυνα, στην επίθεση χρειάζεται δημιουργό

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο Έβανς εγγυάται καλή άμυνα, στην επίθεση χρειάζεται δημιουργό
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον Τζέρεμι Έβανς και αναλύει τα όσα μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό, στέκεται στα ερωτηματικά που υπάρχουν όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιλογή ωστόσο εξηγεί τη λογική (και το ορθό σκεπτικό) της απόκτησής του.

Στο άκουσμα του ονόματος «Τζέρεμι Έβανς» λίγοι ήταν εκείνοι που πέταξαν τη σκούφια τους.

Και εδώ που τα λέμε δεν μπορεί να αδικήσει κάποιος το μεγαλύτερο ποσοστό που αντιμετώπισε την εν λόγω κίνηση με δισταγμό και αμφισβήτηση από τη στιγμή που η πορεία του έχει πάρει την κατιούσα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Βάλτε στην εξίσωση την ηλικία του (σ.σ. τον Οκτώβριο θα κλείσει τα 34), προσθέστε και το παράδειγμα του Στεφάν Λάσμε όταν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό όντας σχεδόν 36 χρονών με αποτέλεσμα να ισχύσει το «πέρασε και δεν ακούμπησε» και θα πάρετε την τελική σας απάντηση.

Όμως θα είναι έτσι τα πράγματα με τον Έβανς ή «ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε;» Σίγουρα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε παίκτης είναι διαφορετικός. Γι' αυτό και πάντα (μα πάντα) θα λέω «να τον δούμε πρώτα στο παρκέ». Όχι μόνο αυτόν, αλλά και τον Πέρι και τον Μέικον και τον Φλόιντ και τον Ουάιτ και όλους. Εκεί θα κριθούν. Μέσα στις τέσσερις γραμμές όταν με το καλό ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια. Ούτε καν στα φιλικά. Και θα είναι τεράστιο λάθος να υπάρξει υπέρμετρος ενθουσιασμός αν η ομάδα «πετάει» στα παιχνίδια προετοιμασίας ή απογοήτευση εάν και εφόσον δεν... βλέπεται.

Ο Έβανς είναι ένας παίκτης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία είδε ο Πρίφτης, του έκαναν και άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να αποκτηθεί. Αναφέρθηκα πριν στην ηλικία του. Ναι, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να παίρνεις έναν 34άρη, το παιχνίδι του οποίου στηρίζεται μόνο στα αθλητικά του προσόντα ενώ παράλληλα είχε και μειωμένο ρόλο το τελευταίο διάστημα. Όμως υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος. Γιατί τον πήρε ο Παναθηναϊκός τον Έβανς; Για βασικό «τεσσάρι;» Όχι! Για βασικό «πεντάρι;» Όχι. Για έναν παίκτη ο οποίος θα έρχεται από τον πάγκο για να δίνει ποιοτικά λεπτά στις δύο θέσεις της frontline και να «λύνει» τα χέρια του προπονητή του όταν και εφόσον χρειάζεται; Ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζει τι εστί EuroLeague, κάτι που απουσιάζει από τα νέα αποκτήματα της ομάδας; Bingo!

Δίνει ασφάλεια γιατί...

Εδώ που τα λέμε πολύ πιο λογική η απόφαση να πάει ο Παναθηναϊκός σε ένα «τεσσαροπεντάρι» απ' ότι σ' ένα «τεσσαροτριάρι» όπως ήταν ο Χέιζ, ασχέτως εάν και εφόσον αποτελούσε βάσει ποιότητας και χαρακτηριστικών την πρώτη επιλογή των «πρασίνων». Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Παπαπέτρου, ταίριαζε περισσότερο ένας πάουερ φόργουρντ ο οποίος να «πατάει» και στο «πέντε», παρά ένα «τεσσάρι» που ν' ανέβαινε στο «τρία». Οπότε βάσει δομής ρόστερ, η απόφαση ήταν ολόσωστη. Εάν και εφόσον είχε αποχωρήσει ο αρχηγός, τώρα θα μιλούσαμε από άλλη βάση και ο Παναθηναϊκός δεν υπήρχε περίπτωση να επιλέξει τον Τζέρεμι Έβανς. Θα ήθελε διαφορετικού τύπου παίκτη...

Ξαναλέω. Είναι λογικό να υπάρχουν «μουρμούρες» για την ηλικία του, αλλά ο Έβανς (βάσει των όσων φροντίσαμε να μάθουμε, αλλά και των όσων βλέπουμε) εξακολουθεί να διατηρεί σε πολύ υψηλό επίπεδο την αθλητικότητά του. Και γι' αυτό και προχώρησε ο Παναθηναϊκός στην απόκτησή του. Και αν βάλετε στο τραπέζι την παρουσία των Ουάιτ, Φλόιντ, Παπαγιάννη (αλλά και) Παπαπέτρου (όταν χρειαστεί να «κατέβει» στο «τέσσερα») αυτή τη στιγμή οι «πράσινοι» έχουν μια εξόχως αθλητική front line, την οποία δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αν θα βγει ή δεν θα βγει αν θα υπάρχει αποτέλεσμα ή δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά και ούτε -φυσικά- να βάλει το χέρι του στην φωτιά για τίποτα.

Προσέξτε όμως. Ο Έβανς, όπως είπαμε, είναι ένας παίκτης ο οποίος στηρίζει το παιχνίδι του στα αθλητικά του προσόντα. Οπότε τι χρειάζεται για να μπορεί να «φανεί» στην επίθεση; Έναν γκαρντ ο οποίος να ξέρει πότε και σε ποιο σημείο να του δώσει τη μπάλα. Μια ματιά στα highlights του Αμερικανού (όχι ότι... αντιπροσωπεύουν την αγωνιστική του ταυτότητα, αλλά δίνουν μια μικρή «γεύση» του στυλ παιχνιδιού του) φτάνει και περισσεύει για να το καταλάβει κάποιος. Οκτώ στις 10 φορές τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη, παίζοντας εξαιρετικά το pick n roll. Πολύ καλός ριμπάουντερ (όχι μόνο αμυντικός, αλλά και επιθετικός), rim protector, ενώ γνωρίζει καλά την άμυνα με τις αλλαγές τις οποίες θα εφαρμόζει ο Πρίφτης και στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί χάρη και στα γρήγορα πόδια του. Κακά τα ψέματα αλλά ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από έναν τέτοιον παίκτη, τουλάχιστον όσον αφορά την αμυντική του συμπεριφορά. Έναν... τερματοφύλακα κατά κάποιον τρόπο.

Χρειάζεται δημιουργό γιατί...

Επιθετικά θα χρειαστεί δημιουργία από την περιφέρεια για να μπορέσει να φανεί χρήσιμος. Δεν έχει δική του φάση, αλλά και ούτε είναι ο παίκτης ο οποίος θα απειλεί από την περίμετρο. Δεν είναι αυτό που λέμε «stretch four» για να σουτάρει με συνέπεια απ' έξω ώστε να «ανοίξει» τις αντίπαλες άμυνες. Κάτι που αντίθετα μπορεί να κάνει ο Οκάρο Ουάιτ. Ο Έβανς τα δύο τελευταία χρόνια έχει επιχειρήσει 20 τρίποντα στην EuroLeague. Δεν ξέρω αν είναι ενδεικτικό ή αν απλά... έτυχε, αλλά «κρατάω» και τα 22/58 έξω από τα 6.75 μέτρα (38% ποσοστό, διόλου ευκαταφρόνητο) που είχε τη σεζόν 2018-19 στην Νταρουσάφακα. Μην νομίζετε, τα πάντα εξαρτώνται από την ομάδα, το σύστημα και στο πώς θέλει να εκμεταλλευτεί κάποιος προπονητής τους παίκτες. Οπότε ας το αφήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Ανέφερα προηγουμένως ότι θα χρειαστεί έναν καλό δημιουργό για να φανεί αποτελεσματικός στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Πέρι θα πρέπει να σταθεί επάξια στο επίπεδο της EuroLeague και να αποδείξει ότι μπορεί να είναι δημιουργικός (άλλωστε έπαιζε πολύ pick n roll στην Τσεντεβίτα) και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο Μέικον εάν και εφόσον βρεθεί στην ίδια πεντάδα με τον Έβανς, όπως και ο Νέντοβιτς ο οποίος είναι από τους πιο δημιουργικούς παίκτες (παρά το γεγονός ότι φημίζεται για το σκορ του) της ομάδας.

Τώρα, όταν αποκτηθεί ένας ακόμη point guard ο οποίος θα έχει δημιουργικά στοιχεία, ο Αμερικανός φόργουορντ θα γίνει διπλά και τριπλά χαρούμενος. Σίγουρα οι «πράσινοι» χρειάζονται πλέι μέικερ που να μπορεί να δημιουργήσει, αλλά δεν πρόκειται να προβεί ο Παναθηναϊκός σε κάποια κίνηση εάν και εφόσον δεν έχει μελετηθεί καλά. Γι' αυτό και δεν βιάζεται. Ο Πρίφτης θέλει πρώτα να δει την ομάδα και τι μπορεί να πάρει από τον καθένα ξεχωριστά, να δει πώς μπορεί να λειτουργήσει το σύνολο στην προετοιμασία και στα πρώτα φιλικά με τους υπάρχοντες παίκτες και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για έναν ακόμη γκαρντ. Εκτός και αν προκύψει κάποια «ευκαιρία» στο μεσοδιάστημα. Πάντα στα οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού (συμβόλαιο στα 500.000 δολάρια περίπου) και στα πλαίσια τα οποία μπορεί να κινηθεί...

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης