Τζέρεμι Έβανς: Ένα «εργαλείο» που αναζητά το comeback (vids)

Τζέρεμι Έβανς: Ένα «εργαλείο» που αναζητά το comeback (vids)

Τζέρεμι Έβανς: Ένα «εργαλείο» που αναζητά το comeback (vids)
Ο Τζέρεμι Έβανς είναι πλέον με κάθε επισημότητα παίκτης του Παναθηναϊκού και το Gazzetta «ακτινογραφεί» το αγωνιστικό προφίλ του έμπειρου φόργουορντ που έρχεται στην Ελλάδα για να δώσει «ασφάλεια» στην γραμμή κρούσης του Δημήτρη Πρίφτη.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο Τζέρεμι Έβανς έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό και εν συνεχεία ανακοινώθηκε επίσημα από τους πράσινους.

Θα είναι για τον επόμενο ένα χρόνο κάτοικος ΟΑΚΑ, προκειμένου να ενισχύσει με την εμπειρία του το ανανενωμένο σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη. Ο Έβανς έπειτα από μια καριέρα περίπου επτά ετών στην πατρίδα του, εδραιώθηκε στην Ευρώπη από το 2018 κι έπειτα. Ο Παναθηναϊκός θα αποτελέσει τον τέταρτο σταθμό του σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο.

Αθλητικός και «διπλοθεσίτης»

Ο Τζέρεμι Έβανς είναι ένας αθλητικός και «καλοσυντηρημένος» φόργουορντ με ύψος στα 206 εκατοστά, όπου καλύπτει κατά κύριο λόγο την θέση του πάουερ φόργουορντ, αλλά μπορεί υπό συνθήκες να προσφέρει λεπτά και στο «5», εφόσον κριθεί κάτι τέτοιο απαραίτητο.

Παρότι κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσει τον παίκτη πίσω από τον επίσης νεοφερμένο Οκάρο Ουάιτ, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τον Έβανς κι ως επιπλέον λύση δίπλα στους Παπαγιάννη, Φλόιντ και Καββαδά μέσα στην ρακέτα. Είναι ευέλικτη μονάδα, ώστε να παρέχει αυτήν την δυνατότητα στον κόουτς Πρίφτη.

Έχει καταφέρει, παράλληλα, παρότι βαδίζει πλέον στα 34 του χρόνια, να διατηρήσει σε πολύ καλά επίπεδα το σώμα, την αλτικότητα, την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα του, στοιχεία που χαρακτήριζαν το παιχνίδι του καθ' όλη την διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας του.

Ο Αμερικανός είναι ένας ψηλός που μπορεί να τελειώσει επιτυχώς φάσεις πάνω από τη στεφάνη, αξιοποιώντας τις «λόμπες» των συμπαικτών του, καθώς και διεκδικώντας τις πιθανότητες ενός follow έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ. Σε αυτά τα plays τον βοηθάει η αθλητικότητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτή.

Είναι αρκετά οξυδερκής στις διεκδικήσεις, μπορεί δηλαδή να «μυριστεί» μια φάση, έχοντας σωστές τοποθετήσεις και αίσθηση του χώρου γενικότερα. Παραμένει «ελαφρύς», εξακολουθεί να βγάζει ενέργεια στο παρκέ. Σε γενικές γραμμές ο Έβανς έχει κατανοήσει πλήρως το παιχνίδι στην Ευρώπη, αλλά και τα δικά του «συν» και «πλην».

Η επιθετική του παραγωγικότητα θα εξαρτηθεί από τους γκαρντ

Ο Έβανς είναι κατά κύριο λόγο πικ εν ρολ ψηλός κι οι περισσότεροι πόντοι του προέρχονται έπειτα από συνεργασία με περιφερειακό. Άρα, λοιπόν, η απόδοση του Αμερικανού στο επιθετικό σκέλος θα εξαρτάται (κι) από τις ορέξεις των γκαρντ που θα επιφορτιστούν με την δημιουργία.

Δηλαδή σε πρώτο πλάνο ο βασικός point guard Κέντρικ Πέρι κι ακολούθως ο back-up Λευτέρης Μποχωρίδης, αλλά κι ο Νεμάνια Νέντοβιτς που, παρότι σούτινγκ γκαρντ πέρσι ήταν από τους καλύτερους δημιουργούς του «τριφυλλιού» όσο ήταν υγιής, είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να αξιοποίησουν τον Έβανς, προσφέροντας φαινομενικά εύκολα καλάθια στον έμπειρο ψηλό.

Παράλληλα, με την υπάρχουσα περιφέρεια, ένας ακόμη παίκτης που θα κληθεί να βοηθήσει τον Έβανς στο να βρει σκορ, είναι ο Ντάριλ Μέικον που, αν και περισσότερο «δυάρι» με εκτελεστικές αρετές, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως θα χρειαστεί να βάλει κι αυτός τις... πινελιές του στον δημιουργικό τομέα.

Επομένως, ο νεοαποκτηθής ψηλός των πρασίνων, περιμένει «τάισμα» από το backcourt, καθώς δίχως αυτό η συνεισφορά του στην επίθεση θα είναι μικρή. Το τρίποντο υφίσταται στο παιχνίδι του, αλλά δεν κυριαρχεί, με τον παίκτη να εκτελεί 1.3 τρίποντα ανά αγώνα στην καριέρα του στην EuroLeague. Μπορεί το ποσοστό του να προσεγγίζει το 39% και να θεωρείται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές, αλλά είναι απόρροια λίγων εκτελεσμένων σουτ.

Τα 1.3 τρίποντα ανά ματς του Έβανς είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα 1.8 που έπαιρνε πέρσι ο Ντίνος Μήτογλου αλλά κι από τα 2.2 του Άαρον Ουάιτ. Κάτι που σημαίνει πως το stretch παιχνίδι από την θέση «4» ο Δημήτρης Πρίφτης το περιμένει περισσότερο από τον Οκάρο, παρά από τον Έβανς που είναι σαφώς πιο δραστήριος στο inside παιχνίδι.

Δοκιμασμένη λύση με συνέπεια στην άμυνα

Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» στο παιχνίδι του Έβανς είναι η συνολική αμυντική του παρουσία. Ο έμπειρος φόργουορντ είναι στιβαρός και συνεπής παίκτης στην «πίσω πλευρά» του παρκέ, ιδίως στις προσωπικές μονομαχίες και στην άμυνα πάνω από την στεφάνη, αλλά και σε καταστάσεις πικ εν ρολ.

Ο Παναθηναϊκός τον αποκτά για να βοηθήσει αμυντικά με την εμπειρία του, έχοντας αποδείξει στις προηγούμενες ομάδες του πως μπορεί να αντεπεξέλθει στην «βρώμικη» δουλειά. Ο πρώην παίκτης των Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι και Νταρουσάφακα ξέρει πλέον καλά την EuroLeague κι αποτελεί μια δοκιμασμένη λύση.

Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει την μεγάλη διαφορά στις ισορροπίες ενός συνόλου, αντιθέτως πρόκειται για ένα εργαλείο, μια «ασφάλεια» στις δύο θέσεις της front line. Ένας αξιόπιστος ρολίστας που θα εξυπηρετήσει το πλάνο του προπονητή, ανεξαρτήτως του για πόσα λεπτά θα κληθεί να αγωνιστεί.

Στις δύομιση σεζόν του στην EuroLeague, σε σύνολο 59 εμφανίσεων, ο Έβανς είχε τις στιγμές του. Υπήρχαν ματς όπου διακρίθηκε κι επιθετικά, με την «σούμα» να αναδεικνύει έναν αξιόπιστο φόργουορντ που αποδέχεται τον ρόλο του, ερχόμενος από τον πάγκο, και λειτουργεί έχοντας ως βασικό άξονα στο μυαλό του το καλό της ομάδας.

Ο Έβανς, παρότι έχει έξι σεζόν στο βιογραφικό του στο ΝΒΑ με 252 συμμετοχές, ήρθε στην Γηραιά Ήπειρο κι αφομοίωσε το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού, προσαρμόστηκε πολύ καλά στα νέα δεδομένα της καριέρας του. Έχτισε το προφίλ ενός χρήσιμου ψηλού κι ο Παναθηναϊκός γίνεται η 4η ομάδα που του δείχνει εμπιστοσύνη.

Συνεχίζουν να τον εμπιστεύονται οι ομάδες της EuroLeague

Το γεγονός πως παρότι μεγαλώνει ηλικιακά, εξακολουθεί να βρίσκει συμβόλαια στην EuroLeague δείχνει τον βαθμό αξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει, με τις ομάδες που τον αποκτούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι παίκτη πρόκειται να πάρουν και ποια στοιχεία είναι ικανός να εισάγει και ποια όχι.

Επίσης αρκετά σημαντικό είναι πως πέρσι έδειξε πως έχει επιστρέψει απολύτως υγιής στην δράση από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε στο δεύτερο «μισό» της περιόδου 2019-20. Μπορεί ο ρόλος του στο Μιλάνο να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλος αλλά στον χρόνο συμμετοχής του έδειξε πως «πατούσε» καλά, έχοντας αφήσει πίσω του την απραξία των προηγούμενων μηνών.

Δεδομένα ο Έβανς δεν είναι το καλύτερο τεσσάρι της Ευρώπης, αλλά συμπερασματικά το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εξίσωση της εμπειρίας, της χρησιμότητας και της τιμής του, είναι αν μη τι άλλο ικανό να του εξασφαλίσει ακόμη μια σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο.

Σε αυτή τη νέα σεζόν, ο Έβανς θα επιχειρήσει να πετύχει το δικό του δυναμικό "comeback" στην EuroLeague, ευελπιστώντας πως θα είναι σε θέση να βγάλει ξανά στο παρκέ το πολύ καλό προφίλ που είχε παρουσιάσει την εποχή που βρισκόταν στη Χίμκι αλλά και την Νταρουσάφακα.