Προμηθέας: Πως διαμορφώνεται το νέο ρόστερ και οι εκκρεμότητες για να κλείσει (pics & vids)

Προμηθέας: Πως διαμορφώνεται το νέο ρόστερ και οι εκκρεμότητες για να κλείσει (pics & vids)

Προμηθέας: Πως διαμορφώνεται το νέο ρόστερ και οι εκκρεμότητες για να κλείσει (pics & vids)
Το Gazzetta παρουσιάζει πως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το ανανεωμένο ρόστερ του Προμηθέα για τη σεζόν 2021/22 και τι κενά υπάρχουν που αναμένεται να καλυφθούν ώστε να είναι έτοιμο.

Το μεγάλο κεφάλαιο του Μάκη Γιατρά ανήκει στο παρελθόν, με τον Προμηθέα Πάτρας να περνά πλέον στα... χέρια του 61χρονου Ισπανού κόουτς Λουίς Κασιμίρο.

Ο έμπειρος προπονητής έχει... σηκώσει μανίκια έχοντας αρχίσει εδώ κι έναν μήνα τη στελέχωση της νέας ομάδας, η οποία ήδη έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι και σκοπός είναι να παρουσιαστεί το ίδιο και, ιδανικά, περισσότερο ανταγωνιστική, σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Νέα πρόσωπα στην περιφέρεια

Για την κάλυψη της νευραλγικής θέσης του άσου, οι Πατρινοί εμπιστεύτηκαν έναν πρώην παίκτη τους, τον Νίκο Γκίκα που είχε μείνει ελεύθερος από την ΑΕΚ κι επιστρέφει στην Αχαϊα. Ο 31χρονος περιφερειακός έχει την εμπειρία, ξέρει άριστα τον σύλλογο και την ελληνική λίγκα γενικότερα κι αποτελεί μια δοκιμασμένη λύση που πρακτικά... δεν μπορεί να αποτύχει.

Ο διεθνής άσος θα πλαισιώσει τον Αμπντούλ Γκάντι, ο οποίος είναι 29 ετών κι έχει ύψος 1.91μ. Ο πλέιμεικερ από την Ουάσινγκτον πέρασε πέρσι για ένα διάστημα από το Περιστέρι, αλλά δεν μακροημέρευσε. Παρ' όλα αυτά, ολοκλήρωσε τη σεζόν με θετικό πρόσημο στο Ισραήλ με την Μπνέι Χερτσλίγια (8.8 πόντοι, 5.5 ασίστ, 2.2 ριμπάουντ σε 19 εμφανίσεις) κι επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδείξει τις δημιουργικές αρετές που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του.

Όσον αφορά την θέση «2», το βάρος θα σηκώσει ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, Κέντρικ Ρέι, μαζί με τον Βέλγο Λόικ Σβαρτς. Ο 27χρονος Ρέι προέρχεται από εξαιρετική σεζόν σε ατομικό επίπεδο στην Τουρκία με την Πετκίμ (15 πόντοι, 4.4 ασίστ σε 29 ματς) κι είναι κι εκείνος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Ένας παίκτης που στο παρελθόν είχε περάσει από την EuroLeague με την Μακάμπι, ενώ είχε «πληγώσει» με τα «κιτρινόμαυρα» τον Προμηθέα, στον τελικό Κυπέλλου τον Φλεβάρη του 2020 στην Κρήτη, όπου ήταν πρώτος σκόρερ με 16 πόντους.

Από την άλλη, ο 29χρονος Σβαρτς ήταν ο καλύτερος Βέλγος παίκτης πέρσι στο πρωτάθλημα της χώρας, ενώ πανηγύρισε και τον τίτλο με την Οστάνδη ως MVP των τελικών.

Ένας παίκτης με πολύ καλό σουτ κι ύψος 1.98μ. που μπορεί να «ακουμπήσει» επίσης και στην θέση του σμολ φόργουορντ και διαθέτει επίσης εμπειρία 81 αγώνων από τα κύπελλα Ευρώπης.

Γεμάτη θέση «3», με «παρόν» και «μέλλον»

Ο πολύπειρος Χάρης Γιαννόπουλος συνεχίζει στην ομάδα της Πάτρας για δεύτερη σεζόν κι αναμένεται να αποτελέσει μια σίγουρη λύση στα χέρια του κόουτς Κασιμίρο.

Ο διεθνής φόργουορντ βοήθησε σημαντικά πέρσι το σύνολο στον τομέα του σκοραρίσματος (8.7 πόντοι με 39% στο τρίποντο σε 27 παιχνίδια της Basket League) και θεωρείται σταθερά για το περιφερειακό σουτ, ενώ βγάζει και προσωπικότητα εντός παρκέ.

Φρεσκάδα στην θέση θα προσφέρει ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ακόμη ένας πρώην παίκτης της «Ένωσης» που συναντάμε στο νέο ρόστερ του Προμηθέα. Ο 20χρονος σουτέρ (2.03μ.) έχει σημαντική προοπτική για τα επόμενα χρόνια κι αποτελεί μια επένδυση για την ομάδα, με τους διοικούντες να του προσφέρουν τριετές συμβόλαιο (1+1+1 χρόνια).

Όπως προείπαμε, εφόσον κριθεί απαραίτητο, βοήθειες στην θέση μπορεί να προσφέρει κι ο Λόικ Σβαρτς που έχει το μέγεθος αλλά και το σουτ για να σταθεί αξιοπρεπώς.

Η frontline χρειάζεται κάτι ακόμη

Οι θέσεις των ψηλών φαίνεται πως δεν έχουν κλείσει ακόμη από ποσοτικής πλευράς για τους περσινούς φιναλίστ του κυπέλλου. Ο 27χρονος Δημήτρης Αγραβάνης συνεχίζει για τρίτη διαδοχική σεζόν στην ομάδα, όντας μάλιστα κι αρχηγός. Ο «Άγρα» είχε παραγωγικές σεζόν στην Πάτρα και δείχνει πως αγωνιστικά έχει ταιριάξε απόλυτα με την ομάδα.

Πολύ σημαντική ήταν κι η ανανέωση του Τζεράι Γκραντ, ο οποίος πέρσι αποδείχθηκε πολύτιμος στο πλευρό του έτερου σέντερ, Ντάνι Αγκμπελίζ. Ο τελευταίος αποχώρησε κι αναζητεί νέα στέγη, αλλά όλα δείχνουν πως το κενό του θα καλυφθεί από τον έμπειρο και δυναμικό Ντάριο Χαντ (32 ετών, 2.06μ.) που έχει σημαντική καριέρα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία, σε ομάδες όπως Φορτιτούντο Μπολόνια, Μπρέσια, Ορλαντίνα και Καζέρτα.

Ο Χαντ μαζί με τον Γκραντ αναμένεται να συνθέσουν ένα αξιόλογο δίδυμο στην θέση «5», το οποίο διαθέτει την ποιότητα και την εμπειρία για να αντεπεξέλθει στο επίπεδο του EuroCup.

t

Πάντως, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι κάτι λείπει από τις θέσεις των ψηλών, ένα κενό που θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το επόμενο διάστημα.

Το πιθανότερο είναι πως ο Λουίς Κασιμίρο θα εισηγηθεί την απόκτηση ενός ακόμη «τεσσαριού» κι ενώ πάντα υπάρχει στο «κάδρο» για την γραμμή «κρούσης» ο 19χρονος Γιώργος Τανούλης που πέρσι αποκόμισε τις πρώτες του εμπειρίες σε επίπεδο Basket League.

Ο υψηλόσωμος φόργουορντ (2.10μ.) έπαιξε με την Εθνική Ομάδα των U20 στο πρόσφατο «FIBA European Challengers» στην Κρήτη, έχοντας πολύ καλή παρουσία σε 5 εμφανίσεις, με 10.6 πόντους με 65% στα δίποντα, 3.8 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ. Μένει να δούμε αν ο Ισπανός προπονητής θα ποντάρει πάνω του, δίνοντας του πραγματικές ευκαιρίες.

Γενικά πάντως ο Προμηθέας είναι μια ομάδα που στηρίζει παιδιά που προέρχονται από τα τμήματα υποδομών του και κάθε χρόνο δημιουργεί... χώρο στο ρόστερ του, ώστε να τα υποδεχθεί. Πέρσι είδαμε παίκτες όπως ο 18χρονος Θανάσης Μπαζίνας κι ο 16χρονος Νίκος Βασιλείου να παίρνουν χρόνο δράσης, ακόμη και σε ματς του EuroCup.

Επομένως, δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να συμβεί και φέτος, με prospects να δίνουν βάθος στο ρόστερ. Άλλωστε, κάπως έτσι «βγήκε» κι ο 18χρονος Λευτέρης Μαντζούκας, που πήρε στα μέσα της περασμένης χρονιάς μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.