Oμπράντοβιτς: Στον Παναθηναϊκό «σάρωσε», στη Φενέρ πέτυχε! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Oμπράντοβιτς: Στον Παναθηναϊκό «σάρωσε», στη Φενέρ πέτυχε! (pics & vids)
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί παρελθόν από τη Φενέρ και η Euroleague Greece κάνει τη σύγκριση της εποχής που... απογείωσε τον Παναθηναϊκό σε Ευρώπη και Ελλάδα και της πετυχημένης θητείας του στους Τούρκους.

Είναι ο... Μίδας του ευρωπαικού μπάσκετ, αφού μετρά 9 κατακτήσεις Euroleague με 5 διαφορετικές ομάδες.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να ρίξει τους τίτλους τέλους στη συνεργασία του με τη Φενέρ, αναφέροντας πως θα απέχει έναν χρόνο από τους πάγκους.

«Ήταν τιμή και χαρά να είμαι μέλος ενός μεγάλου συλλόγου όπως η Φενέρμπαχτσε. Πρόκειται για μία νέα αρχή για τη Φενέρ κι όχι για το τέλος κι είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί θα συνεχίσουν σίγουρα να στηρίζουν το σύλλογο κι ότι θα πανηγυρίσουν και πάλι υπέροχες αθλητικές στιγμές όπως κάναμε πριν» ανέφερε στο κλείσιμο του αντίο του στην τουρκική ομάδα.

Η Εuroleague Greece συγκέντρωσε τα πεπραγμένα του στην διοργάνωση στον πάγκο της Φενέρ και τα συγκρίνει με την... χρυσή θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Πέντε φορές στην κορυφή της Ευρώπης με Παναθηναϊκό

Δίχως αμφιβολία είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του... τριφυλλιού. Στους... πράσινους έμεινε από το 1999 μέχρι το 2012 και λατρεύτηκε σαν... Θεός από τους φιλάθλους.

Ο Ζοτς κατάφερε να γιγαντώσει τον Παναθηναϊκό, έχοντας άριστη συνεργασία με τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, αλλά και με τεράστιους παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Μπατίστ, ο Μποντίρογκα, ο Αλβέρτης, ο Γιασικεβίτσιους και ο Φώτσης. Έβαλε το... λιθαράκι του για να θεωρείται ο Παναθηναϊκός μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία της Εuroleague, σαρώνοντας τα τρόπαια με 5 κατακτήσεις σε 13 χρόνια.

Έδειξε με το... καλημέρα την τεράστια προπονητική του ποιότητα, αφού οδήγησε το τριφύλλι στο 2ο ευρωπαικό της ιστορία του. Mέσα στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να υποτάξει τη Μακάμπι με 73-67, έχοντας τον Ζέλικο Ρέμπρατσα σαν MVP του Final 4.

Το 2ο ευρωπαίκό τρόπαιο του Σέρβου τεχνικού δεν άργησε να έρθει με τον Παναθηναϊκό, αφού το πήρε μέσα στη Μπολόνια κόντρα στην Κίντερ, με τον Μποντιρόγκα να κάνει... παπάδες στο Final 4 και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να είναι καθοριστικός στην εξέλιξη του τελικού.

Η τρίτη κούπα ήρθε στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ, εκεί όπου οι... πράσινοι σε έναν τελικό-θρίλερ επικράτησαν της ΤΣΣΚΑ και επέστρεψαν στην κορυφή, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να είναι ο πολυτιμότερος του Final 4.

To 2009 έραψε ακόμα ένα... αστέρι στη φανέλα του τριφυλλιού, αφού οδήγησε την ομάδα στο 5ο τρόπαιο της. Επικράτησε στον ημιτελικό-εμφύλιο του Βερολίνου του Ολυμπιακού, ενώ στον τελικό και σε ένα ματς που... έσπασε καρδιές, νίκησε με 73-71 την ΤΣΣΚΑ.

Το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε το 2011, όπου αρχικά απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, απο το Final 4 της Βαρκελώνης και στη συνέχεια έφτασε στην 5η Euroleague με τον Παναθηναϊκό, ενώ η ομάδα πήγε στις 6 κατακτήσεις. Ο Ζοτς έπαιξε σε 6 τελικούς σαν προπονητής του... τριφυλλιού και δεν έχασε σε κανέναν στην Euroleague!

Κυρίαρχος και εντός των τειχών

Η κυριαρχία του Παναθηναϊκού επί Ζοτς μεταφέρθηκε φυσικά και στις εγχώριες διοργανώσεις

Από το 2000 μέχρι το 2011, έχασε μόνο ένα πρωτάθλημα. Εκείνο του 2002 που κατέληξε στην ΑΕΚ, με το... τριφύλλι να μην πηγαίνει στους τελικούς, αλλά να φτάνει στην κατάκτηση της Euroleague μέσα στη Μπολόνια.

Έκλεισε την καριέρα του στους... πράσινους με τους χαμένους τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό το 2012, πριν συνεχίσει την μπασκετική του σταδιοδρομία στη Φενέρ και την Τουρκία.

Η απόλυτα επιτυχημένα παρουσία του Ομπράντοβιτς στην χώρα μας συνδυάστηκε και με την κατάκτηση 6 Κυπέλλων Ελλάδος, παίρνοντας 5 σερί από το 2005 μέχρι το 2009.

Τίτλοι με Παναθηναϊκό

Πρωταθλήματα: 11 (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011)

Κύπελλα: 6 (2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009)

Εuroleague: 5 με Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009, 2011),

Την οδήγησε στο... Έβερεστ για πρώτη φορά στην ιστορία της

Τον Ιούλιο του 2013. το κεφάλαιο Φενέρ έμπαινε στη ζωή του... Μίδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού υπέγραψε συμβόλαιο 2 ετών με τους Τούρκους, έχοντας ως στόχο να τους οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Η Φενέρ δυνάμωσε πολύ το ρόστερ της με την έλευση του Ζοτς και πήγε στο πρώτο Final 4 της ιστορίας της το 2015.

Ομπράντοβιτς: Αποχώρησε από την Φενέρ, αφού την ανέβασε στην κορυφή (pics & vids)

Από εκείνη τη σεζόν και μετά, δεν έλειψε ποτέ από Final 4, δείχνοντας σε όλη την Ευρώπη πως έχει ανέβει επίπεδο και ανήκει στην ελίτ των ομάδων. Η πολυπόθητη κούπα για τους Τούρκους, αφού που αναζητούσαν τόσα και τόσα χρόνια, ήρθε το 2017, τότε που επικράτησαν στον τελικό της Πολης και ανέβηκαν στο... Έβερεστ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το έψαξαν, κάθε χρόνο βελτίωναν το ρόστερ τους και τελικά το πέτυχαν το 2017 με την υπογραφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα. Εκείνη η βραδιά αποτελεί και την μεγαλύτερη στην ιστορία της Φενέρ, η οποία όταν έπαιρνε τον Ζέλικο, πίστευε πως αργά ή γρήγορα θα ζήσει μαζί του μεγαλεία.

Με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο, έφτασε και σε άλλους 2 τελικούς, το 2016 και το 2018, αλλά δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο. Παρόλα αυτά, 3 τελικοί σε 3 χρόνια δεν είναι μικρό πράγμα και στην Τουρκία το γνώριζαν πολύ καλά αυτό.

Μέχρι να φτάσουμε στην φετινή σεζόν που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, ενώ δεν σταμάτησαν σε κανένα σημείο οι εντάσεις και οι αμφιβολίες. Πολλά ξεσπάσματα στον πάγκο, αρκετές ήττες εκτός προγράμματος που έφτασαν σε σημείο να βάλουν τη θέση της Φενέρ στα playoffs σε κίνδυνο. Τελικά η σεζόν διακόπηκε λόγω κορονοϊού και πριν λίγες μέρες ο Ζοτς συναντήθηκε με τους ανθρώπους της ομάδας για να συζητήσουν για το μέλλον.

Ζύγισε τις επιλογές του και ήξερε πως το μπάτζετ θα ήταν μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Τελικά αποφάσισε να απέχει για ένα χρόνο από τους πάγκους.

Οι επιτυχίες του εντός Τουρκίας

Φυσικά δεν ήταν μόνο η Euroleague της σεζόν 2016-17. Η Φενέρ κυριάρχησε επί Ομπράντοβιτς εντός συνόρων, καθώς έφτασε σε 7 τρόπαια. Η αρχή έγινε το 2014, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας για να ακολουθήσει ένα three-peat (2016, 2017, 2018) στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Την δόξα γνώρισε και στο Κύπελλο της χώρας, αφού το πήρε στα χέρια του 3 φορές. Η παρθενική το 2016, ενώ κυριάρχησε την τελευταία διετία με ισάριθμα τρόπαια. Μάλιστα απο αποχαιρέτησε τη Φενέρ με τον τίτλο που πήρε το 2020.

Τίτλοι με Φενέρ

Πρωταθλήματα: 4 (2014, 2016, 2017, 2018)

Κύπελλα: 3 (2016. 2019, 2020)

Εuroleague: 1 (2017)

Το μειωμένο μπάτζετ που τον επηρέασε σε Παναθηναϊκό και Φενέρ

Όταν ο Ζοτς φεύγει από μια ομάδα, τότε εκείνη σχεδόν... καταρρέει, αφού αγνοεί το Final 4 για πάρα πολλά χρόνια. Τόσο στην περίπτωση του Παναθηναϊκού όσο και των υπόλοιπων ομάδων, η ζωή χωρίς τον σπουδαίο Σέρβο είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Πάντως ο Παναθηναϊκός... συνδέεται με τη Φενέρ στην περίπτωση του Ομπράντοβιτς.

Ένας από τους λόγους της αποχώρησης του Σέρβου από το... τριφύλλι ήταν και η μείωση του μπάτζετ. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη Φενέρ, η οποία του ανακοίνωσε πως το μπάτζετ της νέας σεζόν θα είναι μειωμένο, αφού ο κορονοϊός και τα χαμένα έσοδα έπληξαν την ομάδα της Τουρκίας.

Πλέον ο... Μίδας του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα ξεκουραστεί για ένα χρόνο για να επιστρέψει δριμύτερος, ψάχνοντας ακόμα μια ευρωπαϊκή κορυφή!