Ρεάλ-Αναντολού Εφές 80-76: «Βασιλική» ανατροπή δια χειρός Γιουλ!

Γιώργος Κούβαρης
Ρεάλ-Αναντολού Εφές 80-76: «Βασιλική» ανατροπή δια χειρός Γιουλ!
Η Ρεάλ μπορεί να βρέθηκε στο -12 τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος (64-76) αλλά με φοβερό σερί 16-0 κατάφερε να κάνει επική ανατροπή στο Game 3 και να επιβληθεί της Εφές με 80-76! Απίθανος Γιουλ από τα παλιά με 20 πόντους και 7 ασίστ.

Όπως λένε οι Αμερικανοί «η παράσταση δεν τελειώνει εάν δεν τραγουδήσει η χοντρή».

Μπορεί μέχρι το 36' η Εφές να πήγαινε «σβηστά» στο Final 4 της Κολωνίας έχοντας προβάδισμα 76-64 αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον... Σέρχιο Γιουλ. Ο Ισπανός μπορεί να μην είναι ο ίδιος παίκτης με το πρόσφατο παρελθόν ωστόσο ήταν εκείνος που... αποφάσισε για την τελική έκβαση του αγώνα κρατώντας «ζωντανή» τη Ρεάλ στην υπόθεση της πρόκρισης!

Οι Μαδριλένοι πραγματοποίησαν φοβερό σερί 16-0 στο τελευταίο τετράλεπτο του αγώνα και μπόρεσαν να πάρουν... ανάσα στα playoffs. Αν και όλα έδειχναν ότι η τουρκική ομάδα θα σκούπιζε και μάλιστα εύκολα τη Ρεάλ, στο τέλος έγινε μια φοβερή ανατροπή και ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Γιουλ με 20 πόντους και 7 ασίστ ήταν ο... πρώτος απ' όλους που πίστεψαν στην ανατροπή, ενώ ο Γκαρούμπα ήταν ο παίκτης κλειδί (10π., 9ριμπ.) βγάζοντας καλές άμυνες στο τέλος. Αποτέλεσμα; Νίκη της Ρεάλ, το σκορ 2-1 και... νέο ραντεβού στο «WiZink Center» το βράδυ της Πέμπτης. Σ' ένα ματς όπου αναμένεται να επιστρέψει και ο Ταβάρες αλλάζοντας άρδην την εικόνα της σειράς.

Το ματς

Το πρώτο δεκάλεπτο έμοιαζε να παίζει ο... τυφλός με τον μονόφθαλμο! Η Εφές έμοιαζε εγκλωβισμένη στην «ζώνη» της Ρεάλ και ξεκίνησε το ματς έχοντας 0/7 σουτ εντός παιδιάς και 0/2 βολές. Παρόλα αυτά οι Μαδριλένοι δεν εκμεταλλεύτηκαν το κακό ξεκίνημα της ομάδα του Αταμάν και δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο από το να προηγηθεί δύο φορές με διαφορές πέντε πόντων (5-0 και 13-8). Τα ποσοστά αποδεικνύουν την αστοχία στο πρώτο δεκάλεπτο (15-15) αφού η Ρεάλ είχε 5/11 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 4 λάθη, ενώ η Εφές 5/9 δίποντα και 1/9 τρίποντα. Βέβαια το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ήταν διαφορετικό.

Ο Μπομπουά σε πρώτη φάση και ο Μίτσιτς σε δεύτερη, ήταν εκείνη που ώθησαν την Αναντολού σε επιμέρους 12-2 για το 17-27 στο 13'. Μπορεί ο Κοζέρ με εννέα σερί πόντους να βοήθησε την Ρεάλ να μειώσει σε 24-27 αλλά δεν υπήρχε συνέχεια. Η Εφές πάτησε εκ νέου το πόδι στο γκάζι και βρέθηκε ξανά στο +10 (28-38) με τη λήξη του ημιχρόνου. Ένα διάστημα όπου ο Λάρκιν ήταν άποντος με 0/4 σουτ, ενώ οι Μίτσιτς (12π.) και Μπομπουά (12π.) είχαν πετύχει τα 2/3 των πόντων της ομάδας τους.

Η Εφές ήταν η κυρίαρχος του παιχνιδιού. Μάλιστα έστειλε τον δείκτη του σκορ και στο +15 (30-45 στο 25') με τον Σέρβο γκαρντ να αποτελεί τον μεγάλο όπλο στα χέρια του Αταμάν. Όμως στην αντίπερα όχθη υπήρχε ο Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος έμοιαζε σαν το... παλιό, καλό, κρασί, αρνούμενος να παραδώσει τα όπλα. Η Ρεάλ δεν άφησε την Εφές να ξεφύγει περισσότερο από 13 πόντους στην τελευταία περίοδο (59-72 στο 34') ενώ μέχρι και το 36' τα πάντα έδειχναν «σκούπα» της τουρκικής ομάδας έχοντας διαφορά 12 πόντων (64-76).

Τα όσα επακολούθησαν δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς, καθώς η Εφές... σταμάτησε να παίζει, η Ρεάλ το εκμεταλλεύτηκε στον απόλυτο βαθμό και με φοβερό σερί 16-0 έκανε την ολική ανατροπή για τη νίκη και το 2-1 στη σειρά.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Λόγω της ανατροπής στο τέλος! Χάρη στη προσωπικότητα των Γιουλ-Ρούντι όπως επίσης και σ' ένα μεγάλο τρίποντο του Τόμπκινς. Μέχρι το 36' η Εφές έδειχνε ότι θα έφτανε «σβηστά» στο 3-0 και στην πρόκριση.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Σέρχιο Γιουλ και ξερό ψωμί! Αγωνίστηκε 21:28 και είχε 20 πόντους με 3/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές, 7 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 2 λάθη.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Γκαρούμπα με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ μεγάλα καλάθια πέτυχαν στο τέλος οι Ρούντι και Τόμπκινς.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Κακό ματς για τον Λάρκιν που είχε 2/9 εντός παιδιάς.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Φυσικά το τελευταίο τετράλεπτο και το 16-0 της Ρεάλ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εντυπωσιακή no look πάσα του Σιμόν στο πρώτο ημίχρονο, την οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Ντάνστον για το κάρφωμα στο καλάθι της Ρεάλ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές ΟΛΟ το τελευταίο τετράλεπτο. Τα έκανε όλα λάθος. Η Ρεάλ την εν γένει παρουσία της για 35 λεπτά.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2-1

Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης 90-63
Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης 91-68
Ρεάλ Μαδρίτης – Αναντολού Εφές 80-76
Ρεάλ Μαδρίτης – Αναντολού Εφές 29/04
Αναντολού Εφές – Ρεάλ Μαδρίτης 04/05 (αν χρειαστεί)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεάλ-Αναντολού Εφές: Παραλίγο να σκοράρει ο Γιουλ από τη μία μπασκέτα στην άλλη! (vid)

Ρεάλ-Αναντολού Εφές: Ασύλληπτη no look ασίστ του Σιμόν (vid)