Μισοφαγωμένος, αλλά αρτιμελής

Μισοφαγωμένος, αλλά αρτιμελής
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ένα δίμηνο με κατάσταση lose-lose και καλείται να μαγειρέψει πριν πεινάσει.

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε με το μη χείρον. Μπορεί οι «πράσινοι» να ηττήθηκαν από την ομάδα που κάθεται εδώ και δύο χρόνια στον θρόνο, αλλά στάθηκαν με αξιοπρέπεια και έφυγαν από το γήπεδο με το κεφάλι ψηλά.

Εκεί όπου έφτασε ο άλλοτε κραταιός «εξάστερος», στη διακεκαυμένη ζώνη της βαθμολογίας, είναι κέρδος να επιστρέφει από τη Ρωσία σχεδόν αρτιμελής ή έστω μισοφαγωμένος από το θηρίο.

Παρεμπιπτόντως, το πραγματικό παρατσούκλι της ΤΣΣΚΑ δεν είναι «αρκούδα», αλλά «άλογο». Άλογα θύμισαν οι παίκτες της μόνο όταν οι απροσεξίες του Σαντ-Ρόος άφηναν ανοιχτό αεροδιάδρομο href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583769/tsska-moshas-panathinaikos-diagonismos-karfomaton-vid" target="_blank">για απογειώσεις στον αιφνιδιασμό.

Για να είμαστε απολύτως τίμιοι με τους παίκτες που ταξίδεψαν στη Ρωσία για αυτά τα άχαρα ματς, η εικόνα ήταν καλούτσικη έως καλή στα τρία από τα τέσσερα ημίχρονα. Ιδίως απόψε που προστέθηκε στην εξίσωση και ο εσχάτως κεφάτος Μακ.

Η φρίκη του τελευταίου δεκαπενταλέπτου στην πόλη που οι παλαιοί μάθαμε ως Λένινγκραντ αμαύρωσε την προσπάθεια και άφησε γεύση πίκρας και απαισιοδοξίας, με ολίγη από αισχύνη.

Σύμφωνοι, η ΤΣΣΚΑ έπαιζε με ελλείψεις. Ωστόσο, δεν θα είναι πολύ διαφορετική η δωδεκάδα που θα παραταχθεί σε μία εβδομάδα απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Ιτούδης εναντίον Ομπράντοβιτς, πήγα να γράψω από συνήθεια.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, δεν είχε άλλο κίνητρο στη Μόσχα, παρά μόνο την πληγωμένη του υπερηφάνεια. href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583778/i-teliki-vathmologia-tis-euroleague-o-olympiakos-12os-o-panathinaikos-16os" target="_blank"> Ούτε η 16η θέση καταπίνεται εύκολα ούτε τα αρνητικά ρεκόρ κάτω από τα οποία τον έθαψε η Ζενίτ τη Δευτέρα.

Ας μην είμαστε λοιπόν άδικοι με τους παίκτες του Κάτας. Όσο «χαλαρή» ήταν απόψε η μία ομάδα, άλλο τόσο ήταν και η άλλη.

Και αν λεπτολογήσουμε href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583683/tsska-panathinaikos-93-86-axioprepis-sto-finale-vid" target="_blank">το 93-86 της Μόσχας περισσότερο απ' ότι του αξίζει, θα ανακαλύψουμε ότι όλη κι όλη η διαφορά ήταν τα 3-4 φτηνά λάθη του Παναθηναϊκού στη σέντρα, μερικά ψυχρά σουτ του Κλάιμπερν και ένα τετράλεπτο απελπισίας στο τέλος της α’ περιόδου, όταν ο Φόιγκτμαν θύμισε Νοβίτσκι.

Άλλο ουδέν και φλυαρίας τέλος. Το αποχαιρετιστήριο ραντεβού έφερνε στο νου μάλλον «Τουρνουά Γκομέλσκι» παρά επίσημο αγώνα για την Euroleague.

Με την ΤΣΣΚΑ θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα όταν θα βουτήξουμε απρόθυμοι στις μάχες των δίχως ελληνική συμμετοχή (οπότε άχρωμων) πλέι-οφ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα μας απασχολεί συνεχώς στο δίμηνο που έρχεται πριν την καλοκαιρινή αγρανάπαυση.

Και δεν αναφέρομαι καν href="https://www.gazzetta.gr/basketball/rest-of-europe/article/1583633/kryfi-synantisi-stin-athina-panathinaikoy-olympiakoy-kai-pente-akomi-omadon-dysareskeia-kata-toy" target="_blank"> στους βυζαντινισμούς των τελευταίων 24ώρων στους διαδρόμους της Euroleague.

Παρακολουθώντας τα σημερινά παιχνίδια της Basket League, δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι το μονοπάτι των «πρασίνων» προς το νταμπλ θα στρωθεί με ροδοπέταλα. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν μυριστεί αίμα. href="https://www.gazzetta.gr/basketball/basket-league/article/1583796/promitheas-aek-80-78-etsi-skotose-toys-kitrinomayroys-o-gkrant-vid" target="_blank"> Στην Πάτρα και όχι μόνο εκεί.

Κατά κάποιον τρόπο, το υπόλοιπο της εγχώριας σεζόν αποτελεί παγίδα για τον Παναθηναϊκό. Είτε θα πετύχει το αυτονόητο και δεν θα αποσπάσει καλά καλά ούτε χειροκρότημα είτε θα αποτύχει παταγωδώς και θα του κρεμάσουν κουδούνια: lose-lose το λένε αυτό στο χωριό μου στον Μυλοπόταμο.

Aλλά αυτά, από Δευτέρα.

Εάν οι δύο αγώνες της Ρωσίας αφήνουν κάποιο κρυμμένο μήνυμα, αυτό είναι ότι η ανακατωσούρα της προσθήκης Χέζονια εξανάμισε (χωρίς να ευθύνεται ο Κροάτης) τα ίχνη συνοχής που πήγαιναν να δημιουργηθούν τον Γενάρη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Νέντοβιτς είναι περισσότερο «παίκτης Παναθηναϊκού» αυτή τη στιγμή. Και περισσότερο παίκτης Ευρώπης.

Εφ’ όσον ισχύει αυτό που δήλωσε προχθές ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ότι ο συμπατριώτης του «έχει προτάσεις αλλά θέλει να μείνει στην Αθήνα», θα ήταν ίσως φρόνιμο να κινηθεί νωρίς η -όποια- διοίκηση για να ανανεώσει το συμβόλαιό του, πριν μαζευτούν τα όρνεα.

Ο Χέζονια μπορεί να κάνει μεγαλύτερο γκελ στο κοινό της ομάδας, αλλά δεν έχει παίξει ακόμη το μπάσκετ των ονείρων ούτε μένει δα ελεύθερος το καλοκαίρι. Στο δικό μου μπλοκάκι, έρχεται μάλλον τέταρτος σε σειρά προτεραιότητας.

Οι άλλοι δύο, πέραν του Νέντοβιτς, δεν χρειάζεται -υποθέτω- να γράψω ποιοι είναι. Θα το είδατε, άλλωστε, το αποψινό ματσάκι.

Σας αφήνω τώρα, href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583840/virtoys-oyniks-100-107-mpam-sti-mpolonia-kai-stin-euroleague-i-omada-toy-prifti" target="_blank">για να δω Πρίφτη. Μήπως είναι αυτός ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

* href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583799/itoydis-mas-evale-dyskola-o-panathinaikos-ehoyme-kinitro-gia-ta-playoffs" target="_blank">Ιτούδης: "Μας έβαλε δύσκολα ο Παναθηναϊκός

* href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583793/katas-thelame-na-paroysiastoyme-antagonistikoi-sto-finale" target="_blank">Κάτας: "Θέλαμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί στο φινάλε"

* href="https://www.gazzetta.gr/basketball/rest-of-europe/article/1583633/kryfi-synantisi-stin-athina-panathinaikoy-olympiakoy-kai-pente-akomi-omadon-dysareskeia-kata-toy" target="_blank"> Μυστικός δείπνος Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και άλλων επτά

* href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583512/panathinaikos-o-eyropaikos-apologismos-toy-hezonia-vids-poll" target="_blank">Ο ευρωπαϊκός απολογισμός του Χέζονια

* href="https://www.gazzetta.gr/basketball/euroleague/article/1583214/i-ntalika-kai-katsaridaki" target="_blank"> Η νταλίκα και το κατσαριδάκι

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.