Παναθηναϊκός: Ο ευρωπαϊκός απολογισμός του Χεζόνια (vids & poll)

Παναθηναϊκός: Ο ευρωπαϊκός απολογισμός του Χεζόνια (vids & poll)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο ευρωπαϊκός απολογισμός του Χεζόνια (vids & poll)
Ο Μάριο Χεζόνια έχει ολοκληρώσει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις τη φετινή σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και η EuroLeague Greece βάζει στο τραπέζι τις οκτώ συμμετοχές του στη διοργάνωση. Ήταν ή δεν ήταν πετυχημένη η παρουσία του; Ψηφίστε και εσείς!

Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία στον Παναθηναϊκό, ούτε θα μπορούσε να της κλείσει την πόρτα, αλλά ούτε και να μην έκανε τα πάντα προκειμένου να την αξιοποιήσει. Ο Μάριο Χεζόνια είναι... ειδική περίπτωση.

Από το πουθενά (πραγματικά από το πουθενά) και χάρη στον θαυμασμό που έτρεφε στον Διαμαντίδη από μικρή ηλικία, έφτασε στο σημείο να γίνει ένας από τους πιο φανατικούς οπαδούς του Παναθηναϊκού. Και ας μην είχε καμία σχέση με την Ελλάδα. Και ας μην μεγάλωσε ποτέ με την καθημερινή «τριβή» με την ομάδα.

Η τεράστια και αληθινή αγάπη του για τον σύλλογο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από το ΝΒΑ (ουδείς ξέρει ακόμα αν θα επιστρέψει και αν επιστρέψει τελικά, πότε θα επιστρέψει) τον βοήθησαν να υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο (σ.σ. είναι κάτι που ο ίδιος έχει πει πολλές φορές) και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί μια σπουδαία κίνηση από πλευράς των «πρασίνων».

Με τα φετινά οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, έμοιαζε με... απατηλό όνειρο να μπορούσε να πάρει παίκτη 330 αγώνων στο ΝΒΑ με σχεδόν 7 πόντους και 3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ευρωπαίο, με παραστάσεις από την EuroLeague και με 20 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του σε ηλικία 26 ετών. Και να, που έγινε.

Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου είχε κάνει... φτερά η είσοδος στην οκτάδα. Ουσιαστικά δεν υπήρχε στόχος στην EuroLeague, παρά μόνο μια αξιοπρεπή παρουσία έως το τέλος της κανονικής περιόδου. Και με τον Χεζόνια στο ρόστερ, αυτομάτως «ξυπνούσε» και το ενδιαφέρον των φίλων του Παναθηναϊκού.

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι άλλο. Ήταν ή δεν ήταν πετυχημένη η ευρωπαϊκή του παρουσία αυτόν τον ενάμιση μήνα; Μπορούσε να κάνει περισσότερα απ΄ όσα έκανε ή τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών έκανε και το κάτι παραπάνω;

Με τον Μάριο Χεζόνια στο ρόστερ οι «πράσινοι» μέτρησαν 2-6 ρεκόρ έχοντας νικήσει εντός έδρας τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Αρμάνι Μιλάνο και έχοντας χάσει από Μπαρτσελόνα (εντός), Μπάγερν (εκτός), Ερυθρό Αστέρα (εντός), Αναντολού Εφές (εκτός), Μπασκόνια (εντός), Ζάλγκιρις (εκτός).

Σε αυτά τα οκτώ ματς (εκ των οποίων στα έξι «πενταδάτος») είχε 22:41 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο και μέτρησε 14,4 πόντους, 2,5 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 1,6 κλεψίματα και 2,1 λάθη, ενώ σούταρε με ποσοστά που έφταναν το 46,3% στα δίποντα, το 37% στα τρίποντα και το 84% στις ελεύθερες βολές.

O Κροάτης φόργουορντ έπαιρνε 10,2 προσπάθειες εντός παιδιάς κατά μέσο όρο και ευστοχούσε στις 4,25 από αυτές, ενώ όπως βλέπετε στο γράφημα είχε «πλούσιο» ρεπερτόριο και όχι μονοδιάστατο παιχνίδι. Όπερ και σημαίνει ότι σούταρε με την ίδια συχνότητα τόσο έξω από τα 6.75 μέτρα, όσο με mid-range και φυσικά κάτω από τα καλάθι. Και αυτό χάρη στο παιχνίδι απομόνωσης που αρέσκεται να παίζει.

Από αυτά τα οκτώ ματς, μόνο σ' ένα ήταν μονοψήφιος και δη σ' εκείνο όπου είχε τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής! Δηλαδή στο Κάουνας απέναντι στην Ζάλγκιρις όπου σημείωσε 8 πόντους με 3/10 εντός παιδιάς σε λιγότερο από 15 λεπτά. Αντίθετα έκανε δυναμικό ντεμπούτο κόντρα στην Μπαρτσελόνα (η οποία εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματά του) έχοντας 21 πόντους (3/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 9/9 βολές) σε 29:23 στο παρκέ. Μάλιστα με το «καλημέρα» κατάφερε να «αγγίξει» και το προσωπικό ρεκόρ καριέρας που είναι οι 22 πόντοι από ματς Μπαρτσελόνα-Ρεάλ πριν από έξι χρόνια και δη στις 2/5/2015.

Όλως περιέργως έκλεισε την ευρωπαϊκή του περιπέτεια για φέτος με... στρογγυλά νούμερα σε ριμπάουντ (20) και ασίστ (10) ενώ επιχείρησε τον ίδιο αριθμό σε δίποντα (19/41) και σε τρίποντα (15/41). Επίσης μόνο στο Κάουνας δεν βρέθηκε στη γραμμή των βολών, εκεί όπου μέτρησε 32 εύστοχες προσπάθειες σε 38 σουτ.

Εσείς; Πώς κρίνετε την ευρωπαϊκή παρουσία του Μάριο Χεζόνια φέτος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χεζόνια: «Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό και του χρόνου»! (vid)

Χεζόνια: «Δεν παίζω για το πορτοφόλι, αλλά για την ψυχή μου» (pic)

Ο Χεζόνια δίπλα στις φωτογραφίες των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου

Χεζόνια: «Έγινε το μπουμ, είμαι στην ομάδα των ονείρων μου» (pic)

Loading...