Μπάγερν Μονάχου: Η ερμηνεία ενός… θαύματος

Μπάγερν Μονάχου: Η ερμηνεία ενός… θαύματος

Μπάγερν Μονάχου: Η ερμηνεία ενός… θαύματος
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Μπάγερν Μονάχου είναι στα Playoffs και η Euroleague Greece εστιάζει στην περίπτωση της γερμανικής ομάδας η οποία πέτυχε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Βάζοντας στην ίδια ζυγαριά τα περσινά οικονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα φετινά, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα και το αγωνιστικό αποτέλεσμα, η ερμηνεία είναι δυσεύρετη. Παρά την επένδυση αρκετών εκατομμυρίων, πέρυσι η Μπάγερν Μονάχου βγήκε νωρίς εκτός μάχης διεκδίκησης θέσης στα Playoffs της Euroleague, κατέληξε στην ουρά της βαθμολογίας και πριν τη διακοπή της σεζόν μετρούσε (μετά βίας) οκτώ νίκες σε σύνολο 28 αγώνων. Φέτος προχώρησε σε οικονομικό συμμάζεμα, απέφυγε τις σπατάλες σε μια μορφή συμβιβασμού με τις οικονομικές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, αλλά είναι στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Η λογική της γερμανικής ομάδας είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση μ’ αυτή που καταγράφηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Εκτιμήθηκε, τότε, ότι από το κοινό ταμείο του σπουδαίου οργανισμού θα βγουν μπόλικα εκατομμύρια ευρώ καθώς επίσης και ότι ο προϋπολογισμός της θα πλησιάσει τα μπάτζετ ομάδων με αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας όπως είναι οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης. Προϊόντος του χρόνου αποδείχθηκε ότι οι υψηλές επενδύσεις δεν ήταν στο πλάνο των ανθρώπων της γερμανικής ομάδας, αυτοί εξάλλου που έχουν την ευθύνη της εκπόνησης του αγωνιστικού σχεδίου απέχουν αρκετά από αυτή τη λογική. Όπως για παράδειγμα ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν, Ντανιέλε Μπαέζι, ο οποίος «λάνσαρε» το μοντέλο της επιτυχίας με επένδυση των λιγότερων δυνατών χρημάτων μέσα από τα πεπραγμένα στην Μπάμπεργκ.

ΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ

Ο Μιλανέζος προπονητής δεν ήταν απλά η βασική επιλογή στην τεχνική ηγεσία, ίσως ήταν και η μοναδική. Ενδεχομένως να αποτέλεσε και το βασικό μέρος του σχεδίου «αποσερβοποίησης» της ομάδας υπό την έννοια ότι πριν ο Αντρέα Τρινκιέρι φτάσει στο Μόναχο για να ζήσει μια ακόμη αγωνιστική πρόκληση, από την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν είχαν περάσει οι Σβέτισλαβ Πέσιτς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Ντέγιαν Ράντονιτς αλλά και ο συνεργάτης του τελευταίου, Όλιβερ Κόστιτς, σε βάθος οκταετίας. Ο Ντανιέλε Μπαέζι γνώρισε πολύ καλά τον Ιταλό τεχνικό από την πετυχημένη συνεργασία τους στην Μπάμπεργκ, το ζήτημα ήταν να πιστέψουν στον Τρινκιέρι και τα υπόλοιπα πρόσωπα που αποφασίζουν επί του αγωνιστικού σχεδίου της ομάδας όπως οι Ουλι Χένες, Μάρκο Πέσιτς.

Αν οι μπασκετικές ιδέες και το καλό όνομα που διαθέτει στη Γερμανία από το απολύτως πετυχημένο πέρασμά του από την Μπάμπεργκ ήταν ένας από τους λόγους της επιλογής του, στην Μπάγερν εμπιστεύτηκαν τον Τρινκιέρι επειδή τον χαρακτηρίζει η ικανότητα δημιουργίας ομάδων δίχως την επένδυση πολλών χρημάτων, κυρίως όμως έχει τον τρόπο να εκτινάσσει την αγωνιστική αξία παικτών. Φέτος η Μπάγερν (όχι μόνο) δεν ξόδεψε πολλά, αλλά διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της Euroleague. Είναι από τις ελάχιστες ομάδες που βγήκαν στην αγορά προσφέροντας μάξιμουμ μισό εκατομμύριο συμβόλαιο κι αυτό για τους «κράχτες».

ΠΕΤΥΧΕ ΜΕ ΤΑ… ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Ο Τρινκιέρι είναι θιασώτης της λογικής του load management, αυτή επιβάλλει έντονο rotation προς αποφυγήν τραυματισμών και βάζει σε προτεραιότητα τη φρεσκάδα της εκάστοτε πεντάδας που είναι στο παρκέ. Στην πραγματικότητα, προσπάθησε να δημιουργήσει πολλούς «μικρούς» πρωταγωνιστές, πέραν αυτών που προστέθηκαν στο ρόστερ γι’ αυτόν τον ρόλο. Οι καλοκαιρινές επιλογές του έδειξαν ξεκάθαρα την επένδυσή του στην αγωνιστική φιλοδοξία παικτών, όπως επίσης και ότι ήθελε άπαντες να έχουν την εμπειρία (τουλάχιστον) μιας σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Ιταλός τεχνικός ουσιαστικά διάλεξε παίκτες οι οποίοι αμφισβητήθηκαν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Πιο τρανά παραδείγματα είναι αυτά των Μπάλντουιν (Ολυμπιακός), Ρέινολντς (Μακάμπι). Ο πρώτος τριπλασίασε τα νούμερά του και ο μοναδικός τομέας στον οποίον δεν παρουσίασε βελτίωση είναι το μακρινό σουτ καθώς συνεχίζει να σουτάρει με πολύ χαμηλά ποσοστά. Ο δεύτερος βρήκε τον τόπο εκτόνωσης της ενέργειάς του έπειτα από μισή σεζόν στο Τελ Αβίβ όπου είχε περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο αλλά και τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Σαφέστατα και οι δύο στοιχειοθέτησαν ισχυρά αγωνιστικά στοιχήματα τα οποία, εκ του αποτελέσματος, βγήκαν.

Κυρίως όμως, η Μπάγερν επένδυσε στην παρουσία του Εμίλιο Κόβατσιτς. Ο 53χρονος Κροάτης προστέθηκε στο τεχνικό επιτελείο της γερμανικής ομάδας το 2019, προερχόταν από πενταετή συνεργασία με τους Φίνιξ Σανς και ειδικεύεται στη ατομική βελτίωση αλλά και στο ατομικό scouting. Εκτιμάται ότι η αγωνιστική άνοδος αρκετών παικτών της Μπάγερν οφείλεται (και) στις δικές του πινελιές, στον δικό του τρόπο δουλειάς.

ΤΟ ΕΝΣΗΜΟ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Ο Τρινκιέρι δεν άλλαξε πολλά στη μεθοδολογία του. Παραμένει ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, μετρ της ψυχολογίας, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τη συνήθεια χρήσης φράσεων σπουδαίων ανθρώπων της παγκόσμιας ιστορίας σε μια μορφή παρακίνησης και έμπνευσης των παικτών του. Συνεχίζει να επενδύει στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, προς αυτήν την κατεύθυνση επέμεινε στις προσωπικές επαφές με τους παίκτες έχοντας τη βεβαιότητα ότι αυτές βοηθούν έναν αθλητή να βγάλει το καλύτερο που διαθέτει η αθλητική προσωπικότητά του.

Μία από τις κινήσεις που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της Μπάγερν ήταν η προσθήκη του Τζέιμς Γκιστ καθώς έγινε σε κομβικό σημείο, αποδείχθηκε επίσης εξαιρετικά επωφελής. Ακόμη και σε αγώνες στους οποίους η στατιστική του Αμερικανού δεν… γέμισε το μάτι, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας. Όπως για παράδειγμα ο τελευταίος με τη Ζαλγκίρις Κάουνας μέσω του οποίου σφραγίστηκε η πρόκριση της Μπάγερν στην προημιτελική φάση της Euroleague. Ο 35χρονος… γερόλυκος της Euroleague έβαλε τους έξι από τους οκτώ πόντους του στα τελευταία 200 δευτερόλεπτα του αγώνα.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ

Στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της Euroleague θα επικυρωθεί η εμπιστοσύνη στην Μπάγερν Μονάχου με την εκχώρηση μακροχρόνιας άδειας συμμετοχής στη διοργάνωση, γεγονός το οποίο θα παρέχει την ασφάλεια σε επίπεδο κινήσεων. Λογικά θα προηγηθεί η επέκταση της συνεργασίας με τον Αντρέα Τρινκιέρι. Είναι πιθανό να αυξηθεί ο αγωνιστικός προϋπολογισμός ενόψει της επόμενης χρονιάς καθώς προβλέπεται να αυξηθούν και τα έσοδα με την επιστροφή στην κανονικότητα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η γερμανική ομάδα θα βγει στην αγορά προσφέροντας συμβόλαια εκατομμυρίων. Απλά θα προσπαθήσει να ενισχύσει το επίπεδο ποιότητας της με επιλογές χαμηλότερου δυνατού ρίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δηλαδή... κάπου ώπα

Ένας χυμός που ξίνισε

Ολυμπιακός: Αποκλείστηκε τη σεζόν με τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες (vids)

Euroleague: Όλα τα σενάρια για τα ζευγάρια των Playoffs