Final Four: Το μεν σώμα πρόθυμο, το δε πνεύμα...

Final Four: Το μεν σώμα πρόθυμο, το δε πνεύμα...
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες βρίσκεται στο Βερολίνο και μοιράζεται τις πρώτες σκέψεις του παραφράζοντας μία φράση του χριστιανισμού.

Το ωραιότερο τριήμερο της σεζόν βρίσκεται προ των πυλών του. Οχι μόνο για τους παίκτες, τους προπονητές και τους ανθρώπους των τεσσάρων ομάδων του Final Four, αλλά και για μας τους δημοσιογράφους.

Εφτασα το πρωί στο Βερολίνο και φυσικά μετά από λίγη ώρα στο ξενοδοχείο πήγα αμέσως στην Uber Arena, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε και περίπου 15.000 οπαδούς τους. Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με το Κάουνας πέρυσι, η γερμανική πόλη δεν φροντίζει να υπενθυμίζει πως το Final Four γίνεται εδώ.

Στη Λιθουανία όπου κι αν γυρνούσες στο δρόμο να κοιτάξεις, έβλεπες παντού διαφημίσεις και αφίσες. Τα ασανσέρ των διαπιστευμένων ξενοδοχείων (ομάδων, χορηγών, δημοσιογράφων, κλπ) ήταν ντυμένα στα πορτοκαλί με τα αστέρια του Final Four. Από τα ασανσέρ που έμπαινες, μέχρι τις κάρτες εισόδου στα δωμάτια.

Εντάξει, το Βερολίνο είναι πιο αχανές σε σχέση με το Κάουνας το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει και μπασκετική πρωτεύουσα της Ευρώπης με τόση «μπασκετίλα» που μυρίζει. Νομίζω πως αύριο με την άφιξη των Ελλήνων κυρίως οπαδών, η πόλη θα πάρει περισσότερο μπασκετικό χρώμα.

Μπαρτζωκας

Οι αγωνιστικές μου σκέψεις για το Ολυμπιακός - Ρεάλ

Μπορεί οι ημιτελικοί να απέχουν δύο μέρες, αλλά το Final Four κυριαρχεί στις σκέψεις των περισσότερων. Εντάξει οι φίλοι του Ολυμπιακού και της Ρεάλ έχουν να σκεφτούν και τους τελικούς του Conference League (συν χάντμπολ και πόλο πιο μετά) και Champions League, αλλά το μπάσκετ τους έχει προσφέρει με συνέπεια πολλές χαρές εδώ και αρκετά χρόνια.

Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά όντως η κάθε ομάδα έχει 25% να κατακτήσει τον τίτλο. Το κατάλαβα κι εγώ μετά από χρόνια. Σε ένα παιχνίδι όλα μπορούν να συμβούν. Είναι περισσότερο θέμα βραδιάς, ευστοχίας και της κατάστασης που θα βρεθούν οι παίκτες το συγκεκριμένο δίωρο.

Η Ρεάλ σε σχέση με τον Ολυμπιακό είναι καλύτερη ομάδα, έχει παίξει καλύτερο μπάσκετ φέτος, όμως αυτό το στατιστικό ό,τί ποτέ καμία ομάδα που κατέκτησε την 1η θέση στη regular season δεν έχει κατακτήσει τον τίτλο προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας.

Προσωπική μου άποψη είναι πως το βαρόμετρο του Ολυμπιακού θα είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Η άμυνα της Ρεάλ θα προσπαθήσει να του αφαιρέσει τη δημιουργία και να του προσφέρει απλόχερα το μακρινό σουτ. Η άμυνα under στα pick ‘n’ roll του Γουόκαπ θα κυριαρχήσει. Θα βάλει 1-2 στην αρχή για να την υποχρεώσει να βγει πιο έξω να τον μαρκάρει; Καλώς.

Δε θα βάλει και θα ξεκινήσει με 0/3; Πρόβλημα. Ο διεθνής γκαρντ των «ερυθρόλευκων» εδώ και καιρό δεν σουτάρει καθόλου καλά, όμως τα μεγάλα ματς είναι για τους παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα και ο Γουόκαπ διαθέτει μπόλικη.

Στην άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει την άμυνα με το physicality που τον διακρίνει. Πιστεύω πως το μαρκάρισμα του και γενικότερα ο τρόπος αντιμετώπισης του Καμπάτσο θα είναι σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο Αργεντινός είναι ο κορυφαίος point guard της Euroleague με μία μοναδική ικανότητα να δημιουργεί και να εκτελεί το ίδιο καλά. Πρέπει με κάποιον τρόπο να περιοριστεί.

Αταμάν

Οι αγωνιστικές μου σκέψεις για το Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε

Θεωρητικά πιο ισορροπημένος ημιτελικός. Το απόλυτο 50-50 στα δικά μου μάτια. Δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Η Φενέρμπαχτσε διαβάζει όλα τα mismatch και ο προπονητής ασκεί πολλές παρεμβάσεις (σε υπερβολικό βαθμό ορισμένες φορές) κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τρομερό ατομικό ταλέντο και παίκτες που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι με πολλούς τρόπους. Ο Αταμάν δεν παρεμβαίνει πολύ εν ώρα δράσης προσφέροντας την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων στους παίκτες του. Οχι γιατί είναι κακός προπονητής, αλλά γιατί πολύ απλά αυτό πρεσβεύει και αυτό εμπιστεύεται. Αυτό το μπάσκετ τον έφερε στο Βερολίνο και δεν θα το αλλάξει τώρα.

Βέβαια ένας ημιτελικός Final Four απαιτεί ισορροπία μεταξύ των δύο που ανέφερα. Και ελευθερία δράσης και διάβασμα των καταστάσεων που δημιουργούνται εκείνη την ώρα. Όποιος τη βρει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό θα έχει και το προβάδισμα να βρεθεί στον τελικό.

Η πνευματική προετοιμασία πιο σημαντική από την αγωνιστική

Σε αυτό το επίπεδο οι ομάδες γνωρίζονται απ΄ έξω κι ανακατωτά. Δεν έχουν ούτε να κρύψουν τίποτα, ούτε να παρουσιάσουν κάτι καινούριο. Το πολύ πολύ κάποιο play σε special κατάσταση ή σε επαναφορά.

Τα Final Four αποτελούν ειδική συνθήκη, ξεχωριστό γεγονός. Τα Final Four απαιτούν διαφορετικά πράγματα ως προς την προετοιμασία. Ειδικά στο πνευματικό κομμάτι. Οι παίκτες για 4 μέρες βρίσκονται στο επίκεντρο, συνεντεύξεις, events, ξενοδοχείο γεμάτο ατζέντηδες, κάμερες τους ακολουθούν ακόμη και στην τουαλέτα, δημοσιογράφοι σηκώνουν κινητό μπας και καταγράψουν μία στιγμή που θα μετατραπεί σε viral.

Η φράση που είχε πει ο Ιησούς στους μαθητές Του ήταν «το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενεί». Στο Final Four όλες οι ομάδες θα είναι πανέτοιμες αγωνιστικά, αλλά τη διαφορά θα την κάνει αυτή που θα είναι πιο δυνατή πνευματικά.

Ο Ολυμπιακός που γνωρίζω καλύτερα έχει ρίξει μπόλικη δουλειά σε αυτόν τον τομέα της προετοιμασίας. Ο Μπαρτζώκας βέβαια έχει κάπως πιο εύκολο έργο διότι οι περισσότεροι παίκτες του έχουν βιώσει παραπάνω από μία φορά τη συγκεκριμένη διαδικασία. Κι αυτοί βέβαια χρειάζονται συμβουλές, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Παίκτες και προπονητές δεν σκέφτονται την Κυριακή. Το μυαλό τους είναι κολλημένο στην Παρασκευή και τον ημιτελικό που θα έχουν να δώσουν. Σε ένα νοκ άουτ παιχνίδι με τόση πίεση και ένταση, τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν το δίωρο της αναμέτρησης θα είναι πολλά και διάφορα. Ποιος θα τα διαχειριστεί καλύτερα; Ποια ομάδα όταν τρέξει ένα σερί 8-0 δεν θα ενθουσιαστεί; Ποια ομάδα όταν δεχτεί ένα σερί 8-0 δεν θα πανικοβληθεί; Αυτή πιθανότατα θα νικήσει και θα σκεφτεί τον τελικό της Κυριακής.

ΥΓ: Το Gazzetta χάρη στους ανθρώπους που το διοικούν φρόντισε για μία ακόμη φορά να στείλει μία πολυπληθή αποστολή. Να μείνετε συντονισμένοι και να είστε σίγουροι πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σας μεταφέρουμε όλες τις λεπτομέρειες ενός συναρπαστικού τετραημέρου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.