Ολυμπιακός: Νίκησε το «πρέπει», όπως έπρεπε

Ολυμπιακός: Νίκησε το «πρέπει», όπως έπρεπε
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τα στοιχεία που χάρισαν τη νίκη στον Ολυμπιακό επί της Μπάγερν, αλλά και πως αντέδρασαν οι «ερυθρόλευκοι» στα προβλήματα που τους έβαλε ο αντίπαλος.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξεκάθαρα σε μία ανοδική πορεία τον τελευταίο καιρό κάτι το οποίο φάνηκε και στις δύο ήττες από Μονακό και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά φυσικά και στη νίκη επί της Μπάγερν. Αυτό οφείλεται στις πιο ποιοτικές προπονήσεις αφού έχουν μπει παίκτες που έλειπαν με τραυματισμούς (ΜακΚίσικ, Μιλουτίνοφ) και οι μεταγραφικές ενισχύσεις (Πετρούσεφ, Μήτρου Λονγκ).

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Μπάγερν η οποία αφενός προερχόταν από τρεις διαδοχικές νίκες, αφετέρου όμως παρουσιάστηκε με τρεις σημαντικές απουσίες. Κι αν αυτές των Μπολμάρο και Ομπστ τις γνωρίζαμε, αυτή του Ιμπάκα προέκυψε επί πειραϊκού εδάφους.

Ο Μπαρτζώκας χαρακτήρισε τη φετινή Euroleague ως τη διοργάνωση των τραυματιών αναφερόμενος σε όλες τις ομάδες και τα προβλήματα που τις απασχολούν. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος στους πολλούς που υπάρχουν ήδη, για να μην υποτιμάμε καμία νίκη. Δεν πρέπει να υποτιμάμε θετικά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι και το 37ο λεπτό ο Ολυμπιακός έπαιξε αρκετά καλά με υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και σωστή αμυντική λειτουργία. Στην επίθεση έτσι κι αλλιώς η δουλειά και οι αυτοματισμοί βγαίνουν στο παρκέ όλο και περισσότερο. Εύκολα βράδια χωρίς άγχος στην Euroleague είναι σπάνιο φαινόμενο και θα αναφερόμασταν ως τέτοιο αν δεν υπήρχε το τελευταίο τρίλεπτο.

Οχι, ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε με ήττα. Ναι, ο Ολυμπιακός χαλάρωσε και έδωσε δικαίωμα στον αντίπαλο να πιστέψει έστω και για λίγο πως θα μπορούσε να καταφέρει κάτι καλύτερο. Δεν ισχυρίζομαι πως θα έπρεπε το ματς να είναι μόνιμα γύρω από τους 15 πόντους διαφορά, αλλά από την άλλη δεν υπήρχε και λόγος να πέσει η διαφορά στους 6 με την κατοχή στη Μπάγερν.

Ολυμπιακός

Το stop στον Εντουαρντς

Η Μπάγερν δεν είχε τον Μπολμάρο που είναι βασικός χειριστής και δημιουργός. Επίσης δεν είχε τον Ιμπάκα ο οποίος είναι δημιουργός από το low post και μία μόνιμη απειλή της άμυνας. Ουσιαστικά το βαρόμετρο πλέον του Πάμπλο Λάσο ήταν ο Κάρσεν Έντουαρντς. Ο Τόμας Γουόκαπ φρόντισε να τον παίξει εξαιρετική άμυνα και να μην τον αφήσει να βρει ρυθμό γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης αν βρει ρυθμό μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα μέσα σε ένα τρίλεπτο. Και ο Λαρεντζάκης τον αντιμετώπισε καλά.

Γενικά η άμυνα των «ερυθρόλευκων» ήταν όπως έπρεπε και ειδικά στην πρώτη περίοδο. Στο πρώτο εξάλεπτο του παιχνιδιού η Μπάγερν είχε 5 λάθη και πολλές κακές επιλογές. Καμία σχέση με το μπάσκετ το οποίο πρεσβεύει ο Λάσο τον οποίο θεωρώ έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους προπονητές.

Υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης, αλλά και πολλά buzzer beater

Με την ταχύτητα με την οποία παίζεται το παιχνίδι στην Euroleague οι διαφορές εξαφανίζονται μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου. Για να το αποφύγεις οφείλεις να είσαι συγκεντρωμένος και ειλικρινά χάρηκα με τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα. Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις μία διψήφια διαφορά πόντων για 30 περίπου λεπτά και ο Ολυμπιακός το κατάφερε.

Η άμυνα των Πειραιωτών ήταν πολύ καλή. Δεν είναι μόνο οι 69 πόντοι που δέχτηκε, αλλά και το γεγονός πως περίπου 16-18 εξ αυτών ήταν με το άκουσμα της κόρνας της λήξης των 24 δευτερολέπτων. Εννοείται και είναι ικανότητα να ευστοχήσεις σε τέτοια συνθήκη, αλλά χρειάζεται και τύχη.

Παπανικολάου

Οι λύσεις που έδωσε ο Λαρεντζάκης

Ο Ολυμπιακός τα πήγαινε εξαιρετικά και στην μπροστινή πλευρά του παρκέ μέχρι που αποφάσισαν οι Βαυβαροί να παίξουν καλύτερη άμυνα στους Γουόκαπ και Κάνααν. Οι παίκτες της Μπάγερν έγιναν πιο επιθετικοί στην άμυνα «ένας εναντίον ενός» και ουσιαστικά σταμάτησαν να δίνουν βοήθειες.

Ο Μπόνγκα λόγω μεγέθους κατάφερε να περιορίσει τη δράση του Γουόκαπ τόσο ως προς τη δημιουργία του όσο και ως προς το σκοράρισμα. Παρομοίως και ο Έντουαρντς πάνω στον Κάνααν. Ο βραχύσωμος γκαρντ της Μπάγερν έβγαζε πολύ μακριά από το καλάθι τον «Ησαΐα» και του στέρησε το δικαίωμα να βρει ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του διάβασαν τις νέες συνθήκες και αποφάσισαν να μεταφέρουν αλλού το βάρος της επίθεσης. Ο Λαρεντζάκης αποδείχτηκε πολύ κομβικός στο συγκεκριμένο διάστημα γιατί ο Ελληνας γκαρντ πήρε την μπάλα στα χέρια του, έπαιξε μπόλικα pick ’n’ roll και γενικά πήρε αρκετές αποφάσεις. Οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν σωστές. Ενα σουτ από τα 7 μέτρα μετά από πολλές αχρείαστες ντρίμπλες εξόργισε τον coach, αλλά πάνω που ήταν έτοιμος να του τα «χώσει» είδε την μπάλα να βρίσκει ταμπλό και να μπαίνει μέσα στο αντίπαλο καλάθι οπότε…

ΥΓ: Στη χθεσινή αναμέτρηση υπήρχε το «πρέπει» κάτι το οποίο θα το βρουν μπροστά τους στον Ολυμπιακό και την επόμενη εβδομάδα με την εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στη Βαλένθια.

ΥΓ 2: Είναι τρομερή η κάθε στιγμή που σηκώνεται ο Πίτερς για να εκτελέσει από τα 6.75, ο πρόωρος πανηγυρισμός των οπαδών στην εξέδρα. Αυτό το επιφώνημα πριν καν δουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.