Ολυμπιακός: Με... κέντρο βάρους τον Φαλ και 23 πόντους από ασίστ των ψηλών

Ολυμπιακός: Με... κέντρο βάρους τον Φαλ και 23 πόντους από ασίστ των ψηλών

Φαλ και Χέιζ μονομαχούν στο Ζαλγκίρις Ολυμπιακός
Με πρωταγωνιστή τον Μουστάφα Φαλ ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ζάλγκιρις και συνεχίζει να είναι μόνος πρώτος στην κορυφή της EuroLeague αλλά και να ονειρεύεται επιστροφή στο Κάουνας τον Μάιο.

Η «ερυθρόλευκη μηχανή» που έχει φτιάξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν αντιλαμβάνεται από απουσίες και δύσκολες έδρες. Το πέρασμα από το Κάουνας είχε δόσεις από την αστερόσκονη του MVP, Σάσα Βεζένκοβ, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του με το νικητήριο καλάθι του αλλά και τους 25 συνολικά του πόντους.

Για να φτάσει όμως εκεί ο Ολυμπιακός, χωρίς τον Σλούκα, χρειαζόταν ένα κέντρο βάρους. Κάτι που ήταν αδύνατο να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΜακΚίσικ για παράδειγμα. Οι Πειραιώτες έπρεπε να βρουν ένα ακόμα στήριγμα και ο Φαλ ήταν κάτι περισσότερο από τέτοιο.

Ο Γάλλος σέντερ είναι γνωστό πως έχει τρομερή ικανότητα να πασάρει από το χαμηλό ποστ, κάτι που κατάφερε να κάνει κατά κόρον και απέναντι στη Ζάλγκιρις. Έχοντας άλλωστε παίκτες σαν τον Βεζένκοβ στο ρόστερ, έναν από τους καλύτερους cutters της EuroLeague, το δικό του έργο είναι πολύ πιο εύκολο.

Ο Φαλ αποφάσισε να ντυθεί... Γιόκιτς για ένα βράδυ και ολοκλήρωσε με 7 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) την αναμέτρηση, 3 στην τρίτη περίοδο και άλλες 2 στην τέταρτη. Πέραν της δημιουργίας του ήταν η ασφάλεια της επίθεσης των «ερυθρολεύκων», από τη στιγμή που ο go to guy είχε παραμείνει στο Φάληρο. Κάθε επίθεση περνούσε από τα δικά του χέρια για να φτιάξει από εκεί ο Ολυμπιακός τις επιλογές του. Άλλωστε η αντιμετώπισή του είναι δίκοπο μαχαίρι και όταν η Ζάλγκιρις έστειλε πάνω του βοήθεια, οι «ερυθρόλευκοι» κίνησαν με κινηματογραφική ταχύτητα την μπάλα.

Η σταθερά Μπλακ που κράτησε τον Ολυμπιακό όλο αυτό το διάστημα και η δημιουργία

Για τον Γάλλο υπήρξαν το τελευταίο διάστημα μερικά παιχνίδια στα οποία έβγαλε κόπωση, άλλωστε αγωνίζεται συνεχόμενα από την περσινή σεζόν, αφού βρέθηκε το καλοκαίρι στο EuroBasket. Επειδή όμως ο Ολυμπιακός έχει... προνοήσει, η ομάδα φρόντισε να τον προστατεύσει. Ο Ταρίκ Μπλακ έκανε step up όλη αυτήν την περίοδο, ξεπερνώντας για τα καλά στο rotation τον Τζοέλ Μπολομπόι, ο οποίος έλαβε το τρίτο DNP στα τελευταία τέσσερα ματς της EuroLeague.

Ο Αμερικανός μοίρασε 4 τελικές πάσες προτού καν το αντιληφθεί κανείς στο ημίχρονο. Η άμυνα με τις αλλαγές είναι το χαρακτηριστικό του, όμως ο Σμιτς τον τιμώρησε σε αρκετές περιπτώσεις στο 3ο δεκάλεπτο, κάνοντας την επιστροφή του Φαλ για το φινάλε του «θρίλερ» στο Κάουνας επιτακτική ανάγκη σε άμυνα και επίθεση.

Παρόλα αυτά η ικανότητα του Ολυμπιακού να παίρνει δημιουργία από όλους τους παίκτες του βγήκε άλλη μία φορά... στον αφρό, απόντος του κορυφαίου του δημιουργού. Στο Κάουνας οι ασίστ έφτασαν στο 23 με 11 εκ των οποίων από τους δύο σέντερ, που μεταφράστηκαν σε 22 πόντους.

Αν δεν είναι αυτό πολυτέλεια σε μία βραδιά που δεν πιάνεις το peak, τότε δεν υπάρχει άλλος ορισμός. Πάντως σίγουρα ενισχύει την πίστη της ίδιας της ομάδας στον εαυτό της. Μία ομάδα που αναγκάζει τον προπονητή της να εκφράσει δημόσια την επιθυμία του για επιστροφή στο Κάουνας στα μέσα Μαΐου...

@Photo credits: INTIME