Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 72-74: «Ερυθρόλευκη» μηχανή με MVP Βεζένκοβ (vid)

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασε διαφορά 14 πόντων, αλλά στο τέλος με έναν τρομερό Βεζένκοβ (25π., 8ρ.) νίκησε στο Κάουνας την Ζαλγκίρις 72-74.

Η νίκη του έχει γίνει συνήθεια. Ο Ολυμπιακός πέρασε και από το Κάουνας επικρατώντας της Ζαλγκίρις με 72-74 και παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης. Οι Πειραιώτες έγιναν η πρώτη ομάδα που παίρνει μαθηματικά την πρόκριση στα playoffs και φυσικά πλησίασε ακόμη περισσότερο στο πλεονέκτημα έδρας σε αυτά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τους παίκτες του να χάνουν διαφορά 14 πόντων, όμως στο τέλος έπαιξαν σπουδαία άμυνα και είχαν τον MVP της διοργάνωσης, Σάσα Βεζένκοβ σε τρομερή κατάσταση ο οποίος με δικό του σουτ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αρκετά συγκεντρωμένος και με φανερή τη διάθεση να εκμεταλλευτεί τον Φαλ στην επίθεση. Ο Γάλλος είχε προσωπικό αντίπαλο τον Σμιτς και είτε τελειώνοντας τις φάσεις είτε δημιουργώντας για τον Βεζένκοβ, βοήθησε για το 5-9 (5'). Οι γηπεδούχοι με τα τρίποντα και Ντίμσα συνήλθαν γρήγορα, ενώ στην άλλη πλευρά με εξαίρεση τον Βεζένκοβ, οι Πειραιώτες δεν έβρισκαν λύσεις (17-15, 10').

Η Ζαλγκίρις βρήκε πόντους από δεύτερη ευκαιρία με τα επιθετικά της ριμπάουντ και απέκτησε ρυθμό και προβάδισμα στο σκορ (26-21, 14'). Στον ολυμπιακό αρκούσε ένα καλό δίλεπτο για να αλλάξει την εικόνα της αναμέτρησης και το κατάφερε με καλάθια από Λαρεντζάκη και Πίτερς (29-30, 16'). Στο διάστημα μέχρι την ανάπαυλα κάθε προσπάθεια των Λιθουανών έβρισκε απάντηση στον ΜακΚίσικ ο οποίος με 10 σερί πόντους μετέτρεψε το σκορ σε 34-40 (20').

Η Ζαλγκίρις νωρίς στην τρίτη περίοδο ισοφάρισε στους 40 πόντους, όμως ο Βεζένκοβ συνδέθηκε με το καλάθι και πρόσφερε μία μικρή «ανάσα» στον Ολυμπιακό (42-48, 25'). Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν τρομερή άμυνα και στην μπροστινή πλευρά του γηπέδου ο Φαλ μοίραζε τη μία ασίστ μετά την άλλη και έτσι η διαφορά άνοιξε για τα καλά (45-59, 28').

Ο Ολυμπιακός έπρεπε στην τελευταία περίοδο να μείνει συγκεντρωμένος και να συνεχίσει να παίζει καλή άμυνα. Δεν τα κατάφερε. Ο Σμιτς με δύο μακρινά εύστοχα σουτ προσπάθησε να δώσει ελπίδα στην Ζαλγκίρις με τη διαφορά να πέφτει στους 6 πόντους (59-65, 34'). Είχε όμως και συνέχεια αφού με την ψυχολογία να έχει περάσει στους «πράσινους», ο Ντίμσα μείωσε ακόμη περισσότερο (65-67, 36'). Το παιχνίδι έγινε ντέρμπι με την Ζαλγκίρις να ισοφαρίζει σε 69-69 (38') και να ακολουθούν λάθη εκατέρωθεν. Το τελευταίο λεπτό μπήκε με την Ζαλγκίρις να προηγείται 72-70, όμως ο ΜακΚίσικ με 2/3 βολές ισοφάρισε. Η επόμενη άμυνα βγήκε και ο Βεζένκοβ σκόραρε σε δύσκολη προσπάθεια για το 72-74. Στα 6'' που απέμεναν η Ζαλγκίρις βρήκε σουτ με τον Ουλανόβας, αλλά ήταν άστοχο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +14, αλλά η Ζαλγκίρις αντέδρασε και κατάφερε να προηγηθεί με 72-70 στο τελευταίο λεπτό. Σε εκείνο το σημείο ο ΜακΚίσικ ισοφάρισε με βολές, ο Λαρεντζάκης με τον Βεζένκοβ συνεργάστηκαν για την τέλεια άμυνα και ο φόργουορντ του Ολυμπιακού διαμόρφωσε με σουτ από τη γωνία το 72-74. Ο Ουλανόβας στο τέλος αστόχησε σε δίποντο.

O MVP: Ο Σάσα Βεζένκοβ σε 29:54 είχε 25 πόντους (9/9διπ., 2/7τριπ., 1/1βολ.), 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα κι ένα λάθος.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σε κακό βράδυ οι Λεκαβίτσιους, Χέιζ και Μπραζντέικις.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Σπουδαίος ο Σακιέλ ΜακΚίσικ (18π., 2ρ., 2ασ., 2κλεψ.) και ο Μουσταφά Φαλ (6π., 4ρ., 7ασ., 1λ.).

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι νικητές είχαν 23 ασίστ (χωρίς τον καλύτερός τους πασέρ, τον Σλούκα) για 12 λάθη, έκλεψαν 14 φορές τη μπάλα και σούταραν με 66.7% στα δίποντα. Η Ζαλγκίρις υπέπεσε σε 20 λάθη και έτσι πήγαν στράφι τα 13/28 τρίποντα.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στο ΣΕΦ αν και αγωνιζόταν χωρίς τον κόσμο του λόγω τιμωρίας. Έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα ισοβαθμίας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Μπορεί η Ζαλγκίρις να έπαιζε στην έδρα της με 15.000 φωνακλάδες στο πλευρό της και να είχε ισχυρότερο κίνητρο από τον αντίπαλό της, όμως ο Ολυμπιακός δεν είναι τυχαία η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Η νίκη είναι συνήθεια και ο Ολυμπιακός την έχει αποκτήσει. Στα δύσκολα σημεία των τελευταίων κατοχών βρήκε την ενέργεια να βγάλει τις απαιτούμενες άμυνες και στην άλλη πλευρά του παρκέ βγήκαν μπροστά οι ισχυρές προσωπικότητες.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-15, 34-40, 49-61, 72-74

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.