Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να νικά και τα βράδια που δεν παίζει καλά

Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να νικά και τα βράδια που δεν παίζει καλά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού και αναφέρει τους μπασκετικούς λόγους που έφεραν ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες πριν τα ματς του Ολυμπιακού σκέφτομαι πως «απόψε θα χάσει». Οχι γιατί το θέλω, αλλά γιατί κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. Έλα όμως που δε συμβαίνει. Ίσως και να αγγίζει τα όρια του αφύσικου, δεν εμπεριέχει και μεγάλη δόση λογικής να έχει 10 νίκες στα τελευταία 11 παιχνίδια. Οχι ο Ολυμπιακός, οποιαδήποτε ομάδα.

Σίγουρα παίζουν ρόλο πολλά πράγματα. Η σκληρή δουλειά, οι αυτοματισμοί, η τρομερή άμυνα, η αυτοπεποίθηση που έχουν... χτίσει. Να προσθέσουμε όμως και τη δύναμη της συνήθειας. Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να νικά και ακόμη και όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση όπως στο Κάουνας, βαθιά μέσα του δεν περνάει η σκέψη της ήττας, αλλά αυτή της νίκης. Γενικά οι Πειραιώτες δεν έπαιξαν καλά. Δεν έπαιξαν μάλλον στο βαθμό που μας έχουν συνηθίσει. Αυτομάτως λοιπόν η νίκη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και φυσικά στέλνει μήνυμα και στους αντιπάλους τύπου «αν έχουμε 13/28 τρίποντα και πάλι χάνουμε, πώς θα τον νικήσουμε»;

Η φετινή σεζόν είναι αξιομνημόνευτη. Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθεί θα κρίνει το μέγεθος των αναμνήσεων που θα μας δημιουργήσει, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πως ζούμε μία ξεχωριστή χρονιά. Με ρεκόρ εκτός έδρας χάρη στις 10 νίκες, με μαθηματική πρόκριση στα play-offs 5 αγωνιστικές πριν το φινάλε όταν ομάδες με τριπλάσια μπάτζετ έχουν αποκλειστεί ή περιμένουν κάποιο θαύμα πρόκρισης, με γεμάτα γήπεδα (αν και στο Κάουνας συμβαίνει κάθε αγωνιστική) για να απολαύσουν από κοντά το φαινόμενο «Ολυμπιακός», με πρωτιές σε ομαδικές και ατομικές στατιστικές κατηγορίες, με τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης στο ρόστερ του.

ΜακΚίσικ

Η προσωπικότητα του Βεζένκοβ

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 20-21 ο Βεζένκοβ ξεκίνησε να κάνει απίθανα πράγματα. Πολλοί είπαν πως βρήκε χώρο σε μία κακή κι αποκλεισμένη ομάδα. Τη σεζόν 21-22, ο φόργουορντ του Ολυμπιακού απάντησε με την απόδοσή του στο παρκέ και φέτος απλά έχει εκτοξευτεί. Δεν ξέρω αν του χρόνου τέτοια εποχή θα φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα ή αυτή των Κινγκς. Σίγουρα το αξίζει. Αυτό που ξέρω και με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πως ο καλύτερος παίκτης της φετινής Euroleague είναι το ίδιο σεμνός και ταπεινός όπως ήταν και πριν 3 χρόνια.

Στο τέλος, βγήκαν μπροστά οι προσωπικότητες. Οχι μόνο του Βεζένκοβ, αλλά και του Λαρεντζάκη που έπαιξε δύο εκπληκτικές άμυνες. Και του ΜακΚίσικ που έκανε τρομερή εμφάνιση και του Γουόκαπ ο οποίος στο τέλος δεν είχε ανάσα να πάρει οξυγόνο από την προσπάθεια.

Να μείνω λίγο περισσότερο στον «Σακ» γιατί το αξίζει. Ο Αμερικανός μπήκε δύο φορές από τον πάγκο και άλλαξε όλο το ρυθμό του αγώνα. Την πρώτη φορά με 10 διαδοχικούς πόντους και τη δεύτερη με 5 πόντους στα τελευταία λεπτά. Ο ΜακΚίσικ ήταν επιθετικός, έπαιξε κάθετα «1on1» και γενικά εκμεταλλεύτηκε τα αθλητικά του προσόντα.

Φαλ

Ο Φαλ έλυσε το πρόβλημα στην άμυνα με αλλαγές

Ο Ολυμπιακός γενικά δεν έπαιξε κάποιο τρομερό μπάσκετ, μας έχει δείξει και αρκετά καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Επίσης μπόλικοι παίκτες δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά. Σε όλα αυτά πολύτιμος ήταν ο Μουσταφά Φαλ.

Η Ζαλγκίρις επέλεξε να αμυνθεί με αλλαγές σε όλα τα σκριν κάτι το οποίο δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην επιθετική λειτουργία των «ερυθρόλευκων». Με αυτόν τον τρόπο φρόντισε να προβληματίσει την καλή κυκλοφορία της μπάλας αφού τα γκαρντ της πλην Λεκαβίτσιους, διαθέτουν μέγεθος και πίεζαν αρκετά τη μπάλα.

Ο Φαλ με τη δημιουργία του πρόσφερε τη λύση στο πρόβλημα. Στο δεύτερο ημίχρονο η μπάλα ακούμπησε στα χέρια του και αυτός χάρη στην ικανότητα της πάσας που διαθέτει, φρόντισε να δώσει εύκολα καλάθια και ρυθμό στους συμπαίκτες του. Ο Γάλλος μόλις έπαιρνε την πάσα έκανε τρία πράγματα. Έμενε ψύχραιμος, κρατούσε τη μπάλα ψηλά αφού τον μάρκαρε πιο κοντός αντίπαλος και «διάβαζε» τα κοψίματα και τις skip πάσες στην αδύνατη πλευρά.

Αποτέλεσμα; Ο Φαλ έδωσε 5 ασίστ σε αυτό το διάστημα από τις 7 συνολικά.

Βελτίωση στο αμυντικό ριμπάουντ

Οι προπονητές ισχυρίζονται πως, «μία άμυνα όσο καλή κι αν είναι πρέπει να ολοκληρώνεται με το αμυντικό ριμπάουντ, αλλιώς δεν είναι καλή». Οι παίκτες του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο είχαν καλές και σωστές αντιδράσεις στην αμυντική τους λειτουργία, αλλά έβλεπαν τους αντιπάλους τους να σκοράρουν πόντους δεύτερης ευκαιρίας. Αυτό όχι μόνο πρόσφερε 2 ή 3 πόντους στην Ζαλγκίρις, αλλά τους «χάλαγε» και την ψυχολογία.

Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε σε τρομερό βαθμό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα μπλοκ άουτ λειτούργησαν πολύ καλύτερα και κυρίως άπαντες διεκδικούσαν τη μπάλα μετά από άστοχο σουτ και δεν περίμεναν τα πάντα από τους ψηλούς.

ΥΓ: Ακούω δεξιά κι αριστερά, πως πρέπει να χάσει κάποια ματς ο Ολυμπιακός για να μπορεί στο τέλος να επιλέξει αντίπαλο (βασικά να αποφύγει την Εφές). Η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης δεν φοβάται κανέναν, αλλά τη φοβούνται όλοι. Δεν θα επιλέξει αντίπαλο, αλλά σίγουρα δεν θα την επιλέξουν και για αντίπαλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.