Παναθηναϊκός: Η επιλογή του Νέιπιερ και ο «γρίφος» των ξένων

Παναθηναϊκός: Η επιλογή του Νέιπιερ και ο «γρίφος» των ξένων

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η επιλογή του Νέιπιερ και ο «γρίφος» των ξένων
Ο Σαμπάζ Νέιπιερ θα πάρει θέση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και ο Γιώργος Κούβαρης αφού γράφει για τα όσα μπορεί και είναι σε θέση να προσφέρει ο 31χρονος γκαρντ, στέκεται και στο πρόβλημα των πολλών ξένων...

Σαμπάζ Νέιπιερ, λοιπόν. Ο παίκτης ο οποίος θα αποτελέσει το επόμενο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού. Μετά και τη νέα κακή εμφάνιση στο Λαύριο, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έσπευσε να προαναγγείλει την ενίσχυση των «πρασίνων», θέλοντας, τρόπον τινά, να ρίξει κάπως τους τόνους από τη δύσκολη νίκη της ομάδας του.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο «εκλεκτός» του Μαυροβούνιο ειναι ο Σαμπάζ Νέιπιερ, ο οποίος «συστήθηκε» πέρυσι στην Ευρώπη φορώντας για λίγο -λόγω τραυματισμού- τη φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Το αν είναι ή δεν είναι καλός παίκτης, θεωρώ ότι είναι ανούσιο να το συζητάμε. Είναι καλός. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο στην περίπτωσή του. Το ζητούμενο έχει να κάνει με την κατάστασή του!

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Ο Νέιπιερ, όταν αποκτήθηκε από τη Ζενίτ τον Ιούλιο του 2021, αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις στην Euroleague. Μια ματιά στο βιογραφικό του έφτανε και περίσσευε. Παίκτης των 345 ματς στο ΝΒΑ και έχοντας «γράψει» σεζόν με 10.3 πόντους και 4.7 ασίστ. Ε, όσο να 'ναι, κάτι θα... σκαμπάζει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος να αμφισβητεί το ταλέντο και τις μπασκετικές του ικανότητες. Μπορεί να σκοράρει, μπορεί να πασάρει, διαθέτει εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας, αλλά τα μόλις 183 εκατοστά του ύψους του, τον κάνουν να μειονεκτεί στην άμυνα.

Αν και διαθέτει δυνατό κορμό δεν είναι... Πάρις Λι όσον αφορά την ενέργεια που βγάζει στην άμυνα ωστόσο αρέσκεται και εκείνος στην άμυνα πάνω στην μπάλα. Δεν είναι αθλητικός, δεν έχει μέγεθος, ενώ στα μειονεκτήματά του έχει να κάνει και η... κατάχρηση της ντρίπλας. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει (κυρίως) στο «ένα» όπως επίσης και στο «δύο» και να προσφέρει βοήθειες, τόσο στο σκοράρισμα όσο και στην δημιουργία.

Όλα αυτά καλά. Γιατί ξαναλέω, πράγματι πρόκειται για έναν καλό μπασκετμπολίστα βάσει των όσων έδειξε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Γιατί στην Ευρώπης δεν... πρόλαβε.

Τα ερωτηματικά για τον Νέιπιερ

Τα ερωτήματα, λοιπόν, για τον Νέιπιερ είναι δύο:

α) Ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται;
β) Πόσο εύκολη θα είναι η μετάβαση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το οτιδήποτε. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο Super Cup Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Νέιπιερ έριξε τους ευρωπαϊκούς τίτλους τέλους εκείνη τη σεζόν καθώς στη συνέχεια ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ουδέποτε επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη. Υπενθυμίζω και λέω ότι ο Πασκουάλ τον είχε αποκτήσει στη Ζενίτ ως αντί-Πάνγκος. Και θυμάστε τις ματσάρες που είχε κάνει ο Καναδός την αμέσως προηγούμενη χρονιά με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει τη μπασκετική του μετοχή και να βρεθεί στο ΝΒΑ! Και τότε που στη Ζενίτ που είχαν υψηλούς στόχους, η επιλογή του Νέιπιερ κάτι λέει.

Όμως εκείνος ο τραυματισμός τον κράτησε μακριά από τα παρκέ για περισσότερο από έναν χρόνο. Πέρυσι δεν αγωνίστηκε πουθενά και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψε ξανά στην αγωνιστική δράση και δη στην G-League με τη φανέλα των Mexico City Capitanes όπου αγωνίζεται έως σήμερα πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις.

Όμως ίδια είναι η αποχή και η επιστροφή για την G-League και ίδιο να το ήταν στην Ευρώπη; Θαρρώ ρητορικό το ερώτημα. Και αυτό που μόνο του αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά την άμεση (που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός) προσαρμογή και τα άμεσα αποτελέσματα. Μένει να δούμε κατά πόσο έτοιμος (ιατρικώς και αγωνιστικώς) θα είναι ο Νέιπιερ.

Και εδώ έρχεται η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. Ο 31χρονος μπασκετμπολίστας ίσως να χρειαστεί χρόνο μέχρι να καταλάβει που πατάει και που βρίσκεται. Και πώς η Euroleague δεν είναι σε καμία περίπτωση... G-League. Και αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ καλό στοίχημα προκειμένου να δούμε το πόσο εύκολα θα ενταχθεί στην ομάδα, στη δεδομένη πίεση που υπάρχει και το πόσο αποτελεσματικός θα είναι.

Και τώρα; Ποιος θα μείνει έξω;

Τώρα θα μου πείτε: Γουόλτερς, Λι, Νέιπιερ, Γκριγκόνις, Άντριους, Πονίτκα. Μια εξάδα γκαρντ από τους οποίους πρέπει να παίζουν οι... τρεις στην Ελλάδα εάν και εφόσον θεωρούμε δεδομένη την παρουσία των Γουίλιαμς, Μπέικον και Γκουντάιτις στην ελληνική 12άδα. Εννέα ξένοι. Ναι καλά διαβάσατε. Εννέα ξένοι. Από αυτούς δηλώνονται οι 7 στην Basket League αλλά μόνο οι έξι έχουν δικαίωματα συμμετοχής. Μάνι-μάνι δύο ξένοι θα είναι σε... αχρηστία ενώ ένας μία θα παίζει και μία δεν θα παίζει. Και εδώ φυσικά έρχεται και «κουμπώνει» ο κακός σχεδιασμός του καλοκαιριού. Τόσο πολλά γκαρντ και κανένα backup «τεσσάρι».

Οπότε με τη διαφαινόμενη παρουσία του Νέιπιερ, ποιοι θα μένουν απ' έξω; Τη δεδομένη χρονική στιγμή γίνονται συζητήσεις επί καθημερινής βάσεως για την αποδέσμευση του Άντριου Άντριους. Η λογική (και το ρεπορτάζ) λέει ότι είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει. Και πρέπει να γίνει άμεσα από τη στιγμή που δεν υπολογίζεται γιατί «τρώει» τη μία θέση ξένου στην Basket League. Και αν δεν συναινέσει να βγει από το «ελληνικό ρόστερ», κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Γι' αυτό και λέω ότι στο τέλος θα βρεθεί τρόπος και η «χρυσή τομή» ώστε να αποχωρήσει και να αποτελέσει (και τυπικά) παρελθόν.

Άντε και έφυγε ο Άντριους... Αν ωστόσο δεν φύγει, τότε το εμπόδιο θα είναι ανυπέρβλητο. Ας πάμε με το... αισιόδοξο σενάριο ότι φεύγει. Ποιος μένει να βγει εκτός Ελλάδας εκ των Γουόλτερς, Λι, Γκριγκονις, Πονίτκα, Μπέικον, Γουίλιαμς, Γκουντάτις για να μπει ο Νέιπιερ; Ο «ευθραυστος», πλην όμως πολύτιμος Γουόλτερς ώστε να πάει ο Παναθηναϊκός με πλέι μέικερ τους Λι και Νέιπιερ ή ο Γκριγκόνις ο οποίος ναι μεν είναι παίκτης... Euroleague αλλά ακόμα ψάχνει να βρει τον ρόλο και τα πατήματά του και ο Παναθηναϊκός να πάει με τρία πλέι μέικερ αλλάζοντας σε κάθε ματς τον 7ο ξένο;

Πραγματικός γρίφος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από τον κακό σχεδιασμό. Και επειδή ο Παναθηναϊκός έχει «μπουκώσει» σε αυτές τις θέσεις, αυτομάτως έχουν περιοριστεί οι λύσεις στην frontline. Αν και πιστεύω ότι και εκεί θα υπάρξει άμεση κίνηση. Όμως με Έλληνα. Και όχι με ξένο... Γιατί πολύ απλά ΔΕΝ γίνεται να υπάρξει και άλλος ξένος εάν δεν γίνουν περισσότερες αποχωρήσεις.

Φυσικά υπάρχει στο τραπέζι και το θέμα του προπονητή. Μένει ή φεύγει; Ή μένει μέχρι να φύγει; Τις προάλλες έγραψα ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

Μετά το ματς με το Λαύριο ήταν εκείνος που αποκάλυψε ότι ο Παναθηναϊκός υπογράφει παίκτη. Θα το έκανε εάν και εφόσον είχε τη σκέψη της παραίτησης; Δεν το νομίζω... Ενεργεί και μιλάει ως προπονητής του Παναθηναϊκού με γνώμονα και την επόμενη ημέρα. Και γιατί να μην το κάνει; Έτσι εύκολα «χαρίζει» κάποιος υψηλό συμβόλαιο; Το σίγουρο είναι ότι έχει αποτύχει στις εξετάσεις, ειδικά στα τελευταία ματς όπου ο Παναθηναϊκός μοιάζει με παρατημένη (αγωνιστικά, τακτικά και ψυχολογικά) ομάδα. Και αν φύγει θα δεχτεί κάποιος προπονητής εγνωσμένη αξίας που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός να αναλάβει ΤΩΡΑ ή όχι; Φαντάζομαι η παραπομπή θα πηγαίνει για το καλοκαίρι από τους elite προπονητές της Euroleague...

Αν μπορεί να γυρίσει το χαρτί; Δύσκολο. Όχι αδύνατον, αλλά πολύ δύσκολο. Και δεν είναι μόνο το αποκρουστικό πρόσωπο στην Euroleague αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός κάνει θρίλερ και τα ματς της Basket με υποδεέστερες ομάδες. Ε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο αυτό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...