Ολυμπιακός: Προβολή του Space Jam στο ΣΕΦ

Ολυμπιακός: Προβολή του Space Jam στο ΣΕΦ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει μία ακόμη παράσταση του Ολυμπιακού, αναλύει την τακτική της νίκης και αναφέρει το μεγαλύτερο κέρδος της φετινής ομάδας του Μπαρτζώκα και των Αγγελόπουλων.

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα έχει επιστρέψει στις εμφανίσεις του Οκτωβρίου, τότε που καμία ομάδα και καμία έδρα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Η μικρή αγωνιστική κάμψη που πέρασε ήταν λογική, αλλά φαίνεται πως... πέρασε. Όλες οι ομάδες παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα. Οι Πειραιώτες ενδεχομένως να βρήκαν τη Φενέρμπαχτσε στη δική της παρόμοια φάση (τρεις ήττες στα τέσσερα τελευταία ματς), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τον διασυρμό τον οποίο υπέστη. Οχι, ούτε οι απουσίες σημαντικών παικτών όπως του Γουίλμπεκιν και του Μότλεϊ δικαιολογούν την «30άρα» σχεδόν. Και παίκτες να σου λείπουν, όταν διαθέτεις ρόστερ 20+ εκατομμυρίων βρίσκεις τρόπο να μην εκτεθείς.

Υπεύθυνος για το χθεσινό αποτέλεσμα είναι αποκλειστικά και μόνο ο Ολυμπιακός, η απόδοσή του ήταν τέτοια που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον αντίπαλο να διανοηθεί πως θα έφευγε από το Φάληρο με κάτι καλό. Αντιθέτως, περισσότερο μου έμοιαζε πως η ομάδα του Ιτούδη βίωσε ένα δίωρο εφιάλτη ο οποίος σταματημό δεν είχε.

Οι Πειραιώτες ήταν ασταμάτητοι σε ενέργεια και ιδέες. Το μπάσκετ που έπαιξαν στο πρώτο ημίχρονο αγγίζει τα όρια του συγκλονιστικού και υποχρέωσαν τον κόσμο στις καθιερωμένες τσιμπιές «το βλέπω όντως αυτό ή παρακολουθώ μία version του Space Jam».

Μπαρτζωκας

Νίκησε στη μάχη του μυαλού

Οι δύο προπονητές είχαν μόλις μία μέρα να προετοιμάσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Μπαρτζώκας στην πνευματική προετοιμασία του αγώνα πήρε άριστα αν και με τόσο έμπειρους παίκτες που έχει στα χέρια του, δεν είναι και πολύ δύσκολο να τους πείσει να μην εφησυχάσουν από τα προβλήματα των αντιπάλων.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Φενέρπαχτσε πρώτα στο μυαλό και μετά στο παρκέ. Οι «ερυθρόλευκοι» έβλεπαν απέναντί τους μία ομαδάρα, με τρομερό ρόστερ και πρωτοπόρο στην Ευρωλίγκα. Και ήξεραν πως έπρεπε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι για να την νικήσουν.

Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι μου έδειξαν πως μπήκαν στον αγώνα έχοντας στο μυαλό τους τη δικαιολογία των απουσιών. Σα να είχαν αποφασίσει πως θα χάσουν και θα έφταιγαν όσοι δεν έπαιζαν και όχι όσοι έπαιζαν.

Σλουκας

Επιθετική άμυνα από όλους

Πολλά έχουμε καταλογίσει φέτος (δικαιολογημένα εν μέρει) στους Πειραιώτες για το χαμένο τους bonding με την άμυνα, αλλά δεν έχουμε παράπονο το τελευταίο δεκαήμερο. Στόχος του αμυντικού πλάνου ήταν να περιορίσει την δημιουργία του Καλάθη και γενικά της Φενέρ. Το ματς τελείωσε με τον Καλάθη να έχει 2 ασίστ και 5 λάθη και την ομάδα του γενικά να έχει 10 ασίστ και 25 λάθη! Επίσης αναφερόμαστε στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας στα δίποντα με τα περισσότερα εύστοχα και χθες είχε μόλις 11.

Αυτά τα νούμερα ήταν αποτέλεσμα της άκρως επιθετικής άμυνας των παικτών του Μπαρτζώκα. Σε κανένα σημείο οι παίκτες του Ιτούδη δεν μάτσαραν το περίφημο physicality, αντιθέτως έκαναν συνεχώς μισό βήμα πίσω. Μέχρι που βρέθηκαν στη γωνιά του ρινγκ και απλά τις... έτρωγαν.

Με απλά λόγια ο Ολυμπιακός στο παρκέ αισθανόταν άνετα ενώ η Φενέρμπαχτσε υπέφερε και βγήκε εκτός ρυθμού εύκολα.

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει το pick 'n' roll των αντιπάλων με flat άμυνα και καταφεύγει σε αλλαγές στα σκριν μόνο όταν παρουσιάζεται ανάγκη μέσα σε κάποια κατοχή ή αν τελειώνει ο χρόνος των 24 δευτερολέπτων για τον αντίπαλο. Ο επιτυχημένος αυτός τρόπος έχει να κάνει και με την πίεση που ασκείται πάνω στην μπάλα, αλλά και με την εμφανή βελτίωση του Φαλ στις αποφάσεις που καλείται να πάρει μετά το σκριν.

Το τρικ με τον Βεζένκοβ

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Δημήτρης Ιτούδης είχε την ιδέα να ρίξει κοντό παίκτη πάνω στον Σάσα Βεζένκοβ και ταυτόχρονα να βάλει τον Χέιζ να μαρκάρει τον Γουόκαπ. Πάνω στο κορυφαίο «τεσσάρι» της Ευρώπης πήγε αρχικά ο Καλάθης, μετά ο Χαζέρ και μετά ο Γκούντουριτς. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε δύο στόχους. Πρώτος. Ήθελε να πιέσει τον Βεζένκοβ, να του απαγορεύσει να πάρει την μπάλα με άμυνα deny (δηλ. άμυνα που δεν επιτρέπει στον παίκτη να υποδεχτεί πάσα). Δεύτερος. Ήθελε να επιτρέψει τη δημιουργία του γκαρντ έχοντας ψηλό παίκτη μπροστά του.

Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του το διάβασαν άμεσα και απάντησαν με τους δικούς τους τρόπους. Κατέβασαν τον Βεζένκοβ στο low post, επίσης δημιούργησαν προϋποθέσεις για άλλους παίκτες ώστε να χτυπήσουν με close out επιθέσεις. Γενικά ωραία σαν σκέψη, αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα για τον Ιτούδη.

Μπολομπόι

Συνεπής για 40 λεπτά

Κάτι που εμφανώς δείχνει να βελτιώνει ο Ολυμπιακός είναι το διάστημα το οποίο παρουσιάζει συνέπεια μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Πολλές φορές τον είχαμε δει να χάνει μεγάλες διαφορές, αλλά τόσο με την Βίρτους όσο και με τη Φενέρ δεν το ζήσαμε αυτό. Κόντρα στην ομάδα από την Τουρκία, έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ με ένταση στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα και δεν έδωσε ελπίδα στον αντίπαλο σε κανένα σημείο.

Αυτή η σταθερότητα είναι σημαντική για κάθε ομάδα που έχει υψηλούς στόχους. Ακόμη και στο τέλος όταν ο Ιτούδης με τάιμ άουτ μπήκε στην διαδικασία να σκεφτεί τη διαφορά για το σενάριο της ισοβαθμίας, οι παίκτες του Μπαρτζώκα λειτούργησαν υποδειγματικά.

Συμπερασματικά μιλώντας, ήταν μία σημαντική νίκη που φέρνει τον Ολυμπιακό να πατάει ακόμη πιο γερά στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης. Μάλιστα ήρθε με εντυπωσιακό και κυρίως επιβλητικό μπάσκετ, το οποίο δημιούργησε έναν επιπλέον λόγο να τον αποθεώνουν και να τον σέβονται οι αντίπαλοι προπονητές και παίκτες.

ΥΓ: Η σπουδαιότερη νίκη του φετινού Ολυμπιακού είναι το ακόμη μεγαλύτερο δέσιμο με τον κόσμο του. Η ομάδα έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα κοινό, πουλήθηκαν περίπου 5.700 διαρκείας και η λογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτά να αυξηθούν και όχι να μειωθούν. Ο κόσμος πηγαίνει στο ΣΕΦ και φεύγει χαρούμενος. Ξεχνάει για δύο ώρες τα προβλήματά του και παρακολουθεί κάτι το οποίο τον εκφράζει.

ΥΓ 2: Σε συνέχεια του προηγούμενου. Ωραία στιγμή η αποθέωση του Παπανικολάου μετά από δύο διαδοχικές κακές αποφάσεις του.

ΥΓ 3: ΤΟ ΣΕΦ δεν είναι του Ολυμπιακού. Το νέο πάρκινγκ το οποίο έχει τιμολογήσει κάποιες θέσεις δεν είναι του Ολυμπιακού, είναι ιδιώτη και δεν έχει την παραμικρή σχέση η ομάδα. Προς αποφυγή (λογικών) παρεξηγήσεων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.