Ολυμπιακός: Το απόλυτο... masterclass δημιουργίας με 88 πόντους να προέρχονται από ασίστ!

Δημήτρης Οικονόμου
Ολυμπιακός: Το απόλυτο... masterclass δημιουργίας με 88 πόντους να προέρχονται από ασίστ!
Ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Βίρτους Μπολόνια για τη 12η αγωνιστική της EuroLeague και παρέδωσε ένα... μάθημα δημιουργίας και κυκλοφορίας της μπάλας, ολοκληρώνοντας με 33 ασίστ και 88 πόντους να προέρχονται από αυτές, όπως μαρτυρά το InStat Scout.

Η Βίρτους Μπολόνια ταξίδεψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά στην ουσία δεν αντιμετώπισε ποτέ τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες έσπασαν κάθε ρεκόρ παραγωγικότητας στην EuroLeague, διαλύοντας με κάθε τρόπο την άμυνα των Ιταλών.

Πέραν από τους 117 πόντους και την ισοφάριση του ρεκόρ στα τρίποντα, με τον Πίτερς να χάνει την ευκαιρία στο φινάλε να το συντρίψει και αυτό, οι παίκτες του Ολυμπιακού μοίρασαν και 33, ναι 33 τον αριθμό ασίστ! Κάθε παίκτης της 12άδας μοίρασε από μία τουλάχιστον, για να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό. Άλλωστε ο Ολυμπιακός ήταν από πριν μία από τις καλύτερες ομάδες της EuroLeague στον τομέα αυτόν και πλέον, με αυτήν του την επίδοση, στρογγυλοκάθισε στην κορυφή της λίστας με 22.8 μέσο όρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν... πάρτι μετά το pick n' roll, βάζοντας για τα καλά τους ψηλούς τους στο παιχνίδι. Ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο που το γκάζι ήταν πατημένο στο τέρμα, η ταχύτητα με την οποία ο Ολυμπιακός κίνησε την μπάλα ακόμα και με σκαλοπάτι τον ψηλό στο high post, ήταν κινηματογραφική. Σε αυτήν την κυκλοφορία οι παίκτες της Βίρτους ήταν απλώς θεατές και για αυτόν τον λόγο το ποσοστό στα τρίποντα εκτοξεύθηκε, αφού τα περισσότερα δεν ήταν μόνο ελεύθερα αλλά ερχόμενα από δημιουργία αφότου η μπάλα έχει πατήσει στη ρακέτα. Σουτ δηλαδή με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας από ό,τι ένα iso.

Από τις 33 ασίστ του ο Ολυμπιακός δημιούργησε 88 πόντους, δηλαδή ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από τη συγκομιδή του στο ματς, αν συνυπολογίσουμε και τις βολές, την ώρα που η Βίρτους ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 71...

shot chart
Το shot chart του Ολυμπιακού με τη Βίρτους

Οι πόντοι που δημιούργησαν οι παίκτες του Ολυμπιακού από τις ασίστ

  • Γουόκαπ - 21
  • Σλούκας - 17
  • Κάνααν - 12
  • Μπολομπόι - 8
  • Λαρεντζάκης - 7
  • Φαλ - 6
  • Πίτερς - 5
  • Βεζένκοβ - 3
  • Λούντζης - 3
  • Μπλακ - 3
  • Παπανικολάου - 2
  • ΜακΚίσικ - 1

Φυσικά Γουόκαπ και Σλούκας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού αθροιστικά μοίρασαν τις 15 από τις 33 ασίστ της ομάδας τους, με τον Γουόκαπ να φτάνει τις 6 στο πεντάλεπτο. Το στοιχείο όμως που αξίζει να σταθεί κανείς είναι η προσφορά των ψηλών στον τομέα αυτό. Ο Μπλακ υπηρέτησε άρτια τον ρόλο του μετά το σκριν και μπορεί να μην κατέγραψε αυτός τα νούμερα της δημιουργίας αλλά ήταν καθοριστικός στο να βγάλει την μπάλα έξω όταν δεν τελείωνε τις φάσεις ο ίδιος.

Από την άλλη ο Φαλ αποτελεί σταθερό δημιουργό για την ομάδα του Μπαρτζώκα από το ποστ, έχοντας τη διπλή απειλή μόλις η μπάλα ακουμπήσει πάνω του. Οι σέντερ του Ολυμπιακού έφτιαξαν 17 πόντους για τους συμπαίκτες τους, στη βραδιά που τους... βγήκαν όλα. Εξ ου και οι 26 πόντοι που ήρθαν από catch n' shoot, κυρίως λόγο της ευστοχίας από το τρίποντο.

@Photo credits: eurokinissi