Ολυμπιακός: Έγινε του pick 'n' roll το κάγκελο

Ολυμπιακός: Έγινε του pick 'n' roll το κάγκελο
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού η οποία δεν χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης, ωστόσο είχε αξιοπρόσεκτα στοιχεία στην τακτική.

Το χθεσινό βράδυ ήταν σπάνιο. Δεν συναντάς συχνά μία ομάδα να φτάνει σε τόσο υψηλό επίπεδο η απόδοσή της και με όλους τους παίκτες να παίζουν καλά. Το «καλά» ίσως και να είναι λίγο. Θεωρούσα το παιχνίδι με την Βίρτους ύπουλο για έναν και μόνο λόγο, η ιστορία με έχει διδάξει πως ο Ολυμπιακός μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό βγαίνει από την ηρεμία του. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Οι Πειραιώτες με διέψευσαν και αυτό συνέβη κυρίως γιατί η πνευματική τους προετοιμασία ήταν ακόμη καλύτερη από την αγωνιστική τους προετοιμασία. Μπορούσες να το καταλάβεις στο πρώτο τρίλεπτο και δεν αναφέρομαι τόσο στο 11-0 και τον τρόπο λειτουργίας της επίθεσης, αλλά κυρίως στην άμυνα.

Πίεση, χέρια παντού, ριμπάουντ, σκληράδα. Οι παίκτες του Σκαριόλο έκαναν ένα βηματάκι πίσω και υποχωρούσαν, ταυτόχρονα οι παίκτες του Μπαρτζώκα λες και μύριζαν… αίμα, ορμούσαν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Το παιχνίδι δεν αξίζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Όπως λατρεύει να λέει ο Βαγγόν «λιοντάρια, χριστιανοί ήταν ο αγώνας». Σε ματς που η μία ομάδα είχε 18/32 τρίποντα, 22/29 δίποντα και 33 ασίστ δεν γινόταν να χάσει. Τέτοια στατιστικά τα συναντούν οι «ερυθρόλευκοι» μόνο στην Basket League.

Οι αλλαγές στην άμυνα έβγαλαν από την άνεση την Βίρτους

Ενώ λοιπόν ο Ολυμπιακός μπήκε με το «μαχαίρι στα δόντια» και κατάφερε να βγάλει από την άνεσή της την Βίρτους, η ιταλική ομάδα όχι απλά δεν έκανε το ίδιο αλλά βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να αισθανθούν άνετα, όμορφα και να βρουν ρυθμό.

Οι παίκτες του Σκαριόλο στην άμυνα λειτουργούσαν λες κι είχαν μαζευτεί χθες για πρώτη φορά. Μιλάμε ήταν αλλού για αλλού. Μπήκαν στο ματς για να σκοράρουν και όχι να σταματήσουν, όμως με εξαίρεση τον Χάκετ ήταν τόσο soft που τα πάντα έγιναν εύκολα. Ο Μίκι υπέφερε από τον Βεζένκοβ. Μάταια ο Σκαριόλο ούρλιαζε «don’t leave him alone». Στην επόμενη φάση τον άφησε ξανά μόνο του και δέχτηκε lay up.

Το πιο ωραίο από όλα ήταν πως όσο κυλούσε η αναμέτρηση, όσο μεγάλη κι αν ήταν η διαφορά οι παίκτες του Μπαρτζώκα συνέχιζαν να βγάζουν την ίδια ένταση, την ίδια ενέργεια. Το αμυντικό πλάνο περιλάμβανε κυρίως αλλαγή στα σκριν και η αλήθεια είναι πως το υποστήριξαν όλοι. Δεν αντιμετώπισαν το παραμικρό πρόβλημα ακόμη κι όταν ο ψηλός της Βίρτους βρισκόταν κοντά στο καλάθι με κοντό των «ερυθρόλευκων».

Μπλακ

To pick 'n' roll του Ολυμπιακού

Στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι τυχαίο πάντως. Η ομάδα μπορεί να ολοκλήρωσε με απίστευτα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, μπορεί να ισοφάρισε και να έσπασε ρεκόρ που κρατούσαν χρόνια όμως όλα αυτά ήταν προϊόν σωστής λειτουργίας.

Δεν θα κάνουμε το άσπρο… μαύρο. Η άμυνα της Βίρτους ήταν άθλια. Ο Ολυμπιακός όμως την διέλυσε ακόμη περισσότερο με το pick ‘n’ roll και την ταυτόχρονη κίνηση των παικτών μακριά από την μπάλα.

Τα γκαρντ έπαιξαν το σκριν στη μπάλα με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Τόσο μακριά από το καλάθι όσο έπρεπε, κοψίματα των ψηλών τη σωστή στιγμή και στο σωστό σημείο και φυσικά άριστες πάσες. Στο δικό μου μυαλό ιδανικό pick ‘n’ roll είναι αυτό το οποίο τόσο ο χειριστής όσο και ο σκρίνερ λειτουργούν τέλεια. Ε, αυτό συνέβη.

Πάρε το κάρφωμα, πάρε το «γκολ φάουλ», πάρε το τρίποντο. Πώς να τα σταματήσεις όλα αυτά; Από ένα σημείο και έπειτα είχαν και τρομερή ψυχολογία οι παίκτες του Μπαρτζώκα και το εκμεταλλεύτηκαν. Θυμάμαι 2-3 περιπτώσεις που οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να κάνουν κάτι, να βγάλουν μία αντίδραση και η απάντηση ήταν κάτι «τρελά» τρίποντα του Βεζένκοβ ή του Λαρεντζάκη. Ήταν που ήταν χάλια οι Ιταλοί, τους κόπηκαν και τα πόδια.

Δεν αξίζει να επεκταθούμε περισσότερο. Πιο πάνω ανέφερα πως τα στατιστικά αυτά ο Ολυμπιακός τα βλέπει μόνο στην Α1. Ο Μπαρτζώκας επίσης μόνο στην Ελλάδα αφήνει στο παρκέ τον Σλούκα 16’, τον Βεζένκοβ 16’ και τον Γουόκαπ 17’. Ο κόουτς πρέπει να είναι χαρούμενος και γιατί βρήκε μία ανέλπιστη ευκαιρία να ξεκουράσει βασικούς παίκτες οι οποίοι με τη σειρά τους γέμισαν τη στατιστική τους (Σλούκας 8π., 7ασ., Βεζένκοβ 19π., Γουόκαπ 6π., 8ασ.), αλλά κυρίως γιατί οι υπόλοιποι όπως για παράδειγμα οι Κάνααν, Πίτερς, Μπλακ, ΜακΚίσικ έπαιξαν εκπληκτικά, σκόραραν και γενικά διασκέδασαν στο παρκέ αισθανόμενοι πρωταγωνιστές.

ΥΓ: Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα οι 33 ασίστ ή το γεγονός ότι και οι 12 παίκτες έδωσαν τουλάχιστον από μία.

ΥΓ 2: Ακολουθούν Φενέρμπαχτσε εντός, Βιλερμπάν (ρε Σάρας τι κάνεις) εκτός και Ερυθρός Αστέρας εντός. Αν κάνει το 2/3 θα είναι πολύ καλά. Αν κάνει το 3/3 θα είναι σε καταπληκτική θέση. Τα υπόλοιπα ας μην τα σκεφτόμαστε.

ΥΓ 3: Τα παιχνίδια της μοίρας. Σαν χθες το 2016 ο Χάκετ τραυματίστηκε σοβαρά στο ΣΕΦ με αντίπαλο την Ούνικς. Χθες στο ίδιο γήπεδο έζησε την λατρεία των οπαδών του Ολυμπιακού όπως και ο Μίλος.

ΥΓ 4: Η Βίρτους έχει τεράστιο πρόβλημα στον «άσο». Ο Λούντμπεργκ είναι scoring guard κι εγωιστής, ο Τεόντοσιτς βαδίζει στα 36 του και ο καημένος ο Παγιόλα είναι ο καλύτερος και δεν τον βάζει ο Σκαριόλο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.