Παρτίζαν-Ερυθρός Αστέρας: Η πρώτη τους φορά στην EuroLeague (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Παρτίζαν-Ερυθρός Αστέρας: Η πρώτη τους φορά στην EuroLeague (vids)
Η Παρτίζαν υποδέχεται το βράδυ της Πέμπτης (8/12, 21:30) τον Ερυθρό Αστέρα στο πρώτο παιχνίδι των δυο ομάδων στην EuroLeague.

Η επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτίζαν το καλοκαίρι του 2021 ήταν μια ευπρόσδεκτη συγκυρία που έμελλε να συνδυαστεί με το μεγάλο comeback των «ασπρόμαυρων» του Βελιγραδίου στην EuroLeague, έστω και αν αυτή επετεύχθη μέσω wild card. Εκείνη η ήττα από την Μπούρσασπορ στους «16» του EuroCup μπροστά σε 20.000 Σέρβους που γέμισαν απ' άκρου εις άκρον την Stark Arena ήταν ασύλληπτο φιάσκο για την Παρτίζαν που υποχρεώθηκε να ρίξει όλο το βάρος στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκας.

Εκεί ο Ερυθρός Αστέρας κατέκτησε τον τίτλο σε μια επεισοδιακή σειρά τελικών που κρίθηκε στο Game 5 κι έτσι το μεγαλεπήβολο project της ομάδας του Ομπράντοβιτς έδειχνε να γκρεμίζεται. Και μπορεί ο πρόεδρος του οργανισμού, Οστόγια Μιχαήλοβιτς να διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως δεν επρόκειτο να ζητήσει wild card «όμως αν μας προσκαλέσουν, δεν θα αρνηθούμε» όμως η συμμετοχή στην EuroLeague για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια ήταν αυτοσκοπός.

Την ίδια στιγμή, η ερυθρόλευκη πλευρά του Βελιγραδίου ανανέωνε αυτόματα την παρουσία της στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Με εξαίρεση τη σεζόν 2018-19 που έχασε τον τίτλο στην Αδριατική Λίγκα από την Μπουντούτσνοστ, ο Ερυθρός Αστέρας μετράει επτά συμμετοχές στην EuroLeague τα τελευταία οκτώ χρόνια, παίρνοντας την σκυτάλη από την Παρτίζαν ως ο σταθερός εκπρόσωπος της Σερβίας στον θεσμό και φτάνοντας ως τα playoffs το 2016 όπου αποκλείστηκε με sweep από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στο μεσοδιάστημα, παίκτες όπως ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ο Νίκολα Κάλινιτς, ο Μάρκο Γκούντουριτς και ο Λούκα Μίτροβιτς έσωσαν την καριέρα τους ή έφτιαξαν το όνομά τους στους «ερυθρόλευκους» υπό τις οδηγίες του Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο του στο Βελιγράδι ως ο πιο πετυχημένος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του κλαμπ κατακτώντας συνολικά 15 τρόπαια, μεταξύ αυτών πέντε φορές την Αδριατική Λίγκα πριν υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν είναι εχθροί στην ίδια πόλη ωστόσο το αίτημα για συμμετοχή δυο σερβικών ομάδων στην EuroLeague εκφράστηκε από κοινού, προτάσσοντας το συμφέρον του μπάσκετ στην περιοχή και παράλληλα, αξιώνοντας μόνιμη θέση. Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων», Νεμπόισα Τσόβιτς προχώρησε το θέμα εξηγώντας πως ο Ερυθρός Αστέρας θέλει να γίνει μέτοχος της ECA και δουλεύει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τον Μιχαήλοβιτς, ο διοικητικός ηγέτης της Παρτίζαν ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta πως η ομάδα του αξίζει μόνιμη θέση λόγω της κληρονομιάς της, της παράδοσης, του κόσμου και των πολλών παικτών και προπονητών που έφτιαξαν το όνομά τους εκεί. «Δεν είμαι σίγουρος πως η Ευρώπη έχει πολλά περισσότερα κλαμπ που να λειτουργούν σε αυτά τα επίπεδα» ανέφερε με νόημα.

Εν τέλει, οι μέτοχοι αποφάσισαν στις 16 Ιουνίου την αγωνιστική αποβολή των ρωσικών ομάδων και την παραχώρηση των wild cards σε Παρτίζαν και Βαλένθια, βάζοντας δυο φορές στο πρόγραμμά τους το ταξίδι στο Βελιγράδι.

Εξάλλου, ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν αναμετρήθηκαν οκτώ φορές πέρσι: Δυο φορές στη regular season της Αδριατικής Λίγκας, πέντε φορές στους τελικούς της ABA Liga που έκριναν τον τίτλο και την απευθείας έξοδο στην EuroLeague και μια στον τελικό του σερβικού κυπέλλου: Οι νίκες μοιράστηκαν στην κανονική περίοδο (1-1) εντούτοις οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν την Αδριατική Λίγκα με 3-2 νίκες ενώ κατέκτησαν το κύπελλο, ισοπεδώνοντας στον τελικό την Παρτίζαν με το εκκωφαντικό 85-68!

Το κοντέρ έγραψε 5-3 για τον Ερυθρό Αστέρα και απόψε (8/12, 21;30) η μεγάλη κόντρα μεταφέρεται στην EuroLeague, εκεί όπου οι δυο ομάδες θα τεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε αυτό το επίπεδο. Πρόσφατα ο Ερυθρός Αστέρας που έχει ρεκόρ 7-0 σε όλες τις διοργανώσεις με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην άκρη του πάγκου επικράτησε της Παρτίζαν με 90-74 και της έσπασε το αήττητο στην ABA Liga.

Η κόντρα των δυο «γιγάντων» του σερβικού μπάσκετ κινείται το βράδυ της Πέμπτης σε ρυθμούς... Devotion.

@Photo credits: ABA Liga