Μίτσιτς: Περνάει κάτω από το ραντάρ η σεζόν... MVP

Μίτσιτς: Περνάει κάτω από το ραντάρ η σεζόν... MVP

Δημήτρης Οικονόμου
Μίτσιτς: Περνάει κάτω από το ραντάρ η σεζόν... MVP
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Εφές το βράδυ της Πέμπτης (19:30), με τον Βασίλιε Μίτσιτς να είναι εκεί για να του θυμίζει πάντα το buzzer-beater από τον ημιτελικό του Βελιγραδίου.

Όσο η χρονιά πλησιάζει προς το φινάλε της, γίνεται όλο και πιο ηχηρή η παρουσία του Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Ολυμπιακός το ένιωσε με τον χειρότερο τρόπο, αφού ο Σέρβος διέλυσε τις ελπίδες του με το μεγάλο τρίποντο στον ημιτελικό του Βελιγραδίου, στον δρόμο για τον δεύτερο σερί τίτλο της Εφές στην EuroLeague αλλά και το δεύτερο δικό του MVP σε Final Four.

Και μπορεί οι Σάσα Βεζένκοβ, Μάικ Τζέιμς να έχουν μπει με τέρμα το γκάζι στη σεζόν, ωστόσο ο Μίτσιτς περνώντας λίγο κάτω από το ραντάρ, δεν μπορεί να μείνει εντελώς έξω από αυτήν τη συζήτηση.

Χωρίς τον διόσκουρό του, Σέιν Λάρκιν στο ξεκίνημα και μα τον Ροντρίγκ Μπομπουά να χάνει αρκετά ματς, ο Μίτσιτς βγήκε για άλλη μία φορά μπροστά έχοντας δίπλα του ένα νέο όπλο, τον Γουίλ Κλάιμπερν.

Ο ίδιος Μίτσιτς σε λιγότερες κατοχές

Αυτό δεν είναι λίγο, καθώς η ένταξη ενός παίκτη σαν τον «εκρηκτικό» Αμερικανό που θέλει την μπάλα στα χέρια για να διεμβολίσει με το κάθετο παιχνίδι του τους αντιπάλους, στερεί σημαντικό αριθμό κατοχών από τους γύρω του. Ο Μίτσιτς είδε το δικό του USG% να πέφτει αισθητά, καθώς την περσινή σεζόν ολοκλήρωσε με 30.6%, ενώ φέτος σε 10 παιχνιδια της EuroLeague μετράει 26.5%.

Αντίκτυπο στα νούμερά του ωστόσο δεν είδε. Ο Σέρβος έπρεπε να παίξει για δύο, πολλές φορές για τρία άτομα στην περιφέρεια, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που μπορεί να τον σταματήσει. Σε 35 λεπτά που πατάει παρκέ, σκοράρει 18.2 πόντους, με 6.4 ασίστ και True Shooting 59.7%, προσπαθώντας μόνος του να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με τις μνήμες των back to back πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο ηγέτης της Εφές είναι ένας παίκτης που ανήκει στην ελίτ της EuroLeague, όχι γιατί σκοράρει με κάθε τρόπο, ούτε γιατί βλέπει καθαρά το γήπεδο την ώρα που δεν «κλέβει» στην άμυνα. Είναι ελίτ γιατί κάνει όλα αυτά τα πράγματα ταυτόχρονα και το αποτύπωμά του στους Τούρκους είναι φανερό.

1
Το shot chart του Βασίλιε Μίτσιτς στην EuroLeague

Οι 18.2 πόντοι που παράγει ανά παιχνίδι είναι αριθμός υψηλός, αλλά για τα δεδομένα του εντελώς φυσιολογικός. Ταυτόχρονα όμως με τις 2.43 ασίστ ανά λάθος που κάνει ανά παιχνίδι, φέρνει τάξη σε όλη την ομάδα του. Η Εφές σκοράρει 15.9 πόντους ανά αγώνα με τις δικές του ασίστ, δηλαδή 34.1 σύνολο από τα χέρια του. Σε μία ομάδα που σκοράρει 83.6, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το 1/3.

Η ποικιλία του Μίτσιτς στο σκοράρισμα

Παράλληλα συνεχίζει να σκοράρει με όλους τους τρόπους, όντας μία διπλή απειλή για οποιαδήποτε άμυνα. Ο γκαρντ που... μεγάλωσε δίπλα στον Σάρας στη Ζάλγκιρις, μετράει 1.2 πόντους ανά κατοχή στο pick n' roll. Αριθμός τεράστιας αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη έχει φτάσει τις 74 τέτοιες κατοχές σε 10 παιχνίδια. Αυτός είναι και ο τρόπος που εκδηλώνει τις περισσότερες φορές τις επιθέσεις του, σε ποσοστό 46.5%.

Μπορεί πλέον ο Ντάνστον να μην είναι σε θέση να αποδεχτεί τις πάσες του όπως παλαιότερα, όμως ο Μίτσιτς πηγαίνοντας όπως του αρέσει προς τα δεξιά, βρίσκει τρόπο να συνεργαστεί τόσο με τον Ζίζιτς όσο και με τον Πλάις.

Ο τρόπος που προέρχονται ανά αγώνα οι πόντοι του Μίτσιτς

  • Pick n' roll - 8.9 πόντοι
  • Iso - 1.5 πόντοι
  • Hand off - 2 πόντοι
  • Catch n' shoot - 0.6 πόντοι
  • Μετά από σκριν - 1.1 πόντοι
  • Transition - 0.8 πόντοι
  • Drive - 0.9 πόντοι
  • Ποστ - 0.1 πόντοι

Ο Ολυμπιακός αριβάρει στην Πόλη για ένα παιχνίδι, σίγουρα όχι τόσο κρίσιμο όσο ο περσινός ημιτελικός. Μία ήττα από την Εφές στην regular season είναι πάντα εντός προγράμματος, όμως οι θύμησες του χαμένου ημιτελικού κάνουν ακόμα πιο ζωηρό το αίσθημα της... εκδίκησης.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΜακΚίσικ, αμέσως μετά το παιχνίδι κόντρα στον Προμηθέα. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, ο Ολυμπιακός δεν αρκεί να σταματήσει το τελευταίο σουτ του Μίτσιτς, αλλά να τον απενεργοποιήσει για 40 λεπτά στο παρκέ. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αντίδοτο...