Τζόναθαν Μότλεϊ: Ένας «ευέλικτος» πρωταγωνιστής στα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη (vids)

Τζόναθαν Μότλεϊ: Ένας «ευέλικτος» πρωταγωνιστής στα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη (vids)
Ο Παναθηναϊκός στέκεται απέναντι στο σπουδαίο σύνολο της Φενέρμπαχτσε για την 8η αγωνιστική της EuroLeague και το Gazzetta εστιάζει στον Τζόναθαν Μότλεϊ και το πώς ο ίδιος έφτασε να υπολογίζεται ως ένα βασικό γρανάζι στη μηχανή του Δημήτρη Ιτούδη.

Στα προπονητικά λεξικά ένας από τους ορισμός που θα δοθεί από τις πρώτες κιόλας σελίδες είναι εκείνος του «ευέλικτου». Ο παίκτης που μπορεί να προσαρμοστεί στα θέλω και στις απαιτήσεις που παρουσιάζονται σε ένα πινακάκι και βγαίνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Ο Τζόναθαν Μότλεϊ ίσως χρειάστηκε να... κοπιάσει για να το κάνει κτήμα του, ωστόσο πλέον η αφομοίωση κάθε κατάστασης μοιάζει με την φυσική εξέλιξη του μπασκετικού του αποτυπώματος. Η Φενέρμπαχτσε ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό για την 8η αγωνιστική της EuroLeague και ο 27χρονος φόργουορντ-σέντερ είναι από τα μεγαλύτερα "όπλα" στη φαρέτρα του Δημήτρη Ιτούδη.

Πώς συνδέεται ο Κέβιν Γκαρνέτ με την Κίνα και την Λοκομοτίβ Κουμπάν; Ο Μότλεϊ έχει την απάντηση!

w

Ένας πρωταγωνιστής με μεγάλο σορτσάκι

Ο Μότλεϊ μεγάλωσε με μοναδικό πρότυπο τη μητέρα του και παρά την… εξοικείωση που είχε το Τέξας, όπου και γεννήθηκε, με τον μπασκετικό κόσμο, εκείνος άρχισε να γίνεται κομμάτι του στα χρόνια του λυκείου παρακολουθώντας τον Κέβιν Γκαρνέτ. Ένα… κοκαλιάρικο ακόμη αγόρι που οι μαρτυρίες τον θέλουν να «επιπλέει» στην εμφάνισή του και να μαζεύει το σορτσάκι του όσο εκτελούσε τα συστήματα του προπονητή του.

Το 2011 χρειάστηκε να περάσει εβδομάδες το νοσοκομείο, με κίνδυνο ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Έχοντας καταρρεύσει στο παρκέ, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα περιτονίτιδας, ωστόσο αυτή η περιπέτεια τον βοήθησε να επιστρέψει με άλλη ενέργεια στα γήπεδα. Το ταλέντο του είχε γίνει διακριτό από τις πρώτες του προσπάθειες να εξελιχθεί. Ο Μότλεϊ προσέλκυσε το ενδιαφέρον διαφόρων πανεπιστημίων, ωστόσο επέλεξε εκείνο του Baylor προκειμένου να παραμείνει κοντά στη μητέρα του.

Οι υπεύθυνοι του Baylor δούλεψαν αρχικά με τη σωματοδομή του και έπειτα με την προσέγγισή του προς το παιχνίδι και τα… φώτα που τραβούσε πάνω του. Λίγο καιρό αργότερα, ο Μότλεϊ «φιγουράριζε» ανάμεσα στα ονόματα που απασχολούσαν έντονα το NCAA, ενώ τη σεζόν 2016/17 που ο ίδιος ήταν ο αρχηγός έγινε το νο1 πανεπιστήμιο πηγαίνοντας στο Final 4 με τον 22χρονο τότε φόργουορντ να κερδίσει το βραβείο του Karl Malone ως ο καλύτερος της γενιάς του.

Άνοιξε τον δρόμο στον Τάιλερ Ντόρσεϊ

Τον Απρίλιο εκείνου του έτους μία δεύτερη επέμβαση, αυτή τη φορά για τη ρήξη στο μηνίσκο που υπέστη κατά τη διάρκεια των τελικών φάσεων του NCAA δημιούργησε αμφιβολίες στους «ανιχνευτές» του ΝΒΑ. Παρότι για αρκετό καιρό, ο Μότλεϊ ήταν στους υποψηφίους του πρώτου γύρου των draft picks, καμία ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος δεν τον ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα της μεγάλης βραδιάς προς έκπληξη όλων!

Χωρίς μάνατζερ και δίχως να μπορεί πλέον να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τη θητεία του στο Baylor, ο Μότλεϊ μένει στο Τέξας και φοράει τη φανέλα των Μάβερικς στο πλαίσιο του Summer League παίζοντας το τελευταίο του χαρτί για την είσοδο στο… όνειρο! Κουβαλώντας τη φήμη του «πολυεργαλείου» και με πειστικές εμφανίσεις την καλοκαιρινή περίοδο, πείθει το Ντάλας να του προσφέρει ένα συμβόλαιο. Ακόμη και αν αυτό ήταν το πρώτο two-way της ιστορίας τους, μέχρι και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ τον περασμένο Αύγουστο.

Στην πρώτη του σεζόν πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στη θυγατρική ομάδα της G-League, Τέξας Λέτζεντς, όπου η στατιστική του κατέγραφε 22.2 πόντους μέσο όρο, 9.8 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 2.8 μπλοκ. Τον Ιούλιο του 2018, μία συμφωνία ανταλλαγής με τους Κλίπερς τον έστειλε στο Λος Άντζελες. Εκεί, στη διετία παραμονής του μεταπηδούσε ξανά από το ΝΒΑ στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα κάνοντας τις πιο παραγωγικές του χρονιές. Μία τελευταία προσπάθεια με τους Φοίνιξ Σανς και τα αμερικανικά σύνορα άνοιξαν για εκείνον!

Η… άγρια Ρωσία και η ασφάλεια του Δημήτρη Ιτούδη

Ο Μότλεϊ αναζητούσε το restart μέσω της Κίνας. Και ενώ πολλοί πίστεψαν πως η καριέρα του θα άρχισε να δύει στα 25 του χρόνια, εκείνος κατάφερε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με μία εκ των κορυφαίων ομάδων της Ρωσίας. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν είδε στον Αμερικανό φόργουορντ τον παίκτη που μπορούσε να προσφέρει και στις δύο πλευρές του γηπέδου τόσο στις εγχώριες, όσο και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Η πρώτη απόπειρα στο EuroCup του έφερε και το βραβείο του MVP της αγωνιστικής, με τον Μότλεϊ να κάνει τον απαραίτητο θόρυβο έπειτα από 29 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 μπλοκ. Ένας τραυματισμός έβαλε φρένο στην τρελή ταχύτητα που είχε αναπτύξει, ενώ ο πόλεμος που ξέσπασε τον οδήγησε στην έξοδο και τη νέα μπασκετική αναζήτηση.

c

Από την περίοδο που λειτουργούσε στο παρκέ ως κολεγιόπαιδο, δεν ήθελε τους ανοιχτούς χώρους. Επιθυμούσε με τις ενέργειές του να ανοίγει τον δρόμο προς το καλάθι. Σίγουρα ένας πιο ελκυστικός τρόπος που τραβούσε τα βλέμματα του κοινού και του προσέθετε μερικά κουτάκια στην αυτοπεποίθησή του. Σε αυτή που λατρεύει να επενδύει ο Δημήτρης Ιτούδης που έπειτα την κρίση που και ο ίδιος πέρασε στη Ρωσία, θέλησε να προσφέρει στον Μότλεϊ την ασφάλεια που αναζητούσε. Μέσα από το παρκέ και το πλάνο του για το οποίο τον ενημέρωσε κερδίζοντας το “ναι” της υπογραφής του.

Χρειάστηκαν λίγες μόνο παραστάσεις στην EuroLeague προκειμένου ο 27χρονος πλέον φόργουορντ-σέντερ να αναδειχθεί ο πολυτιμότερος της εβδομάδας (μοιράστηκε το βραβείο με τον Κρις Τζόουνς), αλλά και να εξελιχθεί σε ένας από τους άσσους στα… δουλεμένα μανίκια του Έλληνα κόουτς.

Ο Μότλεϊ αναδείχθηκε μέσα από την αμφισβήτηση, χρειάστηκε να «σκαρφαλώσει» βουνά και πλέον απολαμβάνει τον παράδεισο της Φενέρμπαχτσε!