Πασκουάλ: Το χειροκρότημα που... άργησε δύο χρόνια

Πασκουάλ: Το χειροκρότημα που... άργησε δύο χρόνια
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε (25/11, 21:30) την Ζενίτ στο ΟΑΚΑ για την 12η «στροφή» της EuroLeague κι αυτή θα είναι η πρώτη φορά όπου ο Τσάβι Πασκουάλ θα τεθεί απέναντι με την πρώην ομάδα του, υπό την παρουσία φιλάθλων.

Λίγα 24ωρα μετά το σπουδαίο διπλό στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού για την Basket League, οι πράσινοι καλούνται να... γυρίσουν τον διακόπτη στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.

Το καλεντάρι της Euroleague στέλνει την Ζενίτ στην Αθήνα για την 12η αγωνιστική της Regular Season, όπερ σημαίνει πως ο Τσάβι Πασκουάλ θα ανταμώσει για ακόμη μια φορά - 3η συνολικά μετά την αποχώρηση του σε επίσημο ματς - με την πρώην ομάδα του. Με την διαφορά πως απόψε θα υπάρχει κόσμος στο ΟΑΚΑ που θα προσφέρει στον Καταλανό το χειροκρότημα που δεν έλαβε στην περσινή του επίσκεψη. Μια «αναγνώριση» που... άργησε δύο χρόνια!

Δύο ματς πέρσι, ισάριθμες νίκες

Από τη μέρα οπου ανέλαβε την Ζενίτ ο 49χρονος τεχνικός, δύο ήταν οι φορές που αντάμωσε με την παλιά του ομάδα. Αμφότερες, φυσικά, τη σεζόν 2020-21, για την Regular Season.

Χρονικά, το πρώτο ματς μεταξύ Παναθηναϊκού και Ζενίτ του Πασκουάλ σημειώθηκε τον περασμένο Γενάρη (18η αγωνιστική), με τους Ρώσους να περνούν από το ΟΑΚΑ με σκορ 77-89.

Το δεύτερο ήταν στην πραγματικότα το... πρώτο (6η αγωνιστική) το οποίο εξαιτίας αναβολών για υγειονομικούς λόγους, έγινε τελικά τον Απρίλιο, στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Οι πράσινοι είχαν γνωρίσει μια βαριά ήττα τον Απρίλιο στην Αγία Πετρούπολη, με σκορ 112-83.

Το ματς στην Ρωσία διεξήχθη υπό την παρουσία 3.000 φιλάθλων, ενώ το αντίστοιχο του ΟΑΚΑ έγινε ως γνωστόν κεκλεισμένων των θυρών. Όπως συνέβη επίσης και στο φιλικό προετοιμασίας των ομάδων πριν 2.5 μήνες, όπου η Ζενίτ νίκησε με 92-85 μετά από δύο παρατάσεις.

Για πρώτη φορά με κόσμο στο ΟΑΚΑ

Η αποψινή θα είναι η πρώτη φορά για τον Τσάβι Πασκουάλ, μετά την απόχωρηση του, που θα αντιμετωπίσει τους νταμπλούχους Ελλάδας με κόσμο. Πέρσι δεν είχε αυτή την ευκαιρία, επομένως το σημερινό ματς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ισπανό τεχνικό σε προσωπικό επίπεδο, καθώς θα έχει την ευκαιρία να πάρει το χειροκρότημα από την εξέδρα.

«Είναι τρομερό συναίσθημα το ότι επιστρέφω στην έδρα του Παναθηναϊκού. Θα είναι το πρώτο μου ματς με κόσμο από τότε που έφυγα. Δεν θα είναι εύκολο. Έχω πολλούς φίλους στην Αθήνα και δεν ξεχνάω τις μέρες μου εκεί. Πιστεύω ότι εκεί βρίσκονται οι καλύτεροι οπαδοί της Ευρώπης», είπε ο ίδιος με αφορμή την επικείμενη επιστροφή του ενώπιον των φιλάθλων των νταμπλούχων Ελλάδας.

1

Ο Πασκουάλ είχε οδηγήσει τους πράσινους στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (2017, 2018) καθώς κι ενός κυπέλλου (2017), κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην αθηναϊκή ομάδα.

Επίσης, μαζί του το «τριφύλλι» έφτασε ως τα προημιτελικά της EuroLeague δις (2017, 2018), όπου αποκλείστηκε από Φενέρμπαχτσε (0-3) και Ρεάλ Μαδρίτης (1-3) αντίστοιχα. Η παρουσία του διήρκεσε περίπου 26 μήνες κι ακόμη κι αν το φινάλε του ήταν κάπως... άδοξο, μεσούσης της σεζόν 2018-19, η προσφορά του δεν... αναιρείται.

Στην Ζενίτ μέσω... Παναθηναϊκού!

Στις 7 Φλεβάρη του 2020, η Ζενίτ γνώριζε την ήττα με σκορ 96-81 από τον Παναθηναίκό στο ΟΑΚΑ (το ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας, είναι πως ο Τσάβι Πασκουάλ βρισκόταν στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου σε εκείνη την αναμέτρηση), η οποία ήταν η τέταρτη της σε μια σειρά πέντε αγώνων. Παράλληλα, η πορεία της ομάδας ήταν κακή και στην VTB League.

Ως εκ τούτου, το μάνατζμεντ της ρωσικής ομάδας αναζητούσε μια παρέμβαση κι αποφάσισε την απομάκρυνση του κόουτς Χοάν Πλάθα από την πρώτη καρέκλα του πάγκου.

πα

Ο άνθρωπος που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει έπειτα από το συγκεκριμένο αρνητικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά την... κορυφή του παγόβουνου, ήταν ο συμπατριώτης του, Τσάβι Πασκουάλ. Ο Καταλανός ήταν εκείνη την περίοδο ελεύθερος στην αγορά, αφού μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό (Δεκέμβριο του 2018) παρέμεινε για αρκετό καιρό ανενεργός αλλά και... διαθέσιμος. Υπό μια έννοια, εκείνη η ήττα της Ζενίτ με 15 πόντους στην Αθήνα, δρομολόγησε την επάνοδο του στην προπονητική, ύστερα από 15 μήνες!

@Photo credits: INTIME