Μάικ Τζέιμς - Δημήτρης Ιτούδης: Η συνάντηση μετά τις διαμάχες στην ΤΣΣΚΑ

Μάικ Τζέιμς - Δημήτρης Ιτούδης: Η συνάντηση μετά τις διαμάχες στην ΤΣΣΚΑ
Η Μονακό του Μάικ Τζέιμς υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη (29/10, 21:00) στο πλαίσιο της Euroleague και το ευρωπαϊκό κοινό περιμένει την συνάντηση ποντάροντας… στην εκδίκηση.

Αν ήταν ταινία, σίγουρα θα έμοιαζε με την «Επιστροφή» του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Κινηματογραφικά δεν έκανε και μεγάλο ντόρο (κυκλόφορησε το 2015 ως "The Revenant"), αλλά όλα εξελίσσονταν σ' ένα παγωμένο, αφιλόξενο τοπίο με «εχθρικά» μηνύματα, αφού στην πρώτη κιόλας σκηνή βρίσκεται κυνηγημένος.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδώσει την διάθεση μεταξύ Μάικ Τζέιμς και Δημήτρη Ιτούδη. Όχι πως έχουν κάτι να χωρίσουν πέρα από κάποια χιλιόμετρα ιδεολογίας που βρέθηκαν σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής τους.

Το ταλέντο του Τζέιμς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως και η… ασυγκράτητη φύση του εντός και εκτός παρκέ, που τον έχει φέρει συχνά σε αντιπαράθεση με τους εκάστοτε προπονητές του. Η μεγαλύτερη τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση ήταν αυτή με τον Δημήτρη Ιτούδη, όταν οι δύο άντρες βρέθηκαν να συνεργάζονται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το χρονικό της ρήξης

Πίσω στο 2019. Η «αρκούδα» πραγματοποιούσε ένα εξαιρετικό σερί στην Euroleague, με πρωταγωνιστή πολλές φορές το νέο πρόσωπο. Ζωή χαρισάμενη στη Ρωσία

Μέχρι ο ίδιος ο 29χρονος (τότε) γκαρντ να δημιουργήσει τα πρώτα ερωτηματικά γύρω από το όνομά του, τον Νοέμβριο του 2020. Σε μία προπόνηση της ΤΣΣΚΑ, ο Έλληνας τεχνικός του έκανε παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα εκείνος να αντιδράσει έντονα μπροστά σε όλα τα μέλη και να τεθεί για πρώτη φορά εκτός αποστολής από το επόμενο παιχνίδι.

Οι δυο τους προχωρούσαν αρμονικά, αλλά ένα νέο σκηνικό ήρθε να ταράξει την ηρεμία τους, μόλις δύο μήνες αργότερα. Φορτισμένος από την απώλεια του ανθρώπου που τον μεγάλωσε (του παππού του), ο Τζέιμς βρήκε «στόχο» τόσο τον Ιτούδη όσο και τους συμπαίκτες του μέσα στα αποδυτήρια μετά την ήττα από τη Φενέρ και τα αίματα άναψαν για τα καλά.

Μάλιστα, η πολυσυζητημένη άδεια που δεν δόθηκε στον Αμερικανό προκειμένου να βρεθεί στην κηδεία, έφερε μία ολική κρίση.

Τον περασμένο Μάρτιο αυτή η κρίση κορυφώθηκε. Τρία λεπτά… Τόσο παρέμεινε στο παρκέ απέναντι στην Ούνικς Καζάν ο Μάικ Τζέιμς πριν του δείξει τον δρόμο για τα αποδυτήρια ο Δημήτρης Ιτούδης. Για ακόμη μία φορά οι παρατηρήσεις του δεν βρήκαν σύμφωνο τον παίκτη που θα έβλεπε την πόρτα της ΤΣΣΚΑ να κλείνει.

Η τρίτη φορά ήταν και η… φαρμακερή

Η «ομάδα του στρατού» ενημέρωσε πως ο Τζέιμς δεν βγήκε ξανά στον αγώνα λόγω στομαχικών διαταραχών, ωστόσο η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Ιτούδη έδωσε μερικές απαντήσεις.

«Με ξέρετε καλά… Είμαι εδώ 7 χρόνια… Γνωρίζω τί σημαίνει η ΤΣΣΚΑ και σέβομαι απόλυτα το παιχνίδι. Τώρα το να μπω σε λεπτομέρειες… Ξέρετε ποιες είναι οι αρχές μου. Ποια είναι η ηθική μου!»

Και ήταν μόνο η αρχή, για ένα τέλος που ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα. O Τζέιμς βρισκόταν ξανά εκτός ομάδας και ο τεχνικός των Ρώσων μιλούσε για αυτό χωρίς να τον κατονομάσει.

«Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πάνω από την ομάδα» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Το σύνολο καθορίζει και απορρίπτει αυτούς που δεν είναι στο σύνολο… Δεν κερδίζουν μόνο οι συγκυρίες, ούτε το ταλέντο, αλλά ό,τι έχεις χτίσει και σε πόσο γερές βάσεις».

Και οι βάσεις του «απείθαρχου» Αμερικανού στον σύλλογο της Μόσχας είχαν καταρρεύσει. Περιπλανιόταν μεταξύ απραξίας και τιμωρίας για ένα διάστημα, μέσα στο οποίο ο Ιτούδης ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Ρώσους και ο πρόεδρος της ομάδας, Αντρέι Βατούτιν, ξεκαθάριζε πως «ο Τζέιμς δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει στην ΤΣΣΚΑ».

Το ΝΒΑ, το διαζύγιο και η «revenge season»

Ο Έλληνας προπονητής είχε αφαιρέσει οριστικά από τα πλάνα του τον Αμερικανό γκαρντ, για τον οποίο είχε έρθει η στιγμή της επιστροφής στο ΝΒΑ. Το αρχικό 10ήμερο συμβόλαιο στους Μπρούκλιν Νετς, έφερε ένα δεύτερο και στη συνέχεια πήρε την ευκαιρία μέχρι το τέλος της σεζόν.

Μετά το ντεμπούτο του δίπλα σε έναν… σωρό αστέρες κλήθηκε να μιλήσει για όσα συνέβησαν στις προηγούμενες ομάδες του. Αναφερόμενος στον Δημήτρη Ιτούδη δήλωνε: «Όσο για τον κόουτς Ιτούδη, έγιναν κάποια πράγματα στην προσωπική μου ζωή, δεν πήγανε όπως ήθελα. Συγκρουστήκαμε, αλλά όχι ως παίκτης και προπονητής, περισσότερο ως προσωπικότητες».

Την ίδια περίπου περίοδο, στο πλαίσιο του Final Four της Euroleague, ο Ιτούδης μιλούσε στο Gazzetta και τόνιζε ότι «όταν μία κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε… καρκίνωμα και σε μία αρνητική ατμόσφαιρα, πρέπει να το επισημάνεις και να το θεραπεύσεις».

Όσο και αν προσπάθησε, ο 31χρονος να βρει μία θέση στο ΝΒΑ, δεν τα κατάφερε. Γύρισε στη Ρωσία και προπονούταν μόνος του, μέχρι να καταλήξει στην Β’ ομάδα της ΤΣΣΚΑ.

Μερικές… μπηχτές δικές του μετά την συνάντηση με τον Βατούτιν και μία λύση που έπρεπε να βρεθεί, το διαζύγιο έφτασε τον Σεπτέμβριο και έκανε και τους δύο να αναπνεύσουν και πάλι.

Λίγες μέρες μετά, ο Μάικ Τζέιμς ανακοινώθηκε από την Μονακό, με την οποία κάνει ένα ακόμη restart στην ευρωπαϊκή του καριέρα και είναι ο «Πρίγκιπας» που αναζητούσε η ομάδα. Δεν σταμάτησε να νιώθει σίγουρος στο παρκέ και αυτό είναι εμφανές στους πρώτους αγώνες με τους Γάλλους.

Η επανασύνδεσή του με τον Ιτούδη είναι ο λόγος για να πάρει σάρκα και οστά η ανάρτηση του παίκτη πως πρόκειται για «revenge season» (σεζόν εκδίκησης)… Μένει να δούμε ποιος θα κρατήσει το θρόνο του σε εποχές περασμένες, αλλά όχι ξεχασμένες!