Ιτούδης στο gazzetta.gr: «Ο Τζέιμς έπρεπε να φύγει γιατί η κατάσταση θα εξελισσόταν σαν σε… "καρκίνωμα"!»

Ιτούδης στο gazzetta.gr: «Ο Τζέιμς έπρεπε να φύγει γιατί η κατάσταση θα εξελισσόταν σαν σε… "καρκίνωμα"!»
Ο πλέον επιτυχημένος Έλληνας προπονητής και δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ μίλησε στην Euroleague Greece για την μεγάλη μάχη του ημιτελικού με την Εφές κι αποκάλυψε γιατί η συνεργασία με τον Μάικ Τζέιμς έπρεπε τερματιστεί.

Το ότι η εφετινή του συμμετοχή σε Final 4 είναι η 14η στην καριέρα του (6/6 στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και 8 φορές σαν assistant στον Παναθηναϊκό), ενώ οι υπόλοιποι τρεις προπονητές μετρούν όλοι μαζί μία λιγότερη (8 ο Μεσίνα, 3 ο Αταμάν και 2 ο Γιασικεβίτσιους), τα λέει όλα για την αποτελεσματικότητα της διαδρομής του σαν coach.

Η συμμετοχή στην μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ισοδυναμεί από μόνη της, άλλωστε, με τον μισό τίτλο της Euroleague! Επομένως η συνέπεια με την οποία δουλεύει στο υψηλότερο επίπεδο, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο στοιχείο στο βιογραφικό του.

Από αυτή και μόνο την άποψη, λοιπόν, πόσο καλύτερο προπονητή θα μπορούσε να βρει η ομάδα του ρωσικού στρατού, αν οι φήμες που ήθελαν τις δύο πλευρές να χωρίζουν στο τέλος της σεζόν, επιβεβαιώνονταν;

Σε αυτή την ερώτηση απάντησε με απόλυτο τρόπο, ο πρόεδρος του συλλόγου της Μόσχας, Αντρέι Βατούτιν, που στο περιθώριο της καθιερωμένης εναρκτήριας συνέντευξης Τύπου της διοργάνωσης, μίλησε στο gazzetta.gr και έβαλε τον Δημήτρη Ιτούδη στην ίδια πρόταση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Συναντήσαμε τον 50χρονο Βεροιώτη Έλληνα τεχνικό στην μικτή ζώνη της Lanxess Arena μετά την φωτογράφιση με το βαρύτιμο τρόπαιο που ακολούθησε τις επίσημες δηλώσεις για τον πρώτο ημιτελικό και είχαμε την ευκαιρία να εισπράξουμε την δική του αντίδραση για την ανανέωση του συμβολαίου με την ΤΣΣΚΑ (το 2023 θα έχει συμπληρώσει 9 χρόνια στην Μόσχα).

«Ο Ζέλικο είναι μία κατηγορία μόνος του!»

«Με τον Αντρέι με συνδέει μία ιδιαίτερη σχέση και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα καλά του λόγια και τον παραλληλισμό που έκανε. Απλά θέλω να σημειώσω ότι ο καθένας είναι μοναδικός και ο Ζέλικο (σ.σ.: Ομπράντοβιτς) είναι μία κατηγορία μόνος του και νομίζω ότι μετά από 13 χρόνια συνεργασίας του μαζί, μπορώ να το βεβαιώσω.», μας είπε αρχικά και συνέχισε:

«Όλες οι συνεργασίες δεν μπορούν να είναι απόλυτα αγαστές. Αντίθετα είναι φυσιολογικό να περνούν από μύρια κύματα! Όταν όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή νομίζω ότι σου δίνουν μεγάλη ώθηση να ξεπερνάς τα εμπόδια και να συνεχίσεις. Θεωρώ, λοιπόν, ότι για μας τους προπονητές, μία χρονιά με επιτυχίες και τίτλους σου δίνει την πολυτέλεια να εξοικονομήσεις χρόνο για να εδραιώσεις λίγο καλύτερα την φιλοσοφία σου. Αυτό είναι για μένα και τους συνεργάτες μου το μεγαλύτερο κέρδος. Ελπίζω αυτή η πρακτική να αποτελεί παράδειγμα και για άλλες ομάδες.», σχολίασε ο Δημήτρης Ιτούδης πριν κληθεί να απαντήσει σε δύο ακόμη ερωτήματα.

Σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας που έχει η μάχη κόντρα στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης αλλά και στην διαχείριση της υπόθεσης Μάικ Τζέιμς.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η Εφές έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν και θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο φαβορί για τον τίτλο. Για προπονητή όπως εσύ που συμμετέχει για 14η συνεχόμενη φορά σε Final 4 και έχει συνηθίσει να βγάζει… κίνητρα από το καπέλο του, πόσο δύσκολο είναι να βρει κάτι διαφορετικό για τον αυριανό (28/05) ημιτελικό;

«Καταλαβαίνω πως το εννοείς αλλά νομίζω ότι δεν μπήκα ποτέ στην λογική του να σπάσω το κεφάλι μου για να κατεβάσει μία ιδέα. Τόσο στα έξι Final 4 σαν head coach, όσο και στα 8 που είχα την τιμή να είμαι δίπλα στον Ομπράντοβιτς, πάντα έρχεται η στιγμή που κάτι βγαίνει από το στομάχι σου. Τώρα όσον αφορά στην Εφές, νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε ως βασικό μπούσουλα το πρώτο ματς, που παίξαμε πολύ επιθετικά στην άμυνα και σταματήσαμε την δημιουργία τους και στην πορεία, όλο και κάτι της στιγμής θα προκύψει… Είτε από έναν παίκτη, είτε από ένα συνεργάτη και το οποίο θα κάνει την διαφορά. Αυτή τη στιγμή, θα συμφωνήσω ότι η αντίπαλός μας παίζει πολύ καλό μπάσκετ και τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι αξίζει να διεκδικεί το τρόπαιο.»

Παρακολουθώντας την πορεία σας από το ξεκίνημα της σεζόν, φάνηκε ότι η ΤΣΣΚΑ “απελευθερώθηκε” σε πολλούς τομείς μετά την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς κι αυτό φάνηκε με τον εντυπωσιακό “φίνις” σε κανονική περίοδο και playoffs. Συμφωνείς; Το εισέπραξες;

«Δεν ξέρω αν η λέξη “απελευθερώθηκε” είναι η κατάλληλη, αλλά σίγουρα η ομάδα ανέπνευσε διαφορετικά! Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τον παίκτη που έφυγε, αλλά με τις συνθήκες που είχαν επικρατήσει από τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν. Δεν είμαι ούτε Θεός, ούτε διεκδικώ το αλάθητο, αλλά όταν μία κατάσταση τείνει να εξελιχθεί κάτι σαν... “καρκίνωμα” και σε μία αρνητική ατμόσφαιρα, πρέπει να το επισημάνεις και να βρει τρόπο να το θεραπεύσεις. Η απόφαση αποχώρησής του, επομένως, είχε θετική επίδραση στους παίκτες, που περίμεναν να παρθούν μέτρα από κάποιον που παίρνει αποφάσεις.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βατούτιν στο gazzetta.gr: «Ο Ιτούδης μπορεί να γίνει ο Ομπράντοβιτς της ΤΣΣΚΑ» (vid)

Ιτούδης: «Oι παίκτες μου έδειξαν μεγάλη καρδιά και αυτό μας κάνει πραγματική ομάδα»