Φαλ vs Ταβάρες: Το crash-test των γιγάντων (vids)

Φαλ vs Ταβάρες: Το crash-test των γιγάντων (vids)
Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης αναμετρώνται απόψε (8/10, 21:00) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 2η «στροφή» της EuroLeague κι αναμφίβολα το match-up του Μουσταφά Φαλ (2.18μ.) με τον Ουόλτερ Ταβάρες (2.20μ.) αναμένεται με μεγάλο ενδιάφερον. Το Gazzetta παρουσιάζει τους δύο γιγαντόσωμους «μονομάχους».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως η τάση του να επιστρέψει το μπάσκετ σε σέντερ... δεινόσαυρους ολοένα κι αυξάνεται. Η πλειοψηφία των ομάδων της EuroLeague διαθέτει πια στις τάξεις της από έναν seven-footer, θέτοντας υπό μια έννοια σε δεύτερη μοίρα την αναγκαιότητα των undersized ψηλών που για χρόνια πρωταγωνιστούσαν στο κορυφαίο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης, ο Ολυμπιακός επέλεξε πριν από τέσσερις μήνες τον θηριώδη Μουσταφά Φαλ. Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ διαθέτει από το 2017 έναν από τους κορυφαίους σέντερ της διοργάνωσης στα συγκεκριμένα υψηλά «κυβικά», τον Ουόλτερ Ταβάρες.

Το αντάμωμα τους στο ΣΕΦ θα είναι κομβικό ως προς το ποιος εκ των Ολυμπιακού και Ρεάλ θα χαμογελάσει στο τέλος της αποψινής βραδιάς. Δεν θα καθορίσει από μόνο του το τελικό αποτέλεσμα, όμως μπορεί να είναι εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους παράγοντες του.

Μουσταφά Φαλ (29 ετών, 2.18μ.)

Τη σεζόν 2020-21, ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού βρισκόταν στο ρόστερ της Βιλερμπάν του κόουτς Τι Τζέι Πάρκερ. Ήταν η rookie season του στην EuroLeague, κατά την οποία κατάφερε να ξεχωρίσει αγωνιζόμενος σε 31 παιχνίδια. Ήταν 28 φορές βασικός και μέτρησε 8.8 πόντους με 70% στα δίποντα και 62% στις βολές. Μια θετικότατη σεζόν, «γεμάτη» και χωρίς τραυματισμούς, που τον οδήγησε έως την Εθνική Γαλλίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο 29χρονος ψηλός συμπλήρωσε τη στατιστική του στην EuroLeague με 5.5 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 0.9 κοψίματα, 3.6 κερδισμένα φάουλ και 1.6 λάθη στο ενεργητικό του ανά 22 λεπτά δράσης. Φανέρωσε επίσης δείγματα πολύ καλού πασέρ. Ήταν 12 φορές διψήφιος σε πόντους ενώ κατέγραψε κι ένα double-double (στην έδρα της Άλμπα με 25 πόντους και 10 ριμπάουντ). Η ελληνική ομάδα τον απέκτησε περί τα τέλη του περασμένου Ιουνίου με διετές συμβόλαιο.

Στην πρεμιέρα της εφετινής διοργάνωσης, ο Φαλ αποδείχθηκε πολύτιμος στην επιβλητική νίκη των Πειραιωτών επί της Μπασκόνια στο ΣΕΦ με 11 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 τελική πάσα σε κάτι λιγότερο από 18 λεπτά συμμετοχής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ποντάρει πολλά πάνω του για την ασφαλή και συνεπή κάλυψη της θέσης «5» κι έχει λόγους να ελπίζει σε ανάλογη συνέχεια.

Ουόλτερ Ταβάρες (29 ετών, 2.20μ.)

Η περασμένη σεζόν ήταν η πιο παραγωγική της τετραετούς καριέρας του Ουόλτερ Ταβάρες στην EuroLeague. Ο 29χρονος σέντερ με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι κατέγραψε 11.4 πόντους με 65% στα δίποντα και 72% από την γραμμή των προσωπικών σε 36 εμφανίσεις.

Παίζοντας κατά μέσο όρο 26 λεπτά, είχε ακόμη 8 ριμπάουντ, 1.8 τάπες, 1.1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3.2 κερδισμένα φάουλ κι 1.8 λάθη, όντας πιθανότατα ο πιο πολυδιάστατος ψηλός της λίγκας. Υπήρξε 22 φορές διψήφιος σε πόντους και μάλιστα 8 εξ' αυτών τελείωσε ματς με double-double.

Ο Ταβάρες έκανε εξαιρετική εκκίνηση στη νέα σεζόν, συνεισφέροντας 13 πόντους με 6/6 δίποντα, 12 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και 1 ασίστ σε 23 λεπτά στην άνετη νίκη των Μαδριλένων κόντρα στην Έφες Αναντολού. Για ακόμη μια χρονιά αποτελεί σημείο αναφοράς στα πλάνα του Πάμπλο Λάσο και «φόβητρο» για τους αντιπάλους, ενώ πλέον διαθέτει και σπουδαία εμπειρία.

Τι συνέβη στις προηγούμενες μονομαχίες τους;

Η Ρεάλ πέρσι είχε 2/2 νίκες κόντρα στην Βιλερμπάν στην RS, όμως όχι με εύκολο τρόπο. Ο Φαλ στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στον Ταβάρες τόσο στο Αστρομπάλ (4 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 5 τάπες, 1 κλέψιμο σε 27') όσο και στην Μαδρίτη (6 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 1 τάπα σε 22').

Μπορεί η επιθετική του συγκομιδή να μην ήταν ιδιαιτέρως υψηλή, ωστόσο ο νεοφερμένος ψηλός του Ολυμπιακού ήταν μια ουσιαστική οντότητα εντός της ρακέτας και προσπάθησε να περιορίσει επί της ουσίας τον Αφρικανό σέντερ που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

11

Ο δε Ταβάρες έκανε πιο... πληθωρικές εμφανίσεις κι ήταν εκ των κορυφαίων της Ρεάλ στο ζευγάρι νικών της επί της γαλλικής ομάδας. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε πως δεδομένα υπάρχει ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο παικτών, με τον «γίγαντα» των «Los Blancos» - που εισπράττει $2 εκατ. ετησίως - να υπερτερεί αισθητά και από άποψης εμπειρίας.

Ο Ταβάρες έχει παραστάσεις από το ΝΒΑ και μετρά 128 συμμετοχές στην EuroLeague, έχοντας και μια κατάκτηση τροπαίου (2018) στο βιογραφικό του κι ακόμη μια συμμετοχή σε Final Four (2019). Ο Φαλ από την άλλη μόλις πέρσι έκανε τα πρώτα του βήματα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο στο γαλλικό πρωτάθλημα (Μονακό, Σαλόν, Αντίμπ, Πουατιέ) στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του.

Τι θα συμβεί απόψε;

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξήγησε στις καθιερωμένες δηλώσεις του πριν την αναμέτρηση πως «το μπάσκετ είναι ένα άθλημα συνεργασιών και ποτέ δεν είναι μόνο ένας υπεύθυνος για το οτιδήποτε. Έχει σχέση καθαρά με το ομαδικό παιχνίδι. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα παίζει ο Φαλ όταν είναι μέσα ο Ταβάρες και θα βγαίνει όταν δεν είναι στην πεντάδα της Ρεάλ».

1

Μπορεί ο τεχνικός των γηπεδούχων να... ρίχνει τους τόνους αναφορικά με την πολυαναμενόμενη «μονομαχία» Φαλ-Ταβάρες στο παρκέ του Ειρήνης και Φιλίας, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα τους δούμε να συναντιόνται. Είναι κάτι που θα συμβεί και πιθανότατα για αρκετά λεπτά.

Το δείγμα του Φαλ με τα ερυθρόλευκα είναι μικρό και περιλαμβάνει ουσιαστικά μόλις κάποια φιλικά προετοιμασίας και τέσσερα επίσημα ματς (ένα για την EuroLeague με την Μπασκόνια, ένα για το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ και δύο για το Κύπελλο με Κολοσσό και Ηρακλή).

Επομένως, στην παρούσα φάση είναι δεδομένο πως η επίδραση του Ταβάρες στον τρόπο παιχνιδιού της Ρεάλ είναι κατάτι μεγαλύτερη, αφού ο Αφρικανός είναι κομβικό στέλεχος των φιλοξενούμενων από το 2017 και κάθε χρόνο εξελίσσεται περαιτέρω.

Ο Φαλ διανύει τους πρώτους του μήνες ως κάτοικος Πειραιά και δεν έχει προλάβει να γίνει ακόμη εξίσου κομβικό γρανάζι για τις ανάγκες της ερυθρόλευκης μηχανής. Κάτι που σημαίνει πως ναι μεν η «μάχη» Φαλ-Ταβάρες θα είναι σημαντική και θα παίξει τον ρόλο της, αλλά η έκβαση του ντέρμπι δεν θα κριθεί μόνο απ' αυτό το ενδιαφέρον match-up.

@Photo credits: euroleague.net